Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: "oude" gist  (gelezen 5120 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: nl
  • ĝl, ĝl og mer ĝl!
"oude" gist
« Gepost op: 23-10-2010 09:34 u »
Hallo allemaal,
excuses als deze draad al bestaat, maar ik kon hem niet vinden. Ik heb bij Burg in Ermelo saflager S-23 gist gekregen (gekregen want hij was over datum). De houdbaarheid was tot 7/2010. Wat denken jullie; kan ik deze nog gebruiken (zonder starter) als ik gewoon extra gist toevoeg (3 sachets voor 20L) of gewoon ergens anders nieuwe kopen?  :weetniet:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.838
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: "oude" gist
« Reactie #1 Gepost op: 23-10-2010 10:14 u »
Gewoon gebruiken en inderdaad een zakje extra toevoegen....

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.881
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: "oude" gist
« Reactie #2 Gepost op: 23-10-2010 11:49 u »
De gist kun je gewoon nog gebruiken.

Hoeveel gist je moet toevoegen is afhankelijk van de zwaarte.
Als je niet gecontroleerd vergist kan 3 zakjes ondanks dat de gist over de datum is toch voor een flinke warmteontwikkeling geven. Hierdoor kan het smaakprofiel anders uitvallen dan je misschien bedoeld had.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: nl
  • ĝl, ĝl og mer ĝl!
Re: "oude" gist
« Reactie #3 Gepost op: 23-10-2010 14:43 u »
Is het dan verstandiger eerst 2 zakjes te doen en eventueel na een week nog 1 (ik vergist inderdaad ongecontrolleerd)? Het begin SG van het bier is 1070.
mvg en bedankt voor de reacties
Maarten
Ps. normaal gebruik ik 2 zakjes

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.881
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: "oude" gist
« Reactie #4 Gepost op: 23-10-2010 16:22 u »
Ik raad je aan de Mr. Malty's Pitching Rate Calculator te gebruiken.

Het ligt er aan hoe oud de gist is. Als deze 2 jaar oud is zou je 28 g moeten gebruiken.
Is de gist 3 jaar oud dan zou het wel meer dan 33 gram moeten zijn.

Starten met 3 zakjes is denk ik een goed idee.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: nl
  • ĝl, ĝl og mer ĝl!
Re: "oude" gist
« Reactie #5 Gepost op: 23-10-2010 18:16 u »
heel hartelijk bedankt!!
mvg
Maarten

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: "oude" gist
« Reactie #6 Gepost op: 23-10-2010 18:57 u »
Ik raad je aan de Mr. Malty's Pitching Rate Calculator

Ik persoonlijk vind deze calculator een beetje overdreven.
Met de helft van de gist die onze Mister aanraadt kan je perfecte bieren brouwen.





Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.838
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: "oude" gist
« Reactie #7 Gepost op: 23-10-2010 22:10 u »
Ik persoonlijk vind deze calculator een beetje overdreven.

Eens...getallen zijn leuk maar je moet een connectie hebben een hoeveelheid gist die je hebt op gekweekt en de vergistig die je daarmee opgang helpt. Dat zegt meer dan het aantal cellen die je nodig hebt. Theorie versus praktijk... :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.881
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: "oude" gist
« Reactie #8 Gepost op: 23-10-2010 22:32 u »
Ik persoonlijk vind deze calculator een beetje overdreven.
Met de helft van de gist die onze Mister aanraadt kan je perfecte bieren brouwen.

Je kunt inderdaad met minder gist bier brouwen. Mijn ervaring is dat de vergisting prima verloopt als je de waarden van de calculator aanhoudt. Omdat het gaat om behoorlijke hoeveelheden is gecontroleerd vergisten wel aanbevolen.

Tags: gist