Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vragen over uitvoering van een recept...  (gelezen 12079 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Gerie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #25 Gepost op: 08-11-2010 19:10 u »
Hallo allemaal,
Mede met jullie adviezen is het gelukt om afgelopen zaterdag mijn eerste bier te brouwen.
Alles is prima verlopen, en met het recept wat besproken is kwam ik op het eind uit op het dichtheid van 1070, omgerekend zou dat een alcohol percentage van 9 a 9,5% moeten gaan opleveren.

Maar nog wel even deze vraag....
Op zaterdag ben ik met brouwen bezig geweest, en zondag kon ik al zeker een kleine centimeter schuim van de gistemmers afscheppen.
Het lijkt er op als of er vandaag weinig gebeurd, er zitten wel wat grotere bellen op het bier, maar nioet een dichte schuimlaag die je er af zou moeten scheppen...

Is het normaal dat het bier in het begin zo hard gaat en dan na een dag al niet zo veel fijn schuim meer produceerd...? 


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.832
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #26 Gepost op: 08-11-2010 19:21 u »
Om op 9vol% alcohol te komen, zou het bier moeten uitvergisten tot 1004, ik vraag me dus af hoe je aan deze verwachting komt.

Verder is afscheppen van schuim niet direct aan te bevelen, je haalt dan actieve gist weg. Dat is niet de bedoeling. Hoe kom je er bij om gist af te scheppen? Gistingen kunnen binnen een dag al vrijwel compleet zijn, e.e.a. afhankelijk van de hoeveelheid toegevoegde gist. Hoeveel heb je toegevoegd? En in welke vorm (droog, starter, ...)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.348
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #27 Gepost op: 08-11-2010 19:29 u »
Alles is prima verlopen, en met het recept wat besproken is kwam ik op het eind uit op het dichtheid van 1070, omgerekend zou dat een alcohol percentage van 9 a 9,5% moeten gaan opleveren.

Zoals gezegd...dat klopt niet..Je zult rond de 7,5 - 8% uitkomen en dat is inclusief je bottelsuiker !

Op zaterdag ben ik met brouwen bezig geweest, en zondag kon ik al zeker een kleine centimeter schuim van de gistemmers afscheppen.

Ai..niet doen dus ! zeker niet als beginner. Hiermee loop je een kleine infectie risico (ligt aan je werkwijze) en je haalt inderdaad actieve gist weg wat er toe zou kunnen leiden dat je bier minder ver uitvergist (geen ervaring mee...).

maar niet een dichte schuimlaag die je er af zou moeten scheppen...

Gist afscheppen doet geen enkele professionele brouwerij. Waarom jij wel dan?  :weetniet:  :)

Is het normaal dat het bier in het begin zo hard gaat

Bij een goede vergisting wel!

en dan na een dag al niet zo veel fijn schuim meer produceert...?

Tsja, als je afschuimt.... ::)

Offline Gerie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #28 Gepost op: 08-11-2010 21:25 u »
Sja waarschijnlijk onwetendheid, maar een man hier in het dorp die ook bier brouwt zei dat van het eraf halen van het schuim.......
Geen goede raad dus, maar ja, ik wist ook niet beter.

Hoe dan ook ik heb de Safbrew t-58 gebruikt, 11.5 gram op 15 liter.

Zou het een idee zijn om nog meer gist toe te voegen...? Omdat het schuim is afgeschept?
En zo ja... ik heb deze gist in Almere gehaald, maar dat is van hier uit wel erg ver rijden, weet iemand een adres in de buurt van Oss - Den Bosch waar je het zou kunnen kopen?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.348
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #29 Gepost op: 08-11-2010 21:48 u »
maar ja, ik wist ook niet beter.

Daarvoor is dit forum... bij twijfel eerst hier posten is mij motto.... ;)

Zou het een idee zijn om nog meer gist toe te voegen...? omdat het schuim is afgeschept?

Nee, laat maar gewoon staan en kijken hoe het eindigt... leermoment... :weetbeter:


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.832
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #30 Gepost op: 08-11-2010 21:48 u »
11,5 gram gist op 15 liter is voldoende gist, het kan best zijn dat de hoofdgisting al voorbij is. Geen gist meer halen, even laten gisten, hevelen naar andere fles (als je die hebt). Op dat moment ook even het SG meten, dan weet je waar je aan toe bent.

Offline Gerie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #31 Gepost op: 09-11-2010 12:38 u »
"Hevelen naar andere fles (als je die hebt). Op dat moment ook even het SG meten, dan weet je waar je aan toe bent"

Afgelopen zaterdag is het bier gebrouwen, wanneer zou ik het, het beste in een ander vat kunnen overhevelen?

Als ik dat doe neem ik aan dat er ook vastere delen in het vat zullen achterblijven.  Is dat niet erg? ik bedoel zitten daar dan niet de gist-delen in die ik nog nodig heb?

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.043
  • Land: nl
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #32 Gepost op: 09-11-2010 14:31 u »
"Hevelen naar andere fles (als je die hebt). Op dat moment ook even het SG meten, dan weet je waar je aan toe bent"

Afgelopen zaterdag is het bier gebrouwen, wanneer zou ik het, het beste in een ander vat kunnen overhevelen?

Maar even wachten tot eind van de week. Je gaat pas hevelen als de hoofdvergisting ten einde is. Ik weet niet wat je begin SG was en welke gist je gebruikt maar je SG moet in ieder geval richting de 1015 zijn voordat je gaat hevelen.

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #33 Gepost op: 09-11-2010 15:34 u »
Maar even wachten tot eind van de week. Je gaat pas hevelen als de hoofdvergisting ten einde is. Ik weet niet wat je begin SG was en welke gist je gebruikt maar je SG moet in ieder geval richting de 1015 zijn voordat je gaat hevelen.

Inderdaad wachten tot de hoofdvergisting ten einde loopt. Je hoeft trouwens niet over te hevelen naar een ander vat, ik doe dat niet meer. Gewoon wachten tot er geen activiteit meer is, even het SG meten en rechtstreeks uit het vat of fles bottelen, lekker simpel.

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #34 Gepost op: 09-11-2010 15:53 u »
...weet iemand een adres in de buurt van Oss - Den Bosch waar je het zou kunnen kopen?

Ja, ik. Bij Martin (MO hier op het forum).

Hij woont in Berghem, dus dat is erg dichtbij! Hij kan je meteen zijn eigen persoonlijke kijken op het brouwen geven.  ;D

Meer reclame ga ik niet voor hem maken.

Offline Gerie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #35 Gepost op: 09-11-2010 22:03 u »
Bedankt voor de tip, ik ga zeker even contact opnemen.

Ik heb zojuist een monster uit één van de gistemmers genomen en de dichtheid gemeten, na het brouwen op zaterdag was deze 70, zojuist was hij iets meer dan 20.
Daarmee neem ik aan dat de gisting al flink op gang is, of misschien wel bijna afgelopen?

ik heb met een vinometer geprobeerd een indicatie te krijgen van het alcoholpercentage, en volgens mij zit hij nu ergens tussen de 5 en de 6 procent alcohol.

Ook heb ik ergens gelezen (volgens mij op dit forum) om in de tussenstadia ook eens gewoon te proeven van het bier, om zo te ervaren welke smaakveranderingen het bier ondergaat.
Nou ja... op dit moment smaakt het wel naar bier, maar ik vind het nu ook vrij bitter, terwijl ik het misschien wel wat zoeter had verwacht....
In hoeverre mag ik bij het doorgisten en rijpen een smaak verandering verwachten? en is er dan ook een kans dat het bier wat zoeter zou worden?
In het recept stond namelijk dat het een zoetig kruidig bier zou zijn.....

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.751
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #36 Gepost op: 09-11-2010 23:07 u »
Ik heb met een vinometer geprobeerd een indicatie te krijgen van het alcoholpercentage, en volgens mij zit hij nu ergens tussen de 5 en de 6 procent alcohol.

Een vinometer geeft allesbehalve een betrouwbaar waarde als je die instrument voor bier gebruikt. Vino is wijn en wijn is veel minder viskeus dan bier. Niet gebruiken dus!

Voor het bepalen van het alcoholgehalte gebruiken brouwers densiteitsmeters en refractometers.

Offline Gerie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #37 Gepost op: 19-11-2010 07:00 u »
Wel tot nu toe is alles eigenlijk wel goed gegaan met mijn eerste brouwsel.
De dichtheid is van 1070 gezakt naar 1005 dus wil ik dit weekend gaan bottelen.

Ik heb bij Brouwmarkt in Almere Dextrose Brewing Sugar gekocht, en nu zou ik graag een tip van jullie willen hebben hoeveel van deze suiker ik het beste kan gebruiken bij het bottelen.
De soort bier is een donker winterbier. Welke hoeveelheid suiker, en dus welke hoeveelheid koolzuur zou bij dit soort bier passen?

Al vast bedankt.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #38 Gepost op: 19-11-2010 08:25 u »
Welke gist heb je in godsnaam gebruikt?
Je hebt een SGV van 92%.
Zelfs in de Sahara is het niet zo droog als dat jouw bier wordt.

8 gram per liter suiker is vrij standaard.
Ikzelf hou meer van 10 gram per liter.


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.832
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #39 Gepost op: 19-11-2010 08:31 u »
Gewoon suiker voor bottelen is goed genoeg, daar heb je geen "brouwsuiker" voor nodig. Dan weet je dat voor de volgende keer. De hoeveelheid suiker ligt een beetje aan de hoeveelheid koolzuur die al in je bier zit. Tussen de 6 en 8 gram per liter zal afdoende zijn.

Tags: