Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kruiden en Specerijen  (gelezen 25862 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.807
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Kruiden en Specerijen
« Gepost op: 03-10-2004 21:41 u »
Bieren waaraan een grote hoeveelheid kruiden of specerijen zijn toegevoegd. (De smaak van de kruiden/specerijen moet overheersend zijn.)


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.807
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
ONK 07 V1 Historisch kruidenbier - Francis Reichwein
« Reactie #1 Gepost op: 07-04-2008 22:05 u »
Klik hier voor de oorspronkelijke draad.



Francis Reichwein heeft mij per mail haar recept toegezonden. Het recept is gebaseerd op een door mij gemaakt reconstructie van een historisch brouwsel, dat gepubliceerd is geweest in het clubblad van De Roerstok.

Hier volgt het recept zoals Francis dat gebrouwen heeft.
 
Maischwater: 9 liter.

Storting:
2600 gram pilsmout
420   gram haver
250   gram tarwemout
 
Gestart met een temperatuur van 40 C en deze langzaam op gevoerd in 2 uur tijd naar 75 C, ondertussen regelmatig geroerd.
Alles gefilterd en nagespoeld met 6 liter water.

Het wort aan de kook gebracht en daaraan toegevoegd:
6 gram vers geschilde en in kleine stukjes gesneden gemberwortel.
20 gram Saaz hop 3,4%.
20 gram Hersbrucher hop 2,4%.

90 minuten koken, gefilterd en gekoeld tot 23 C.
Hierna gist toegevoegd, trappist-korrelgist (Brewferm).

Begin SG 1072
3 dagen open vergist.
SG bij overhevelen 1024

Onder waterslot in een mandfles daaraan toegevoegd:
3 blaadjes verse salie in stukjes
1 kruidnageltje
1/2 stokje kaneel in stukjes
1/2 steranijs in stukjes

Na 9 dagen gebotteld 7 gram suiker per liter toegevoegd.

Eind SG 1018

Offline JOT

  • Bergsche Bierbrouwersgilde
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 83
  • Land: nl
  • Cruysbrueder:Kloosterbier uit Sint Annaland
ONK 05 V1 - Sinterklaasbier - Johan Tiegelaar
« Reactie #2 Gepost op: 26-06-2005 12:36 u »
Hierbij het recept voor een lekker Sinterklaasbier
Met dit recept heb ik op het ONK 2005 de eerste prijs gehaald in klasse V.

Het recept is voor 20 liter

Storting:
3800 gram Pale Ale (7 EBC)
60 gram Amber (50 EBC)
140 gram Cara-Muenich (120 EBC)

Maischen:
90 minuten bij 67 graad Celcius

Koken:
60 minuten koken met 25 gram East Kent Goldings (6% alfazuur) + 1000 gram Kandij Donker
Tijdens de laatste 15 minuten toevoegen: 10 gram East Kent Goldings + 10 gram koekkruiden + 10 gram Iers Mos

Vergisten:
Safale-04

Extra:
Voor het bottelen nog 7 gram koekkruiden meekoken met de bottelsuikeroplossing.

Met vriendelijke groeten,
Johan Tiegelaar.



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
ONK 06 V5 - Vanilleblond - Hoppie
« Reactie #3 Gepost op: 25-10-2006 18:10 u »
Voor de liefhebber van zoet-sappig, hierbij een lekker mild vanille-biertje.
Naar aanleiding van een T-58 gerelateerde topic schoot me te binnen dat ik deze nog zou plaatsen hier.
Alhoewel dat nog maar net kan dacht ik met 80 punten en een 5e prijsje (Fles bier).
Met de hak over de sloot so to speak.
Toch zie je dat met een lage vergistingsgraad in combi met lage bitterheid een bier in ballans kan zijn.

De aantekeningen van de keurmeester liggen ergens....ergens.
Het was een gewoon goed bier, die eventueel nog iets meer vanille had kunnen hebben.

Naam brouwsel: Hoppie niet Bitter
Biertype: Blonde
Begin SG: 1064
Eind SG:  1020
Kleur (berekend): 10     EBC
Berekende bitterheid: 12 EBU volgens BrouwHulp

Vermeld de hoeveelheden per 23 liter wort/bier

Mout
5300  gram       90,0%      Pilsmout                 3 EBC
0294  gram       5,00%      Munichmout          15 EBC
0294  gram       5,00%      Cara-Pils                5 EBC

Water
21 L maischwater
16 L spoelwater

Maischschema
52C   05 min.
63C   30 min.
73C   20 min.
78C   01 min.

Hop
32,0 gram    Goldings                 3,5% alfa  bloemen     kooktijd 60 min

Overige
1/2 Vanillestokje
500 gram klaverhoning bij bottelen

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min

Gist
Naam gist:   Unibrew voor blonde zware bieren = T58.

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   7  dagen bij  18 gr C
lagering        14 dagen bij  18 gr C

Bijzonderheden
Brouwzaalrendement: 80% Promash/BrouwHulp

  :degroeten:




Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
ONK 06 V4 - Blond(e)? - Tjerk Dijkstra
« Reactie #4 Gepost op: 17-07-2006 20:11 u »
Brouwer: Tjerk Dijkstra
Naam: Nuvere Nynke
Soort:  zeg het maar (Blond?)
Start SG: 1062
Eind SG: 1012
kleur: 12 EBC
Bitterheid: 19 IBU
Schaal: 26 L

Mout
5,5 kg pilsmout 3 EBC
1 kg tarwemout
1,5 kg munchener 15 ebc
1750 gram kristalsuiker

Water
19 L Maischwater
14 L Spoelwater
(na koelen aangevuld tot 26 liter)

Maischschema
50 min 61 C
25 min 71 C
spoelen  75 C

Hop
Hallentau Perle 6% 35 g  80 min
Saaz 3%  21 g  80 min
Saaz 3%  15 g  10 min
7 gram koriander  10 min
2 gram Kruizemunt  10 min
30 gram verse sinaasappelschil  10 min

Gist
Wyeast 1214 Belgian Ale (beluchte giststarter 1 liter)

Hoofdvergisting 7 dagen 19-21 C (tot 1017)
Lagering 7 dagen 18-20 C ( tot 1012)
Rijping bij 2-6 C


V4 ONK 2006 met 81 punten.  Opmerking: Mooi helder, wat grof schuim, geur licht fruitig, niet direct kruidig, zachte alcoholische smaak,. Niet bijzonder appart maar lekker bier!




Voor het voeren van een discussie over dit recept zie hier.


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
ONK 06 V2 - Laurier Porter - Wurpel, Deelissen & v.d. Voorde
« Reactie #5 Gepost op: 07-06-2006 10:12 u »
Hierbij het recept van de Laurier Porter, gedeelde 2 plaats in de vrije klasse ONK 2006.
Eerst wil ik even kwijt dat dit bier in januari 2001 is gebrouwen als experiment, ervaring met laurier was niet voorhanden.
Dit bier is gebrouwen in een hoeveelheid van 95 liter en de hoeveelheid laurier gebruikt was 5 gram (zakje van Silvo).
Achteraf bleek deze hoeveelheid veel te veel. Het bier was echt niet om te zuipen, de laurier knalde er boven uit. Er was wel  belangstelling voor dit bier, het werd gebruikt om Ierse stoofpotten mee te maken.

Dit bier 5 jaar bewaard en elk jaar kwam het bier beter in balans zonder dat er door veroudering oxidatie optrad. Ook het schuim bleef mooi fijn en stabiel. Ik wijd dit aan de invloed van de laurier.

Indien dit bier word nagebrouwen adviseer ik eerst maar een kwart van onze gift aan laurier te gebruiken, en misschien is dat nog steeds aan de hoge kant.

