Recepten > Groep O

Rauchbier

(1/2) > >>

Jacques:
Bieren waarbij een aanzienlijke hoeveelheid rookmout is toegevoegd.

Adrie:
Naam brouwer: A3 (Serrebrouwerij Het Witte Paard)

Bron van het recept: eigen recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1020.20.html

Naam brouwsel: Braamberger Rauchbier
Biertype: Rauchbier
Begin SG: 1058
Eind SG: 1010
Berekende kleur: 26 EBC
Berekende bitterheid: 30 EBU

Mout & suiker
650 gram   29,3 %   Mnchener mout   15 EBC
1540 gram   69,0 %   Rookmout, Weyermann   8 EBC
40 gram   1,7 %   Carafa speciaal ontkaft I   900 EBC

Water
7 L maischwater
11,4 L spoelwater

maischschema
10 min   50 gr C
40 min   60 gr C
20 min   70 gr C

Hop
19,23 gram   Hallertauer   5,4 % alfa   pellets   kooktijd 75 min

Kruiden of andere toevoegingen
Geen

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min

Gist
Naam gist: Danstar Nottingham gedroogde gist

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 3 dagen bij 23 gr C
lagering 21 dagen bij 17 gr C

Bijzonderheden:
Lekker rokerig, maar niet teveel. Voor een beginnend roker is het een mild bier.

Jacques:
Het onderstaande recept is van JvH (Hans)
Klik hier voor de oorspronkelijke draad.


Vandaag heb ik samen met mijn brouwmaat Rauchbier gebrouwen. Helaas is daar weinig over bekend bij ons en hebben we het volgende recept gemaakt wat volgens Strangebrew in ieder geval binnen de stijl past wat alcohol, kleur en bitterheid betreft. Of de smaak dat ook is moeten we nog afwachten.

Recept voor 70 ltr:
7 kg pilsmout (3 EBC)
5 kg Bamberg rookmout (20 EBC)
750 gr Carapils (20 EBC)
2 kg CaraVienna (40 EBC)
500 gr Rijstvlokken
500 gr suiker

Maischschema :
(inmaischen met 53 ltr van 55C => 50C)
50C 10 min
63C 45 min
73C 30 min
Mashout op 78C.

Gespoeld met 40 ltr water.

90 min koken, na 30 minuten 80 gr Challenger (7% AA) toegevoegd en 10 minuten voor het einde nog 70 gr Saaz.

De begin SG was 1,058  :-*, terwijl 1,056 gepland was, dus voegen we de suiker niet meer toe.

De starter met Wyeast 2565 toegevoegd bij 20C en 10 minuten belucht. Nu maar wachten tot de gisting voorbij is.

Rob van der Jagt:
Heren forumianen,

Bij deze mijn winnende recepten in de B-klasse.
Ik gebruik geen Promash dus misschien wil iemand dit recept omzetten voor diegenen die dat wel doen.
Als je er meer over wilt weten hoor ik het graag.

Middelsluis Rauchlager SG 1044/1010 ca. 70 EBC 30 EBU

25 liter brouwwater, 4 liter spoelwater
 
1400 gr   (32%)   Pilsmout 3 EBC
200 gr   (5%)   Cara 120 EBC
110 gr   (3%)   Zwartmout  1100 EBC
2600gr   (63%)   Rauchmout Weyermann 3 EBC
--------- +
4310 gr   (100%)   

22 gr Galena Hopbloemen (12% alfazuur) (berekend op 22 liter wort na koken)
Wyeast #2206 Bavarian Lager (ondergist)

maischschema
53 gr - 15 min, 63 gr - 40 min, 73 gr - 20 min, afmaischen bij 78 gr
opwarmtijd ca. 1,5 gr per min

Na spoelen ca. 25 liter
60 minuten koken, Early hopping (al voor het koken toegevoegd)
Na koken ca. 22 liter, eind SG 1044
 
In gistvat ca. 21 liter, gist zonder giststarter toegevoegd. Hoofdgisting onder waterslot 10 dagen bij 14 gr (slaapkamer)


Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Adrie:
Met onderstaand bier heb ik de tweede prijs op het OBBK 2009 gewonnen. Het bier kreeg 81 punten.


BrouwHulp recept rapport


Naam bier: Robuuste Rookporter
Biertype: Robust Porter

==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel =================================================

Gepland volume: 26 liter
Geplande begindichtheid: 1065 g/l
Gemeten begindichtheid: 1063 g/l
Gemeten einddichtheid: 1015 g/l
Schijnbare vergistingsgraad: 76,2%
Brouwzaalrendement: 81,7%
Geplande kleur (Morey): 84 EBC
Geplande bitterheid (BrouwHulp): 40 IBU


==== Maischen =====================================================================================

Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                   EBC      kg       %
Pale mout                             5    3,646    50,0
Aromamout (Amber 150)               150    1,021    14,0
Chocolademout (Mout roost 900)      900    0,219     3,0
Black De-bittered 1400             1456    0,219     3,0
Rauchmalz                             4    2,187    30,0

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 20

              Temperaturen       Tijden                           Infusie of decoctie      Beslag-
Stap naam     begin   eind    opwarm  rust   stap type           temperatuur  volume (l)    dikte
Beta-amylase    62     62        0     30    Infusie                  66       30,00         4,11
Alfa-amylase    72     72       30     20    Directe verwarming        0      


==== Filteren en spoelen ==========================================================================

Spoelwater:  8,01 liter
Filtertijd:  00:26


==== Koken, hop en kruiden ========================================================================

Totale kooktijd: 75 minuten

Hop
Hopsoort            %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)   type         IBU
Target             9,9            23,0           60         Hopbellen     19,7
Northern Brewer   11,2            21,0           60         Hopbellen     20,4


SG na koelen:          1063
Volume na koelen:      27 liter


==== Vergisting ===================================================================================

Gist en giststarter
Gebruikte gist:          US-05 en S-33
Gistvorm:                Droog
Gisttype:                Bovengist
Giststarter gemaakt?:    Nee

Vergisting
Hoofdgisting 6 dagen bij 18C, SG bij hevelen 1016.
Nagisting bij 21,5C, SG bij bottelen 1015.


==== Bottelen =====================================================================================

Temperatuur bij hergisting op fles: 20,0C
Alcoholpercentage: 6,3vol.%

Proost!


Op het forum is HIER over het recept gediscussieerd.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie