Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation  (gelezen 81530 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #25 Gepost op: 07-11-2010 11:44 u »
Ik zie HET boek er niet tussen.
Het bierboek der bierboeken.




Voor meer boeken klik op onderstaande link.

Boeken algemeen

 

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.126
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #26 Gepost op: 07-11-2010 12:10 u »
Ik zie HET boek er niet tussen.
Het bierboek der bierboeken.

Groot Zelfbierbrouw boek van J.v. Schaik zal wel uitverkocht zijn.

HHopbier

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #27 Gepost op: 10-11-2010 20:35 u »
Vandaag ook dit boek ontvangen en de eerste indruk is goed !! IK ga mij er toe zetten dit boek te lezen, want ik lees (qua boeken) te weinig (en qua forum weer te veel... ;D ;D).

 :leren:

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 900
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #28 Gepost op: 10-11-2010 21:15 u »
Ik ben geabonneerd op Brew Your Own (BYO) en in de laatste editie stond een artikel over verschillen tussen korrelgist en vloeibare gist. Bij de toepassing van korrelgist werd gerefereerd naar het hier beschreven boek, met de suggestie om korrelgist toch zeker te hydrateren alvorens aan het wort toe te voegen.
Volgens de schrijvers wordt zo'n beetje de helft van de gistcellen gedood bij niet hydrateren en uitstrooien over het wort. Het resultaat zijn bieren met verschijnselen van "underpitching".

Vreemd, want deze conclusie staat min of meer haaks het "Groot Gedroogde Gist Onderzoek". Daar bleek, volgens mij dat de vergisting beter verloopt/verder gaat met niet-gehydrateerde korrelgist.

Wat is nu wijsheid?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #29 Gepost op: 10-11-2010 21:50 u »
Volgens de schrijvers wordt zo'n beetje de helft van de gistcellen gedood bij niet hydrateren en uitstrooien over het wort. Het resultaat zijn bieren met verschijnselen van "underpitching".

Ik kan je vertellen uit vele ervaringen dat dit in de praktijk niet blijkt. Uitstrooien over je wort geeft een prima vergisting en geen enkele verschijnselen van underpitching...

Vreemd, want deze conclusie staat min of meer haaks het "Groot Gedroogde Gist Onderzoek". Daar bleek, volgens mij dat de vergisting beter verloopt/verder gaat met niet-gehydrateerde korrelgist.

Dit onderzoek is gebaseerd op praktijkervaringen.... :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.201
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #30 Gepost op: 10-11-2010 22:01 u »
Ik weet wel wat ik geloof: de cijfertjes die gebaseerd zijn op ruim 270 hobbybrouwsels. Hydrateren is echt niet nodig. Je krijgt zelfs een vergistingsgraad die gemiddeld 2% hoger is als je niet gehydrateerd. Het wordt denk ik tijd dat de uitkomst op dit punt van het onderzoek breder verspreid wordt. Dat maakt het leven van een beginnende hobbybrouwer weer een stuk makkelijker.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.827
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #31 Gepost op: 10-11-2010 22:08 u »
Misschien leuk om de resultaten ook door te sturen naar BYO. Kun je meteen een artikeltje schrijven in dit leuke blad. Ik wil best redigeren, al zijn er op dit forum mensen die hier beter voor geschikt zijn.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #32 Gepost op: 10-11-2010 22:10 u »
Goed hydrateren is ook een kunst en als dat al snel fout gaat kan dat in een onderzoek (met beperkingen) zoals het gedroogd gist-onderzoek tot bias leiden.
De fabrikant geeft zelf aan dat beide kan, uit hun tekst zou je een voorkeur voor hydrateren kunnen lezen. Nu weten zij natuurlijk het beste wat het best is voor de gist, maar dan moet je het wel precies opvolgen. Als de conclusie is dat het hydrateren makkelijker fout gaat, is dat natuurlijk ook een reden om het niet te adviseren. :) 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.201
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #33 Gepost op: 10-11-2010 23:20 u »
Uit microscopisch onderzoek dat ik heb uitgevoerd heb bleek inderdaad dat hydrateren heel precies komt. Goed hydrateren doe je bij 38-40 C niet hoger en niet lager. Dat is wat anders dan 'lauw' water.

Maar het verschil in resultaat tussen goed gehydrateerde gist en niet goed gehydrateerde gist was uiterst klein. Eerlijk gezegd snap ik niet waarom de gistleveranciers het hydrateren adviseren.

De uitkomst van het Groot gedroogde gist onderzoek bevestigde mijn eerdere conclusie dat je het hydrateren net zo goed achterwege kunt laten.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #34 Gepost op: 11-11-2010 06:44 u »
We gaan nu uit van de vergistingsgraad, maar is er ook onderzoek gedaan naar de smaak?
Met andere woorden; heeft hydrateren niet iets met de smaak van doen?


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.201
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #35 Gepost op: 11-11-2010 08:51 u »
We gaan nu uit van de vergistingsgraad, maar is er ook onderzoek gedaan naar de smaak?
Met andere woorden; heeft hydrateren niet iets met de smaak van doen?

Bij het experiment dat ik twee jaar terug heb uitgevoerd heb ik geen noemenswaardige verschillen in smaak ontdekt. Ook daarvoor zou je het dus niet hoeven te doen.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #36 Gepost op: 22-12-2010 12:18 u »
Ik heb ook zojuist het boekje Yeast aangeschaft, natuurlijk via de welbekende forum-link.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #37 Gepost op: 23-12-2010 12:19 u »
Toen 'Kunze' uitkwam, of toch bekend werd in onze kringen, wemelde het ineens op het forum van de berichten la:

"Nee hoor, volgens Kunze..."

"Dat kan je wel zeggen, maar Kunze zegt op blz xxx en xxx..."

Enneh, daar deed ik vrolijk aan mee want ook hier staat 'ie op de plank. Ik vrees dat ook dit boekje zo'n sukkelknuppel gaat worden.

Ik koop 'm niet. :D

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #38 Gepost op: 23-12-2010 12:25 u »
Misschien wordt het eens tijd om een discussie met Jamil te starten via dit forum vooral na de bevindingen van Jacques.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #39 Gepost op: 23-12-2010 12:42 u »
Misschien wordt het eens tijd om een discussie met Jamil te starten via dit forum vooral na de bevindingen van Jacques.

Dat lijkt me een uitstekend idee.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.126
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #40 Gepost op: 23-12-2010 15:04 u »
Bij het experiment dat ik twee jaar terug heb uitgevoerd heb ik geen noemenswaardige verschillen in smaak ontdekt. Ook daarvoor zou je het dus niet hoeven te doen.

Eerst zeg je "Ik weet wel wat ik geloof: de cijfertjes die gebaseerd zijn op ruim 270 hobbybrouwsels. Hydrateren is echt niet nodig. Je krijgt zelfs een vergistingsgraad die gemiddeld 2% hoger is als je niet gehydrateerd."  OK.
Maar je experiment is gebaseerd op de smaak van 1 persoon.
Adviezen van een fabrikant negeren lijkt me ook een slecht idee. Wel nauwkeurig uitvoeren natuurlijk.
Ik heb het boek Yeast wel gekocht, maar nog niet geheel gelezen.

Hopbier

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.201
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #41 Gepost op: 23-12-2010 16:17 u »
Eerst zeg je "Ik weet wel wat ik geloof: de cijfertjes die gebaseerd zijn op ruim 270 hobbybrouwsels. Hydrateren is echt niet nodig. Je krijgt zelfs een vergistingsgraad die gemiddeld 2% hoger is als je niet gehydrateerd."  OK.
Maar je experiment is gebaseerd op de smaak van 1 persoon.
Adviezen van een fabrikant negeren lijkt me ook een slecht idee. Wel nauwkeurig uitvoeren natuurlijk.

Het klopt dat de smaak bij mijn experiment alleen door mij is geconstateerd. Echter gelet op het Groot gedroogde gist onderzoek blijken heel veel mensen niet te hydrateren . Als het droog toevoegen zou leiden tot vervelende smaakjes dan was dat denk ik hier op het forum opgemerkt. Tot nu toe is dat echter nog nooit het geval geweest.


Ik weet nog niet zo of je altijd de adviezen van een fabrikant klakkeloos moet opvolgen.

Een sprekend voorbeeld
Onlangs kwam ik in het bezit van een gebruiksaanwijzing van een bierpakket. Daarin wordt geadviseerd om te vergisten bij 18-25 C. Na 7-10 dagen is dan de heftige vergisting afgelopen. Het bier heeft dan een eind SG tussen de 1010 en 1005. Alleen dan kan het bier in een schone fles of emmer om over te hevelen en te klaren. Het bier wordt dan snel helder en bevat daarna nauwelijks nog suikers (SG 1000 - 1005) en kan dan gebotteld worden.

Ik denk dat jij voldoende kennis van het brouwproces hebt om te weten dat deze handleiding kant nog wal staat. En deze handleiding komt echt van de leverancier! Maar als het gaat om gedroogde gist moeten we ineens wel vertrouwen dat wat de fabrikant zegt zonder meer klopt.


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #42 Gepost op: 23-12-2010 16:21 u »
Het klopt dat de smaak bij mijn experiment alleen door mij is geconstateerd. Echter heel veel mensen blijken niet te hydrateren gelet op het Groot gedroogde gist onderzoek. Als het droog toevoegen zou leiden tot vervelende smaakjes dan was dat denk ik hier op het forum opgemerkt. Tot nu toe is dat echter nog nooit het geval geweest.

Mensen moeten die vervelende smaakjes wel herkennen, natuurlijk. Regelmatig proef ik bier dat stijf staat van de hogere alcoholen en de brouwer herkent dat zelf niet. Dat groot gedroogd gist onderzoek moet daarom met een flinke berg zout genomen worden.

Een sprekend voorbeeld

Dit meen je toch niet echt, h?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.201
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #43 Gepost op: 23-12-2010 16:34 u »
Mensen moeten die vervelende smaakjes wel herkennen, natuurlijk. Regelmatig proef ik bier dat stijf staat van de hogere alcoholen en de brouwer herkent dat zelf niet. Dat groot gedroogd gist onderzoek moet daarom met een flinke berg zout genomen worden.

Dat denk ik niet. Om het statische gegeven dat de gemiddelde hobbybrouwer een hogere vergistingsgraad haalt door niet te hydrateren kun je moeilijk om heen.

Qua smaakherkenning sta ik redelijk mijn mannetje...

Dit meen je toch niet echt, h?
Ja, het staat er allemaal echt in de handleiding die bijgeleverd is bij het blik. Niet te geloven he!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #44 Gepost op: 23-12-2010 16:37 u »
Qua smaakherkenning sta ik redelijk mijn mannetje...

Dat weet ik, maar ik heb het over de mensen die de enquete hebben ingevuld. Je hebt met deze onderzoeksmethode geen idee hoe goed of slecht zij kunnen proeven. Als iemand aangeeft 1 gram T-58 per 20 liter pils een lekker bier vond opleveren, dan is deze info klakkeloos in het onderzoek opgenomen.

Wat betreft de fabrikanten: ik heb heel wat meer vertrouwen in een gistfabrikant dan in een pakketsamensteller.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #45 Gepost op: 23-12-2010 16:42 u »
Als ik op een vervelende manier jouw resultaten van het Groot gedroogde gistonderzoek zou willen uitleggen (niet hydrateren korrelgist leidt tot hogere vergistingsgraden)  zou ik ook kunnen stellen dat mensen die de gebruikshandleiding op een droge gist niet volgen nogal gemakzuchtig zijn en misschien ook wel net zo gemakzuchtig zijn in het doen van waarnemingen (b.v. startsg, eind SG) en dit alles bij voorkeur in hun voordeel afronden. Hierdoor kun je snel non-verbanden vinden.

Dat is een groot nadeel van het doen van onderzoek met historische data. Je hebt geen duidelijke grip meer op de betrouwbaarheid van bron.  (ik zeg niet dat het hier aan de hand is hoor en alle respect voor het initiatief ;))

Binnen gezondheidstudies waarbij meestal enquetes worden uitgevoerd naar gedrag is er vaak een groot verschil tussen opgegeven gedrag en werkelijk gedrag waarbij de data vaak wijzen op gewenst gedrag. Hierdoor zijn conclusies vaak niet zo hard als ze lijken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.201
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #46 Gepost op: 23-12-2010 16:44 u »
Dat weet ik, maar ik heb het over de mensen die de enquete hebben ingevuld. Je hebt met deze onderzoeksmethode geen idee hoe goed of slecht zij kunnen proeven. Als iemand aangeeft 1 gram T-58 per 20 liter pils een lekker bier vond opleveren, dan is deze info klakkeloos in het onderzoek opgenomen.

Hmm, misschien moet je nog eens kijken naar de resultaten van het onderzoek...
Er is geen relatie gelegd tussen de smaak van een bier en de hoeveelheid gist of tussen de smaak en het wel of niet hydrateren.

Wat ik bedoel is dat er kennelijk veel mensen zijn die niet hydrateren en dat hier op het forum nog nooit is gesproken over een slechte smaakinvloed door het niet hydrateren. Als de inzenders van de formulieren een representatieve afspiegeling is van de bezoekers van het forum zou bij ongeveer 50% van de bieren met gedroogde gist niet gehydrateerd worden. Zo iets moet op een bepaald moment gaan opvallen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.201
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #47 Gepost op: 23-12-2010 16:49 u »
Als ik op een vervelende manier jouw resultaten van het Groot gedroogde gistonderzoek zou willen uitleggen (niet hydrateren korrelgist leidt tot hogere vergistingsgraden)  zou ik ook kunnen stellen dat mensen die de gebruikshandleiding op een droge gist niet volgen nogal gemakzuchtig zijn en misschien ook wel net zo gemakzuchtig zijn in het doen van waarnemingen (b.v. startsg, eind SG) en dit alles bij voorkeur in hun voordeel afronden. Hierdoor kun je snel non-verbanden vinden.

Hmm, 50% van de inzenders van de formulieren zijn lui en niet te vertrouwen... Een beetje rare manier om tegen dit onderzoek aan te kijken.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #48 Gepost op: 23-12-2010 16:54 u »
Als jij dit zo wilt interpreteren met jouw woorden dan ja. :pan:

Ik probeer alleen maar aan te geven dat je erg voorzichtig moet zijn met data van anderen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.201
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #49 Gepost op: 23-12-2010 16:59 u »
Ik probeer alleen maar aan te geven dat je erg voorzichtig moet zijn met data van anderen.

Daarom is ook steeds opgeroepen om zo veel mogelijk mee te doen. Door de grote massa worden de cijfers betrouwbaar. Voor wat betreft het wel of niet hydrateren zijn er veel cijfers beschikbaar. Ik ga er van uit dat er geen systematische fout aanwezig is en dat iedereen even nauwgezet zijn SG's bepaalt.