Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Optimum vergistingstemperatuur  (gelezen 13862 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Optimum vergistingstemperatuur
« Gepost op: 31-01-2005 10:41 u »
Gistkwekers,

Een ander puntje: in Promash zie je een optimumtemperatuur van elke gist. Deze is zelden boven de 20 graden voor bovengisters. Bij de Westmallegist (sterker nog: bij de meeste bovengisters) staat zelfs 18,3 graden als optimum. SiriS (of iemand anders), weet jij waarop dit optimum is gebaseerd? Verre doorgisting, smaakprofiel, de kleinste kans op mutaties? Moeten wij ons iets van deze optimale temperatuur aantrekken? Op dit forum bestaat de neiging om, zeker bij de Belgische gisten, veel hoger te vergisten omdat we denken dat ie dan beter doorgist. Klopt dit eigenlijk wel?
Ik denk zelf dat met name temperatuurschokken funest zijn voor een goede vergisting, maar dat de Westmalle het op zich prima doet bij een constante temperatuur van 18 graden. Uit mijn statistische onderzoek van mijn brouwsels bleek een (niet significante) verslechtering van de vergistingsgraad naar mate de vergistingstemperatuur meer boven de optimale temperatuur was. Dit zou een aanwijzing kunnen zijn dat op hoge temperatuur vergisten niet altijd verstandig is.

Groeten,

A3


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Optimum vergistingstemperatuur
« Reactie #1 Gepost op: 31-01-2005 13:39 u »
Ik heb me vaak verbaasd over die 'optimale temperatuur' van de bovengisters in Promash. Misschien is dat de optimale kweektemperatuur bij Wyeast; de temperatuur waarbij de gist weinig mutaties aanmaakt en toch goed kan groeien in kweekomstandigheden. Ik doe maar een gooi. In elk geval heeft het volgens mij niet veel te maken met de brouwpraktijk.

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: Optimum vergistingstemperatuur
« Reactie #2 Gepost op: 31-01-2005 17:44 u »
Zou het niet de optimale temp zijn voor het bier waar het t meest in gebruikt wordt, dus hoger meer esters ed (zo interpreteer ik het altijd tenminste)

:degroeten:

Wim

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Optimum vergistingstemperatuur
« Reactie #3 Gepost op: 31-01-2005 19:24 u »
Ik heb ze (Promash) een mailtje gestuurd.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Optimum vergistingstemperatuur
« Reactie #4 Gepost op: 31-01-2005 20:36 u »
Promash heeft de getallen gewoon van Wyeast, dus als je wilt weten waar de getallen vandaan komen, kun je beter Wyeast mailen.

Groeten,

A3

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Optimum vergistingstemperatuur
« Reactie #5 Gepost op: 01-02-2005 08:38 u »
Promash  heeft de getallen gewoon van Wyeast, dus als je wilt weten waar de getallen vandaan komen, kun je beter Wyeast mailen.

Had je dat niet meteen kunnen zeggen?? ;)

Anyway, Wyeast beveelt volgens mij toch andere temperaturen aan dan Promash. Als ik kijk op mijn Wyeast poster voor bijvoorbeeld de eerder aangehaalde 3787 (Trappist High Gravity), dan wordt daar een temperatuur van 18-25░ aanbevolen, Promash zegt 18,3░. 3944 (Belgian White) precies hetzelfde: Promash zegt 18,3░,de Wyeast poster 16-23░ (de website 16-24░). De Promash-adviezen zitten dus althans in die 2 gevallen dicht bij de ondergrens van de Wyeast adviezen. Voor mij lijkt het er dus toch op dat Promash een aparte kijk op de zaak heeft.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Optimum vergistingstemperatuur
« Reactie #6 Gepost op: 01-02-2005 08:59 u »
Had je dat niet meteen kunnen zeggen?? ;)

Sorry.  :-[

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Optimum vergistingstemperatuur
« Reactie #7 Gepost op: 04-02-2005 08:55 u »
Ik kreeg vandaag antwoord van Jeffrey Donovan:

Citaat
The temps are the average of the min/max temp Wyeast recommends for each
strain.

Cheers!

