Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Honing / Suikers  (gelezen 12540 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.734
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Honing / Suikers
« Gepost op: 03-10-2004 21:37 u »
Bieren waarbij een grote hoeveelheid honing of bijzondere suikers is gebruikt zoals melksuiker, ahorn siroop, of appelstroop.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Emile

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 469
  • Land: nl
  • Brouwerij de Boezem
    • www.vandelogt.nl
ONK 07 V2 Honing Blond - Emile vd Logt & George Valkenburg
« Reactie #1 Gepost op: 03-06-2007 19:33 u »
Voor de eerst deelgenomen aan een ONK en direct in de prijzen! Wat een verrassing. Graag deel ik het recept met jullie.

Het bijzondere aan dit bier is het toevoegen van de honing NA de hoofdgisting. De hoeveelheid is van belang. De brouwer van Barbär vertelde mij dat hij (na lang experimenteren) uitkwam op 1 kg honing per 30 liter wort. Hij kocht honing in van 10-11 verschillende imkers, om smaakverschillen te minimaliseren. Zijn verhaal was voor mij de inspiratie om ook eens zo'n bier te maken. Maar de benodigde honing komt bij dit recept gewoon uit de supermarkt!

Het bier behaalde 88 punten en kreeg de volgende opmerking mee van de keurmeester: "Een mooi bier! Heeft een honingaroma en dat is bijzonder, want vaak blijft alleen het bloemige deel van de honing over in het bier. Hierdoor ontstaat waarschijnlijk ook de zoetige indruk, terwijl het eind-SG toch vrij laag ligt. Die zoetigheid in de smaak zou wat minder mogen, maar dat is persoonlijk.".

Bij deze het recept:

Naam bier: Honing Blond
Biertype : Overige bieren

==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel =========================================================

Gepland volume: 60 liter
Geplande begindichtheid: 1069 g/l
Gemeten begindichtheid: 1064 g/l
Gemeten einddichtheid: 1010 g/l
Schijnbare vergistingsgraad: 84,4%
Brouwzaalrendement: 92,5%
Geplande kleur (Morey): 8 EBC
Geplande bitterheid (Tinseth): 30 IBU

==== Maischen =================================================================================

Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                       EBC   kg       %
Pilsmout 3                                  3   10,116    61,4
Honing                                      2     1,796    10,9 (na de hoofdgisting toevoegen)
Kristalsuiker                               0     1,335     8,1 (laatste 15 min. van het koken)
Havervlokken                             4     1,796    10,9
Tarwevlokken                            4     0,774     4,7
Maisvlokken                              1     0,643     3,9

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 20

                      Temperaturen       Tijden                           Infusie of decoctie      Beslag-
Stap naam             begin   eind    opwarm  rust   stap type           temperatuur  volume (l)    dikte
Mash In                 52     52       20     20    Infusie                  56       43,00         3,23
Beta-amylase         63     63       22     30    Directe verwarming        0       
Alfa-amylase          72     72       18     20    Directe verwarming        0       
                           78     78       12      5    Directe verwarming

==== Filteren en spoelen ==============================================================================

Spoelwater:             51,59 liter
Temperatuur spoelwater: 78,00 °C
pH spoelwater:          8,1
Filtertijd:             2:20 uur

==== Koken, hop en kruiden ================================================================================

Totale kooktijd: 120 minuten

Hop
Hopsoort                    %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)   type         IBU
Brewers Gold               6,9           100,0          120         Hopbellen     29,7

Kruiden
Kruid                    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)

SG na koelen:          1064
Volume na koelen:      66 liter

==== Vergisting ==============================================================================

Gist en giststarter
Gebruikte gist:          Wyeast 3787 Trappist
Gistvorm:                Vloeibaar
Gisttype:                Bovengist
Giststarter gemaakt?:    Ja
Volume giststarter:      4,5 liter
Dichtheid giststarter:   1040 g/l
Starter belucht:         0 uur
Temperatuur giststarter: 20,0°C

Vergisting
Primaire vergisting 7 dagen bij 20°C, SG bij hevelen niet bekend.
Secundaire vergisting 42 dagen , SG bij bottelen 1010.

==== Bottelen ==============================================================================

Botteldatum: 4-12-2005
Bottelen met 6,0 g/l suiker
Temperatuur bij hergisting op fles: 20,0°C
Alcoholpercentage: 9,4 vol.%

==== Doelstelling van het bier & Motivatie ================================================================
De eerste ideeën voor dit bier ontstonden na een gesprek met de brouwer van Barbär. Van hem hoorde ik
hoeveel honing er per liter wort ingaat. Dit heeft uiteindelijk in dit bier geresulteerd.
Enige nadeel aan dit bier is dat het erg zwaar is, maar smaak en geur zijn fantastisch.
Proost!



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Tags: honing