Recepten > Groep O

Granen

(1/1)

Jacques:
Bieren waarbij een groot percentage van de storting bestaat uit bijzondere granen zoals spelt, haver, boekweit, rijst en rogge.

Jacques:
Het onderstaande recept is van Herman. Het bier is door Herman Rogge Pale Ale genoemd.
Klik hier om naar de oorspronkelijke draad te gaan.


Rogge Pale Ale

A ProMash Recipe Report

Recipe Specifics
----------------
Batch Size (L):          10.00    Wort Size (L):     10.00
Total Grain (kg):         2.36
Anticipated begin SG:          1.056    Plato:             13.83
Anticipated EBC:          21.9
Anticipated IBU:          42.5
Brewhouse Efficiency:       76 %
Wort Boil Time:             75    Minutes


Formulas Used
-------------
Brewhouse Efficiency and Predicted Gravity based on Method #1, Potential Used.
Final Gravity Calculation Based on Points.
Hard Value of Sucrose applied. Value for recipe: 46.2100 ppppg
% Yield Type used in Gravity Prediction: Fine Grind Dry Basis.

Color Formula Used:   Morey
Hop IBU Formula Used: Tinseth
Tinseth Concentration Factor: 1.30

Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 76.9     1.82 kg.  Viennamout - Weyermann        Duitsland      1.038     10
 11.5     0.27 kg.  Roggemout - Weyermann         Duitsland      1.039     12
 11.5     0.27 kg.  CaraVienne mout (Cara 50) - D Belgi         1.032     66

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops
Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
  9.09 g.     Galena                            Whole   11.00  25.6  75 min.
 13.64 g.     Fuggle                            Whole    4.00  14.0  75 min.
  8.18 g.     Fuggle                            Whole    4.00   2.9  10 min.
  9.09 g.     Fuggle                            Whole    4.00   0.0  0 min.


Yeast
-----
Wyeast 3463 Forbidden Fruit


Mash Schedule
-------------
Mash Name: Rogge

Total Grain kg:     2.36
Total Water Qts:    8.76 - Before Additional Infusions
Total Water L:    8.29 - Before Additional Infusions

Tun Thermal Mass:   0.00
Grain Temp:        27.17 C


                     Step   Rest   Start   Stop  Heat     Infuse   Infuse  Infuse
Step Name            Time   Time   Temp    Temp  Type     Temp     Amount  Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
Viscose                5     20     38      38   Infuse    39        8.29   3.51
Proteine               5     10     52      52   Direct   ---     -------   ----
Beta                   5     30     60      60   Direct   ---     -------   ----
Alfa                   5     30     70      70   Direct   ---     -------   ----
Afmaischen            5      5     76      76   Direct   ---     -------   ----

Total Water L:              8.29 - After Additional Infusions
Total Mash Volume L:        9.87 - After Additional Infusions


bakker:
Li-Ping  Rijstbier

Eerste prijs ONK 2004 vrije klasse (waarin 27 bieren ingezonden waren)

Recept: 30 lr.

   Pilsmout   5500 gr.
   Breukrijst   2000 gr.
   Koriander       15 gr (vers gemalen)
   Sinaasappelschil     6 gr.( gedroogd)
   
Hop
   Tetnanner bloemen ( 5%) na 15 min. koken.
   Saaz Bloemen (4.5%) na 30 min. koken.

12 lr. Kokend water. Rijst er bij en 15 minuten zachtjes laten koken.
Dan 18 lr. water er bij zo dat het op 52 gr.uit komt. Mout er bij en verder maischen


52 gr      63 gr.      71 gr.      78 gr.

20 min.   60 min.   15 min.     5 min.

Filteren. Zelf kijk ik nooit naar de hoeveelheid spoel water. Door middel van een maatstok spoel ik tot een bepaald volume. Een beetje houd ik achter om op het einde van het koken nog te kunnen corigeren.

Koken 90 min.

Gist.  Voor dit bier heb ik een giststarter gemaakt van Westmalle (depot 3 flesjes)

Gebotteld met 9 gr. suiker per liter.

Zelf ben ik geen liefhebber van witbier. Toen ik op een keer bij Erik de Clerck (ook Roerstoklid) een rijstbier te proeven kreeg vond ik dat wel iets hebben. Niet dat lichtzure van witbier. En heel droog zacht bier. Licht gekoeld heerlijk voor op warme dagen.

Oorspronkelijk zat in het recept van Erik ook nog ongemoute tarwe. Maar ik dacht het is een rijstbier dus alleen gerstemout en rijst. Intussen heb ik dit bier een keer of 5 gebrouwen. Gewoon omdat ik het zelf lekker vind, wat ik het het voornaamste vind.
Maar bij een bierpool die we bij de Roerstok een paar keer per jaar houden was de beoordeling zo goed dat ik toen het idee kreeg om hem in te sturen voor de ONK.
Een eerste prijs is natuurlijk een opsteker maar je moet ook gewoon geluk hebben. En ik drink mijn bier voor het grootste gedeelte zelf, dus de voornaamste jury ben ik zelf.

Noud Boogers


Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Oscar:

Basis :
OmschrijvingWaardeNaam receptHavermout StoutBrouwdatum8-11-2008BiertypeStout (Oatmeal)Aantal liters30Gewenst begin SG1060 (6,5 vol% alc.)Brouwzaalrendement78.0%

Algemeen
OmschrijvingWaardeTotaal brouwwater45.91 literMaischdikte2.52 l/kiloMaischwater19.96 literSpoelwater23.72 literKooktijd90 min.Berekende kleur53 EBC (Ray Daniels)Berekende bitterheid23 EBU (Glenn Tinseth)
Mout :
Moutnaam% stortMassaKleurPale alemout84.2 %6656 gram6 EBCChocolademout2.5 %196 gram900 EBCZwartemout3.0 %237 gram1400 EBCHavermout10.4 %823 gram4 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeelEast Kent Golding5.5 %35 gram90 min.14 EBUEast Kent Golding5.5 %20 gram45 min.7 EBUEast Kent Golding5.5 %10 gram15 min.2 EBU

Gist
OmschrijvingWaardeGist soort1028 London AleGist toegevoegd alsGiststarterVolume giststarter800 mlBeluchtings tijd48 uurTemperatuur giststarter20CGist voedingnutrivitHoeveelheid10 gramOpmerkingen30-10-2008 : Gist gesmacked
01-11-2008 : Gist in 500 ml wort gedaan met beluchting erboven

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte160C45 minuten2.52 l/kg272C30 minuten2.52 l/kg378C5 minuten2.52 l/kg


Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Fons:
Dit is het recept waarmee de eerste prijs gewonnen is bij Wedstrijd Groninger Haverbier/ Groninger Bierfestival.

Zie hier voor meer informatie over deze wedstrijd en discussie over het recept.


Basis
OmschrijvingWaardeNaam recept184 KlapperdieklopKenmerk184Brouwdatum11-2-2012BiertypeDubbelAantal liters20Gewenst begin SG1065 (7,1 Vol% alc.)Brouwzaalrendement70,9%

Algemeen
OmschrijvingWaardeTotaal brouwwater31,4 literMaischdikte3,5 l/kgMaischwater22,1 literSpoelwater9,8 literKooktijd90 minutenBerekende kleur30 EBC (BrouwVisie)Berekende bitterheid31 EBU (Glenn Tinseth)
Mout
Moutnaam% StortMassaKleurPilsmout 3 EBC63,5 %4000 gr3 EBCGemoutte Haver31,7 %2000 gr4 EBCBrown malt4,8 %300 gr170 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeelGalena12,8 %10 grFWH14 EBUCrystal3,5 %20 gr5 minuten2 EBUGalena12,8 %10 gr60 minuten14 EBUCrystal3,5 %15 grKoud hop0 EBU

Gist
OmschrijvingWaardeGistsoort1275 Thames Valley AleGist toegevoegd alsOpmerkingenEerste brouwsel bij contstante temp. vergisting.
gistingstemperatuur  bij 19.2 graden.

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte167C60 minuten3,5 l/kg276C10 minuten3,5 l/kg

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie