Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Vlaams Bruin (Sterk)  (gelezen 11711 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.104
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Vlaams Bruin (Sterk)
« Gepost op: 03-10-2004 19:38 u »
Kenmerken biertype Vlaams Bruin (Sterk)


Zwaarte
SG 1075- 1090     Plato 18,5 - 22,5

Bitterheid
50 - 80 EBU

Kleur
20 - 26 EBC

Smaakomschrijving
Geur: melkzuur, rozijnachtig, hout
Smaak: cacao, fruitig (frambozenachtig), rins
Mondgevoel: plakkend, samentrekkend, alcoholwarmend
Nasmaak: zoetig en fruitig, zeer complex, zurigheid neemt toe

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline huizerbrouwer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Huizen
Recept Vlaams Bruin: 1e prijs klasse D ONK2008 + Algemeen kampioen

Gebrouwen 16 november 2007
Begin SG 1078
Geschat eind SG 1014 (werkelijk 1012)
Bitterheid 22 EBU
Kleur 54 EBC

Maischen:
30 liter water 37 graden, 5 minuten
45 graden, 5 minuten
63 graden, 30 minuten
73 graden, 20 minuten
75 afmaischen

Pilsmout  84%, 7800 gram
Aroma 150 5%, 450 gram
Cara Chrystal 120 5%, 450 gram
Special B 5%, 450 gram
Chocolat ontbitterd 1,9%, 200 gram
2000 gram bruine kandijsuiker

30 liter maischwater
23 liter spoelwater, aangezuurd tot pH 6.0 met phosforzuur
75 graden.

10 minuten koken zonder hop (pellets)
Saaz 3.1%, bijdrage 16EBU, 115 gram, 60 minuten
Saaz 3.1%, bijdrage 4EBU, 60 gram, 15 minuten
Saaz 3.1%, bijdrage 2EBU, 70 gram,5 minuten

Wyeast Roeselare 3763,
gist bijna 10 maanden over datum, maar start nog prima, duurt
iets langer, daarna opgekweekt tot grotere hoeveelheid.
Gist is niet meer in de handel.
Start 1077 op 16-11-2007
Gesloten 1015 op 23-11-2007
Restant flessen (9 liter bier) van brouwsel 2006 in gistingsfles.
Zie recept ONK07 (91 punten) lijkt erg veel op dit recept.
Aangevuld tot 20 liter bier met nieuwe brouwsel.
3 maanden laten rijpen op 50 gram eikenhoutensnipper medium toast.
Overige deel van het bier is apart vergist ter controle.

Bottelen 1012 op 26-02-2008
Gebotteld met 3gram kristalsuiker en verse gist T-58.
3 dagen later op druk, smaak al heel goed

Juryrapport
Wat een fantastisch bier zeg! Een heel mooie Vlaams Bruin.
De bitterheid was iets te veel, met minder hop zou het bier iets
zachter overkomen.

Tja dat moeten we dan het komende jaar maar weer aanpassen, en
iets minder eikenhout voor de lagering denk ik zelf.
De Liefmans Goudenband heeft wat zoetstof om mogelijk de zuren
wat te compenseren. Ik voel er niets voor om zoetstof toe te voegen,
maar mogelijk kan het eind SG wat omhoog naar 1014-1015. Dit
geeft dan ook weer wat tegengewicht aan de hopbitter. Wie zal het
zeggen. Het smaak mij zo eigenlijk ook heel goed, ondanks dat er in mijn
(brouw)vriendenkring niet zoveel liefhebbers zijn voor dit type bier.

Brouw ze.



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Tags: