Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation  (gelezen 67100 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Traploper

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #125 Gepost op: 13-12-2017 22:58 u »
Fijn boek. De vergisting is het zwakke deel van mijn proces op dit moment en dit boek geeft genoeg info om even verder te kunnen in mijn ontwikkeling.

Voor meer boeken klik op onderstaande link.

Boeken algemeen

 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.176
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #126 Gepost op: 14-12-2017 20:38 u »
Fijn boek. De vergisting is het zwakke deel van mijn proces op dit moment en dit boek geeft genoeg info om even verder te kunnen in mijn ontwikkeling.

Zelf vind ik dat veel hobbybrouwers bizar veel aandacht besteden aan het maischen terwijl een goede vergisting vele malen belangrijker is.

Offline Traploper

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #127 Gepost op: 15-12-2017 14:58 u »
Zelf vind ik dat veel hobbybrouwers bizar veel aandacht besteden aan het maischen terwijl een goede vergisting vele malen belangrijker is.

Ik heb toevallig gisteren mijn vergistingskoelkast afgemaakt en het brouwsel dat ik komende dinsdag ga maken is het eerste waarbij ik niet de 'emmer-in-de-hoek' methode ga gebruiken. Ik ben erg benieuwd. Heb een aantal bieren gehad die volgens mij best prima gebrouwen zijn, maar waar de vergisting roet in het eten gegooid heeft, wat natuurlijk jammer is.

Offline davyd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 405
  • Land: 00
  • De tofste brouwers zitten in het Praatcafé
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #128 Gepost op: 15-12-2017 15:39 u »
Zelf vind ik dat veel hobbybrouwers bizar veel aandacht besteden aan het maischen terwijl een goede vergisting vele malen belangrijker is.
De enige juiste aanpak is natuurlijk om bizar veel aandacht aan ALLES te besteden.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.822
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #129 Gepost op: 15-12-2017 19:26 u »
De enige juiste aanpak is natuurlijk om bizar veel aandacht aan ALLES te besteden.

Ik zou beginnen te proberen er achter te komen wat die aandacht moet zijn ;) Simpele vraag, hoeveel brouwers weten nu werkelijk wat ze allemaal met hun gist kunnen doen, gestuurd, dus een bepaalde procedure voor een bepaald resultaat. Simpel voorbeeld, Westmalle-gist op 15°C, wie?

Ingo

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.052
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #130 Gepost op: 15-12-2017 19:50 u »
Die Westmalle op 15 ºC heb ik nooit getest maar ik verwacht dat die dat gewoon goed doet. Naar het smaakprofiel in dat geval kan ik alleen maar gissen. 

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.182
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #131 Gepost op: 15-12-2017 20:37 u »
Cleanere smaak en niet meer de typische Westmalle smaak  :weetniet:

Offline Easywoods

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 328
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #132 Gepost op: 15-12-2017 20:55 u »
Simpel voorbeeld, Westmalle-gist op 15°C, wie?

Ingo

Dan blijft er weinig tot niets van de Westmalle smaak over?  :weetniet: :proost:

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 988
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #133 Gepost op: 15-12-2017 22:22 u »
Een vlot doordrinkbare tripel met weinig esters?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.176
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #134 Gepost op: 15-12-2017 23:49 u »
De enige juiste aanpak is natuurlijk om bizar veel aandacht aan ALLES te besteden.

Toch zijn sommige dingen belangrijker dan andere dingen. Een goede vergisting is super belangrijk.
Maar ik ben het met je eens dat er veel factoren van belang zijn. Zo kan een goed bier verpest worden tijdens het bottelen. Dan is alle moeite voor niets geweest.

Wat mij opvalt is de grote populariteit van de brouwautomaten. Die zorgen niet voor een beter bier. Mijn inziens kun je beter investeren in een goed gistvat en temperatuurbeheersing tijdens het vergisten dan in een dure brouwketel.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.832
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #135 Gepost op: 15-12-2017 23:49 u »
Kruidnagel ipv banaan en een beetje fenolig?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.822
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #136 Gepost op: 16-12-2017 00:30 u »
Het smaakprofiel was niet zo zeer waar ik op doelde, de Westmalle-, Chimaygist (mogelijk ook Engelszell en de italianen) is een natuurlijke hybride van de ons bekende S. cerevisiae en de minder bekende S. kudriavzevii (een hybride die ook in de Oostenrijkse wijnen wordt aangetroffen). Die laatste is een zeer koude tolerante gist. "Iedere" brouwer zet deze gisten zonder verder na te denken warm tot zeer warm in terwijl koud gewoon tot de mogelijkheden behoort. Lager dan 15 ben ik nog niet gegaan, moet het nog eens op 12 proberen. De kwaliteiten van een ouder zijn nog geen garantie voor kwaliteiten in het nageslacht.

Ja, het smaakprofiel kiept. Veel minder hogere alcoholen waardoor ook minder esters, maar relatief gezien meer dan bij warme vergisting. Dat wordt nog geholpen doordat de esterases bij die lage temperaturen minder aktief zijn en er dus na de hoofdgisting minder esters worden afgebroken. De Chimay gist kiept nog veel sterker dan de Westmalle, kwa profiel zoals William hierboven beschrijft.

Dit is maar een voorbeeld. De Kveik gisten, of een aantal daarvan gaan precies de andere kant op, met een enorme bandbreedte richting warme tot zeer warme vergisting zonder dat er idioot veel hogere alcoholen gevormd worden.

Heel veel Engelse gisten die je er probleemloos in 10-20 brouwsels op kunt trainen om hun werk bij 10°C te doen. Enkele andere Engelse gisten moet je bijvoorbeeld helemaal niet warm gebruiken en zeker niet warm opstarten omdat je dan raketbrandstof maakt. Controleer je die op de goede manier en mogelijk met een extra dosis zuurstof (rousen, roeren, rondpompen) dan geven ze hele mooie esterige bieren die, niet toevallig denk ik, heel mooi met de klassieke hoppen harmonieren.

Dit is het soort informatie waarmee je als brouwer heel veel kunt sturen en toch iets anders maken met een gist van de platgetreden paden. De dictatuur van stijlgidsen, maximale moutstortpercentages, gistingstemperaturen en enthoeveelheden zit gewoon te veel in de weg en er zijn er maar heel weinig die met grote stappen dingen durven uit te proberen.

Een koelkast met thermostaat is maar een heel klein stapje m.i., wel een hele belangrijke.

Ingo