Leuk recept, maar waarom kies je hier voor Tsjechische gist en hop? Waarom geen Bavarian Lager en Hallertau bijv?
Bij welke temperatuur ga je vergisten?
Stel dat Tjechië onderdeel van Duitsland was geweest.
Bij welke temperatuur ga je vergisten?
Ik start op 8 graden en ga tot maximaal 12.
Geinig idee! Trouwens - de Duitsers hadden wel een paar kolonieen in de tropen, al waren ze er een beetje laat bij en werden ze na WOI weer snel afgepakt. Misschien tijd om in de geschiedenisboeken te duiken: bestond er geen Imperial Tanzania Lager? Of Windhoek Weizen? Of Burundi Bock? 
Wie weet. Ik ben op het net 1 verwijzing naar een Duitse IPA tegengekomen en wel uit Bremen. Geen idee wat daar in ging.

Ik ben benieuwd. Waarschijnlijk een poging om van de tuinhopoogst af te komen?
Dit progressieve hopschema heb ik ook wel eens in een IPA gebruikt (maar nog wel met een kleine 90 min additie). Wat mij toen opviel was het wat grassige, verse smaakje van de grote hophoeveelheden.
Nee, ik heb geen Saaz tuinhop, maar nog wel een paar pakjes in de vriezer liggen.
Volgens welingelichte bronnen geeft deze vorm van hoppen juist geen grassige smaakjes.