Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation  (gelezen 78963 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.603
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Gepost op: 30-10-2010 13:03 u »
Klik op de afbeelding om dit boek bestellen en steun daarmee het forum.




Chris White en Jamil Zainasheff

YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation


1e druk - 2010
Brewers Publication ( a division of the Brewers Association) - Boulder Colorado
ISBN 0-937-381-96-9
320 pagina's
$ 19,95

Onderwerp boek: Gist in de hobby- en microbrouwerij.


Chris White is de oprichter en eigenaar van White Labs, de bekende leverancier van gisten voor hobbybrouwers en microbrouwerijen.
Jamil Zainasheff behoeft nauwelijks introductie. Bekend als auteur van "Brewing Classic Styles", artikelen in "Brew Your Own" en natuurlijk van de internet radio show op The Brewing Network.

Er bestaan meer boeken over gist, vooral voor de professionele brouwer. Het mooie van dit boek is dat het zich richt op de hobbybrouwer en de kleine commerciële brouwer. Hoewel (bio)chemie niet uit de weg wordt gegaan, er wordt uitvoerig ingegaan op het metabolisme van de gistcel, is het vooral een praktisch boek.

De titels van de hoofstukken geven de opbouw van dit boek goed weer:
- The importance of Yeast and Fermentation
- Biology, Enzymes and Esters
- How to Choose the Right Yeast
- Fermentation
- Yeast Growth, Handling and Storage
- Your Own Yeast Lab Made Easy
- Troubleshooting
Het tweede hoofdstuk geeft met zijn 23 bladzijden theorie de onderbouwing voor de praktijk in de verdere hoofdstukken. Het boek is helder van indeling, goed geschreven en voorziet duidelijk in een behoefte.
 
Op het HobbybrouwenForum gaan heel veel vragen direct of indirect over gist. In dit boek vind je de antwoorden op alle vragen over gist en vergisting, geschreven vanuit een lange praktijkervaring. Bij het lezen had ik regelmatig een 'oh, zit dat zo'-ervaring.

Een stevig deel van het boek, 88 bladzijden, zijn gewijd aan "je eigen gistlab". Beschreven wordt hoe je je eigen laboratorium moet inrichten en gebruiken.
Dat gistlaboratorium kan variëren van een kastje met wat benodigdheden voor de hobbybrouwer tot een aparte ruimte met vaste opstellingen voor de wat grotere microbrouwerij. Het gebruik van je eigen gistlab verschilt voor hobby- en microbrouwer echter niet. Alles wat je nodig hebt voor de inrichting van je eigen gistlab wordt genoemd.
Beschreven wordt een groot aantal proeven en metingen die van belang zijn voor een goed verloop van het gistproces. Het nattevingerwerk bij het brouwen is afgelopen, er valt meer te meten voor de hobbybrouwer dan ik dacht.

"YEAST" is zowel een leerboek als een naslagwerk. Na het lezen kun je het gevoel hebben hoe je hebt kunnen brouwen zonder al die kennis. Daarna zul je vaak naar dit boek grijpen bij problemen of om de uitvoering van een test nog eens na te gaan.


Dit boek is bedoeld voor degenen die wat gevorderd zijn. Een beginner verdrinkt in de hoeveelheid aanwijzingen.

Als ik een cijfer moet geven dan een 10-min (alleen God zelve krijgt een tien ;D), maar liever zou ik willen zeggen dat elke serieuze hobbybrouwer dit boek op de plank moet hebben staan.

Bert

Voor meer boeken klik op onderstaande link.

Boeken algemeen

 

Offline Sjakie

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 493
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #1 Gepost op: 30-10-2010 13:56 u »
Goede recensie.

Ik heb het boek meteen via de bol.com link hierboven besteld.
Hopelijk is hij snel binnen.  :brouwen:

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #2 Gepost op: 30-10-2010 18:15 u »
Yep, ik heb ook net besteld via de link.
Dank voor de recensie

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #3 Gepost op: 31-10-2010 19:01 u »
Klinkt wel als een leuk leesboek, maar ik vrees dat hij niet diep genoeg zal gaan...?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #4 Gepost op: 31-10-2010 19:26 u »
Klinkt wel als een leuk leesboek, maar ik vrees dat hij niet diep genoeg zal gaan...?

Voor een wetenschapper die de hele dag met dit onderwerp bezig is zal het boekje niet veel voorstellen.
De gemiddelde hobbybrouwer zal denk ik wel het een en ander er van kunnen opsteken...

Ik zal het boekje binnenkort ook bestellen (uiteraard via de link op het forum  :D )

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #5 Gepost op: 31-10-2010 19:38 u »
:) Toch word ik wel nieuwsgierig van zulke boeken en zo duur is ie ook niet. Misschien toch maar eens halen, staan vast leuke weetjes in.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.603
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #6 Gepost op: 31-10-2010 20:57 u »
Klinkt wel als een leuk leesboek, maar ik vrees dat hij niet diep genoeg zal gaan...?

Dit boek gaat voor jou theoretisch niet diep genoeg denk ik, maar met "leesboek" doe je de schrijvers toch wel te kort. Zij hebben de vertaalslag van theorie naar praktijk kunnen maken, dat is iets waar veel hobbybrouwers behoefte aan hebben.

Bert

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #7 Gepost op: 31-10-2010 21:03 u »
Het is geen wetenschappelijk naslagwerk, dan is het toch een leesboek?
Gemaakt om makkelijker weg te lezen dan een naslagwerk.

Niet negatief bedoeld of zo...

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #8 Gepost op: 31-10-2010 21:43 u »
Lijkt mij ook een leuk boek, niet om van kaft tot kaft door te nemen maar soms zijn boeken handiger dan internet waar het meeste toch vaak meer gefragmenteerd is.

Bovendien moet ik een Sinterklaas verlanglijstje maken en daar gooi ik dit boek maar op.

__________

Het heeft niet direct iets met bierbrouwen te maken, hooguit kun je een zeer originele verpakking voor je bierfles(sen) maken, maar ik vond de volgende manier van oude boeken 'bewerken' wel zeer creatief. Link:

http://www.theatlantic.com/technology/archive/2010/10/from-trash-to-treasure-turning-discarded-books-into-art/65197/

Maar het is wel veel werk, dus eerst maar met pensioen gaan of even werkloos worden...  :proost:

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.603
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #9 Gepost op: 31-10-2010 21:53 u »
Het is geen wetenschappelijk naslagwerk, dan is het toch een leesboek?

Sorry, zo'n tweedeling in drukwerk is nieuw voor mij. ;D

Bert

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #10 Gepost op: 31-10-2010 22:00 u »
Hehehe, ach ja... :) ;)

Offline ypenga

  • De Koperen Tsjettel
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • On my way
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #11 Gepost op: 01-11-2010 09:59 u »
Het boek is nu 17.99 en je betaald geen verzendkosten met actiecode: CRM-NO2010J

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.839
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #12 Gepost op: 01-11-2010 18:48 u »
Leuke aanbieding..  :duimop:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.803
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #13 Gepost op: 01-11-2010 19:16 u »
Leuke aanbieding..  :duimop:

Amazon is nog goedkoper, maar je moet wel een paar weken wachten totdat het schip aankomt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #14 Gepost op: 01-11-2010 20:52 u »
Amazon is nog goedkoper, maar je moet wel een paar weken wachten totdat het schip aankomt.

Heb je ook rekening gehouden met de verzendkosten?

Daarnaast steun je dan ook niet het forum...
Dat doe je dus wel als je boeken koopt via de link die je bovenaan op elke pagina van het forum kunt vinden. Gebruik maken van die link kost je niets extra ten opzichte van een andere aankoop via Bol.com

Offline RGeraads

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 635
  • Land: nl
    • Brouwerij Stijl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #15 Gepost op: 01-11-2010 21:28 u »
Dit boek is bij bookdepository verkrijgbaar voor €11,13, gratis verzendkosten wereldwijd. Het is hier wel pas beschikbaar vanaf 16 november. Ik denk dat ik dit boek ook ga aanschaffen.

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #16 Gepost op: 01-11-2010 22:16 u »
Ha ha Jaques, ik had de kids juist gezegd om het boek te bestellen bij een lokale grote boekhandel (dat moeten ze ook leren: iets niet kopen via bol punt com).

Maar ja, af en toe moeten ze weer van die games hebben als 'Kill the enemy a 1000 times in a million ways' (of titels van soortgelijke strekking) dan doe ik dat via het forum...

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 685
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #17 Gepost op: 06-11-2010 19:29 u »
Ik heb 'm ook gekocht. Via deze site naar BOL.
Mooi boekje. Kan Baetslé een puntje aan zuigen. Of het vertalen.  ;D
Louis

Offline wiwi

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 649
  • Land: be
  • De Boschveldbrouwerij
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #18 Gepost op: 06-11-2010 19:50 u »
Wat heeft Baetslé hiermee te maken?

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.107
  • Land: nl

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #20 Gepost op: 06-11-2010 21:18 u »
Misschien vanwege dit boek?: http://www.vanderkooyjubbega.nl/literatuur/literatuur-bierbrouwen/de-praktijkbrouwer-gilbert-Baetslé.html

Hopbier

Citaat
Pagina niet gevonden

De pagina die u probeerde te bekijken, is niet gevonden.
Mogelijke oorzaken:
Indien u het adres zelf heeft ingetypt, controleer nogmaals de spelling van het adres in de adresbalk.
Indien u hier terecht kwam na het klikken op een link, dan is die link niet (meer) goed.

 :weetniet:

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #21 Gepost op: 06-11-2010 22:04 u »
Hopmans.
Sorry, ik moet het nu echt even vragen . . .
Wat is dat in Godesnaam voor avatar daar bij je naam?

ennnne Drents Hopbier: (ik heb het boek vandaag binnengekregen): die link doet "t inderdaad niet. . .
is het een vertaling ervan of zo?

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.042
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #22 Gepost op: 06-11-2010 22:31 u »
Hopmans.
Sorry, ik moet het nu echt even vragen . . .
Wat is dat in Godesnaam voor avatar daar bij je naam?

Kijk hier maar even: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,16134.msg229631.html#msg229631

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 685
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #23 Gepost op: 07-11-2010 00:42 u »
Wat heeft Baetslé hiermee te maken?
Diens boek was niet leesbaar. Zelfs niet in het Nederlands. Dit boek in het engels is wel in begrijpelijke taal.
L

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.107
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #24 Gepost op: 07-11-2010 11:40 u »

Deze dan?: http://www.vanderkooyjubbega.nl/literatuur/literatuur-bierbrouwen.html

En anders gewoon naar van der Kooy en bij literatuur kijken.

Hopbier

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #25 Gepost op: 07-11-2010 11:44 u »
Ik zie HET boek er niet tussen.
Het bierboek der bierboeken.




Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.107
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #26 Gepost op: 07-11-2010 12:10 u »
Ik zie HET boek er niet tussen.
Het bierboek der bierboeken.

Groot Zelfbierbrouw boek van J.v. Schaik zal wel uitverkocht zijn.

HHopbier

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.839
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #27 Gepost op: 10-11-2010 20:35 u »
Vandaag ook dit boek ontvangen en de eerste indruk is goed !! IK ga mij er toe zetten dit boek te lezen, want ik lees (qua boeken) te weinig (en qua forum weer te veel... ;D ;D).

 :leren:

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 885
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #28 Gepost op: 10-11-2010 21:15 u »
Ik ben geabonneerd op Brew Your Own (BYO) en in de laatste editie stond een artikel over verschillen tussen korrelgist en vloeibare gist. Bij de toepassing van korrelgist werd gerefereerd naar het hier beschreven boek, met de suggestie om korrelgist toch zeker te hydrateren alvorens aan het wort toe te voegen.
Volgens de schrijvers wordt zo'n beetje de helft van de gistcellen gedood bij niet hydrateren en uitstrooien over het wort. Het resultaat zijn bieren met verschijnselen van "underpitching".

Vreemd, want deze conclusie staat min of meer haaks het "Groot Gedroogde Gist Onderzoek". Daar bleek, volgens mij dat de vergisting beter verloopt/verder gaat met niet-gehydrateerde korrelgist.

Wat is nu wijsheid?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.839
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #29 Gepost op: 10-11-2010 21:50 u »
Volgens de schrijvers wordt zo'n beetje de helft van de gistcellen gedood bij niet hydrateren en uitstrooien over het wort. Het resultaat zijn bieren met verschijnselen van "underpitching".

Ik kan je vertellen uit vele ervaringen dat dit in de praktijk niet blijkt. Uitstrooien over je wort geeft een prima vergisting en geen enkele verschijnselen van underpitching...

Vreemd, want deze conclusie staat min of meer haaks het "Groot Gedroogde Gist Onderzoek". Daar bleek, volgens mij dat de vergisting beter verloopt/verder gaat met niet-gehydrateerde korrelgist.

Dit onderzoek is gebaseerd op praktijkervaringen.... :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #30 Gepost op: 10-11-2010 22:01 u »
Ik weet wel wat ik geloof: de cijfertjes die gebaseerd zijn op ruim 270 hobbybrouwsels. Hydrateren is echt niet nodig. Je krijgt zelfs een vergistingsgraad die gemiddeld 2% hoger is als je niet gehydrateerd. Het wordt denk ik tijd dat de uitkomst op dit punt van het onderzoek breder verspreid wordt. Dat maakt het leven van een beginnende hobbybrouwer weer een stuk makkelijker.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.808
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #31 Gepost op: 10-11-2010 22:08 u »
Misschien leuk om de resultaten ook door te sturen naar BYO. Kun je meteen een artikeltje schrijven in dit leuke blad. Ik wil best redigeren, al zijn er op dit forum mensen die hier beter voor geschikt zijn.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #32 Gepost op: 10-11-2010 22:10 u »
Goed hydrateren is ook een kunst en als dat al snel fout gaat kan dat in een onderzoek (met beperkingen) zoals het gedroogd gist-onderzoek tot bias leiden.
De fabrikant geeft zelf aan dat beide kan, uit hun tekst zou je een voorkeur voor hydrateren kunnen lezen. Nu weten zij natuurlijk het beste wat het best is voor de gist, maar dan moet je het wel precies opvolgen. Als de conclusie is dat het hydrateren makkelijker fout gaat, is dat natuurlijk ook een reden om het niet te adviseren. :) 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #33 Gepost op: 10-11-2010 23:20 u »
Uit microscopisch onderzoek dat ik heb uitgevoerd heb bleek inderdaad dat hydrateren heel precies komt. Goed hydrateren doe je bij 38-40 ºC niet hoger en niet lager. Dat is wat anders dan 'lauw' water.

Maar het verschil in resultaat tussen goed gehydrateerde gist en niet goed gehydrateerde gist was uiterst klein. Eerlijk gezegd snap ik niet waarom de gistleveranciers het hydrateren adviseren.

De uitkomst van het Groot gedroogde gist onderzoek bevestigde mijn eerdere conclusie dat je het hydrateren net zo goed achterwege kunt laten.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #34 Gepost op: 11-11-2010 06:44 u »
We gaan nu uit van de vergistingsgraad, maar is er ook onderzoek gedaan naar de smaak?
Met andere woorden; heeft hydrateren niet iets met de smaak van doen?


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #35 Gepost op: 11-11-2010 08:51 u »
We gaan nu uit van de vergistingsgraad, maar is er ook onderzoek gedaan naar de smaak?
Met andere woorden; heeft hydrateren niet iets met de smaak van doen?

Bij het experiment dat ik twee jaar terug heb uitgevoerd heb ik geen noemenswaardige verschillen in smaak ontdekt. Ook daarvoor zou je het dus niet hoeven te doen.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #36 Gepost op: 22-12-2010 12:18 u »
Ik heb ook zojuist het boekje Yeast aangeschaft, natuurlijk via de welbekende forum-link.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #37 Gepost op: 23-12-2010 12:19 u »
Toen 'Kunze' uitkwam, of toch bekend werd in onze kringen, wemelde het ineens op het forum van de berichten à la:

"Nee hoor, volgens Kunze..."

"Dat kan je wel zeggen, maar Kunze zegt op blz xxx en xxx..."

Enneh, daar deed ik vrolijk aan mee want ook hier staat 'ie op de plank. Ik vrees dat ook dit boekje zo'n sukkelknuppel gaat worden.

Ik koop 'm niet. :D

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #38 Gepost op: 23-12-2010 12:25 u »
Misschien wordt het eens tijd om een discussie met Jamil te starten via dit forum vooral na de bevindingen van Jacques.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #39 Gepost op: 23-12-2010 12:42 u »
Misschien wordt het eens tijd om een discussie met Jamil te starten via dit forum vooral na de bevindingen van Jacques.

Dat lijkt me een uitstekend idee.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.107
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #40 Gepost op: 23-12-2010 15:04 u »
Bij het experiment dat ik twee jaar terug heb uitgevoerd heb ik geen noemenswaardige verschillen in smaak ontdekt. Ook daarvoor zou je het dus niet hoeven te doen.

Eerst zeg je "Ik weet wel wat ik geloof: de cijfertjes die gebaseerd zijn op ruim 270 hobbybrouwsels. Hydrateren is echt niet nodig. Je krijgt zelfs een vergistingsgraad die gemiddeld 2% hoger is als je niet gehydrateerd."  OK.
Maar je experiment is gebaseerd op de smaak van 1 persoon.
Adviezen van een fabrikant negeren lijkt me ook een slecht idee. Wel nauwkeurig uitvoeren natuurlijk.
Ik heb het boek Yeast wel gekocht, maar nog niet geheel gelezen.

Hopbier

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #41 Gepost op: 23-12-2010 16:17 u »
Eerst zeg je "Ik weet wel wat ik geloof: de cijfertjes die gebaseerd zijn op ruim 270 hobbybrouwsels. Hydrateren is echt niet nodig. Je krijgt zelfs een vergistingsgraad die gemiddeld 2% hoger is als je niet gehydrateerd."  OK.
Maar je experiment is gebaseerd op de smaak van 1 persoon.
Adviezen van een fabrikant negeren lijkt me ook een slecht idee. Wel nauwkeurig uitvoeren natuurlijk.

Het klopt dat de smaak bij mijn experiment alleen door mij is geconstateerd. Echter gelet op het Groot gedroogde gist onderzoek blijken heel veel mensen niet te hydrateren . Als het droog toevoegen zou leiden tot vervelende smaakjes dan was dat denk ik hier op het forum opgemerkt. Tot nu toe is dat echter nog nooit het geval geweest.


Ik weet nog niet zo of je altijd de adviezen van een fabrikant klakkeloos moet opvolgen.

Een sprekend voorbeeld
Onlangs kwam ik in het bezit van een gebruiksaanwijzing van een bierpakket. Daarin wordt geadviseerd om te vergisten bij 18-25 ºC. Na 7-10 dagen is dan de heftige vergisting afgelopen. Het bier heeft dan een eind SG tussen de 1010 en 1005. Alleen dan kan het bier in een schone fles of emmer om over te hevelen en te klaren. Het bier wordt dan snel helder en bevat daarna nauwelijks nog suikers (SG 1000 - 1005) en kan dan gebotteld worden.

Ik denk dat jij voldoende kennis van het brouwproces hebt om te weten dat deze handleiding kant nog wal staat. En deze handleiding komt echt van de leverancier! Maar als het gaat om gedroogde gist moeten we ineens wel vertrouwen dat wat de fabrikant zegt zonder meer klopt.


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #42 Gepost op: 23-12-2010 16:21 u »
Het klopt dat de smaak bij mijn experiment alleen door mij is geconstateerd. Echter heel veel mensen blijken niet te hydrateren gelet op het Groot gedroogde gist onderzoek. Als het droog toevoegen zou leiden tot vervelende smaakjes dan was dat denk ik hier op het forum opgemerkt. Tot nu toe is dat echter nog nooit het geval geweest.

Mensen moeten die vervelende smaakjes wel herkennen, natuurlijk. Regelmatig proef ik bier dat stijf staat van de hogere alcoholen en de brouwer herkent dat zelf niet. Dat groot gedroogd gist onderzoek moet daarom met een flinke berg zout genomen worden.

Een sprekend voorbeeld

Dit meen je toch niet echt, hè?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #43 Gepost op: 23-12-2010 16:34 u »
Mensen moeten die vervelende smaakjes wel herkennen, natuurlijk. Regelmatig proef ik bier dat stijf staat van de hogere alcoholen en de brouwer herkent dat zelf niet. Dat groot gedroogd gist onderzoek moet daarom met een flinke berg zout genomen worden.

Dat denk ik niet. Om het statische gegeven dat de gemiddelde hobbybrouwer een hogere vergistingsgraad haalt door niet te hydrateren kun je moeilijk om heen.

Qua smaakherkenning sta ik redelijk mijn mannetje...

Dit meen je toch niet echt, hè?
Ja, het staat er allemaal echt in de handleiding die bijgeleverd is bij het blik. Niet te geloven he!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #44 Gepost op: 23-12-2010 16:37 u »
Qua smaakherkenning sta ik redelijk mijn mannetje...

Dat weet ik, maar ik heb het over de mensen die de enquete hebben ingevuld. Je hebt met deze onderzoeksmethode geen idee hoe goed of slecht zij kunnen proeven. Als iemand aangeeft 1 gram T-58 per 20 liter pils een lekker bier vond opleveren, dan is deze info klakkeloos in het onderzoek opgenomen.

Wat betreft de fabrikanten: ik heb heel wat meer vertrouwen in een gistfabrikant dan in een pakketsamensteller.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #45 Gepost op: 23-12-2010 16:42 u »
Als ik op een vervelende manier jouw resultaten van het Groot gedroogde gistonderzoek zou willen uitleggen (niet hydrateren korrelgist leidt tot hogere vergistingsgraden)  zou ik ook kunnen stellen dat mensen die de gebruikshandleiding op een droge gist niet volgen nogal gemakzuchtig zijn en misschien ook wel net zo gemakzuchtig zijn in het doen van waarnemingen (b.v. startsg, eind SG) en dit alles bij voorkeur in hun voordeel afronden. Hierdoor kun je snel non-verbanden vinden.

Dat is een groot nadeel van het doen van onderzoek met historische data. Je hebt geen duidelijke grip meer op de betrouwbaarheid van bron.  (ik zeg niet dat het hier aan de hand is hoor en alle respect voor het initiatief ;))

Binnen gezondheidstudies waarbij meestal enquetes worden uitgevoerd naar gedrag is er vaak een groot verschil tussen opgegeven gedrag en werkelijk gedrag waarbij de data vaak wijzen op gewenst gedrag. Hierdoor zijn conclusies vaak niet zo hard als ze lijken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #46 Gepost op: 23-12-2010 16:44 u »
Dat weet ik, maar ik heb het over de mensen die de enquete hebben ingevuld. Je hebt met deze onderzoeksmethode geen idee hoe goed of slecht zij kunnen proeven. Als iemand aangeeft 1 gram T-58 per 20 liter pils een lekker bier vond opleveren, dan is deze info klakkeloos in het onderzoek opgenomen.

Hmm, misschien moet je nog eens kijken naar de resultaten van het onderzoek...
Er is geen relatie gelegd tussen de smaak van een bier en de hoeveelheid gist of tussen de smaak en het wel of niet hydrateren.

Wat ik bedoel is dat er kennelijk veel mensen zijn die niet hydrateren en dat hier op het forum nog nooit is gesproken over een slechte smaakinvloed door het niet hydrateren. Als de inzenders van de formulieren een representatieve afspiegeling is van de bezoekers van het forum zou bij ongeveer 50% van de bieren met gedroogde gist niet gehydrateerd worden. Zo iets moet op een bepaald moment gaan opvallen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #47 Gepost op: 23-12-2010 16:49 u »
Als ik op een vervelende manier jouw resultaten van het Groot gedroogde gistonderzoek zou willen uitleggen (niet hydrateren korrelgist leidt tot hogere vergistingsgraden)  zou ik ook kunnen stellen dat mensen die de gebruikshandleiding op een droge gist niet volgen nogal gemakzuchtig zijn en misschien ook wel net zo gemakzuchtig zijn in het doen van waarnemingen (b.v. startsg, eind SG) en dit alles bij voorkeur in hun voordeel afronden. Hierdoor kun je snel non-verbanden vinden.

Hmm, 50% van de inzenders van de formulieren zijn lui en niet te vertrouwen... Een beetje rare manier om tegen dit onderzoek aan te kijken.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #48 Gepost op: 23-12-2010 16:54 u »
Als jij dit zo wilt interpreteren met jouw woorden dan ja. :pan:

Ik probeer alleen maar aan te geven dat je erg voorzichtig moet zijn met data van anderen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #49 Gepost op: 23-12-2010 16:59 u »
Ik probeer alleen maar aan te geven dat je erg voorzichtig moet zijn met data van anderen.

Daarom is ook steeds opgeroepen om zo veel mogelijk mee te doen. Door de grote massa worden de cijfers betrouwbaar. Voor wat betreft het wel of niet hydrateren zijn er veel cijfers beschikbaar. Ik ga er van uit dat er geen systematische fout aanwezig is en dat iedereen even nauwgezet zijn SG's bepaalt.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #50 Gepost op: 23-12-2010 17:03 u »
Daarom is ook steeds opgeroepen om zo veel mogelijk mee te doen. Door de grote massa worden de cijfers betrouwbaar. Voor wat betreft het wel of niet hydrateren zijn er veel cijfers beschikbaar. Ik ga er van uit dat er geen systematische fout aanwezig is en dat iedereen even nauwgezet zijn SG's bepaalt.

Dat begrijp ik en veel beter kun je het waarschijnlijk ook niet doen. Door ook de brouwer als variabele mee te nemen zou je een deel van dit soort ruis kunnen wegnemen maar dat bleek niet mogelijk te zijn zoals al eerder was gebleken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #51 Gepost op: 23-12-2010 17:06 u »
Dat begrijp ik en veel beter kun je het waarschijnlijk ook niet doen. Door ook de brouwer als variabele mee te nemen zou je een deel van dit soort ruis kunnen wegnemen maar dat bleek niet mogelijk te zijn zoals al eerder was gebleken.

De ruis werkt in beide richtingen... De kracht van statistiek is dat je door de ruis heen toch een duidelijk beeld krijgt.

Offline Big Willem

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #52 Gepost op: 23-12-2010 18:03 u »
Het klopt dat de smaak bij mijn experiment alleen door mij is geconstateerd. Echter gelet op het Groot gedroogde gist onderzoek blijken heel veel mensen niet te hydrateren . Als het droog toevoegen zou leiden tot vervelende smaakjes dan was dat denk ik hier op het forum opgemerkt. Tot nu toe is dat echter nog nooit het geval geweest.

Ik meen me eigenlijk iets te herinneren van heel wat forumleden die een 'korrelgistsmaak' tegenkwamen in bieren vergist met korrels. Als er daadwerkelijk zo weinig gehydrateerd wordt, zou dit een van de oorzaken kunnen zijn van deze smaakafwijking?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #53 Gepost op: 23-12-2010 18:08 u »
Ik meen me eigenlijk iets te herinneren van heel wat forumleden die een 'korrelgistsmaak' tegenkwamen in bieren vergist met korrels. Als er daadwerkelijk zo weinig gehydrateerd word, zou dit een van de oorzaken kunnen zijn van deze smaakafwijking?

Nee, je hebt die smaak ook met hydrateren.
De enige manier om er af te komen is een getrapte starter maken met een mespuntje korrels.
Dan ben je van de korrelsmaak af, maar dan heb je nog geen diepgang.


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #54 Gepost op: 23-12-2010 20:34 u »
De ruis werkt in beide richtingen... De kracht van statistiek is dat je door de ruis heen toch een duidelijk beeld krijgt.

Dat denk ik niet. Ruis werkt in dit geval in het voordeel van de brouwer, omdat hij zijn eigen bieren beoordeelt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #55 Gepost op: 23-12-2010 22:19 u »
Dat denk ik niet. Ruis werkt in dit geval in het voordeel van de brouwer, omdat hij zijn eigen bieren beoordeelt.

Dit snap ik even niet. Er is in het Groot gedroogde gist onderzoek geen relatie gelegd tussen de vergistingsgraad en de smaak. Het is toch wel vreemd te veronderstellen dat de brouwers die hun gist wel hydraten betrouwbaarder zijn bij het meten van hun SG's dan de brouwers die dat niet doen.
Beide groepen maken hierbij fouten. Dat geeft dus de ruis. Door te kijken naar de gemiddelde waarden komt er een betrouwbaar beeld naar voren.

Een ander beeld dat uit het onderzoek naar voren komt is dat als je meer gist ent je een hogere vergistingsgraad krijgt. Dit komt perfect overeen met hetgeen je in de literatuur kunt vinden en ook met experimenten die ik heb uitgevoerd. Voor mij een teken dat de uitkomsten van het onderzoek zo gek nog niet zijn.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.803
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #56 Gepost op: 24-12-2010 07:29 u »
Ik lees eigenlijk niks over olijfolie in het boek, of lees ik erover heen?

Aangezien de kopruimte van een ruime starterfles voldoende zuurstof zou bezitten...
Blijft alleen beluchten van hoofdwort over. Dat kan prima met een druppel olie.

Maar het boek lijkt te zwijgen.

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #57 Gepost op: 24-12-2010 08:18 u »
Ik lees eigenlijk niks over olijfolie in het boek, of lees ik erover heen?

Aangezien de kopruimte van een ruime starterfles voldoende zuurstof zou bezitten...
Blijft alleen beluchten van hoofdwort over. Dat kan prima met een druppel olie.

Maar het boek lijkt te zwijgen.

Olijfolie wordt even aangestipt. Heel summier op blz. 77.
Op diezelfde pagina schrijft hij trouwens:  "using proper levels of dissolved oxigen is just as important as using proper pitching rates".
Hij heeft het hier dan even over zuurstof in het WORT.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.803
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #58 Gepost op: 25-12-2010 09:11 u »
Daarnaast wordt in het boek nog eens duidelijk aangegeven dat koud lageren alleen door commercielen wordt gedaan om het bier sneller op de markt te krijgen.

Koud lageren wordt afgeraden, zeker voor hobbybrouwers. Het is voor het bier beter om op gistingstemperatuur uit te gisten om vervolgens te worden gebotteld.

Ik wist dat al, maar nu staat het op papier, bladzijde 69. En dat scheelt nog een hoop energie ook!

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #59 Gepost op: 25-12-2010 09:18 u »
Daarnaast wordt in het boek nog eens duidelijk aangegeven dat koud lageren alleen door commercielen wordt gedaan om het bier sneller op de markt te krijgen.

Koud lageren wordt afgeraden, zeker voor hobbybrouwers. Het is voor het bier beter om op gistingstemperatuur uit te gisten om vervolgens te worden gebotteld.

Ik wist dat al, maar nu staat het op papier, bladzijde 69. En dat scheelt nog een hoop energie ook!

Wordt er ook een reden bij aangegeven?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #60 Gepost op: 25-12-2010 09:24 u »
Ik wist dat al, maar nu staat het op papier, bladzijde 69.

Dat iets op papier staat wil natuurlijk niets zeggen...

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.803
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #61 Gepost op: 25-12-2010 10:26 u »
Wordt er ook een reden bij aangegeven?

Ja, gist heeft tijd nodig op vergistingstemperatuur om restprodukten op de ruimen. Onder koude lagering gebeurt dat niet of slechts zeer langzaam.

Dat iets op papier staat wil natuurlijk niets zeggen...

Maar met gewoon logisch nadenken kom je al een heel eind.  ;) Koude lagering is een van die dingen, die we aan commercielen moeten overlaten en vooral niet moeten na-apen.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #62 Gepost op: 25-12-2010 10:32 u »
Koud lageren wordt afgeraden, zeker voor hobbybrouwers. Het is voor het bier beter om op gistingstemperatuur uit te gisten om vervolgens te worden gebotteld.

Ik wist dat al, maar nu staat het op papier, bladzijde 69. En dat scheelt nog een hoop energie ook!

Hoi EBC,

Volgens mij bedoelen ze het net even anders. Ze zeggen dat je niet als een kip zonder kop na een week moet gaan koelen. Je moet de gist de tijd geven de bijproducten op te laten ruimen. Daarna zakt de gist uit. Ze geven inderdaad het advies niet koud te lageren, maar dat advies wordt m.i. alleen maar gegeven om het te vroeg koelen te voorkomen. Koelen ná deze periode is helemaal niets op tegen, denk ik. Het duurt alleen wat langer voordat je bottelt.

Groet,
Hans

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #63 Gepost op: 25-12-2010 10:32 u »
Je hebt goed aangegeven dat sommige onderdelen in dit boek niet helemaal kunnen kloppen. Misschien geldt dat hier dan ook voor.  ;)

Offline wiwi

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 649
  • Land: be
  • De Boschveldbrouwerij
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #64 Gepost op: 25-12-2010 10:33 u »
Koud lageren wordt afgeraden, zeker voor hobbybrouwers. Het is voor het bier beter om op gistingstemperatuur uit te gisten om vervolgens te worden gebotteld.
Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat ik door deze handeling toch helderder bier krijg maar meer nut zie ik er ook niet in.
Citaat
En dat scheelt nog een hoop energie ook!
In de kelder is het nu wel fris genoeg, kost geen energie.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.136
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #65 Gepost op: 25-12-2010 11:12 u »
Ze geven op die pagina aan dat je het bier beter op de normale vergistingstemperatuur kan laten uitvergisten en ook op deze temperatuur helder kan laten worden en dan pas bottelen.

Dat is anders als wat ik nu vaak doe. Nu koel ik naar 6 ºC als de vergisting gestopt is.
Ik merk bij mijn laatste twee bieren wel een duidelijk nadeel van mijn manier. Als ik dit bier meerdere dagen op 6 ºC laat staan dan heb ik duidelijk moeite met de hergisting op fles. Zelfs bij 25 ºC en dat was ik niet gewend. Dus ik zal mijn manier maar weer eens heroverwegen.

En ik zal ook maar eens verder gaan lezen in dit boek. Ik was nog maar op bladzijde 3.
   

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #66 Gepost op: 25-12-2010 11:53 u »
Ze geven op die pagina aan dat je het bier beter op de normale vergistingstemperatuur kan laten uitvergisten en ook op deze temperatuur helder kan laten worden en dan pas bottelen.

Al die tijd blijft het bier op de gist? En dan hebben we het over een beetje dode cellen door niet hydrateren?

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.107
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #67 Gepost op: 25-12-2010 12:04 u »
Dat iets op papier staat wil natuurlijk niets zeggen...

Wel als het door deskundigen geschreven is. En dat zijn Chris White en Jamil Zainasheff.

Of kan ik mijn boekenkast leegruimen? http://home.online.nl/jnaikema/bibliotheek.html

Hopbier

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #68 Gepost op: 25-12-2010 13:36 u »
Wel als het door deskundigen geschreven is. En dat zijn Chris White en Jamil Zainasheff.

Of kan ik mijn boekenkast leegruimen? http://home.online.nl/jnaikema/bibliotheek.html

In een groot gedeelte van die boekenkast wordt wel geschreven over het belang van het lageren bij lagere temperaturen...

En Chris White weet ongetwijfeld veel over gist om maar of hij alle finesses van het brouwproces weet, is natuurlijk de vraag. Maar ja, wie weet dat wel?

Feit is dat de kennis over het brouwen steeds in beweging is. We moeten gewoon met zijn allen eens kijken of we de aanbevelingen van het boek goed vinden uitpakken of niet. Het zou kunnen dat wij hier in Europa toch een wat andere smaak hebben dan in de VS.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.803
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #69 Gepost op: 25-12-2010 21:50 u »
Koud lageren heeft nooit enig doel gediend voor beter bier, dat is niks nieuws. Wie dat vol blijft houden heeft een aantal zaken toch echt niet begrepen. Sorry hoor. Vergeet de literatuur van de grote pilsbrouwers. Commercie is echt een ander doel.

Nee Jacques, dat heeft niks te maken met hydrateren.  ;)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.803
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #70 Gepost op: 25-12-2010 21:54 u »
Hoi EBC,

Volgens mij bedoelen ze het net even anders. Ze zeggen dat je niet als een kip zonder kop na een week moet gaan koelen. Je moet de gist de tijd geven de bijproducten op te laten ruimen. Daarna zakt de gist uit. Ze geven inderdaad het advies niet koud te lageren, maar dat advies wordt m.i. alleen maar gegeven om het te vroeg koelen te voorkomen. Koelen ná deze periode is helemaal niets op tegen, denk ik. Het duurt alleen wat langer voordat je bottelt.

Groet,
Hans

Nee, Hans, volgens mij heb je het verkeerd begrepen. Maar ja, ik roep dit al jaren, dus het is helemaal mijn straatje... :D

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.839
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #71 Gepost op: 25-12-2010 22:20 u »
Nee, Hans, volgens mij heb je het verkeerd begrepen. Maar ja, ik roep dit al jaren, dus het is helemaal mijn straatje... :D

Koud lageren....ik denk dat vele thuisbrouwers dat niet doen.... ;)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #72 Gepost op: 25-12-2010 22:31 u »
Nee, Hans, volgens mij heb je het verkeerd begrepen. Maar ja, ik roep dit al jaren, dus het is helemaal mijn straatje... :D

Volgens mij heeft Hans het helemaal niet verkeerd begrepen.

Offline wiwi

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 649
  • Land: be
  • De Boschveldbrouwerij
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #73 Gepost op: 25-12-2010 23:43 u »
Koud lageren heeft nooit enig doel gediend voor beter bier, dat is niks nieuws.
En als het niet baat, schaadt het dan :weetniet:?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #74 Gepost op: 26-12-2010 09:56 u »
Ik koel het bier meestal ook voor bottelen wat uiteindelijk heel heldere bieren oplevert.

Bij twee brouwsels heb ik, net als bij Henielma, gemerkt dat de hergisting moeizaam op gang komt. In mijn geval was dat bij de wat sterkere bieren (>8% alcohol).

In dat geval lijkt het me raadzaam wat extra bottelgist toe te voegen. Een helder bier vind ik toch ook wel mooi.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.136
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #75 Gepost op: 26-12-2010 10:34 u »
In mijn geval waren het een Tripel en Quadrupel. Dus ook beide zwaardere bieren.

Ondertussen langzaam doorlezend in dit boek. Dit niet technische Engels leest voor mij niet zo snel.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.839
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #76 Gepost op: 26-12-2010 12:50 u »
Koud lageren heeft nooit enig doel gediend voor beter bier,

Wellicht niet voor beter bier..echter wel voor helderder bier (dat willen de commerciëlen graag) en is het toch makkelijker om een bier koud te satureren en af te vullen (Afvullen bij ± 18°C zal een schuimfeest worden)

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #77 Gepost op: 26-12-2010 21:16 u »
Helaas helaas ik heb het boek niet met Sinterklaas gekregen hoewel het toch hoog op mijn lijstje stond.
(Nou ja, gelukkig heb ik wel een hele mooie Pegeuot houtbeitel gekregen die ik zelf slijpen kan als dat nodig is.)

Hielnema komt uitermate komisch uit de hoek:

Ondertussen langzaam doorlezend in dit boek. Dit niet technische Engels leest voor mij niet zo snel.

Bijna iedereen loopt gillend weg van al te technish Engels, zoniet de gewaardeerde collega hobbybrouwer Hielnema.
Met Engels heb ik nooit veel last, ik haak af bij Duits. Ik kan het prima spreken en lezen van gewone teksten gaat nog wel, maar van technish Duits krijg je me snel briesend van kwaadheid.

__________

Maar goed: dat boek moet ik nu zelf maar kopen.  :huilen:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #78 Gepost op: 26-12-2010 21:51 u »
Citaat
Maar goed: dat boek moet ik nu zelf maar kopen.
Volgens mij is dat na het lezen van deze topic niet meer nodig.
 :D

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #79 Gepost op: 26-12-2010 22:39 u »
Alweer van 11 nov in reactie #34:

We gaan nu uit van de vergistingsgraad, maar is er ook onderzoek gedaan naar de smaak?
Met andere woorden; heeft hydrateren niet iets met de smaak van doen?

Ja natuurlijk heeft het invloed op de smaak, niet veel maar je zit zo'n ruwe 2% verdere doorvergisting.
Dus iets meer alcoholsmaak, ietsje minder 'moeilijke suikers' smaak.

Maar gelukkig Hopmans, het heeft waarschijnlijk geen enkele invloed op de hopsmaak...  ;D

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.107
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #80 Gepost op: 26-12-2010 23:30 u »
Ja natuurlijk heeft het invloed op de smaak, niet veel maar je zit zo'n ruwe 2% verdere doorvergisting.
Dus iets meer alcoholsmaak, ietsje minder 'moeilijke suikers' smaak.

Slap ......... Als het al 2 % is, proef je dat niet. Of er moeten stoffen op het laatst gevormd worden die op ppb niveau herkenbaar zijn.

Hopbier

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #81 Gepost op: 26-12-2010 23:49 u »
Wellicht niet voor beter bier..echter wel voor helderder bier (dat willen de commerciëlen graag) en is het toch makkelijker om een bier koud te satureren en af te vullen (Afvullen bij ± 18°C zal een schuimfeest worden)

Ook ik heb gemerkt dat het bottelen veel makkelijker gaat als je dat koud doet. Een ander voordeel is dat je minder last hebt van oxidatie. Het bier blijft hierdoor wat frisser van smaak. Ik heb trouwens het idee dat het oxidatieprobleem waarmee ik lang geworsteld heb nu helemaal onder controle is.

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #82 Gepost op: 27-12-2010 08:33 u »
Hoe vermijden jullie bij het koud lageren dat het waterslot de verkeerde richting gaat?

Ik heb bij 2 brouwsels eens geprobeerd om koud te lageren, maar na een paar dagen zag ik telkens mijn vloeistofniveau gevaarlijk hoog komen in het waterslot. Ik ben ook niet zeker dat er niet iets naar binnen is gegaan, en bier 2 met deze methode was geinfecteerd. Dus voorlopig waag ik me hier niet meer aan.

Als er iemand een truukje kent voor het waterslotprobleem probeer ik het misschien nog wel eens om te zien wat het effect is.

Ik gebruik zo van die 'in mekaar passende cilinders' als waterslot, niet die 'slangenbuisjes'.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #83 Gepost op: 27-12-2010 08:45 u »
Een dergelijk natuurkundig fenomeen is niet te stoppen/voorkomen.
Een infectie agv vervuild water uit het waterslot dat in je jongbier komt is wel te voorkomen.
Bijvoorbeeld door het te vullen met wodka.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #84 Gepost op: 27-12-2010 10:07 u »
Je kan een duplex waterslot gebruiken. Die sluit af bij onderdruk. En als er toch wat doorheen komt is het lucht, en geen water.

 :degroeten:

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.136
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #85 Gepost op: 27-12-2010 18:40 u »
Minder water in het
Hoe vermijden jullie bij het koud lageren dat het waterslot de verkeerde richting gaat?

Dat vermijd ik niet. De andere kant in bluppen vind ik niet erg. Minder water in het waterslot helpt misschien om te voorkomen dat vloeistof van het waterslot in het jongbier komt.

Als ik de bellenteller gebruik ontstaat er bij mij onderdruk zonder dat er water bij het jongbier komt. De onderdruk lukt het namelijk niet om 90 cm hoog water uit de bellenteller te zuigen.

Offline jurgenfd

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 199
  • Land: nl
    • Dodo Brouwerij (2005-2013)
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #86 Gepost op: 15-01-2011 21:27 u »
Volgens de schrijvers wordt zo'n beetje de helft van de gistcellen gedood bij niet hydrateren en uitstrooien over het wort. Het resultaat zijn bieren met verschijnselen van "underpitching".
...
Wat is nu wijsheid?

Ik kan je vertellen uit vele ervaringen dat dit in de praktijk niet blijkt. Uitstrooien over je wort geeft een prima vergisting en geen enkele verschijnselen van underpitching...

Ik heb dit boek nu uit en vond dit ook een rare uitspraak van de auteurs. Weet iemand een referentie voor de stelling? Moeilijk na te meten omdat de cellen vrij snel daarna kunnen gaan delen of weet iemand een goed experiment. Ik heb net een microscoop aangeschaft en wil sowieso wat celletjes gaan tellen. Misschien een leuke nieuwe thread?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #87 Gepost op: 15-01-2011 21:34 u »
Ik heb dit boek nu uit en vond dit ook een rare uitspraak van de auteurs. Weet iemand een referentie voor de stelling? Moeilijk na te meten omdat de cellen vrij snel daarna kunnen gaan delen of weet iemand een goed experiment. Ik heb net een microscoop aangeschaft en wil sowieso wat celletjes gaan tellen. Misschien een leuke nieuwe thread?

Er zijn hier al een aantal leuke draadjes over, inclusief recente experimenten van Jacques.

Ik hoorde gisteren een BN-podcast waarin Jamil de stelling dat de helft van de gisten het loodje leggen bij hydrateren nog weer eens verkondigde. Hij en White zijn er blijkbaar wel van overtuigd. Het staat me bij dat het vooral om heat-shock en osmotische effecten ging.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #88 Gepost op: 16-01-2011 13:24 u »
Er zijn hier al een aantal leuke draadjes over, inclusief recente experimenten van Jacques.

Ik hoorde gisteren een BN-podcast waarin Jamil de stelling dat de helft van de gisten het loodje leggen bij hydrateren nog weer eens verkondigde. Hij en White zijn er blijkbaar wel van overtuigd. Het staat me bij dat het vooral om heat-shock en osmotische effecten ging.

Andere experimenten hebben laten zien dat de vergistingsgraad ook afhankelijk is van de hoeveelheid ingezaaide gist. Ook het Groot gedroogde gist onderzoek laat dat zien. Als niet hydrateren zorgt voor de sterfte van 50% van je gist zou niet gehydrateerde gist een lagere vergistingsgraad moeten geven. Dit is niet het geval. Bij mijn experiment heb ik een exact dezelfde vergistingsgraad geconstateerd. Het Groot gedroogde gist onderzoek liet zelfs een hele lichte hogere vergistingsgraad zien bij de brouwsels waarbij de gist niet gehydrateerd was.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #89 Gepost op: 16-01-2011 13:56 u »
Moeilijk na te meten omdat de cellen vrij snel daarna kunnen gaan delen of weet iemand een goed experiment. Ik heb net een microscoop aangeschaft en wil sowieso wat celletjes gaan tellen. Misschien een leuke nieuwe thread?

Als je dit gaat doen moet je wel een onderscheid proberen te maken tussen dode en levende cellen.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #90 Gepost op: 16-01-2011 14:00 u »
Als niet hydrateren zorgt voor de sterfte van 50% van je gist zou niet gehydrateerde gist een lagere vergistingsgraad moeten geven. Dit is niet het geval.

Mogelijk is het afhankelijk van de zwaarte van het wort en aanwezigheid van zuurstof en dat dit vooral in kritische systemen gebeurt.  Hun waarnemingen zullen niet uit het niets komen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #91 Gepost op: 16-01-2011 16:59 u »
Mogelijk is het afhankelijk van de zwaarte van het wort en aanwezigheid van zuurstof en dat dit vooral in kritische systemen gebeurt.  Hun waarnemingen zullen niet uit het niets komen.

Het Groot gedroogde gist onderzoek liet zien dat de zwaarte van het wort wel wat uitmaakt. Onder de 1070 was de vergistingsgraad van de niet gehydrateerde gist iets hoger 0,2%). Boven de 1070 was de vergistingsgraad gelijk!
Dit komt redelijk overeen met mijn experimenten.

Ik denk dat de conclusies van de schrijvers van Yeast gebaseerd is op microscoop-onderzoek. De praktijk is denk ik net iets anders.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #92 Gepost op: 16-01-2011 20:10 u »
Als je dit gaat doen moet je wel een onderscheid proberen te maken tussen dode en levende cellen.

Kleuren met methyleenblauw, dat kleurt alleen dode cellen. Je hebt er niet eens een telkamer voor nodig, percentages levend/dood is voldoende. Wel een ruim aantal gezichtsvelden turfen (10+) en het gemiddelde hiervan nemen.
Jacques heeft al eens dergelijke experimenten gedaan.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.803
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #93 Gepost op: 16-01-2011 21:08 u »
Ik weet niet hoor, maar als 50% van de cellen sterft bij niet hydrateren, wil dat niet zeggen dat met 50% minder cellen vergist wordt. Die groeien gewoon weer bij. Dat de vergistingsgraad uieindelijk gelijk is lijkt dan ook heel normaal. Zeker met korrelgisten die oppietoppie actief en gezond in het zakske zitten.

Het gaat om de uiteindelijke smaak van het bier. Het groot onderzoek van Jacques geeft aan, als ik het goed begrepen heb, dat het gehydrateerde bier lekkerder gevonden wordt. Alhoewel het maar één proever betrof en het nog niet hergist was.
 :weetniet:

Van mij mag het hydaterenisonzinstokpaard nog even op stal blijven.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #94 Gepost op: 16-01-2011 21:24 u »
Over een aantal weken worden het meer proevers. Het is voor mij wel duidelijk dat niet hydrateren geen rare bijsmaakjes geeft.

Het hydraterenisnodigpaard mag van mij rustig verder draven. Ik heb er geen last van.

Maar om aan te tonen dat al dat gedoe van hydrateren weinig nut heeft ga ik nog een experiment opzetten. Vroeg of laat komt de overtuiging wel denk ik. Net zo iets als het hanteren van de 37, 45 en 52 ºC pauzes, Die waren 20 jaar geleden ook heilig. In het begin durfde het niemand om deze weg te laten. En nu heb ik zo iets van toch wel zonde van de tijd die we daaraan besteed hebben.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.839
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #95 Gepost op: 02-02-2011 23:42 u »
De schrijver aan het woord....



 :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #96 Gepost op: 03-02-2011 08:08 u »
DE schrijver aan het woord....

Welke van de 2? ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #97 Gepost op: 03-02-2011 08:19 u »
Welke van de 2? ;)

Even luisteren en dan weet je het!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.839
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #98 Gepost op: 03-02-2011 10:33 u »
Dit is Jamil zainasheff  :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #99 Gepost op: 03-02-2011 13:55 u »
Even luisteren en dan weet je het!

Uiteraard, maar soms heb je die optie ff niet. ;)
Daarnaast kan je bij 2 schrijvers niet spreken van DE schrijver! :D


(en als je er een uit zou lichten, dan nam ik Chris White...)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.496
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #100 Gepost op: 02-09-2012 21:06 u »
Wat is, nu twee jaar later, de consensus over dit boek. Goed? Lezenswaardig? Laat maar liggen?

Het staat op mijn verlanglijstje, maar ik lees her en der op het forum toch het nodige commentaar.

Wat zou een alternatief zijn?

s7.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #101 Gepost op: 02-09-2012 21:09 u »
Absoluut kopen. Dit is verreweg het meest nuttige en toegankelijke boek over gist voor de hobbybrouwer.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #102 Gepost op: 02-09-2012 21:20 u »
Absoluut kopen. Dit is verreweg het meest nuttige en toegankelijke boek over gist voor de hobbybrouwer.

Eensch!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #103 Gepost op: 02-09-2012 21:41 u »
Een alternatief is Brewing Yeast and Fermentation van Chris Boulton en David Quain.

Dit boek is wel een stuk duurder en minder toegankelijk.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.496
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #104 Gepost op: 02-09-2012 21:41 u »
OK, dank, ga ik doen,
En het alternatief is bijna mijn 'boekenjaarbudget', moet maar wachten.

s7.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #105 Gepost op: 02-09-2012 22:00 u »
Absoluut kopen. Dit is verreweg het meest nuttige en toegankelijke boek over gist voor de hobbybrouwer.

Ook eens, met de nadruk op het onderstreepte.
Niet zelden wordt informatie uit "yeast" gebracht als de enige waarheid/methode, dat is natuurlijk ook weer niet terecht. :)

Indien je je verdiept in gist via de meer vakspecialistische boeken/tijdschriften (oa. zoals aangegeven door Jacques), krijg je een breder perspectief.

Maar als een begin-/basisboek, een opstapje naar de wondere wereld van gist, is het zeker zeer geschikt en aan te raden.
Dat dan weer veel meer dan de vakliteratuur.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.496
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #106 Gepost op: 02-09-2012 22:55 u »
[...]"yeast" gebracht als de enige waarheid/methode,[...]

Maar als een begin-/basisboek, een opstapje naar de wondere wereld van gist, is het zeker zeer geschikt en aan te raden.

Absolute waarheden, daar ben ik wel achter...

Ik was aan wat technische artikelen begonnen, maar dan merk ik dat ik wel wat handvatten en onderliggende kennis mis.

Na gisteren "wildbrews" te hebben gelezen en vanmiddag de helft van "farmhouse ales" krijg ik het gevoel dat men al die bierclassificaties net zo goed op basis van giststammen en andere beestjes had kunnen doen.

s7.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #107 Gepost op: 02-09-2012 23:00 u »
Hahaha, ja nomenclatuur en biertaxonomie is natuurlijk slechts om de communicatie te bevorderen he? :)
Zoek eens op "periodiek systeem der bieren, ook een leuk draadje!

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #108 Gepost op: 31-10-2012 18:19 u »
Tijdens mijn vakantie heb ik dit boek ook gelezen. Erg nuttig boek! Persoonlijk ben ik niet zo geinteresseerd in het bouwen van een eigen gistbank, maar het kan geen kwaad om wat meer te weten over het bewaren van gist in een bepaald medium enz. Uiteindelijk heb ik niet veel meer geleerd dan dat ik al wist, maar het is een uitstekend naslagwerk dat zicht richt op een enkel thema van het brouwproces, een dergelijk boek zou ik ook wel willen hebben over hoppen en maischen (/ mout).

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.496
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #109 Gepost op: 31-10-2012 19:33 u »
[...] een dergelijk boek zou ik ook wel willen hebben over hoppen en maischen (/ mout).

Die komen er aan, Stan Hieronymus is met het hop boek bezig.

Iemand bekend met het "Water boek" uit deze reeks?

s7.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #110 Gepost op: 31-10-2012 20:12 u »
Het boek van Palmer? Ik heb bijna alle boeken van de BA en ik ben nooit teleur gesteld.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.496
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #111 Gepost op: 31-10-2012 20:45 u »
Het boek van Palmer?

Geen idee, kan het hele boek niet op hun site terug vinden,

maar zag wel:

For the Love of Hops: The Practical Guide to Aroma, Bitterness and the Culture of Hops

s7.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #112 Gepost op: 01-11-2012 08:50 u »
Geen idee, kan het hele boek niet op hun site terug vinden,

maar zag wel:

For the Love of Hops: The Practical Guide to Aroma, Bitterness and the Culture of Hops

s7.

Volgens mij is het boek van Palmer over water nog niet uit. Het hopboek van Hieronymus is inderdaad ook onderweg en er komt ook nog een boek over mout. Wie dat laatste boek schrijft weet ik niet.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.603
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #113 Gepost op: 01-11-2012 08:51 u »
Iemand bekend met het "Water boek" uit deze reeks?

Komt er aan, volgend jaar.

Bert

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.603
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #114 Gepost op: 01-11-2012 08:57 u »
"For the Love of Hops: The Practical Guide to Aroma, Bitterness and the Culture of Hops by Stan Hieronymus" komt 16 november uit.

Bert

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #115 Gepost op: 01-11-2012 09:00 u »
Cool, dat wordt een mooie aanvulling aan de bibliotheek.

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #116 Gepost op: 04-01-2013 21:52 u »
"in fact, engineers seem to enjoy homebrewing more than most and have a passing for taking this hobby to it's limit"

Ik weet niet of het altijd waar is, maar in mijn geval klopt het zeker wel!  :brouwen:

Offline EvilWoutertje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 231
  • Land: nl
  • Blub blub blub
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #117 Gepost op: 20-01-2013 12:12 u »
Gisteren dit boek binnen gekregen via bol.com (via linkje)
Erg informatief, aanrader!

Offline Christian1990

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 141
  • Land: nl
  • Wie bier zaait, zal whisky oogsten.
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #118 Gepost op: 27-03-2013 21:31 u »
Ik ga het boek ook bestellen, als je dan toch bezig bent met de hobby, dan kun je het maar beter goed aanpakken  ;)

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #119 Gepost op: 18-05-2013 16:59 u »
Ben nu bijna op de helft. Uitstekend boek waar ik veel van leer. Vaak wat te uitgebreid en te diepgaand (organische chemie) voor mij maar dat is beter dan niet uitgebreid genoeg en oppervlakkig. Aanrader.

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #120 Gepost op: 18-07-2017 21:19 u »


Klik hier om dit boek te bestellen.





Sorry, wil graag het forum steunen maar dan moeten de links wel werken. Ik wilde dit boek, link werkte niet. Bij direct zoeken op de site van bol.com wel. Volgende keer beter!

Offline Wisdom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #121 Gepost op: 18-07-2017 22:09 u »
Kan het boek aanbevelen. Interssant, boeiend en geeft een goed inzicht in de wereld van gist.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #122 Gepost op: 18-07-2017 22:15 u »
Sorry, wil graag het forum steunen maar dan moeten de links wel werken. Ik wilde dit boek, link werkte niet. Bij direct zoeken op de site van bol.com wel. Volgende keer beter!

Bedankt voor het wijzen hierop. De link is aangepast.

Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #123 Gepost op: 18-07-2017 22:43 u »
Super!

Offline JaMo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Land: nl
  • Brouw met je ziel en zaligheid!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #124 Gepost op: 20-07-2017 18:19 u »
Boek ook onlangs besteld. Ben benieuwd!

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: 00
  • Meer bier, meer beter.
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #125 Gepost op: 13-12-2017 22:58 u »
Fijn boek. De vergisting is het zwakke deel van mijn proces op dit moment en dit boek geeft genoeg info om even verder te kunnen in mijn ontwikkeling.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #126 Gepost op: 14-12-2017 20:38 u »
Fijn boek. De vergisting is het zwakke deel van mijn proces op dit moment en dit boek geeft genoeg info om even verder te kunnen in mijn ontwikkeling.

Zelf vind ik dat veel hobbybrouwers bizar veel aandacht besteden aan het maischen terwijl een goede vergisting vele malen belangrijker is.

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: 00
  • Meer bier, meer beter.
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #127 Gepost op: 15-12-2017 14:58 u »
Zelf vind ik dat veel hobbybrouwers bizar veel aandacht besteden aan het maischen terwijl een goede vergisting vele malen belangrijker is.

Ik heb toevallig gisteren mijn vergistingskoelkast afgemaakt en het brouwsel dat ik komende dinsdag ga maken is het eerste waarbij ik niet de 'emmer-in-de-hoek' methode ga gebruiken. Ik ben erg benieuwd. Heb een aantal bieren gehad die volgens mij best prima gebrouwen zijn, maar waar de vergisting roet in het eten gegooid heeft, wat natuurlijk jammer is.

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #128 Gepost op: 15-12-2017 15:39 u »
Zelf vind ik dat veel hobbybrouwers bizar veel aandacht besteden aan het maischen terwijl een goede vergisting vele malen belangrijker is.
De enige juiste aanpak is natuurlijk om bizar veel aandacht aan ALLES te besteden.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.496
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #129 Gepost op: 15-12-2017 19:26 u »
De enige juiste aanpak is natuurlijk om bizar veel aandacht aan ALLES te besteden.

Ik zou beginnen te proberen er achter te komen wat die aandacht moet zijn ;) Simpele vraag, hoeveel brouwers weten nu werkelijk wat ze allemaal met hun gist kunnen doen, gestuurd, dus een bepaalde procedure voor een bepaald resultaat. Simpel voorbeeld, Westmalle-gist op 15°C, wie?

Ingo

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.136
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #130 Gepost op: 15-12-2017 19:50 u »
Die Westmalle op 15 ºC heb ik nooit getest maar ik verwacht dat die dat gewoon goed doet. Naar het smaakprofiel in dat geval kan ik alleen maar gissen. 

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.428
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #131 Gepost op: 15-12-2017 20:37 u »
Cleanere smaak en niet meer de typische Westmalle smaak  :weetniet:

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #132 Gepost op: 15-12-2017 20:55 u »
Simpel voorbeeld, Westmalle-gist op 15°C, wie?

Ingo

Dan blijft er weinig tot niets van de Westmalle smaak over?  :weetniet: :proost:

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.046
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #133 Gepost op: 15-12-2017 22:22 u »
Een vlot doordrinkbare tripel met weinig esters?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #134 Gepost op: 15-12-2017 23:49 u »
De enige juiste aanpak is natuurlijk om bizar veel aandacht aan ALLES te besteden.

Toch zijn sommige dingen belangrijker dan andere dingen. Een goede vergisting is super belangrijk.
Maar ik ben het met je eens dat er veel factoren van belang zijn. Zo kan een goed bier verpest worden tijdens het bottelen. Dan is alle moeite voor niets geweest.

Wat mij opvalt is de grote populariteit van de brouwautomaten. Die zorgen niet voor een beter bier. Mijn inziens kun je beter investeren in een goed gistvat en temperatuurbeheersing tijdens het vergisten dan in een dure brouwketel.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #135 Gepost op: 15-12-2017 23:49 u »
Kruidnagel ipv banaan en een beetje fenolig?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.496
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: YEAST - The Practical Guide to Beer Fermentation
« Reactie #136 Gepost op: 16-12-2017 00:30 u »
Het smaakprofiel was niet zo zeer waar ik op doelde, de Westmalle-, Chimaygist (mogelijk ook Engelszell en de italianen) is een natuurlijke hybride van de ons bekende S. cerevisiae en de minder bekende S. kudriavzevii (een hybride die ook in de Oostenrijkse wijnen wordt aangetroffen). Die laatste is een zeer koude tolerante gist. "Iedere" brouwer zet deze gisten zonder verder na te denken warm tot zeer warm in terwijl koud gewoon tot de mogelijkheden behoort. Lager dan 15 ben ik nog niet gegaan, moet het nog eens op 12 proberen. De kwaliteiten van een ouder zijn nog geen garantie voor kwaliteiten in het nageslacht.

Ja, het smaakprofiel kiept. Veel minder hogere alcoholen waardoor ook minder esters, maar relatief gezien meer dan bij warme vergisting. Dat wordt nog geholpen doordat de esterases bij die lage temperaturen minder aktief zijn en er dus na de hoofdgisting minder esters worden afgebroken. De Chimay gist kiept nog veel sterker dan de Westmalle, kwa profiel zoals William hierboven beschrijft.

Dit is maar een voorbeeld. De Kveik gisten, of een aantal daarvan gaan precies de andere kant op, met een enorme bandbreedte richting warme tot zeer warme vergisting zonder dat er idioot veel hogere alcoholen gevormd worden.

Heel veel Engelse gisten die je er probleemloos in 10-20 brouwsels op kunt trainen om hun werk bij 10°C te doen. Enkele andere Engelse gisten moet je bijvoorbeeld helemaal niet warm gebruiken en zeker niet warm opstarten omdat je dan raketbrandstof maakt. Controleer je die op de goede manier en mogelijk met een extra dosis zuurstof (rousen, roeren, rondpompen) dan geven ze hele mooie esterige bieren die, niet toevallig denk ik, heel mooi met de klassieke hoppen harmonieren.

Dit is het soort informatie waarmee je als brouwer heel veel kunt sturen en toch iets anders maken met een gist van de platgetreden paden. De dictatuur van stijlgidsen, maximale moutstortpercentages, gistingstemperaturen en enthoeveelheden zit gewoon te veel in de weg en er zijn er maar heel weinig die met grote stappen dingen durven uit te proberen.

Een koelkast met thermostaat is maar een heel klein stapje m.i., wel een hele belangrijke.

Ingo