Dubbelbock

Gestart door Jacques, 03-10-2004 19:27 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Kenmerken biertype Dubbelbock


Zwaarte
SG 1068 - 1080     Plato 17 - 20

Bitterheid
20 - 35 EBU

Kleur
50 - 100 EBC

Smaakomschrijving
Geur: sterke moutgeur, branderig, karamel, soms bouillonachtig
Smaak: karamelmout, soms moutbitterig, soms fruitig
Mondgevoel: plakkend, alcoholwarmend
Nasmaak: zoet, moutig, soms moutbitter en/of hoppig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Edwin

Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Edwin
Bron van het recept:    Zelf ontwikkeld
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,3189.0.html

Naam brouwsel:     D'n Bokkerijer
Biertype:    Dubbelbock   
Begin SG:    1071
Eind SG:    1021
Kleur (berekend):    53.9 EBC
Berekende bitterheid:   40,9 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 10 liter wort

Mout & suiker
2875 gram   80,5%    Munichmout     19 EBC     
375 gram    10,5%    Pilsmout      3 EBC     
285 gram     8 %    Caracrystal (cara120) 120 EBC
35 gram   1 %   Black Debittered   1456 EBC     

Water
15 L maischwater
0 L spoelwater

Maischschema
1 min   52 gr C
30 min   62 gr C
30 min   72 gr C
5 min   78 gr C

Hop
5 gram      Tetnanger       2,6 % alfa   Pellets     kooktijd FWH
5 gram   Hallentau tradition    6,5 % alfa   Pellets     kooktijd FWH
10 gram      Tetnanger       2,6 % alfa   Pellets     kooktijd 90 min
10 gram   Hallentau tradition    6,5 % alfa   Pellets     kooktijd 90 min
5 gram      Tetnanger       2,6 % alfa   Pellets     kooktijd 10 min
5 gram   Hallentau tradition    6,5 % alfa   Pellets     kooktijd 10 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   90 min

Gist
Naam gist:   Danstar Windsor       gedroogde gist

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   2   dagen bij   18 gr C
lagering                       9   dagen bij   19 gr C

Bijzonderheden: De Wyeast 1007 of 1338 zouden voor dit bier beter zijn

Edwin

Jacques

Klik hier voor de oorspronkelijke draad.



Brouwer: Jos Versleijen
Biertype: Bo(c)bier
Start SG:  1074
Eind SG:   1028
Kleur:       78 EBC
Bitterheid: 29 EBU
Brouwgrootte: 20 liter.

Mout:
Pilsmout (3 EBC)                  555 gram
Münchenermout (15 EBC)   5.330 gram
Cara Crystal (120 EBC)         607 gram
Cara-Münchener (100 EBC)   100 gram
Chocolademout (800 EBC)      80 gram

Water:
18 liter beslagwater
16,5 liter spoelwater

Maischschema:
45° C   5 min.
52° C  20 min.
63° C  30 min.
68° C  20 min.
73° C  20 min.
78° C   5 min.

Hop
Tettnang (2,7%)           9 gram  90 min. koken
Hallertau pellets (4,7%)  9 gram  90 min. koken
Tettnang (2,7%)           19 gram  60 min. koken
Hallertau pellets (4,7%)  19 gram  60 min. koken

Gist:
1 zakje Brewferm korrelgist 6 gram.

Hoofdgisting:
9 dagen in de keuken bij ongeveer 20° C.

Nagisting keuken:
13 dagen

Nagisting kelder:
33 dagen bij ongeveer 10° C.

Opmerking:
Het bier is op 20 mei 2006 bij het ONK gewaardeerd met 88 punten.
Dit bier was toen 2 jaar oud!! De brouwdatum is 29 februari 2004 en
de botteldatum is 24 april 2004.

Bas

1e plaats klasse D + algemeen kampioen BONK 2005 (33 deelnemers), 84 punten

Brouwers: Bas Huijbrechts & Jan-Willem van Schagen.

Bron recept: gebasseerd op "Hallucinator", originieel recept van SiriS (Peter Bloxs), aangepast aan de inhoud van de kelder / koelkast, bedoeld om de restantjes hop en mout weg te werken.

Installatie: RIMS (tijdens maischen werd het wort rustig rondgepompt).

Type:                                   dubbelbok
Begin SG:                               1085
Eind SG:                                1019
Kleur (berekend, methode Daniels):      27,7 EBC
Bitterheid (berekend, methode Daniels): 39,7 EBU
Alc. vol:                               8,8% (9,1% op fles)

Water: kraanwater Breda (pompstation Dorst), Ca 67,0 ppm, Mg 7,4 ppm, Na 14,0 ppm, SO4 5,0 ppm, Cl 19,0 ppm, HCO3 248,0 ppm, pH 7,8 (water tijdens het brouwen niet aangezuurd).

Vergistbare ingrediënten per 20 liter wort:
31,9% - 2040 gr. - munich mout
 1,7% -  110 gr. - vienna mout
 7,8% -  500 gr. - lichte moutextract
47,0% - 3000 gr. - pilsener mout
 3,4% -  220 gr. - carared mout
 4,4% -  280 gr. - caramunich mout
 1,3% -   85 gr. - chocolate mout
 2,3% -  150 gr. - kristalsuiker

Maischschema (3 liter water / kg mout):
60 gr. C - inmaischen
60 gr. C - 40 min.
70 gr. C - 25 min.
75 gr. C - spoelen (niet warmer zodat kafsmaak voorkomen wordt)

Koken (90 min.):
15,4 gr. - 2,0% alpha -  3,2 EBU - FWH     - Hallertau Hersbrucker   
51,9 gr. - 4,1% alpha - 24,5 EBU - 90 min. - Hallertau Perle
25,0 gr. - 4,2% alpha - 12,1 EBU - 90 min. - Styrian Goldings

Let op, hopgift wijkt licht af van het promash recept, dit zijn de daadwerkelijk gebruikte hoeveelheden. Alleen hopbloemen gebruikt.

Vergisting:
Gist:             Danstar Nothingham (2 x 11gr.)
Hoofdvergisting:   4 dagen - 21 gr. C
Lagering:         16 dagen - 20 gr. C
Gebotteld:        6 - 7 gr. suiker / liter


Keuringsformulier:

  • Helderheid (13/15): tweeschijn (-2), koolzuur weinig (geep puntenaftrek), rest ok.
  • Geur (18/25): drop matig, hoppig matig, moutig matig, zoetig matig, boter zwak.
  • Smaak (22/25): drop matig tot sterk, hoppig matig tot sterk, moutig matig tot sterk, zoethout zwak, zoetig matig tot sterk.
  • Basissmaak (8/10): afwijkend van soort, te zoetig (-2).
  • Body (5/5): volgens soort.
  • Mondgevoel (5/5): volgens soort.
  • Nasmaak (13/15): alcohol matig tot sterk, bitter-hoppig matig, dropachtig zwak tot matig, zoetig-moutig sterk.


Nog wat opmerkingen over het brouwen:

- Gebrouwen op 21 augustus 2005.

- Alle hop en mout waren meer dan een jaar oud.

- Vergisting ging explosief, na een paar uur was werd de dop met blow-off slang (!) al vanaf de gistfles gelanceerd (zie foto). Ik heb trouwens gemerkt dat al mijn bieren die tijdens de vergisting een puinzooi maken van mijn kelderkast achteraf de mooiste worden.

- Tijdens de vergisting kwam er een heerlijke choco-geur uit het waterslot. Achteraf is deze heerlijke geur helaas wat minder geworden.

- Bij het bottelen is extra gist (Nothingham) toegevoegd.

- Smaak was eerst erg saai en neutraal, rond half november kon ik een sterke verbetering waarnemen (net op tijd dus ;)).

Grt, Bas H.






Voor de discussie over dit recept zie hier.

MO

Apetrots was ik toen ik afgelopen zaterdag op het BONK de eerste prijs mocht ontvangen. Men moest een truc bedenken om mij van het podium af te krijgen. Ik had nooit verwacht te winnen dus als voorzitter deed ik dan maar de prijsuitreiking. Hier het recept en het commentaar van de keurmeesters.

Brouwer: Martin Ostendorf - Muifelbrouwerij
Bron van het recept: zelf ontworpen
Naam: MegaMuifel Bock
Soort: dubbel bock
Batchcode: OB075
Start SG: 1078
Eind SG: 1016 (schijnbare vergistingsgraad 79%)
kleur: 50 EBC (excl moutextract, excl lange kooktijd)
Bitterheid: 33 IBU
Schaal: 23 L
Brouwzaalrendement: 65%

Mout
8 kg Münchener              15 EBC        85%   
0.9 kg Caramünchener    120 EBC    9%
0.5 kg moutextract           3 EBC       6%

Water (aangezuurd met fosforzuur)
32 L Maischwater   
Spoelwater tot 25 liter

Maischschema
60 min 66 °C
spoelen 75 °C

Hop (totale kooktijd 120 min)
Northern brewer        32 g   9,8%   90 min      31
Saaz                      10 g   5%   10 min      2
   
Gist
22 g danstar nottingham

Vergisting
Primar 2 dagen oplopend tot ca 26 °C
Secundair 17 dagen bij 23 °C

Bottelen
17 liter op 21 juli 2006

Keurmeesters
P van de Hurk/Wilco Achterhuis

94 punten
klassering kampioen


Visueel: 15 uit 15
Geur: 24 uit 25 (matig karamel, zwak hoppig, matig moutig)
Smaak: 23 uit 25 (matig karamel, sterk bitter, zwak zoetig)
Basissmaak: 10 uit 10
Body: 5 uit 5
Mondgevoel: 5 uit 5
Nasmaak: 12 uit 15 (matig alcohol, matig bitter/hoppig, matig caramelachtig, matig zoetig/moutig)

commentaar
Wat moet ik bij dit bier nog opmerken. PRACHTIG.



Voor de discussie over dit recept zie hier.

BartK

Heren hier is dan eindelijk het recept van de overheerlijke, 3de prijs winnende, Dubbelbo(c)k.
Dit recept komt van het Twentse bierbrouwers gilde HAB.

Ingrediënten voor 10 liter

  2600 gram    Pilsmout 3 EBC
    800 gram    Caramelmout 100 EBC
    200 gram    Rietsuiker
      1/5 pot     Tamara bijenhoning
       7 gram    Hallertau hopbloemen
     15 gram    Saaz hoppellets

Maischschema:

Temperatuur      : 45°C  52°C  58°C  63°C  72°C  78°C
tijd (in minuten)  : 25       5     30      30       5       1

Maischwater: 10 liter
Spoelwater: 6 liter
Kooktijd: 90 minuten
Gist: Trappist Farma Import
Begin SG: 1070
Eind SG: 1015

Succes ermee, hij smaakt echt heerlijk.

Groeten,
BartK



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Caspar

Dag heren,

Bij deze het recept waarmee ik het BONK 2010 heb gewonnen met 90 punten.

Doppelbock

A ProMash Recipe Report

BJCP Style and Style Guidelines
-------------------------------

00-D  Derek Walsh - klasse  D, Dubbelbo(c)k

Min OG:  1.068   Max OG:  1.080
Min IBU:    20   Max IBU:    35
Min Clr:    66   Max Clr:   133  Color in EBC

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          17.20    Wort Size (L):     17.20
Total Grain (kg):         8.22
Anticipated OG:          1.077    Plato:             18.57
Anticipated EBC:          48.4
Anticipated IBU:          35.4
Brewhouse Efficiency:       51 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Extract   EBC
-----------------------------------------------------------------------------
  2.4     0.20 kg.  Light Dry Malt Extract (starter)                      1.004     17
 43.8     3.60 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        België         1.033      3
 43.8     3.60 kg.  Munichmout 15 - Dingemans     België         1.033     15
  7.3     0.60 kg.  CaraMunich (Cara 120) - Dinge België         1.005    120
  0.9     0.07 kg.  Chocolate (Mout Roost 900) -  België         1.001    800
  1.8     0.15 kg.  Melanoidin - Weyer            Duitsland      1.001     80

Exract represented as SG.

Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 20.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.80   8.1  First WH
 15.00 g.     Magnum                            Whole   14.50  24.2  60 min.
 20.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.80   3.1  10 min.
 10.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.80   0.0  0 min.

Yeast
-----

Wyeast 2206 Bavarian Lager

Water Profile
-------------

Profile:           Amersfoort - Nederland
Profile known for: Hardheid 1,02 mmol / 5,71 oDH

Calcium(Ca):          34.1 ppm
Magnesium(Mg):         4.1 ppm
Sodium(Na):           11.6 ppm
Sulfate(SO4):          4.6 ppm
Chloride(Cl):         11.4 ppm
biCarbonate(HCO3):    98.0 ppm

pH: 7.90

Mash Schedule
-------------

Mash Name: 3 staps maisch

Total Grain kg:     8.02
Total Water Qts:   34.87 - Before Additional Infusions
Total Water L:   33.00 - Before Additional Infusions

Tun Thermal Mass:   0.00
Grain Temp:        20.50 C


                     Step   Rest   Start   Stop  Heat     Infuse   Infuse  Infuse
Step Name            Time   Time   Temp    Temp  Type     Temp     Amount  Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
Inmaischen             0     15     62      62   Infuse    66       33.00   4.11
Maisch Stap 1          3     45     65      65   Infuse     0        0.00   4.11
Maisch Stap 2          3     15     68      68   Infuse     0        0.00   4.11
Uitmaischen           10      1     78      78   Infuse     0        0.00   4.11


Total Water Qts:           34.87 - After Additional Infusions
Total Water L:             33.00 - After Additional Infusions
Total Mash Volume L:       38.35 - After Additional Infusions

All temperature measurements are degrees Celsius.
All infusion amounts are in Liters.
All infusion ratios are Liters/Kilograms.

Notes
-----

1,5 gr CalciumSulfaat
2 ml CalciumChloride

Start SG 20.2 oBrix

Temp 1 uur na koelen 18,5 oC, na 5 uur 13 oC
12 dagen vergist bij 10,5 tot 11 oC.
2 dagen diacetylrust bij 14,5 tot 15 oC.

SG na 14 dagen 1030 / 12.1 oBrix 1 oC per dag terug gekoeld naar 10,5 tot 11 oC. (0,6 liter bier verloren?)

14-6-2010 - Na 30 dagen vat uit koeling gehaald (omgevingstemp 23 oC)
21-6-2010 - 2 gr / 10 liter Fermetis W34/70 toegevoegd (50 ml gehydrateerd)

Eind SG na 38 dagen 1013 / 9,4 oBrix
8,8% alcohol / SVG 82%
5,2 gr/l suiker / Botteldatum 22-6-2010 / Temp hergisting 12 tot 12,5 oC (2 weken)


Opvallende kenmerken bij bottelen:
Harde bittere smaak, vermoedelijk van de gist toevoeging. Het bier was ook niet zeer helder.

--> Deze smaak is later weggetrokken, ruilbieren waren iets over gecarboniseerd... ingeleverde bier was koel bewaard en had minder CO2.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.