- Jeff


Ik heb hem geantwoord dat dat niet lijkt te kloppen, met enkele voorbeelden. Ben zeer benieuwd. Misschien is het een bug voor Celciusgebruikers (Scrabble!); ik heb even geen zin om het te testen.

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Re: Optimum vergistingstemperatuur
« Reactie #8 Gepost op: 24-06-2010 21:29 u »
Beste medebrouwers,

'k heb even op 't forum gezocht en ik denk dat ik mijn onderwerp wel in deze draad kwijt kan, niet? Zoniet, beheerders, splits gerust af. Jullie hebben daar het best zicht op.

Waarover gaat het: 'k Heb Westmallegist uit 't flesje opgekweekt en een brouwsel van 20 liter mee aan 't gisten gezet. Het begon op 25░C in een ge´soleerd vatje. Gewoon om even te kijken wat dat doet. Er hangt een thermometer in en na 1 dag stel ik al een temperatuur van 26░C vast en veel schuim. Ondertussen is de temperatuur verder opgelopen tot 36░C !!!!!!. Te hoog lijkt het me maar de gisting en vorming van CO2 gaat gewoon leuk door. Moet die gist al niet lang dood zijn bij zo'n hoge temperaturen?
Ik ga 't laten uitgisten en kijken wat er van komt. Er zullen waarschijnlijk veel esters gevormd zijn, niet? Of moet ik me aan andere dingen verwachten?
Wie weet hier raad me?

Met vriendelijke brouwgroeten,
Bierke

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Optimum vergistingstemperatuur
« Reactie #9 Gepost op: 24-06-2010 21:53 u »
'k Heb Westmallegist uit 't flesje opgekweekt en een brouwsel van 20 liter mee aan 't gisten gezet. Het begon op 25░C in een ge´soleerd vatje. Gewoon om even te kijken wat dat doet. Er hangt een thermometer in en na 1 dag stel ik al een temperatuur van 26░C vast en veel schuim. Ondertussen is de temperatuur verder opgelopen tot 36░C !!!!!!.

Mooi praktijk voorbeeld van de hoeveelheid energie die tijdens de vergisting vrij komt. Toch een mooie energiebron... ;D ;D

Te hoog lijkt het me maar de gisting en vorming van CO2 gaat gewoon leuk door. Moet die gist al niet lang dood zijn bij zo'n hoge temperaturen?

Schijnbaar niet, want je gist gaat gewoon door....

Ik ga 't laten uitgisten en kijken wat er van komt. Er zullen waarschijnlijk veel esters gevormd zijn, niet?

Ja dat denk ik ook en veel hogere alcoholen, echter is dat wel gist specifiek.

Of moet ik me aan andere dingen verwachten? Wie weet hier raad mee?

Gewoon laten gaan...bottelen en proeven en laten proeven zodat ook anderen ervan kunnen leren. Voor een volgend brouwsel : Je wort meer koelen voor je de gist pitcht (25░C is over het algemeen te hoog !!) en gecontroleerd vergisten !!! (vergistigskast welke je kunt koelen en/of verwarmen).

 :degroeten:

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Re: Optimum vergistingstemperatuur
« Reactie #10 Gepost op: 25-06-2010 00:51 u »
Ja Oscar, ik ben inderdaad benieuwd wat het gaat geven. Maar proeven wil ik het alvast doen hoor!!
Ik laat jullie nog weten wat er van gekomen is!!

Al bij al toch raar zo'n hoge temperaturen!!

Greetz,
Bierke

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Optimum vergistingstemperatuur
« Reactie #11 Gepost op: 25-06-2010 08:48 u »
Bovengisters kunnen ongeveer (net iets meer dan) 40 ║C aan voordat ze het begeven.
Er is dus nog wat rek, al zou ik daar niet op sturen.

Kan je niet koelen? Desnoods met een natte handdoek of zo?

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Optimum vergistingstemperatuur
« Reactie #12 Gepost op: 25-06-2010 08:58 u »
Het begon op 25░C in een ge´soleerd vatje.

Dat ge´soleerde vat is een van de oorzaken van het zo hoog oplopen van de temperatuur, de warmte kan niet weg.

