Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: "oude" gist  (gelezen 8658 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
  • ĝl, ĝl og mer ĝl!
"oude" gist
« Gepost op: 23-10-2010 09:34 u »
Hallo allemaal,
excuses als deze draad al bestaat, maar ik kon hem niet vinden. Ik heb bij Burg in Ermelo saflager S-23 gist gekregen (gekregen want hij was over datum). De houdbaarheid was tot 7/2010. Wat denken jullie; kan ik deze nog gebruiken (zonder starter) als ik gewoon extra gist toevoeg (3 sachets voor 20L) of gewoon ergens anders nieuwe kopen?  :weetniet:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: "oude" gist
« Reactie #1 Gepost op: 23-10-2010 10:14 u »
Gewoon gebruiken en inderdaad een zakje extra toevoegen....

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: "oude" gist
« Reactie #2 Gepost op: 23-10-2010 11:49 u »
De gist kun je gewoon nog gebruiken.

Hoeveel gist je moet toevoegen is afhankelijk van de zwaarte.
Als je niet gecontroleerd vergist kan 3 zakjes ondanks dat de gist over de datum is toch voor een flinke warmteontwikkeling geven. Hierdoor kan het smaakprofiel anders uitvallen dan je misschien bedoeld had.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
  • ĝl, ĝl og mer ĝl!
Re: "oude" gist
« Reactie #3 Gepost op: 23-10-2010 14:43 u »
Is het dan verstandiger eerst 2 zakjes te doen en eventueel na een week nog 1 (ik vergist inderdaad ongecontrolleerd)? Het begin SG van het bier is 1070.
mvg en bedankt voor de reacties
Maarten
Ps. normaal gebruik ik 2 zakjes

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: "oude" gist
« Reactie #4 Gepost op: 23-10-2010 16:22 u »
Ik raad je aan de Mr. Malty's Pitching Rate Calculator te gebruiken.

Het ligt er aan hoe oud de gist is. Als deze 2 jaar oud is zou je 28 g moeten gebruiken.
Is de gist 3 jaar oud dan zou het wel meer dan 33 gram moeten zijn.

Starten met 3 zakjes is denk ik een goed idee.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
  • ĝl, ĝl og mer ĝl!
Re: "oude" gist
« Reactie #5 Gepost op: 23-10-2010 18:16 u »
heel hartelijk bedankt!!
mvg
Maarten

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: "oude" gist
« Reactie #6 Gepost op: 23-10-2010 18:57 u »
Ik raad je aan de Mr. Malty's Pitching Rate Calculator

Ik persoonlijk vind deze calculator een beetje overdreven.
Met de helft van de gist die onze Mister aanraadt kan je perfecte bieren brouwen.





Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: "oude" gist
« Reactie #7 Gepost op: 23-10-2010 22:10 u »
Ik persoonlijk vind deze calculator een beetje overdreven.

Eens...getallen zijn leuk maar je moet een connectie hebben een hoeveelheid gist die je hebt op gekweekt en de vergistig die je daarmee opgang helpt. Dat zegt meer dan het aantal cellen die je nodig hebt. Theorie versus praktijk... :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: "oude" gist
« Reactie #8 Gepost op: 23-10-2010 22:32 u »
Ik persoonlijk vind deze calculator een beetje overdreven.
Met de helft van de gist die onze Mister aanraadt kan je perfecte bieren brouwen.

Je kunt inderdaad met minder gist bier brouwen. Mijn ervaring is dat de vergisting prima verloopt als je de waarden van de calculator aanhoudt. Omdat het gaat om behoorlijke hoeveelheden is gecontroleerd vergisten wel aanbevolen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: "oude" gist
« Reactie #9 Gepost op: 17-06-2019 11:24 u »
Zo even een oud draadje oprakelen....

Gisteren een pils gebrouwen, en ik had nog 2 zakjes S23-Saflager met een THT van 11-2009  :o  Deze dus maar gewoon toegevoegd (strooien) en vanochtend zonder problemen was de gisting op gang gekomen... De zakjes lagen netjes in mijn koelkast. Waarschijnlijk was het met 1 zakje ook gelukt... :)

 :brouwen: ^-^

Offline molen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: "oude" gist
« Reactie #10 Gepost op: 17-06-2019 13:34 u »
Zo even een oud draadje oprakelen....

Gisteren een pils gebrouwen, en ik had nog 2 zakjes S23-Saflager met een THT van 11-2009  :o  Deze dus maar gewoon toegevoegd (strooien) en vanochtend zonder problemen was de gisting op gang gekomen... De zakjes lagen netjes in mijn koelkast. Waarschijnlijk was het met 1 zakje ook gelukt... :)

 :brouwen: ^-^

2 zakjes voor hoeveel liter bier?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: "oude" gist
« Reactie #11 Gepost op: 17-06-2019 13:59 u »
2 zakjes voor hoeveel liter bier?

25 liter wort van 1046  :brouwen:

Offline joerivang

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 88
  • Land: nl
  • Bier geeft plezier.
Re: "oude" gist
« Reactie #12 Gepost op: 17-06-2019 15:07 u »
Zo even een oud draadje oprakelen....

Gisteren een pils gebrouwen, en ik had nog 2 zakjes S23-Saflager met een THT van 11-2009  :o  Deze dus maar gewoon toegevoegd (strooien) en vanochtend zonder problemen was de gisting op gang gekomen... De zakjes lagen netjes in mijn koelkast. Waarschijnlijk was het met 1 zakje ook gelukt... :)

 :brouwen: ^-^

Heftig, zo zie je maar weer dat droge gist in de koelkast een redder in nood kan zijn. 10 jaar over datum...  :nut:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: "oude" gist
« Reactie #13 Gepost op: 17-06-2019 15:13 u »
Gist is een echte over-lever !!!

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.175
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: "oude" gist
« Reactie #14 Gepost op: 17-06-2019 16:34 u »
Of het is een spontane pils geworden ...  ^-^

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: "oude" gist
« Reactie #15 Gepost op: 17-06-2019 16:42 u »
Of het is een spontane pils geworden ...  ^-^

 ;D ;D ;D  Zou technisch mogelijk zijn, want bovenop de klimaatkast staat een vaatje lambiek te rijpen... ;D ;D :brouwen: :biersmile:

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.463
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: "oude" gist
« Reactie #16 Gepost op: 17-06-2019 21:24 u »
Toch is er wel verschil tussen veel en weinig gist vanaf het begin.
Mijn ervaring is dat je met meer gist vanaf het begin een lager eind SG krijgt.
Ook is kans op gushers lager.

Wat is jullie ervaring hiermee?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: "oude" gist
« Reactie #17 Gepost op: 17-06-2019 21:27 u »
Toch is er wel verschil tussen veel en weinig gist vanaf het begin.

Dat is niet de discussie in dit topic..... ;)  Het gaat hier om oude gist, en de vitaliteit daarvan.... ;)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.965
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: "oude" gist
« Reactie #18 Gepost op: 17-06-2019 21:45 u »
Gedroogde gist gebeurt niet zoveel mee volgens mij. Ik heb vorig jaar nog een zakje van een oud bierpakket van meer dan 15 jaar oud gebruikt (ik had daar toen een andere gist voor gebruikt en brouw al lang geen pakketten meer) om eens te kijken of dat nog werkte en het werkt nog prima, dus als het na 15 jaar nog werkt werkt het vlak over de datum ook nog wel prima.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.463
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: "oude" gist
« Reactie #19 Gepost op: 17-06-2019 21:51 u »
Dat is niet de discussie in dit topic... ;)  Het gaat hier om oude gist, en de vitaliteit daarvan... ;)

Ik snap wat je bedoelt, maar de connectie is mijn optiek het volgende.

Het gebruik van oude (minder vitale) korrelgist is toch praktisch gezien hetzelfde als te weinig gist gebruiken?
Qua korrelgist lijkt me dat wel, de korrelgist zit immers al in "survival mode". De tijd zorgt dus vooral voor minder gistcellen die weer in een actieve staat kunnen komen.
Met een vloeibare gist zal dit wellicht anders zijn, omdat de gist zijn verdedigingsmechanismes nog kan gebruiken.

Echter moet ik wel toegeven dat ik geen expert ben op het gebied van gist kweken, heb meer met bacterieculturen gewerkt, dus ik zou hier ongelijk in kunnen hebben.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.965
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: "oude" gist
« Reactie #20 Gepost op: 17-06-2019 21:54 u »
Gedroogde gist heeft zo weinig vocht dat er geen levenspocessen plaatsvinden die de gist achteruit laten gaan zoals bij vloeibare gist. zeker als deze koel is bewaard.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: "oude" gist
« Reactie #21 Gepost op: 17-06-2019 22:06 u »
Het gebruik van oude (minder vitale) korrelgist is toch praktisch gezien hetzelfde als te weinig gist gebruiken?

Ja en nee. Wat is te weinig? ???  :weetniet:   Dat is namelijk niet standaard gedefinieerd, te veel ook niet. Dus bij deze terminologie heb ik altijd mijn twijfels. ;) Wanneer is te veel?  :weetniet:  En wanneer is te weinig?  :weetniet:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.965
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: "oude" gist
« Reactie #22 Gepost op: 17-06-2019 22:47 u »
Ja en nee. Wat is te weinig? ???  :weetniet:   Dat is namelijk niet standaard gedefinieerd, te veel ook niet. Dus bij deze terminologie heb ik altijd mijn twijfels. ;) Wanneer is te veel?  :weetniet:  En wanneer is te weinig?  :weetniet:
De optimale hoeveelheid gist is denk ik die waarbij het bier uitgist voordat de gist uitgeput raakt. In deze link: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,39128.msg596106.html#msg596106 heb ik daar een mooi voorbeeld van.


De gemeten grafiekjes kun je extrapoleren en daaruit blijkt dat de gisting bij aanwezigheid van suikers zou afnemen en rond dag 20   zodanig traag gaat dat je over vastlopen kunt spreken. Uit de berekening volgt echter ook dat rond dag 10 de suikers op zijn, dus de zaak daarom niet zal vastlopen. Volgens mij is dit de optimale hoeveelheid gist. Teveel gist is ook niet goed want dan krijg je een vlak bier.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: "oude" gist
« Reactie #23 Gepost op: 17-06-2019 22:51 u »
De optimale hoeveelheid gist is denk ik die waarbij het bier uitgist voordat de gist uitgeput raakt.

Ja, dat is een definitie, maar daar kom je er niet mee. Ik zoek een getal, dus tussen X & Y gram/ml/°Plato is voldoende. Er onder is te weinig en er boven is te veel. Zolang we die getallen niet weten kunnen we niet concreet spreken van te veel of te weinig. ;)

Maar we gaan al weer offtopic...

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.965
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: "oude" gist
« Reactie #24 Gepost op: 18-06-2019 00:31 u »
Op zich niet offtopic want er is een relatie tussen oude gist en optimale hoeveelheid (oude) gist
Er zijn wel getallen voor gram/ml/°Plato :075 million cells / ml /plato voor bovengist en het dubbele voor ondergist.
Met het proefje in de link die ik heb gegeven kun je in een aantal slagen bepalen bij hoeveel million cells / ml /plato de zaak vast dreigt te lopen en hoeveel je moet gebruiken om de zaak bv na extrapolatie vast te laten lopen 5 dagen nadat het is uitgegist.

Tags: gist