Dag heren,
Bij deze mijn winnende recept. Laat je niet misleiden door het hoge eind SG, wonderbaarlijk genoeg kan dit bier het prima hebben (net zoals bijvoorbeeld een Gonzo Imperial Porter van Flying Dog). Het bier is echter pas na een half jaar op dronk

.
Het commentaar:
Visueel: 15/15
Geur: 21/25 -> zwak appel, zwak drop, matig fruitig, zwak gebrand, zwak moutig, zwak vanille, matig zoetig.
Smaak: 21/25 -> zwak drop, matig fruitig, matig gebrand, matig bitter, matig moutig, matig zoetig.
Basissmaak: 9/10 -> volgens soort.
Body: 5/5 -> volgens soort.
Mondgevoel: 4/5 -> Sterk koolzuur, matig plakkerig, zwak samentrekkend.
Nasmaak: 14/15 -> Sterk alcohol, matig bitter, matig fruitig, matig gebrand, matig zoetig / moutig.
Opmerking: Het bier is mooi in balans. Aangename geur, licht zoetig met goed aanvullende licht gebrand moetige bitterheid.
Russian Imperial StoutA ProMash Recipe Report
BJCP Style and Style Guidelines
-------------------------------
00-D Derek Walsh - klasse D, Stout (Imperial Russian)
Min begin SG: 1.075 Max begin SG: 1.105
Min IBU: 50 Max IBU: 90
Min Clr: 39 Max Clr: 402 Color in EBC
Recipe Specifics
----------------
Batch Size (L): 27.00 Wort Size (L): 27.00
Total Grain (kg): 10.58
Anticipated begin SG: 1.091 Plato: 21.72
Anticipated EBC: 115.1
Anticipated IBU: 58.5
Brewhouse Efficiency: 74 %
Wort Boil Time: 80 Minutes
Pre-Boil Amounts
----------------
Evaporation Rate: 15.00 Percent Per Hour
Pre-Boil Wort Size: 33.75 L
Pre-Boil Gravity: 1.073 SG 17.65 Plato
Formulas Used
-------------
Brewhouse Efficiency and Predicted Gravity based on Method #1, Potential Used.
Final Gravity Calculation Based on Points.
Hard Value of Sucrose applied. Value for recipe: 46.2100 ppppg
% Yield Type used in Gravity Prediction: Fine Grind Dry Basis.
Color Formula Used: Morey
Hop IBU Formula Used: Tinseth
Tinseth Concentration Factor: 1.30
Additional Utilization Used For First Wort Hops: -10 %
Grain/Extract/Sugar
% Amount Name Origin Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
0.9 0.10 kg. Light Dry Malt Extract 1.042 17
83.2 8.81 kg. Palemout 7 - Dingemans België 1.037 8
4.0 0.42 kg. Kristalsuiker 1.047 0
4.0 0.42 kg. CaraMunich (Cara 120) - Dinge België 1.032 160
4.8 0.50 kg. Gebrande Gerst België 1.030 1523
1.2 0.13 kg. Chocolate (Mout Roost 900) - België 1.030 1209
2.0 0.21 kg. Special B (Cara 400) - Dingem België 1.032 537
Potential represented as SG per pound per gallon.
Hops
Amount Name Form Alpha IBU Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
50.32 g. Wye Challenger Whole 5.70 16.6 First WH
41.94 g. Wye Target Whole 13.10 33.4 60 min.
16.77 g. Fuggle Whole 4.10 2.5 20 min.
16.77 g. Goldings - E.K. Whole 6.30 3.9 20 min.
8.39 g. Fuggle Whole 4.10 0.8 10 min.
8.39 g. Goldings - E.K. Whole 6.30 1.2 10 min.
8.39 g. Fuggle Whole 4.10 0.1 1 min.
8.39 g. Goldings - E.K. Whole 6.30 0.1 1 min.
16.77 g. Fuggle Whole 4.10 0.0 Dry Hop
16.77 g. Goldings - E.K. Whole 6.30 0.0 Dry Hop
Yeast
-----
Wyeast 1084 Irish Ale
Water Profile
-------------
Profile: Amersfoort - Nederland
Profile known for:
Calcium(Ca): 34.3 ppm
Magnesium(Mg): 3.2 ppm
Sodium(Na): 14.5 ppm
Sulfate(SO4): 18.1 ppm
Chloride(Cl): 18.1 ppm
biCarbonate(HCO3): 108.0 ppm
pH: 7.90
Mash Schedule
-------------
Mash Name:
Total Grain kg: 10.07
Total Water Qts: 29.59 - Before Additional Infusions
Total Water L: 28.00 - Before Additional Infusions
Tun Thermal Mass: 0.00
Grain Temp: 20.50 C
Step Rest Start Stop Heat Infuse Infuse Infuse
Step Name Time Time Temp Temp Type Temp Amount Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
Beta Amylase 0 40 63 63 Infuse 69 28.00 2.78
Alpha Amylase 10 20 73 73 Infuse 73 0.00 2.78
Spoelen 5 1 78 78 Infuse 78 0.00 2.78
Total Water Qts: 29.59 - After Additional Infusions
Total Water L: 28.00 - After Additional Infusions
Total Mash Volume L: 34.72 - After Additional Infusions
All temperature measurements are degrees Celsius.
All infusion amounts are in Liters.
All infusion ratios are Liters/Kilograms.
Notes
-----
28 liter maischwater
23 liter spoelwater
Begin SG 23 oBrix
SG na 6 dagen 1033 / 13.6 oBrix (vergistingstemp 20.5 tot 21 ºC)
Eind SG 1032 / 13,6 oBrix
schijnbare vergistingsgraad 63% / 8,5% alcohol
Botteldatum 8-12-2008
Voor de discussie over dit recept zie hier.