Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vragen over uitvoering van een recept...  (gelezen 12037 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Gerie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Vragen over uitvoering van een recept...
« Gepost op: 29-10-2010 23:05 u »
Beste forumleden,
Deze echt amateurbrouwer, zou graag van jullie wat hints en tips willen hebben voor wat betreft dit recept.

Batch grootte 10 liter

Pilsmout 3 ebc 2500 gram
Munichmout 15 ebc 300 gram
Cara-ambermout 60 ebc 300 gram
Caramelmout 150 ebc  300 gram
Hallertau Mittelfruh 30 gram
Oranjeschil (zoet)
Steranijs
Kandijsuiker donker 250 gram

Maischschema:
53 graden: 20 min.
63 graden: 30 min.
73 graden: 30 min.
78 graden: 15 min.

Zoals gezegd, ik ben echt wel een amateur dus hier volgen een aantal vragen, dus hoop ik dat jullie me willen helpen.....

Ik wil beginnen met 30 liter water, dus 3 x de hoeveelheid van de benodigdheden hierboven.

Vraag 1:  Hoeveel water zou ik moeten gebruiken voor het uitspoelen van de bliesjes na het filteren van het wort?
Vraag 2: Kunnen jullie me vertellen hoelang ik de hop zou moeten koken? Ik ben uitgegaan van Hallertau Mittelfruh, maar zou dit wel de
juiste hopsoort zijn voor dit kruidige zoete bier...?
Vraag 3: Van de steranijs en oranjeschil weet ik niet hoeveel ik zou moeten gebruiken in het brouwsel, dus weten jullie een hoeveelheid, kooktijd,
en wanneer voeg ik het het beste toe aan het brouwsel?
Vraag 4: zelfde geldt voor de Kandijsuiker, wanneer voeg ik deze toe?
Vraag 5: In dit recept werd geen Ierse mos genoemd, maar toch wel gebruiken??
Vraag 6: Ik weet niet goed hoe het zit met de gist... dus welke raden jullie mij aan? en hoeveel...?
Alvast bedankt voor jullie moeite en ik houd jullie op de hoogte.




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.588
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vragen over uitvoering van een recept.....
« Reactie #1 Gepost op: 29-10-2010 23:45 u »
Maischschema:
53 graden: 20 min.
63 graden: 30 min.
73 graden: 30 min.
78 graden: 15 min.

Ik wil beginnen met 30 liter water, dus 3 x de hoeveelheid van de benodigdheden hierboven.

Vraag 1:  Hoeveel water zou ik moeten gebruiken voor het uitspoelen van de bliesjes na het filteren van het wort?
Vraag 2: Kunnen jullie me vertellen hoelang ik de hop zou moeten koken? Ik ben uitgegaan van Hallertau Mittelfruh, maar zou dit wel de
juiste hopsoort zijn voor dit kruidige zoete bier...?
Vraag 3: Van de steranijs en oranjeschil weet ik niet hoeveel ik zou moeten gebruiken in het brouwsel, dus weten jullie een hoeveelheid, kooktijd,
en wanneer voeg ik het het beste toe aan het brouwsel?
Vraag 4: zelfde geldt voor de Kandijsuiker, wanneer voeg ik deze toe?
Vraag 5: In dit recept werd geen Ierse mos genoemd, maar toch wel gebruiken??
Vraag 6: Ik weet niet goed hoe het zit met de gist... dus welke raden jullie mij aan? en hoeveel...?
Alvast bedankt voor jullie moeite en ik houd jullie op de hoogte.

Beste Gerie,

Allereerst een opmerking over het maischschema. Laat de enzympauze bij 53 ºC weg. Die pauze is nergens voor nodig. Begin dus meteen op 63 ºC is mijn advies.  Je krijgt hierdoor een voller smakend bier en een betere schuimhoudbaarheid.

Vraag 1
Gebruik brouwsoftware om dit soort zaken uit te rekenen. Er is genoeg keuze in Nederlandstalige software. Als vuistregel kun je aanhouden dat je per 10 liter wort 17 liter water in totaal nodig hebt. Dus als je bijvoorbeeld inmaischt met 30 liter water heb je 21 liter spoelwater nodig.

Vraag 2
Met je hopkeuze is denk ik niet veel mis. 60 minuten koken volstaat maar je kunt ook langer koken.

Vraag 3
Kruiden kunnen heel verschillend van kwaliteit zijn. Daarom is daar niet zo veel over te zeggen. Ruik en proef de kruiden en bepaal daarna de hoeveelheid. Zorg er voor dat de kruiden niet overheersen in de smaak. Je brouwt bier en geen kruidenbitter.
Kruiden kun je het beste 10 minuten voor het einde van het koken toevoegen.

Vraag 4
Suiker kun je aan het begin van het koken toevoegen. Kan ook later, maakt eigenlijk niet zo veel uit.

Vraag 5
Bij elk brouwsel kun al dan niet Iers mos toevoegen.

Vraag 6
Voor de keuze van de gist raad ik je aan de resultaten van het Groot gedroogde gist onderzoek te bekijken voor het geval je gedroogde gist wilt gebruiken. Indien je vloeibare gist wilt gebruiken raad ik je aan de site van Wyeast te bezoeken.
Voor de hoeveelheid gist kun je de Mr. Malty's Pitching Rate Calculator gebruiken die je op het internet kunt vinden.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.330
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen over uitvoering van een recept.....
« Reactie #2 Gepost op: 30-10-2010 11:47 u »
Ik wil beginnen met 30 liter water, dus 3 x de hoeveelheid van de benodigdheden hierboven.

Ik nem aan dat je bedoelt dat je uiteindelijk 30 liter bier wilt maken ? Als je voor 10 liter bier 30 liter water wilt gebruiken, gebruik je te veel !

Vraag 1:  Hoeveel water zou ik moeten gebruiken voor het uitspoelen van de bliesjes na het filteren van het wort?

Hangt af van je brouwmethode. Als je weet hoeveel je verdampt tijdens het koken, weet je ook hoeveel wort je nodig hebt voor het koken en dan kun je gewoon spoelen tot het gewenste volume wort...en dan is ineens je hoeveelheid spoelwater niet meer zo belangrijk...

En gebruik Brouwsoftware : BrouwVisie, BrouwHulp, Confomash.... keuze genoeg  :)

Offline Gerie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vragen over uitvoering van een recept.....
« Reactie #3 Gepost op: 31-10-2010 11:40 u »
Beste Jaques en Oscar,

Nu heb ik wel het één en ander doorgelezen, maar heel het spoelen is me toch nog niet duidelijk, (of ik denk zelf gewoon te moeilijk... dat kan ook)

In mijn bovengenoemde recept staan de ingrediënten gebaseerd op 10 liter.
Zoals Oscar zei "Ik neem aan dat je bedoelt dat je uiteindelijk 30 liter bier wilt maken ? Als je voor 10 liter bier 30 liter water wilt gebruiken, gebruik je te veel !"

dat is ook niet mijn bedoeling, ik heb op dit moment drie maal de hoeveelheid grondstoffen in huis.
Dus 3 X de grondstoffen op 30 liter, dus ben ik weer in verhouding van het recept.

Dus mijn vraag is: Als ik met 30 liter begin, hoeveel water zou ik dan moeten gebruiken om te spoelen....?
Op internet lees ik af en toe de meest uit één lopende dingen, want als ik het beredeneer met mijn (simpele) verstand denk is:
Als mijn recept in verhouding is, dus 3 x de grondstoffen op 30 liter water, en ik spoel met 10 of zelfs wel 15 liter..... dan wordt het concentraat toch veel te laag?? want dan houd ik 45 liter over op een recept wat bedoeld is voor 30 liter...... kijk dat snap ik niet.... qua verdampen zal er wel iets verdwijnen maar dat zullen toch geen liters zijn...?
Ik zal na jullie reactie nog even het complete recept posten, nog voor wat tips.
al vast bedankt!



Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Vragen over uitvoering van een recept.....
« Reactie #4 Gepost op: 31-10-2010 11:47 u »
kijk dat snap ik niet.... qua verdampen zal er wel iets verdwijnen maar dat zullen toch geen liters zijn...?

En of dat liters zijn.

Hoeveel bier wil je nu gaan maken?  30?
Dan heb je ong. 1,6 x 30 liter = 48 liter water nodig.

Delen door 2 = 24 liter maischwater, en 24 liter spoelwater.
Liever meer maisch als spoelwater, dus 30 liter maischwater, en 18 liter spoelwater is ook goed.
Het loopt niet zo nauw, omdat eea afhangt van je installatie, en capaciteit van diverse potten,
vaten en pannen.
 ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.588
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vragen over uitvoering van een recept.....
« Reactie #5 Gepost op: 31-10-2010 12:34 u »
Het ligt aan je verliezen hoeveel water je in totaal nodig hebt. Je zult een paar keer moeten brouwen om te weten wat bij jou het gemiddelde verlies is.

Met 16 liter in totaal om op 10 liter wort uit te komen kan, maar de meesten hebben 17 liter nodig.

Door wat dunner te beslaan hebben de enzymen wat meer ruimte om te werken. Hierdoor krijg je een hoger rendement van je mout. Als je wilt kun ook niet spoelen. Het spoelwater doe je dan bij het maischwater. Je moet dan wel rekening houden met een lager rendement omdat een deel van de suikers, die tijdens het maischen vrijgemaakt uit het zetmeel, dan in de restanten van de mout blijft zitten. In de praktijk heb je dan 10 tot 15% minder opbrengst van je mout.

Maar nogmaals het advies om brouwsoftware te gebruiken. Hierdoor kun je na een paar brouwsels heel precies mee uitkomen.

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.274
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Vragen over uitvoering van een recept.....
« Reactie #6 Gepost op: 01-11-2010 07:43 u »
Nu heb ik wel het één en ander doorgelezen, maar heel het spoelen is me toch nog niet duidelijk, (of ik denk zelf gewoon te moeilijk... dat kan ook)

Waarom ga je niet bij iemand kijekn als die bezig is?

Misschien wel handig als je in je profiel aangeeft uit welke regio je komt.

Offline Gerie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vragen over uitvoering van een recept.....
« Reactie #7 Gepost op: 01-11-2010 13:19 u »
Profiel is aangepast.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Vragen over uitvoering van een recept.....
« Reactie #8 Gepost op: 01-11-2010 14:23 u »
Profiel is aangepast.

Mooi zo, dan kan je nu je recept posten zodat wij je verder kunnen helpen.


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Vragen over uitvoering van een recept.....
« Reactie #9 Gepost op: 01-11-2010 15:06 u »
Dus mijn vraag is: Als ik met 30 liter begin, hoeveel water zou ik dan moeten gebruiken om te spoelen....?
Op internet lees ik af en toe de meest uit één lopende dingen, want als ik het beredeneer met mijn (simpele) verstand denk is:
Als mijn recept in verhouding is, dus 3 x de grondstoffen op 30 liter water, en ik spoel met 10 of zelfs wel 15 liter..... dan wordt het concentraat toch veel te laag?? want dan houd ik 45 liter over op een recept wat bedoeld is voor 30 liter...... kijk dat snap ik niet.... qua verdampen zal er wel iets verdwijnen maar dat zullen toch geen liters zijn...?

Je vergeet dat er ook water achterblijft in het bostel. Per kilogram gebruikte mout blijft er iets meer dan een liter water achter. Op een bier van 30 liter gebruik je schat ik een kilo of 10 mout, dus er blijft 10 liter water achter in het bostel.

Het aantal benodigde liters is dan eenvoudig uit te rekenen.

Begin met het aantal liters wort dat je aan het eind van het koken in je ketel wilt overhouden (A). Bepaal (uit gegevens van een vorig brouwsel) hoeveel water je tijdens het koken verdampt (B). Bepaal hoeveel liter water er achterblijft in het bostel (1 liter per kg, C). Bepaal met hoeveel water je wilt maischen (houd een beslagdigkte van 3,5 tot 5 liter water per kg mout aan, D).

Het aantal liters spoelwater dat je nodig hebt is:

Spoelwater = A - D + B + C

Dus:

Spoelwater = doelvolume - maischwater + bostelwater + verdamping.

Meestal heb je iets meer nodig omdat er nog wat water achterblijft in slangen, pijpjes en weet ik wat.

Offline Gerie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #10 Gepost op: 02-11-2010 21:27 u »
Erg fijn dat jullie me helpen, zeer bedankt, en dan volgt hier het recept, Ik ga nu uit van een begin hoeveelheid van 30 liter water.

Pilsmout 3 ebc   8000 gram
Munichmout 15 ebc   1000 gram
Ambermout 50 ebc   1000 gram
Aromamout 150 ebc    1000 gram
Hop Hallertau Mittelfrüh   100 gram
Kandijsuiker donker   800 gram
Ster anijs   6 gram
Sinaasappelschil (zoet)   30 gram

Maischschema: Jacques heeft me geadviseerd de 20 min. enzympauze bij 53ºC weg te laten en meteen op 63 graden te beginnen.
63 graden: 30 min.
73 graden: 30 min.
78 graden: 15 min.
Koken van de Hop 60 min.
Bij het koken van de hop wordt de kandijsuiker toegevoegd, de steranijs en sinaasappelschil koken de laatste 15 minuten mee.

Als gist is me bij Brouwmarkt in Almere voor winterbier de Safbrew T-58 aanbevolen. (droge gist)
Ik wil laten gisten in 2 gistemmers met 15 liter,  11,5 gram gist per emmer van 15 liter.

Als jullie hints of tips hebben hoor ik het graag.
Is er nu al uit te rekenen wat een eventueel eindpercentage alcohol zou zijn?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.330
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #11 Gepost op: 02-11-2010 21:51 u »
Ik ga nu uit van een begin hoeveelheid van 30 liter water.

Hmm... raar uitgangspunt. Vraag: hoeveel bier wil je uiteindelijk gebotteld zien? Dat lijkt mij een veel beter uitgangspunt  :brouwen:


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.330
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #12 Gepost op: 02-11-2010 22:04 u »
Hop Hallertau Mittelfrüh   100 gram

Hoeveel alfzuur heeft deze hop?

78 graden: 15 min.

5 minuten is lang zat, maar iets langer kan geen kwaad. Zodra je wort op 78°C is kun je gaan voorbereiden om te gaan filteren/spoelen... :)

Is er nu al uit te rekenen wat een eventueel eindpercentage alcohol zou zijn?

Ja..maar dan moet je ff mijn vorige vraag beantwoorden.... ;)

Offline Joran

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: nl
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #13 Gepost op: 02-11-2010 22:10 u »
Inderdaad je moet beginnen met de vraag hoeveel bier wil je uiteindelijk hebben. Dan kan je (met bijvoorbeeld BrouwVisie) berekenen hoeveel water je nodig hebt.

In het recept zie ik spoelwater niet terug komen. Nu kan je ook niet spoelen, maar dan is je brouwzaalrendement lager.

Offline Gerie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #14 Gepost op: 02-11-2010 22:20 u »
4% alfazuur..... maar... wat kan ik hier mee....?

Ik zou uiteindelijk 30 liter bier over willen houden.

Ik denk dat ik tussen de 10 en 13 liter nodig heb om te spoelen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.330
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #15 Gepost op: 02-11-2010 22:26 u »
4% alfazuur..... maar... wat kan ik hier mee....?

Je bitterheid berekenen

Ik zou uiteindelijk 30 liter bier over willen houden.

Oke... En dan hier je recept berekend:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptReceptje
Kenmerk
Brouwdatum2-11-2010
BiertypeTripel
Aantal liters30
Gewenst begin SG1091 (9,5 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater46,8 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater33,0 liter
Spoelwater13,7 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur67 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid30 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC67,8 %8000 gr3 EBC
Munchenermout 15 EBC8,5 %1000 gr16 EBC
Ambermout 50 EBC8,5 %1000 gr49 EBC
Karamelmout 150 EBC8,5 %1000 gr150 EBC
Kandijsuiker (bruin)6,8 %800 gr10 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Mittelfrüh4,0 %100 gr60 minuten29 EBU


Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Steranijs5 gr15 Min.
Sinaasappelschillen23 gr15 Min.


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafbrew T-58
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C30 minuten3,0 l/kg
273°C30 minuten3,0 l/kg
378°C15 minuten3,0 l/kg



Zo, dan weet je ongeveer waar je aan toe bent.  :brouwen:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.830
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #16 Gepost op: 02-11-2010 22:27 u »
4% alfazuur..... maar... wat kan ik hier mee....?
Daarmee kun je berekenen hoe bitter het bier wordt. Gezien je vragen, vraag ik me af of je je al in de theorie hebt verdiept en zo ja, welke theorie was dit dan. De tip van de brouwsoftware is een goede.

Overigens is het helemaal niet verplicht om te spoelen. Het rendement gaat dan wel naar beneden, doordat je niet alle suikers uitspoelt. Maar ik meld dit maar even om aan te geven dat er meer wegen naar Rome zijn. Te veel spoelen is sowieso niet aan te raden, dan krijg je ook te veel nare smaakjes. Ik gebruik zelf als vuistregel niet meer dan 1 liter spoelwater per kg mout. Waarbij ik maisch met ca 3,5-4 liter maischwater per kg mout.

Leuk hè, die verschillende antwoorden. De grap is dat ze bijna allemaal goed zijn.

Offline Gerie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #17 Gepost op: 02-11-2010 23:42 u »
Zeer bedankt voor het complete overzicht!
Wat zou ik in mijn recept moeten veranderen om te zorgen dat de 30 ebu ook echt de bovengrens wordt? Of zelfs liever wat minder?
Is dit te veranderen met de hoeveelheid gebruikte hop, of met een wat kortere kooktijd?

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 629
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #18 Gepost op: 03-11-2010 00:16 u »
Is dit te veranderen met de hoeveelheid gebruikte hop, of met een wat kortere kooktijd?

Door beide kan je inderdaad de bitterheid beïnvloeden  ;D

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #19 Gepost op: 03-11-2010 01:01 u »
Door beide kan je inderdaad de bitterheid beïnvloeden  ;D

Dat klopt wel maar ik zou het meer zoeken in de hoeveelheid en zeker niet korter koken dan een uur, beter langer koken dan te kort.

Offline Gerie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #20 Gepost op: 03-11-2010 09:12 u »
In hoeverre zou ik de 100 gram hop het beste kunnen verlagen?

Kooktijd blijft dan gewoon 60 minuten.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #21 Gepost op: 03-11-2010 09:19 u »
In hoeverre zou ik de 100 gram hop het beste kunnen verlagen?

Het ligt eraan wat je wilt.
Hou je wel van hopsmaak, maar wil je de bitterheid verlagen,
dan kan je de hop korter meekoken, dus later storten.
Op deze manier kan je dus heel veel hop gebruiken in een laag bitter bier.
Dit is wel stopwatchwerk, en gezien jij nog niet precies weet hoelang je moet
koken, gezien je de waterhuishouding nog moet fine-tunen, raadt ik aan
om gewoon de hoeveelheid hop te verminderen.


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.861
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #22 Gepost op: 03-11-2010 17:00 u »
Ik zou je willen aanraden onderstaande brouwcurus eens door te nemen. Alle begin is moeilijk maar als je dit doorleest, heb je wel meer basis. http://www.hobbybrouwen.nl/brouwko2.html

Over het tijdstip van hoptoevoegen het volgende:

Wanneer hop korter dan grofweg 30 minuten meekoken, zullen ze meer aroma en minder bitterheid geven. Het is een balans.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.330
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #23 Gepost op: 03-11-2010 18:33 u »
In hoeverre zou ik de 100 gram hop het beste kunnen verlagen?

De tip is al gegeven: download zelf even wat brouwsoftware op die manier krijg je zelf inzicht in de variabelen voor wat betreft je begindichtheid, bitterheid, maischwater, spoelwater en brouwzaal rendement.

 :brouwen:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Vragen over uitvoering van een recept...
« Reactie #24 Gepost op: 04-11-2010 09:27 u »
Of Download even wat andere software als je liever met spreadsheets werkt of met linux of de mac.

Tags: