Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation  (gelezen 69527 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.586
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Gepost op: 30-10-2010 13:03 u »
Klik op de afbeelding om dit boek bestellen en steun daarmee het forum.




Chris White en Jamil Zainasheff

YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation


1e druk - 2010
Brewers Publication ( a division of the Brewers Association) - Boulder Colorado
ISBN 0-937-381-96-9
320 pagina's
$ 19,95

Onderwerp boek: Gist in de hobby- en microbrouwerij.


Chris White is de oprichter en eigenaar van White Labs, de bekende leverancier van gisten voor hobbybrouwers en microbrouwerijen.
Jamil Zainasheff behoeft nauwelijks introductie. Bekend als auteur van "Brewing Classic Styles", artikelen in "Brew Your Own" en natuurlijk van de internet radio show op The Brewing Network.

Er bestaan meer boeken over gist, vooral voor de professionele brouwer. Het mooie van dit boek is dat het zich richt op de hobbybrouwer en de kleine commerciële brouwer. Hoewel (bio)chemie niet uit de weg wordt gegaan, er wordt uitvoerig ingegaan op het metabolisme van de gistcel, is het vooral een praktisch boek.

De titels van de hoofstukken geven de opbouw van dit boek goed weer:
- The importance of Yeast and Fermentation
- Biology, Enzymes and Esters
- How to Choose the Right Yeast
- Fermentation
- Yeast Growth, Handling and Storage
- Your Own Yeast Lab Made Easy
- Troubleshooting
Het tweede hoofdstuk geeft met zijn 23 bladzijden theorie de onderbouwing voor de praktijk in de verdere hoofdstukken. Het boek is helder van indeling, goed geschreven en voorziet duidelijk in een behoefte.
 
Op het HobbybrouwenForum gaan heel veel vragen direct of indirect over gist. In dit boek vind je de antwoorden op alle vragen over gist en vergisting, geschreven vanuit een lange praktijkervaring. Bij het lezen had ik regelmatig een 'oh, zit dat zo'-ervaring.

Een stevig deel van het boek, 88 bladzijden, zijn gewijd aan "je eigen gistlab". Beschreven wordt hoe je je eigen laboratorium moet inrichten en gebruiken.
Dat gistlaboratorium kan variëren van een kastje met wat benodigdheden voor de hobbybrouwer tot een aparte ruimte met vaste opstellingen voor de wat grotere microbrouwerij. Het gebruik van je eigen gistlab verschilt voor hobby- en microbrouwer echter niet. Alles wat je nodig hebt voor de inrichting van je eigen gistlab wordt genoemd.
Beschreven wordt een groot aantal proeven en metingen die van belang zijn voor een goed verloop van het gistproces. Het nattevingerwerk bij het brouwen is afgelopen, er valt meer te meten voor de hobbybrouwer dan ik dacht.

"YEAST" is zowel een leerboek als een naslagwerk. Na het lezen kun je het gevoel hebben hoe je hebt kunnen brouwen zonder al die kennis. Daarna zul je vaak naar dit boek grijpen bij problemen of om de uitvoering van een test nog eens na te gaan.


Dit boek is bedoeld voor degenen die wat gevorderd zijn. Een beginner verdrinkt in de hoeveelheid aanwijzingen.

Als ik een cijfer moet geven dan een 10-min (alleen God zelve krijgt een tien ;D), maar liever zou ik willen zeggen dat elke serieuze hobbybrouwer dit boek op de plank moet hebben staan.

Bert

Voor meer boeken klik op onderstaande link.

Boeken algemeen

 

Offline Sjakie

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 493
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #1 Gepost op: 30-10-2010 13:56 u »
Goede recensie.

Ik heb het boek meteen via de bol.com link hierboven besteld.
Hopelijk is hij snel binnen.  :brouwen:

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #2 Gepost op: 30-10-2010 18:15 u »
Yep, ik heb ook net besteld via de link.
Dank voor de recensie

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #3 Gepost op: 31-10-2010 19:01 u »
Klinkt wel als een leuk leesboek, maar ik vrees dat hij niet diep genoeg zal gaan...?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.086
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #4 Gepost op: 31-10-2010 19:26 u »
Klinkt wel als een leuk leesboek, maar ik vrees dat hij niet diep genoeg zal gaan...?

Voor een wetenschapper die de hele dag met dit onderwerp bezig is zal het boekje niet veel voorstellen.
De gemiddelde hobbybrouwer zal denk ik wel het een en ander er van kunnen opsteken...

Ik zal het boekje binnenkort ook bestellen (uiteraard via de link op het forum  :D )

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #5 Gepost op: 31-10-2010 19:38 u »
:) Toch word ik wel nieuwsgierig van zulke boeken en zo duur is ie ook niet. Misschien toch maar eens halen, staan vast leuke weetjes in.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.586
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #6 Gepost op: 31-10-2010 20:57 u »
Klinkt wel als een leuk leesboek, maar ik vrees dat hij niet diep genoeg zal gaan...?

Dit boek gaat voor jou theoretisch niet diep genoeg denk ik, maar met "leesboek" doe je de schrijvers toch wel te kort. Zij hebben de vertaalslag van theorie naar praktijk kunnen maken, dat is iets waar veel hobbybrouwers behoefte aan hebben.

Bert

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #7 Gepost op: 31-10-2010 21:03 u »
Het is geen wetenschappelijk naslagwerk, dan is het toch een leesboek?
Gemaakt om makkelijker weg te lezen dan een naslagwerk.

Niet negatief bedoeld of zo...

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #8 Gepost op: 31-10-2010 21:43 u »
Lijkt mij ook een leuk boek, niet om van kaft tot kaft door te nemen maar soms zijn boeken handiger dan internet waar het meeste toch vaak meer gefragmenteerd is.

Bovendien moet ik een Sinterklaas verlanglijstje maken en daar gooi ik dit boek maar op.

__________

Het heeft niet direct iets met bierbrouwen te maken, hooguit kun je een zeer originele verpakking voor je bierfles(sen) maken, maar ik vond de volgende manier van oude boeken 'bewerken' wel zeer creatief. Link:

http://www.theatlantic.com/technology/archive/2010/10/from-trash-to-treasure-turning-discarded-books-into-art/65197/

Maar het is wel veel werk, dus eerst maar met pensioen gaan of even werkloos worden...  :proost:

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.586
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #9 Gepost op: 31-10-2010 21:53 u »
Het is geen wetenschappelijk naslagwerk, dan is het toch een leesboek?

Sorry, zo'n tweedeling in drukwerk is nieuw voor mij. ;D

Bert

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #10 Gepost op: 31-10-2010 22:00 u »
Hehehe, ach ja... :) ;)

Offline ypenga

  • De Koperen Tsjettel
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • On my way
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #11 Gepost op: 01-11-2010 09:59 u »
Het boek is nu 17.99 en je betaald geen verzendkosten met actiecode: CRM-NO2010J

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.427
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #12 Gepost op: 01-11-2010 18:48 u »
Leuke aanbieding..  :duimop:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.495
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #13 Gepost op: 01-11-2010 19:16 u »
Leuke aanbieding..  :duimop:

Amazon is nog goedkoper, maar je moet wel een paar weken wachten totdat het schip aankomt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.086
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #14 Gepost op: 01-11-2010 20:52 u »
Amazon is nog goedkoper, maar je moet wel een paar weken wachten totdat het schip aankomt.

Heb je ook rekening gehouden met de verzendkosten?

Daarnaast steun je dan ook niet het forum...
Dat doe je dus wel als je boeken koopt via de link die je bovenaan op elke pagina van het forum kunt vinden. Gebruik maken van die link kost je niets extra ten opzichte van een andere aankoop via Bol.com

Offline RGeraads

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 625
  • Land: nl
    • Brouwerij Stijl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #15 Gepost op: 01-11-2010 21:28 u »
Dit boek is bij bookdepository verkrijgbaar voor €11,13, gratis verzendkosten wereldwijd. Het is hier wel pas beschikbaar vanaf 16 november. Ik denk dat ik dit boek ook ga aanschaffen.

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #16 Gepost op: 01-11-2010 22:16 u »
Ha ha Jaques, ik had de kids juist gezegd om het boek te bestellen bij een lokale grote boekhandel (dat moeten ze ook leren: iets niet kopen via bol punt com).

Maar ja, af en toe moeten ze weer van die games hebben als 'Kill the enemy a 1000 times in a million ways' (of titels van soortgelijke strekking) dan doe ik dat via het forum...

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 673
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #17 Gepost op: 06-11-2010 19:29 u »
Ik heb 'm ook gekocht. Via deze site naar BOL.
Mooi boekje. Kan Baetslé een puntje aan zuigen. Of het vertalen.  ;D
Louis

Offline wiwi

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 649
  • Land: be
  • De Boschveldbrouwerij
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #18 Gepost op: 06-11-2010 19:50 u »
Wat heeft Baetslé hiermee te maken?

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.032
  • Land: nl

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #20 Gepost op: 06-11-2010 21:18 u »
Misschien vanwege dit boek?: http://www.vanderkooyjubbega.nl/literatuur/literatuur-bierbrouwen/de-praktijkbrouwer-gilbert-Baetslé.html

Hopbier

Citaat
Pagina niet gevonden

De pagina die u probeerde te bekijken, is niet gevonden.
Mogelijke oorzaken:
Indien u het adres zelf heeft ingetypt, controleer nogmaals de spelling van het adres in de adresbalk.
Indien u hier terecht kwam na het klikken op een link, dan is die link niet (meer) goed.

 :weetniet:

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #21 Gepost op: 06-11-2010 22:04 u »
Hopmans.
Sorry, ik moet het nu echt even vragen . . .
Wat is dat in Godesnaam voor avatar daar bij je naam?

ennnne Drents Hopbier: (ik heb het boek vandaag binnengekregen): die link doet "t inderdaad niet. . .
is het een vertaling ervan of zo?

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.037
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #22 Gepost op: 06-11-2010 22:31 u »
Hopmans.
Sorry, ik moet het nu echt even vragen . . .
Wat is dat in Godesnaam voor avatar daar bij je naam?

Kijk hier maar even: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,16134.msg229631.html#msg229631

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 673
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #23 Gepost op: 07-11-2010 00:42 u »
Wat heeft Baetslé hiermee te maken?
Diens boek was niet leesbaar. Zelfs niet in het Nederlands. Dit boek in het engels is wel in begrijpelijke taal.
L

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.032
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #24 Gepost op: 07-11-2010 11:40 u »

Deze dan?: http://www.vanderkooyjubbega.nl/literatuur/literatuur-bierbrouwen.html

En anders gewoon naar van der Kooy en bij literatuur kijken.

Hopbier