Brouwer recept: Ton van Gelder
Bron van het recept: grotendeels volgens biertypengids van Derek Walsh.
Naam brouwsel: Voskuiler Export Stout, nr. 55
Biertype: Expourt stout
Begin SG: 1073
Eind SG: 1017
Kleur (berekend): 79 EBC (Morey), 196 EBC (BrouwVisie), kies maar uit.
Berekende bitterheid: 47 EBU (Tinseth)
Per 18 liter wort/bier
Mout & suiker
3750 gram, 64 %, Pale ale, 7 EBC
1250 gram, 21 %, gerstevlokken, 4 EBC
400 gram, 7 %, geroosterde gerst, 1000 EBC
250 gram rietsuiker, 4 %, (tijdens koken)
250 gram kristalsuiker, 4 %, (tijdens koken)
Water
20 L maischwater
10.5 L spoelwater (80 ºC)
2 g Calciumchloride toegevoegd aan het maischwater
2 ml 80 % melkzuur aan het maischwater en 1 ml aan het spoelwater
Maischschema
25 min 62 ºC
20 min 66 ºC
15 min 72 ºC
5 min 77 ºC
Hop
8 gram Magnum 15.1 % alfa, bloemen kooktijd 75 min
21 gram Target 10.2 % alfa, bloemen kooktijd 75 min
25 gram Hall. Perle 6.9 % alfa, bloemen kooktijd 5 min
8 gram Hall. Mittelfruh 4.0 % alfa, bloemen kooktijd 5 min
Geen andere toevoegingen
Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min
Gist
Naam gist: Wyeast Irish ale, goed beluchte starter met voedingszouten, spore-elementen, vitaminen en gist extract.
hoofdgisting: 6 dagen bij 19 ºC
lagering: 15 dagen bij 19 ºC, dalend naar 15 graden
Bijzonderheden:
Het bier is gebrouwen op 27 juli 2009. Vergisting voor het eerst in koelkast met UT 100 geregeld. Na 6 dagen overgeheveld, SG 1022. Na 3 weken gebotteld bij SG 1017 met 5.5 g suiker per liter.
Eigen waarneming: Lijkt op een Guinness export, qua kleur voor zover je dat nog kan beoordelen, en ook iets in de smaak, maar mist (helaas) wel die typische Guinness geur. Toch goed geslaagd, lekker bitter geroosterd biertje. Hopgift is een beetje een mengelmoes van wat ik had liggen in de vriezer.
Op het OBBK 2009 kreeg het bier 88 punten met de volgende opmerkingen:
Iets teveel koolzuur voor een Export Stout, maar verder een uitstekend bier. Proficiat
Vriendelijke groet en brouw ze,
Ton van Gelder
Voor de discussie over dit recept zie hier.