Bert

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.231
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Optimum vergistingstemperatuur
« Reactie #13 Gepost op: 25-06-2010 09:38 u »
Waarover gaat het: 'k Heb Westmallegist uit 't flesje opgekweekt en een brouwsel van 20 liter mee aan 't gisten gezet. Het begon op 25░C in een ge´soleerd vatje. Gewoon om even te kijken wat dat doet. Er hangt een thermometer in en na 1 dag stel ik al een temperatuur van 26░C vast en veel schuim. Ondertussen is de temperatuur verder opgelopen tot 36░C !!!!!!. Te hoog lijkt het me maar de gisting en vorming van CO2 gaat gewoon leuk door. Moet die gist al niet lang dood zijn bij zo'n hoge temperaturen?

Nee, zoals Robin ook al schreef gaat de gist dan nog niet dood. Sterker nog een bovengist vermenigvuldigt zich het snelst bij 37 ║C.
Echter bij deze temperaturen worden heel veel gistingsnevenproducten gevormd. Je krijgt anders gezegd meer bijsmaken die niet allemaal even gewenst zijn. Daarom houden we lagere temperaturen aan. Hoe lager de temperatuur des te minder smaakjes die de gist maakt. De aanbevolen temperaturen zijn verschillend. De ene gist maakt nu eenmaal eerder (lees bij een lagere temperatuur) bepaalde smaakjes aan dan de andere. Daarnaast hebben de aanbevolen temperaturen ook te maken met de biertypen die gebruikelijk gebrouwen worden met bepaalde gisten.

Het is hier op het forum een tendens geweest om zo laag mogelijk te beginnen met de vergisting en dan de temperatuur op te laten lopen. Op die manier krijg je bieren met heel weinig gistingsnevenproducten.
Zelf vind ik dat de bieren hierdoor wel heel strak en ook wat leeg worden. Daarom ga ik weer iets hoger in temperatuur zitten. Ik denk aan net iets hoger dan de gemiddelde temperatuur die Wyeast aangeeft. Zo blijven we zoeken naar het meest optimale...

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Optimum vergistingstemperatuur
« Reactie #14 Gepost op: 25-06-2010 13:02 u »
Toch is dat allemaal theorie en ben ik heel benieuwd naar dit bier waar vergist is op een extreem hoge temperatuur. Ik moet toegeven dat de kans op een heel lekker bier niet heel groot is, maar wie weet...?

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Optimum vergistingstemperatuur
« Reactie #15 Gepost op: 25-06-2010 13:10 u »
Met practicum Food Fermentation hebben we ivm tijd een bier laten vergisten op 30 graden, met Brewferm Top.
Het bier was wel wat esterig en zeker niet het beste bier ooit, maar ook zeker niet ondrinkbaar.



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.231
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Optimum vergistingstemperatuur
« Reactie #16 Gepost op: 25-06-2010 13:26 u »
Ik beweer ook zeker niet dat het bier ondrinkbaar zal worden. Je hebt gewoon meer vergistingsproducten. Sommigen van ons gruwelen daarvan, anderen vinden dat veel minder een probleem.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Optimum vergistingstemperatuur
« Reactie #17 Gepost op: 25-06-2010 13:28 u »
Nee, ik wilde alleen aangeven dat het resultaat nog best mee kan vallen.


Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: Optimum vergistingstemperatuur
« Reactie #18 Gepost op: 30-06-2010 17:26 u »
Nee, ik wilde alleen aangeven dat het resultaat nog best mee kan vallen.



Ik hoop het, ik had zelf dit weekend een dubbel gebrouwen. Vergisting gebeurt nu met omgevingstemperaturen van rond de 24-26 graden  :(
Misschien dat in de dubbel de fruitsmaakjes nog wel meevallen...

Toch ook eens kijken voor een 2e hands koelkastje...

Offline Pad

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: be
  • Zoek de waarheid op de bodem van de fles!
Re: Optimum vergistingstemperatuur
« Reactie #19 Gepost op: 23-10-2010 09:39 u »
Bierke, wat is er eigenlijk ondertussen van dit bier geworden? Ben wel benieuwd...

Tags: vergisting gist Wyeast