Omgerekend naar 10 liter:

Belgische Palemout 2,065kg 84% aandeel
Crystalmout 120ebc 240 gram 10%
Chocolademout 800ebc 120 gram 5%
Zwartemout 1000ebc 30 gram 1%
Eastkent Goldings 4,5% 21 gram na 15min koken toevoegen
Eastkent Goldings 4,3% 7 gram na 15min koken toevoegen
Saaz 3,3% 18 gram na 75min koken toevoegen.
Iersmos 2,8 gram na 75 min koken
Laurier  0,5 gram na 85 min toevoegen.

33.1 EBU
119 EBC
Begin SG 1062
Eind SG 1020
6,5 gram bottelsuiker per liter
Kooktijd 90 min, 3 trapsinfusie, Zuurgraad gecorigeerd met Phosphorzuur concentratie 75%. 
Inmaischen 52C-15 58C-5 63C-30 73C-15 78C-5
Gist: Opgekweekte Afflichem gist mix uit de enkel en dubbel
Sg bij 1e hevelen 1032 Temp hoofdgisting 20C Temp lagering 20C
Maischwater 9 liter Spoelwater 7,6 liter.

Groeten Erik Deelissen



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Offline bertus

  • Dionysos
  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • 5443bs
ONK 08 V1 - Gagelbier - Bert Peeters
« Reactie #6 Gepost op: 18-06-2008 19:45 u »
Recept ONK vrije klasse 2008 eerste prijs

Gagel bier

Recept  10 liter

pilsmout            3 ebc         2100 gram
munichermout    15 ebc         400 gram
tarwemout        15 ebc           80 gram

hopsoorten          alfa zuur%             gram
northernbrewer      11,5                    8
brewers gold       6,3                     8

Toevoegingen

gagelbloemen gedroogd                    2 gram            15min. voor einde koken
vlierbessenbloesem gedroogd             1,1 gram         15 min voor einde koken
kristal suiker                                 225 gram            2 dagen na de hoofd gisting

Gist

Wyeast  german ale 1007   50 gram    1liter giststarter

begin sg  1070        eind  sg 1015

Aangezuurd naar pH 5.4  melkzuur       3l/kg

Aangepaste installatie herms 25 liter met extra verwarmingsysteem 4,5l

Maischschema
52 graden      10 min
62 graden      15 min
4,5 liter verwarmen naar 72 graden 10 min daarna weer bij maischketel 62 graden voegen
63 graden 5 min
4.5 l verwarmen naar 72 graden 10 min. daarna weer bij maischketel 63 graden
64 graden
4.5 l verwarmen naar 72 graden  10 min daarna weer bij maischketel  64 graden
72 graden 15 min
78 graden  5 min

spoelwater  15 liter
wort koken 90 min

Belucht door over schudden.
Gisten in gistingkast 22 graden na 2 dagen sg 1030 suiker toegevoegd, 5 dagen overgeheveld.
Na 17 dagen gebotteld.

Beoordeling
Herkenbaar, zuivere geur en uitnodigend.
Mooi balans.



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.


Offline Erik Deelissen

  • t Wort Wat!
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Nieuwste manier van flessen schoonmaken
ONK 08 V3 - Laurier Porter - Erik Deelissen en Jan Wurpel
« Reactie #7 Gepost op: 03-06-2008 23:18 u »
Met dit soort bier zijn we zo'n acht jaar geleden gaan experimenteren omdat we vonden dat een goede porter iets van drop in zich had. Dit wilde we accentueren met laurier.
De eerste ervaringen waren zeer slecht. We hebben toendertijd een porter gebrouwen in de hoeveelheid van 95 liter en daar 5 gram laurier bijgedaan ( een zakje Silvo).
Dit bleek achteraf veel te veel. Dit bier werd pas drinkbaar na een rijping op fles van zo'n 6 jaar en daar toen ook nog een prijs mee gehaald op een ONK.
Later dit nogmaals gebrouwen maar drastisch de gift van laurier beperkt.
Hier volgt het recept. De gegevens zijn berekend met het excel brouwblad van Ronny Baert.

Laurierporter omgerekend naar 10 liter:

Belgische Palemout 3 ebc 2,065 Kg 84%
Cara Crystalmout120 ebc 0,960 Kg 10%
Chocolademout   800 ebc 0,480 Kg 5%
Zwartemout      1000 ebc 0,120 Kg 1%

Berekend Sg 1061 Kleur 119 ebc
Maischwater: 9 liter
Spoelwater: 7,6 liter
Spoelwater aangezuurd 0,3 ml fosforzuur 75%
Kooktijd 90 minuten

East Kent Goldings 4,5% 28 gram 5 min na aanvang koken
Saaz 3,3 % 17 gram na 75 min koken
Bitterheid berekend: 32 EBU

Iers mos 3,75 gram na 75 minuten koken
Laurierblad 0,1875 gram na 75 minuten koken

Maischema: 52-15, 58-5, 62-30, 71-15, 78-5

Bekomen SG 1062 Eind Sg 1020, Bottelsuiker 6 gram per liter
Alc 6% na botteling
Gebruikte gistsoort WY #1084 Irish ale
Temp hoofdgisting 22 graden Celsius
Temp Lagering 20 graden Celsius
Hoofdgisting 3 dagen daarna op lagervat voor 7 dagen en daarna gebotteld.
Opmerkingen:
De laurier heeft naar mijn inziens een positieve invloed op de oxidatie van bier. Opvallend is ook dat onze eerste batch na 8 jaar nog goed drinkbaar is zonder oxidatie smaak. Ook mooi fijn mousse schuim.
Ik vind dit zeer opvallend voor bier van die leeftijd.

Erik



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.211
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
OBBK 2009 A2 Lons Bloesemwit 5
« Reactie #8 Gepost op: 06-10-2009 22:07 u »
Dit bier brouw ik regelmatig.
Door de grote hoeveelheid meel in de stort is het filteren een uitdaging en daarom spoel ik dit beslag niet.

Motivatie keurmeester:
Mooie fruittoon en zoetheid. Past goed in klasse en type.
Goed bier: houden zo.

81 punten.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptLons Bloesemwit 5
Brouwdatum24-6-2009
BiertypeWitbier
Aantal liters31
Gewenst begin SG1050 (5.3 vol% alc.)
Brouwzaalrendement65.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater43.33 liter
Maischdikte3.94 l/kilo
Maischwater30.0 liter
Spoelwater0.0 liter
Kooktijd75 min.
Berekende kleur23 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid26 EBU (Ray Daniels)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC50.0 %3803 gram3 EBC
Speltbloem (70%) met Tarwebloem (30%)30.0 %2282 gram4 EBC
Tarwebloem10.0 %761 gram4 EBC
Roggemout10.0 %761 gram10 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Merkur (Hallertau Merkur)10.6 %18 gram60 min.21 EBU
Merkur (Hallertau Merkur)10.6 %6 gram30 min.5 EBU


Opmerkingen65% brouwzaalrendement (zonder spoelen)
Na 12 dagen uit het gistvat overhevelen en bottelen. Hoofdvergisting bij 20 C, Laten oplopen naar 23 C. nagisting bij 10 C


Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Gedroogde Vlierbloesem21 gram1 min.
Koriander10 gram1 min.
sinaasappelschillen10 gram1 min.


OpmerkingenDe volkoren tarwebloem was op. Daarom is 371 gram volkoren tarwebloem gebruikt en de rest is aangevuld met 390 gram extra speltmeel.


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort3944 Belgian Witbier
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter1700 ml
Beluchtings tijd48 uur
Temperatuur giststarter24C
Gist voedingWyeast
Hoeveelheid3.4 gram
OpmerkingenOpkweken uit flesje W38 met 200 ml appelsap. Hierna 0,5 liter wort met 0,1 gr Wyeast voeding + 0,25 ml fosforzuur. 24 uur roeren. Nu 1 liter wort erbij met 0,2 gram Wyeast voeding en 0,25 ml fosforzuur en weer 24 uur roeren.

Bij het wort is nog 3,1 gram Wyeast voeding gegaan.


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
155C5 minuten3.9 l/kg
260C10 minuten3.9 l/kg
363C30 minuten3.9 l/kg
468C15 minuten3.9 l/kg
572C20 minuten3.9 l/kg


OpmerkingenDirect na het toevoegen van het zuur was de pH 4.75 maar 20 min later (na de 60 graden stap)was het 5.3.



Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.211
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
OBBK 2009 V3 Schots Heide bier - Henielma
« Reactie #9 Gepost op: 06-10-2009 21:46 u »
Op het OBBK de derde prijs gewonnen in de vrije klasse met het onderstaande bier.

Dit was een experiment naar aanleiding van het lezen van het boek Radical Brewing tijdens de zomervakantie.

Het opvallende van dit bier is dat het gebrouwen is met verse takjes bloeiende dopheide. Deze heb ik geplukt in augustus maar je hebt meer kans bloeiende dopheide te vinden in juni en juli.

Het is een lekker bier geworden. Of de smaak van dopheide erin terug te vinden is laat ik aan de proevers over. Op de Hobbybrouwendag is dit bier op tap.  :lekkerbier:

De keurmeester vond er het volgende van:
Honinggeur duidelijk.
Zachte (na)smaak.
Alc.% lager dan wat een Scotch Ale heet, maar aangenaam.
Mooi zuiver bier!
80 punten.


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptSchots Heide bier
Brouwdatum29-8-2009
BiertypeScotch Ale (strong)
Aantal liters19
Gewenst begin SG1065 (7.1 vol% alc.)
Brouwzaalrendement77.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater27.77 liter
Maischdikte5.07 l/kilo
Maischwater24.0 liter
Spoelwater3.7 liter
Kooktijd60 min.
Berekende kleur43 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid17 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Pale alemout65.0 %3342 gram6 EBC
Ambermout 50 EBC25.0 %1285 gram49 EBC
Aromamout 150 EBC2.0 %101 gram150 EBC
Honing8.0 %411 gram2 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (CZ)3.8 %37 gram60 min.19 EBU


Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Amandel2 gram5 min.
Heide34 gram0 min.


OpmerkingenDe amandelen zijn kort geroosterd in een pan om ze wat meer smaak te geven.


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort1728 Scottish Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter1000 ml
Beluchtings tijd0 uur
Temperatuur giststarter26C
Gist voedingWyeast
Hoeveelheid2
OpmerkingenStarter 36 uur geroerd met een magneetroerder.


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
168C60 minuten5.1 l/kg


Temperatuursverloop tijdens de vergisting:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.807
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
ONK 11 V2 Spelt-Gemberbier - Francis Reichwein
« Reactie #10 Gepost op: 31-05-2011 21:55 u »
Francis Reichwein, een medelid van De Roerstok  heeft haar recept naar mij gemaild.
Hieronder vind je de door haar verstrekte gegevens



Beste Jacques,

Hierbij het recept voor het spelt-gember bier.

 
Het recept is voor 30 liter bier

Ingredinten
3500 g   pilsmout
1600 g   ongemoute spelt
1600 g   ongemoute tarwe
  800 g   ongemoute rogge
  400 g   tarwemout
    20 g   Hallertauer hop 7,6%.
    25 g   geschilde gemberwortel (dunne schijfjes/gesnipperd met een mes boven de pan)
     2  st  biologische onbespoten sinaasappels (sap) en rasp van de schil
   500 g  witte kristalsuiker

Maischwater 27 l
Spoelwater 20 l

Maischschema
40 20 min   
52 30 min   
63 40 min   
73 40 min   
78 5 min

Kooktijd 90 min
De gember toegevoegd de laatste 30 minuten van de kooktijd
Sinaasappelschil en -sap en de suiker de laatste 10 minuten van de kooktijd

Gist
    10  gr   Brewferm topgist

Vergistingstemperatuur 22 C

Begin SG 1050
Eind SG 1014

Tags: