Recepten > Groep O

Kruiden en Specerijen

(1/3) > >>

Jacques:
Bieren waaraan een grote hoeveelheid kruiden of specerijen zijn toegevoegd. (De smaak van de kruiden/specerijen moet overheersend zijn.)

Jacques:
Klik hier voor de oorspronkelijke draad.


Francis Reichwein heeft mij per mail haar recept toegezonden. Het recept is gebaseerd op een door mij gemaakt reconstructie van een historisch brouwsel, dat gepubliceerd is geweest in het clubblad van De Roerstok.

Hier volgt het recept zoals Francis dat gebrouwen heeft.
 
Maischwater: 9 liter.

Storting:
2600 gram pilsmout
420   gram haver
250   gram tarwemout
 
Gestart met een temperatuur van 40 C en deze langzaam op gevoerd in 2 uur tijd naar 75 C, ondertussen regelmatig geroerd.
Alles gefilterd en nagespoeld met 6 liter water.

Het wort aan de kook gebracht en daaraan toegevoegd:
6 gram vers geschilde en in kleine stukjes gesneden gemberwortel.
20 gram Saaz hop 3,4%.
20 gram Hersbrucher hop 2,4%.

90 minuten koken, gefilterd en gekoeld tot 23 C.
Hierna gist toegevoegd, trappist-korrelgist (Brewferm).

Begin SG 1072
3 dagen open vergist.
SG bij overhevelen 1024

Onder waterslot in een mandfles daaraan toegevoegd:
3 blaadjes verse salie in stukjes
1 kruidnageltje
1/2 stokje kaneel in stukjes
1/2 steranijs in stukjes

Na 9 dagen gebotteld 7 gram suiker per liter toegevoegd.

Eind SG 1018

JOT:
Hierbij het recept voor een lekker Sinterklaasbier
Met dit recept heb ik op het ONK 2005 de eerste prijs gehaald in klasse V.

Het recept is voor 20 liter

Storting:
3800 gram Pale Ale (7 EBC)
60 gram Amber (50 EBC)
140 gram Cara-Muenich (120 EBC)

Maischen:
90 minuten bij 67 graad Celcius

Koken:
60 minuten koken met 25 gram East Kent Goldings (6% alfazuur) + 1000 gram Kandij Donker
Tijdens de laatste 15 minuten toevoegen: 10 gram East Kent Goldings + 10 gram koekkruiden + 10 gram Iers Mos

Vergisten:
Safale-04

Extra:
Voor het bottelen nog 7 gram koekkruiden meekoken met de bottelsuikeroplossing.

Met vriendelijke groeten,
Johan Tiegelaar.


Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Hopmans:
Voor de liefhebber van zoet-sappig, hierbij een lekker mild vanille-biertje.
Naar aanleiding van een T-58 gerelateerde topic schoot me te binnen dat ik deze nog zou plaatsen hier.
Alhoewel dat nog maar net kan dacht ik met 80 punten en een 5e prijsje (Fles bier).
Met de hak over de sloot so to speak.
Toch zie je dat met een lage vergistingsgraad in combi met lage bitterheid een bier in ballans kan zijn.

De aantekeningen van de keurmeester liggen ergens....ergens.
Het was een gewoon goed bier, die eventueel nog iets meer vanille had kunnen hebben.

Naam brouwsel: Hoppie niet Bitter
Biertype: Blonde
Begin SG: 1064
Eind SG:  1020
Kleur (berekend): 10     EBC
Berekende bitterheid: 12 EBU volgens BrouwHulp

Vermeld de hoeveelheden per 23 liter wort/bier

Mout
5300  gram       90,0%      Pilsmout                 3 EBC
0294  gram       5,00%      Munichmout          15 EBC
0294  gram       5,00%      Cara-Pils                5 EBC

Water
21 L maischwater
16 L spoelwater

Maischschema
52C   05 min.
63C   30 min.
73C   20 min.
78C   01 min.

Hop
32,0 gram    Goldings                 3,5% alfa  bloemen     kooktijd 60 min

Overige
1/2 Vanillestokje
500 gram klaverhoning bij bottelen

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min

Gist
Naam gist:   Unibrew voor blonde zware bieren = T58.

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   7  dagen bij  18 gr C
lagering        14 dagen bij  18 gr C

Bijzonderheden
Brouwzaalrendement: 80% Promash/BrouwHulp

  :degroeten:



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Tsjerk:
Brouwer: Tjerk Dijkstra
Naam: Nuvere Nynke
Soort:  zeg het maar (Blond?)
Start SG: 1062
Eind SG: 1012
kleur: 12 EBC
Bitterheid: 19 IBU
Schaal: 26 L

Mout
5,5 kg pilsmout 3 EBC
1 kg tarwemout
1,5 kg munchener 15 ebc
1750 gram kristalsuiker

Water
19 L Maischwater
14 L Spoelwater
(na koelen aangevuld tot 26 liter)

Maischschema
50 min 61 C
25 min 71 C
spoelen  75 C

Hop
Hallentau Perle 6% 35 g  80 min
Saaz 3%  21 g  80 min
Saaz 3%  15 g  10 min
7 gram koriander  10 min
2 gram Kruizemunt  10 min
30 gram verse sinaasappelschil  10 min

Gist
Wyeast 1214 Belgian Ale (beluchte giststarter 1 liter)

Hoofdvergisting 7 dagen 19-21 C (tot 1017)
Lagering 7 dagen 18-20 C ( tot 1012)
Rijping bij 2-6 C


V4 ONK 2006 met 81 punten.  Opmerking: Mooi helder, wat grof schuim, geur licht fruitig, niet direct kruidig, zachte alcoholische smaak,. Niet bijzonder appart maar lekker bier!



Voor het voeren van een discussie over dit recept zie hier.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie