Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Stout (Imperial Russian)  (gelezen 23861 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.472
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Stout (Imperial Russian)
« Gepost op: 03-10-2004 19:38 u »
Kenmerken biertype Stout (Imperial Russian)


Zwaarte
SG 1075- 1105     Plato 18,7 - 26

Bitterheid
50 - 90 EBU

Kleur
80 - 300 EBC

Smaakomschrijving
Geur: fruitig, gebrande mout, droppig, hoppig, soms zurig
Smaak: gebrande mout, krenten, hopbitter, karamel, branderig, cacao, koffie
Mondgevoel: plakkerig, metaalachtig, alcoholwarmend, iets wrangig
Nasmaak: bitter, gebrand, soms zurig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Rusian Imperial Stout
« Reactie #1 Gepost op: 15-12-2003 12:41 u »
Hi,
Goed plan, een rubriek bewezen recepten, ik heb er wel een paar. Hier het recept van mijn n van lekkerste bieren, een Russian Imp Stout. Ik heb bij een wedstrijd in Bergen op Zoom in 2000, 89 punten gehaald  :hoera:. Hoeveel bieren er ingezonden waren weet ik niet, maar er waren 40 inzendingen in klasse D.
Het was gebrouwen in september 1999. hier het recept.
Recept is voor 24 liter. 112 EBC / 41 EBU.
7.5 kg Pale ale
1 kg karamel 120
1.1 kg Cara 150
400 gr Chocolade 800
250 gr Zwartemout 1200
25 liter maischwater
17 liter spoelwater
3 liter water toegevoegd voor het koken

maischschema 90 min op 66C / 30 min 77 C
Kooktijd 90 minuten
60 gr Fuggles 4 % 90 min
60 gr Fuggles 4 % 60 min
30 gr Fuggles 4 % 30 min
Gist, Guinness ( gistbank Goes )

Begin Sg 1088 ( rendement 69 % )
Eind Sg 1022
Alc 9.6 %
Vergistingstemp 22 C
Gebrouwen op 26-09-99 / gebotteld op 25-10-99
Weinig opmerkingen van de keurmeester, enkel hele mooie imperial. Maar als je het keuringsformulier leest vallen de volgende zaken op.Viseule aspecten waren goed, enkel wat ongelijkmatig schuim.Bij de geur overheerst de gebrandheid en verder ruik je wat esters en iets zoetigheid. Bij de smaak valt wederom de gebrandheid op en matig karamel/drop en hogere alcoholen.De nasmaak is zwaar alc, bitter, dropachtig en gebrand en zwak zurig, maar dat zit van nature in de Guinness gist.Ik heb het bier nog een paar keer nagebrouwen, maar dan met een gedeelte suiker ( 5 % ) om wat minder stroperigheid te krijgen.

Offline H. Pijpker

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
ONK 07 D3 Imperial Russian Stout - Harry Pijpker
« Reactie #2 Gepost op: 13-06-2007 21:46 u »
Imperial russian stout (irs)

Uitgangsgedachte:  30 liter met begin SG 1.085 en ebu 80
Brouwdag 28 februari 2004

Stort:
5 kg pale mout, 2 kg pilsmout, 1 kg roggemout, 400 g caramelmout (300 ebc), 240 g zwartemout (1400 ebc).

Beslag:
roggemout fijn malen, mengen met 500g pilsmoutoplossen in 6 liter water van 67 C,
30 minuten rust op 65 C, daarna 10 minuten op 70 C en vervolgens 10 minuten koken.
Rest van de mouten met 26 liter water mengen, het kokende beslag toevoegen en rust geven op 65 C tot zetmeel negatief. (Drie keer geroerd, de temperatuur n maal van 64 C teruggebracht naar 65 C. Totaal 50 minuten). Daarna langzaam verwarmd naar 78 C voor het spoelen.
Hierbij 15 liter van 80 C gebruikt.

Hopgift:
150 g East Kent Goldings van 5,3% alfazuur
14 g Perle van 7.8% alfazuur in de kookpot.
Rollend koken  voor de duur van 70 minuten.
Laatste 15 minuten 500 donkere kandij toegevoegd.

Gist
48 uur van te voren een 4 liter giststarter van moutextract met sg 1.040 en Wyeast 1726 Scottish ale gemaakt.

Wort gekoeld met behulp van koelspiraal naar 21 C, giststarter toegevoegd.

Begin SG 1.085

Na 6 uur gistwerking zichtbaar
Na 16 uur prachtige volle schuimkraag op het vat. Temperatuur 21 C.
Na 70 uur sg 1.020, het jong bier overgeheveld in twee bolflessen van 15 liter.
Na 1 jaar en 4 weken de tweede bolfles gebotteld met 2 theelepels opgeloste champagne gist en 100 g rietsuiker.
Totale opbrengst 29 liter gebotteld,

Eind SG 1.018

Opmerkingen:
-   De botteling had te maken met het ONK 2005, waarvoor ik nog een bier wilde inleveren, maar niet over voldoende vers bier beschikte. De keurmeester was in 2005 van mening dat het bier te veel rest zoetheid had en niet voldoende in evenwicht was. Een score van 70 punten betekende een bescheiden plaats onder de middenmoot.
-   Gaandeweg de tijd werd het bier beter. Vorig jaar niet naar de wedstrijd (gewoon vergeten).
-   Dit jaar nogmaals ingeleverd met een derde prijs  en een score van 89 als resultaat.
-   Volgend jaar helaas geen vervolg van deze brouw, omdat mijn vrouw en ik zaterdagavond de laatste fles hebben gedeeld.


Offline JvH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Pennie brouwer in actie
ONK 04 D5 : Imperial Russian Stout
« Reactie #3 Gepost op: 12-06-2004 10:17 u »
Geacht forum,

Hierbij het recept van een Imperial Russian Stout, die twee jaar achtereen 84 punten behaalde.

Hierbij het recept voor 10 ltr

3 kg pilsmout
200 g zwarte mout
200 g amber mout
160 g geroosterde gerst
65 g Bullion hop
20 g Kent Goldings hop
Wyeast 1084
10 ltr water om te maischen

1 1/2 uur op 65 graden maischen (dalende infusie)
Spoelen (SG 1080)
1 uur koken (Goldings laatste kwartier erbij)
Ongeveer 10 dagen gisten en bottelen.

Met vriendelijke groeten Hans  :degroeten:



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Offline Arnoud en Erwin

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
ONK 08 D2 - Export Stout - Arnoud Pijpker en Erwin Struiksma
« Reactie #4 Gepost op: 02-07-2008 13:49 u »
56,4 EBU
begin SG 1079
eind SG 1019


Voor 10 liter:

1,66 kg. pale ale
833 gr. amber
200 gr. zwart
23,3 gr. Target hop
3,5 gr. brouwzouten
#1084 Wyeast Irish Ale

maischschema:
T:   5   10   45   10   -
C:   45  52  65   72   81

3,33 liter spoelwater


De keurmeesters gaven dit bier:

Visueel: 15 van de 15 punten
Geur: 19 van de 25 punten
Smaak: 20 van de 25 punten
Basissmaak: 9 van de 10 punten
Body: 5 van de 5 punten
Mondgevoel: 4 van de 5 punten
nasmaak: 13 van de 15 punten

TOTAAL: 85 punten



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
ONK 09 D3 - Russian Imperial Stout - Caspar
« Reactie #5 Gepost op: 08-06-2009 20:36 u »
Dag heren,

Bij deze mijn winnende recept. Laat je niet misleiden door het hoge eind SG, wonderbaarlijk genoeg kan dit bier het prima hebben (net zoals bijvoorbeeld een Gonzo Imperial Porter van Flying Dog). Het bier is echter pas na een half jaar op dronk :biersmile:.

Het commentaar:

Visueel: 15/15
Geur: 21/25 -> zwak appel, zwak drop, matig fruitig, zwak gebrand, zwak moutig, zwak vanille, matig zoetig.
Smaak: 21/25 -> zwak drop, matig fruitig, matig gebrand, matig bitter, matig moutig, matig zoetig.
Basissmaak: 9/10 -> volgens soort.
Body: 5/5 -> volgens soort.
Mondgevoel: 4/5 -> Sterk koolzuur, matig plakkerig, zwak samentrekkend.
Nasmaak: 14/15 -> Sterk alcohol, matig bitter, matig fruitig, matig gebrand, matig zoetig / moutig.

Opmerking: Het bier is mooi in balans. Aangename geur, licht zoetig met goed aanvullende licht gebrand moetige bitterheid.

Russian Imperial Stout

A ProMash Recipe Report

BJCP Style and Style Guidelines
-------------------------------

00-D  Derek Walsh - klasse  D, Stout (Imperial Russian)

Min begin SG:  1.075   Max begin SG:  1.105
Min IBU:    50   Max IBU:    90
Min Clr:    39   Max Clr:   402  Color in EBC

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          27.00    Wort Size (L):     27.00
Total Grain (kg):        10.58
Anticipated begin SG:          1.091    Plato:             21.72
Anticipated EBC:         115.1
Anticipated IBU:          58.5
Brewhouse Efficiency:       74 %
Wort Boil Time:             80    Minutes

Pre-Boil Amounts
----------------

Evaporation Rate:      15.00    Percent Per Hour
Pre-Boil Wort Size:   33.75    L
Pre-Boil Gravity:      1.073    SG          17.65  Plato

Formulas Used
-------------

Brewhouse Efficiency and Predicted Gravity based on Method #1, Potential Used.
Final Gravity Calculation Based on Points.
Hard Value of Sucrose applied. Value for recipe: 46.2100 ppppg
% Yield Type used in Gravity Prediction: Fine Grind Dry Basis.

Color Formula Used:   Morey
Hop IBU Formula Used: Tinseth
Tinseth Concentration Factor: 1.30

Additional Utilization Used For First Wort Hops: -10 %


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
  0.9     0.10 kg.  Light Dry Malt Extract                       1.042     17
 83.2     8.81 kg.  Palemout 7 - Dingemans        Belgi         1.037      8
  4.0     0.42 kg.  Kristalsuiker                                1.047      0
  4.0     0.42 kg.  CaraMunich (Cara 120) - Dinge Belgi         1.032    160
  4.8     0.50 kg.  Gebrande Gerst                Belgi         1.030   1523
  1.2     0.13 kg.  Chocolate (Mout Roost 900) -  Belgi         1.030   1209
  2.0     0.21 kg.  Special B (Cara 400) - Dingem Belgi         1.032    537

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 50.32 g.     Wye Challenger                    Whole    5.70  16.6  First WH
 41.94 g.     Wye Target                        Whole   13.10  33.4  60 min.
 16.77 g.     Fuggle                            Whole    4.10   2.5  20 min.
 16.77 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.30   3.9  20 min.
  8.39 g.     Fuggle                            Whole    4.10   0.8  10 min.
  8.39 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.30   1.2  10 min.
  8.39 g.     Fuggle                            Whole    4.10   0.1  1 min.
  8.39 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.30   0.1  1 min.
 16.77 g.     Fuggle                            Whole    4.10   0.0  Dry Hop
 16.77 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.30   0.0  Dry Hop


Yeast
-----

Wyeast 1084 Irish Ale


Water Profile
-------------

Profile:           Amersfoort - Nederland
Profile known for:

Calcium(Ca):          34.3 ppm
Magnesium(Mg):         3.2 ppm
Sodium(Na):           14.5 ppm
Sulfate(SO4):         18.1 ppm
Chloride(Cl):         18.1 ppm
biCarbonate(HCO3):   108.0 ppm

pH: 7.90


Mash Schedule
-------------

Mash Name:

Total Grain kg:    10.07
Total Water Qts:   29.59 - Before Additional Infusions
Total Water L:   28.00 - Before Additional Infusions

Tun Thermal Mass:   0.00
Grain Temp:        20.50 C


                     Step   Rest   Start   Stop  Heat     Infuse   Infuse  Infuse
Step Name            Time   Time   Temp    Temp  Type     Temp     Amount  Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
Beta Amylase           0     40     63      63   Infuse    69       28.00   2.78
Alpha Amylase         10     20     73      73   Infuse    73        0.00   2.78
Spoelen                5      1     78      78   Infuse    78        0.00   2.78


Total Water Qts:           29.59 - After Additional Infusions
Total Water L:             28.00 - After Additional Infusions
Total Mash Volume L:       34.72 - After Additional Infusions

All temperature measurements are degrees Celsius.
All infusion amounts are in Liters.
All infusion ratios are Liters/Kilograms.


Notes
-----

28 liter maischwater
23 liter spoelwater

Begin SG 23 oBrix
SG na 6 dagen 1033 / 13.6 oBrix (vergistingstemp 20.5 tot 21 C)

Eind SG 1032 / 13,6 oBrix
schijnbare vergistingsgraad 63% / 8,5% alcohol
Botteldatum 8-12-2008




Voor de discussie over dit recept zie hier.

Offline wimvv

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
OBBK 2009 D2 Russian Imperial Stout - Wim van Vossen
« Reactie #6 Gepost op: 07-11-2009 20:34 u »
 Brouwnummer   028      
Datum   20-03-2008      
Biertype   Imperial Russian Stout      
Hoeveelheid   40 liter      
Bitterheid   EBU  60      
         
Ingredinten   Hoeveelheid   Soort   
1.   10000      gr   Pale ale mout                  7  EBC    
2.   3000        gr   Biscuit   
3.   2800        gr   Suiker                 
4.   1600        gr   karamel mout               120 EBC   
5.   900          gr    Zwarte mout               1400 EBC   
6.   63            gr   Target                         10.7%   
7.   73            gr   Fuggles                        4.11%   
8.   27            gr   Fuggles                        4.11%   
9.   15            gr    Challenger                    6    %   in plaats van Fuggles
10.   8              gr   Suiker   Voor de nagisting
         
Gist         
      Waeyest 1084 XL   
Maischen   Temperatuur   Minuten   
11.   65 gr   75 min   
12.   65 gr   5   min   
13.   78 gr   20 min rust   
14.         
15.         
16.         
         
Koken   Toevoegen   Hoeveelheid   Minuten
17.   Target   63 gr   FWH
18.   Fuggles   73 gr   60min
19.   Fuggles   27 gr   30 min
20.   Challenger   15 gr   30 min
         Kooktijd  90 min.
Gisten   Datum   Soortelijk gewicht   Alcohol %
Hoofdgisting   22-03-2008   SG = 1098   
21.   16-03-2008   SG = 1020   
22.         
23.         
         
Bottelen         
   16-04-2008   SG = 1020   11 %
Opmerkingen   Suiker 10 min voor einde kooktijd toevoegen   44 ltr Maischwater en 32 ltr Spoelwater.   

Tags: stout