Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Mashmaker door Micheal Dawson  (gelezen 2627 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.200
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Mashmaker door Micheal Dawson
« Gepost op: 17-02-2018 18:53 u »


Michael Dawson
Mashmaker. A Citizin-Brewer's Guide to Making Great Beer at Home

Druk (1e, 2e, enz.): eerste
Jaar uitgifte: 2017
Naam uitgever en plaats vestiging uitgever: Gray Duck Media
ISBN nr.: 978-1-63489-096-0

Aantal pagina's: 168

Onderwerp boek: Ongebruikelijke bierrecepten en de gedachte die er achter zit.

Overzicht

Introduction
Malt
Hops
Yeast
Water
Brewday Walkthrough

RECIPES
Hop-Forward Ales
Malt-Driven Ales
Stouts & Porters
Lagers
Wheat & Belgian-Style
Mixed Fermentation
Flavour Country


Inhoud:
Na een beknopte introductie waarin de schrijver de vier basisingrediŽnten in vogelvlucht behandeld. Hij bespreekt kort wat het is, welke diversiteit er in grote lijnen bestaat en soms een aantal technieken hoe deze in het brouwproces zijn toe te passen. Aansluitend geeft de auteur in vijf pagina's een overzicht van de stappen die doorlopen moeten worden om thuis bier te brouwen. Hierbij gaat specifiek de aandacht uit naar het maken van een giststarter en hoe men door middel van "Quick & Dirty Lagering" in kort tijdsbestek een ondergistend bier kan brouwen.

Het leeuwendeel van het boek bestaat uit 64 recepten die onderverdeeld zijn in zeven categorieŽn (zoals hierboven in het overzicht is te zien). Het boek volgt een relatief vast stramien, waarin Dawson op ťťn pagina verteld over de achtergrond van het recept en het idee wat er achter zit. Op een tweede pagina volgt een boodschappenlijstje, een aantal tips specifiek voor de stijl (Key Points For Key Pints) en een kort overzicht van de wat er op de brouwdag en tijdens de vergisting moet gebeuren.

De eerste categorie; Hop-Forward Ales bevat een brede verscheidenheid aan IPA-variateiten, zoals een Black IPA, Double IPA, Imperial IPA en Session IPA. Daarnaast ook een basisrecept voor een American Pale Ale met meteen drie manieren om te variŽren. Ook geeft Dawson een recept voor een klassieke Britse Bitter en een moderne New England versie.

In Maltdriven Ales is er ruimte voor wat meer verschillende bierstijlen, zoals een Mild Ale met wilde rijst, Cream Ale met honing, Scottish Ale (twee versies) een Blonde Ale, Alt en een Golden Barleywine. Stout & Porter gaat natuurlijk over twee bierstijlen, maar ook hier is er toch weer een hoop verscheidenheid. Zo zijn er recepten met speciale moutsoorten (Oatmeal Extra Stout, Oatmeal Cream Double Stout en een Ryed Irish Stout) maar ook een ongewone Steampunk Entire Porter met een ondergist op hogere temp.

In Lagers tref je een aantal klassiekers zoals een MŁncher Helles, Mšrzen en een Czech Pale Lager. Maar ook leuke eigen bedachte creaties zoals een Triple Grain Amber Lager (met Gerste, Rogge en Mais) en een Black Doppelbock. Onder de categorie Wheat & Belgian Style vind je recepten te verwachte recepten voor een Tripel (met honing), Weizen, Saison en een quadrupel. Maar ook een recept voor een "Belgo-Bhutanese Blonde" waarin rode rijst en een mix van Belgische gist en Sake gist wordt gebruikt, toch niet een alledaags recept.

Onder de laatste twee categorieŽn Mixed Fermentation en Flavour Country tref je de meer uitzonderlijke recepten. Zo gaat Dawson in op diverse zure bieren als Berliner Weisse, Oud Bruin, GŲse en een Sour White. Maar ook Brett en Fruit komen aan bod bij gemengde vergisting. Onder de laatste categorie tref je de minst alledaagse recepten zoals Gruit, Groziskie en Sahti maar ook een recept voor een Hoppy Smoked Wheat Beer.

Recensie:
Micheal Dawson heeft een vermakelijke stijl van schrijven die gelardeerd is met humor. Voor wie al bekend was met zijn blog www.thebeerengineblog.com is dit waarschijnlijk een feest der herkenning om na bijna drie jaar stilte op zijn blog, weer iets van hem te lezen. Andere zullen Dawson misschien kennen van de Vlog Brewing TV waar hij samen met Jake Keeler en Chip Walton op vergelijkbaar luchtige en vooral grappige wijze aandacht gaf aan de diverse aspecten die met het thuisbrouwen te maken hebben.

Het mooie van het boek is dat tussen alle humor en mooie verhalen, Dawson je haast ongemerkt bijschoolt over de historie van bierstijlen, brouweigenschappen van diverse ingrediŽnten en oude en nieuwe technieken die je thuis ook kunt toepassen. Verder staan er ook een aantal zeer bijzondere recepten in, waarvan je gewoon meteen zin krijgt om ze te brouwen.

Positieve punten: het is een zeer vermakelijk en informatief boek.
Negatieve punten: het blijft vooral toch aan de oppervlakte, dit is inherent aan de opzet van het boek.

Oordeel: een dikke 8,5

Tags: