Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation  (gelezen 81613 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.152
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #75 Gepost op: 26-12-2010 10:34 u »
In mijn geval waren het een Tripel en Quadrupel. Dus ook beide zwaardere bieren.

Ondertussen langzaam doorlezend in dit boek. Dit niet technische Engels leest voor mij niet zo snel.

Voor meer boeken klik op onderstaande link.

Boeken algemeen

 

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.295
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #76 Gepost op: 26-12-2010 12:50 u »
Koud lageren heeft nooit enig doel gediend voor beter bier,

Wellicht niet voor beter bier..echter wel voor helderder bier (dat willen de commerciëlen graag) en is het toch makkelijker om een bier koud te satureren en af te vullen (Afvullen bij ± 18°C zal een schuimfeest worden)

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #77 Gepost op: 26-12-2010 21:16 u »
Helaas helaas ik heb het boek niet met Sinterklaas gekregen hoewel het toch hoog op mijn lijstje stond.
(Nou ja, gelukkig heb ik wel een hele mooie Pegeuot houtbeitel gekregen die ik zelf slijpen kan als dat nodig is.)

Hielnema komt uitermate komisch uit de hoek:

Ondertussen langzaam doorlezend in dit boek. Dit niet technische Engels leest voor mij niet zo snel.

Bijna iedereen loopt gillend weg van al te technish Engels, zoniet de gewaardeerde collega hobbybrouwer Hielnema.
Met Engels heb ik nooit veel last, ik haak af bij Duits. Ik kan het prima spreken en lezen van gewone teksten gaat nog wel, maar van technish Duits krijg je me snel briesend van kwaadheid.

__________

Maar goed: dat boek moet ik nu zelf maar kopen.  :huilen:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #78 Gepost op: 26-12-2010 21:51 u »
Citaat
Maar goed: dat boek moet ik nu zelf maar kopen.
Volgens mij is dat na het lezen van deze topic niet meer nodig.
 :D

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #79 Gepost op: 26-12-2010 22:39 u »
Alweer van 11 nov in reactie #34:

We gaan nu uit van de vergistingsgraad, maar is er ook onderzoek gedaan naar de smaak?
Met andere woorden; heeft hydrateren niet iets met de smaak van doen?

Ja natuurlijk heeft het invloed op de smaak, niet veel maar je zit zo'n ruwe 2% verdere doorvergisting.
Dus iets meer alcoholsmaak, ietsje minder 'moeilijke suikers' smaak.

Maar gelukkig Hopmans, het heeft waarschijnlijk geen enkele invloed op de hopsmaak...  ;D

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.128
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #80 Gepost op: 26-12-2010 23:30 u »
Ja natuurlijk heeft het invloed op de smaak, niet veel maar je zit zo'n ruwe 2% verdere doorvergisting.
Dus iets meer alcoholsmaak, ietsje minder 'moeilijke suikers' smaak.

Slap ......... Als het al 2 % is, proef je dat niet. Of er moeten stoffen op het laatst gevormd worden die op ppb niveau herkenbaar zijn.

Hopbier

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.259
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #81 Gepost op: 26-12-2010 23:49 u »
Wellicht niet voor beter bier..echter wel voor helderder bier (dat willen de commerciëlen graag) en is het toch makkelijker om een bier koud te satureren en af te vullen (Afvullen bij ± 18°C zal een schuimfeest worden)

Ook ik heb gemerkt dat het bottelen veel makkelijker gaat als je dat koud doet. Een ander voordeel is dat je minder last hebt van oxidatie. Het bier blijft hierdoor wat frisser van smaak. Ik heb trouwens het idee dat het oxidatieprobleem waarmee ik lang geworsteld heb nu helemaal onder controle is.

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #82 Gepost op: 27-12-2010 08:33 u »
Hoe vermijden jullie bij het koud lageren dat het waterslot de verkeerde richting gaat?

Ik heb bij 2 brouwsels eens geprobeerd om koud te lageren, maar na een paar dagen zag ik telkens mijn vloeistofniveau gevaarlijk hoog komen in het waterslot. Ik ben ook niet zeker dat er niet iets naar binnen is gegaan, en bier 2 met deze methode was geinfecteerd. Dus voorlopig waag ik me hier niet meer aan.

Als er iemand een truukje kent voor het waterslotprobleem probeer ik het misschien nog wel eens om te zien wat het effect is.

Ik gebruik zo van die 'in mekaar passende cilinders' als waterslot, niet die 'slangenbuisjes'.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #83 Gepost op: 27-12-2010 08:45 u »
Een dergelijk natuurkundig fenomeen is niet te stoppen/voorkomen.
Een infectie agv vervuild water uit het waterslot dat in je jongbier komt is wel te voorkomen.
Bijvoorbeeld door het te vullen met wodka.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #84 Gepost op: 27-12-2010 10:07 u »
Je kan een duplex waterslot gebruiken. Die sluit af bij onderdruk. En als er toch wat doorheen komt is het lucht, en geen water.

 :degroeten:

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.152
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #85 Gepost op: 27-12-2010 18:40 u »
Minder water in het
Hoe vermijden jullie bij het koud lageren dat het waterslot de verkeerde richting gaat?

Dat vermijd ik niet. De andere kant in bluppen vind ik niet erg. Minder water in het waterslot helpt misschien om te voorkomen dat vloeistof van het waterslot in het jongbier komt.

Als ik de bellenteller gebruik ontstaat er bij mij onderdruk zonder dat er water bij het jongbier komt. De onderdruk lukt het namelijk niet om 90 cm hoog water uit de bellenteller te zuigen.

Offline jurgenfd

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 199
  • Land: nl
    • Dodo Brouwerij (2005-2013)
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #86 Gepost op: 15-01-2011 21:27 u »
Volgens de schrijvers wordt zo'n beetje de helft van de gistcellen gedood bij niet hydrateren en uitstrooien over het wort. Het resultaat zijn bieren met verschijnselen van "underpitching".
...
Wat is nu wijsheid?

Ik kan je vertellen uit vele ervaringen dat dit in de praktijk niet blijkt. Uitstrooien over je wort geeft een prima vergisting en geen enkele verschijnselen van underpitching...

Ik heb dit boek nu uit en vond dit ook een rare uitspraak van de auteurs. Weet iemand een referentie voor de stelling? Moeilijk na te meten omdat de cellen vrij snel daarna kunnen gaan delen of weet iemand een goed experiment. Ik heb net een microscoop aangeschaft en wil sowieso wat celletjes gaan tellen. Misschien een leuke nieuwe thread?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #87 Gepost op: 15-01-2011 21:34 u »
Ik heb dit boek nu uit en vond dit ook een rare uitspraak van de auteurs. Weet iemand een referentie voor de stelling? Moeilijk na te meten omdat de cellen vrij snel daarna kunnen gaan delen of weet iemand een goed experiment. Ik heb net een microscoop aangeschaft en wil sowieso wat celletjes gaan tellen. Misschien een leuke nieuwe thread?

Er zijn hier al een aantal leuke draadjes over, inclusief recente experimenten van Jacques.

Ik hoorde gisteren een BN-podcast waarin Jamil de stelling dat de helft van de gisten het loodje leggen bij hydrateren nog weer eens verkondigde. Hij en White zijn er blijkbaar wel van overtuigd. Het staat me bij dat het vooral om heat-shock en osmotische effecten ging.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.259
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #88 Gepost op: 16-01-2011 13:24 u »
Er zijn hier al een aantal leuke draadjes over, inclusief recente experimenten van Jacques.

Ik hoorde gisteren een BN-podcast waarin Jamil de stelling dat de helft van de gisten het loodje leggen bij hydrateren nog weer eens verkondigde. Hij en White zijn er blijkbaar wel van overtuigd. Het staat me bij dat het vooral om heat-shock en osmotische effecten ging.

Andere experimenten hebben laten zien dat de vergistingsgraad ook afhankelijk is van de hoeveelheid ingezaaide gist. Ook het Groot gedroogde gist onderzoek laat dat zien. Als niet hydrateren zorgt voor de sterfte van 50% van je gist zou niet gehydrateerde gist een lagere vergistingsgraad moeten geven. Dit is niet het geval. Bij mijn experiment heb ik een exact dezelfde vergistingsgraad geconstateerd. Het Groot gedroogde gist onderzoek liet zelfs een hele lichte hogere vergistingsgraad zien bij de brouwsels waarbij de gist niet gehydrateerd was.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #89 Gepost op: 16-01-2011 13:56 u »
Moeilijk na te meten omdat de cellen vrij snel daarna kunnen gaan delen of weet iemand een goed experiment. Ik heb net een microscoop aangeschaft en wil sowieso wat celletjes gaan tellen. Misschien een leuke nieuwe thread?

Als je dit gaat doen moet je wel een onderscheid proberen te maken tussen dode en levende cellen.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #90 Gepost op: 16-01-2011 14:00 u »
Als niet hydrateren zorgt voor de sterfte van 50% van je gist zou niet gehydrateerde gist een lagere vergistingsgraad moeten geven. Dit is niet het geval.

Mogelijk is het afhankelijk van de zwaarte van het wort en aanwezigheid van zuurstof en dat dit vooral in kritische systemen gebeurt.  Hun waarnemingen zullen niet uit het niets komen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.259
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #91 Gepost op: 16-01-2011 16:59 u »
Mogelijk is het afhankelijk van de zwaarte van het wort en aanwezigheid van zuurstof en dat dit vooral in kritische systemen gebeurt.  Hun waarnemingen zullen niet uit het niets komen.

Het Groot gedroogde gist onderzoek liet zien dat de zwaarte van het wort wel wat uitmaakt. Onder de 1070 was de vergistingsgraad van de niet gehydrateerde gist iets hoger 0,2%). Boven de 1070 was de vergistingsgraad gelijk!
Dit komt redelijk overeen met mijn experimenten.

Ik denk dat de conclusies van de schrijvers van Yeast gebaseerd is op microscoop-onderzoek. De praktijk is denk ik net iets anders.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #92 Gepost op: 16-01-2011 20:10 u »
Als je dit gaat doen moet je wel een onderscheid proberen te maken tussen dode en levende cellen.

Kleuren met methyleenblauw, dat kleurt alleen dode cellen. Je hebt er niet eens een telkamer voor nodig, percentages levend/dood is voldoende. Wel een ruim aantal gezichtsvelden turfen (10+) en het gemiddelde hiervan nemen.
Jacques heeft al eens dergelijke experimenten gedaan.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.180
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #93 Gepost op: 16-01-2011 21:08 u »
Ik weet niet hoor, maar als 50% van de cellen sterft bij niet hydrateren, wil dat niet zeggen dat met 50% minder cellen vergist wordt. Die groeien gewoon weer bij. Dat de vergistingsgraad uieindelijk gelijk is lijkt dan ook heel normaal. Zeker met korrelgisten die oppietoppie actief en gezond in het zakske zitten.

Het gaat om de uiteindelijke smaak van het bier. Het groot onderzoek van Jacques geeft aan, als ik het goed begrepen heb, dat het gehydrateerde bier lekkerder gevonden wordt. Alhoewel het maar één proever betrof en het nog niet hergist was.
 :weetniet:

Van mij mag het hydaterenisonzinstokpaard nog even op stal blijven.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.259
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #94 Gepost op: 16-01-2011 21:24 u »
Over een aantal weken worden het meer proevers. Het is voor mij wel duidelijk dat niet hydrateren geen rare bijsmaakjes geeft.

Het hydraterenisnodigpaard mag van mij rustig verder draven. Ik heb er geen last van.

Maar om aan te tonen dat al dat gedoe van hydrateren weinig nut heeft ga ik nog een experiment opzetten. Vroeg of laat komt de overtuiging wel denk ik. Net zo iets als het hanteren van de 37, 45 en 52 ºC pauzes, Die waren 20 jaar geleden ook heilig. In het begin durfde het niemand om deze weg te laten. En nu heb ik zo iets van toch wel zonde van de tijd die we daaraan besteed hebben.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.295
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #95 Gepost op: 02-02-2011 23:42 u »
De schrijver aan het woord....



 :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #96 Gepost op: 03-02-2011 08:08 u »
DE schrijver aan het woord....

Welke van de 2? ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.259
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #97 Gepost op: 03-02-2011 08:19 u »
Welke van de 2? ;)

Even luisteren en dan weet je het!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.295
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #98 Gepost op: 03-02-2011 10:33 u »
Dit is Jamil zainasheff  :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #99 Gepost op: 03-02-2011 13:55 u »
Even luisteren en dan weet je het!

Uiteraard, maar soms heb je die optie ff niet. ;)
Daarnaast kan je bij 2 schrijvers niet spreken van DE schrijver! :D


(en als je er een uit zou lichten, dan nam ik Chris White...)