Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Stout (Export)  (gelezen 13271 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.674
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Stout (Export)
« Gepost op: 03-10-2004 19:37 u »
Kenmerken biertype Stout (Export)


Zwaarte
SG 1068- 1093     Plato 17 - 22

Bitterheid
30 - 80 EBU

Kleur
190 - 250 EBC

Smaakomschrijving
Geur: overheersend gebrande mout, fruit, hop, zwarte bessen, melasse
Smaak: moutbitter, geroosterd, hopbitter, drop
Mondgevoel: plakkerig tot plakkend, metaalachtig, alcoholwarmend
Nasmaak: karamel, geroosterd, bitter, drop, zoutig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Hjalmar Stout
« Reactie #1 Gepost op: 06-10-2004 10:10 u »
Naam brouwer: MaartenM
Bron van het recept:
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1446.new.html#new

Naam brouwsel: Hjalmar Stout
Biertype: Stout (Export)
Begin SG: 1065
Eind SG:
Berekende kleur: 67 EBC
Berekende bitterheid: 51 EBU

Mout & suiker
2110 gram   79,2 %   Palemout   7 EBC
180 gram   6,9 %   CaraMünichmout (Cara120)   120 EBC
80 gram   3,0 %   Chocolademout   800 EBC
130 gram   5,0 %   Zwarte mout   1400 EBC
160 gram   5,9 %   Witte kandijsuiker   0 EBC

Water
8,25 L maiswater
7,25 L spoelwater

maischschema
90 min   68 gr C
5 min   78 gr C

Hop
25,26 gram   Northern Brewer   7,5 % alfa   bloemen   kooktijd 90 min
15,79 gram   E.K. Goldings   4,5 % alfa   bloemen   kooktijd 5 min

Kruiden of andere toevoegingen
Geen

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min

Gist
Naam gist: Danstar Windsor gedroogde gist

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 5 dagen bij 24 gr C
lagering  dagen bij  gr C

Bijzonderheden: Recept naar een prijswinnend Noors recept

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Stout (Export)
« Reactie #2 Gepost op: 14-05-2006 13:01 u »
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Caspar
Bron van het recept:    Eigen recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,3893.0.html

Naam brouwsel:  Stout (Export)
Biertype:    Stout (Export)
Begin SG:    1080
Eind SG:    1021
Kleur (berekend): 114 EBC
Berekende bitterheid: 43 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 23,5 liter wort/bier

Mout & suiker
7000 gram   69,3%   Pale mout   7 EBC
2000 gram   19,7%   Gerstvlokken    3 EBC
500 gram   5%   Gebrande Gerst   1000 EBC
100 gram   1%   Chocolademout   1400 EBC
500 gram   5 %   Witte Basterdsuiker   0 EBC

Water
24 L maischwater
18 L spoelwater

Maischschema
In   55 gr C
90 min   65 gr C
1 min   78 gr C
(In de praktijk heeft de rust op een hogere temp plaatsgevonden)

Hop
35 gram Target    9,7 % alfa   bloemen   kooktijd   60 min
25 gram Fuggle   5,9 % alfa   bloemen   kooktijd   20 min


Kooktijd
Totale kooktijd wort:   75 min

Gist
Naam gist:   Wyeast Irish Ale        

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   7   dagen bij      19 gr C
lagering                    14   dagen bij   19 gr C

Offline Ton

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 50
OBBK 2009 D1 Export Stout - Ton van Gelder
« Reactie #3 Gepost op: 06-10-2009 20:58 u »
Brouwer recept: Ton van Gelder
Bron van het recept: grotendeels volgens biertypengids van Derek Walsh.

Naam brouwsel:             Voskuiler Export Stout, nr. 55
Biertype:               Expourt stout
Begin SG:               1073
Eind SG:               1017
Kleur (berekend):    79 EBC (Morey), 196 EBC (BrouwVisie), kies maar uit.
Berekende bitterheid:   47 EBU (Tinseth)

Per 18 liter wort/bier

Mout & suiker
3750 gram,   64 %,    Pale ale, 7 EBC    
1250 gram,    21 %,    gerstevlokken, 4 EBC    
400 gram,     7 %,     geroosterde gerst, 1000 EBC
250 gram rietsuiker, 4 %, (tijdens koken)
250 gram kristalsuiker, 4 %, (tijdens koken)


Water
20 L maischwater
10.5 L spoelwater (80 ºC)

2 g Calciumchloride toegevoegd aan het maischwater
2 ml 80 % melkzuur aan het maischwater en 1 ml aan het spoelwater

Maischschema
25 min   62 ºC
20 min   66 ºC
15 min    72 ºC
5 min   77 ºC

Hop
8 gram Magnum               15.1 % alfa, bloemen    kooktijd 75 min
21 gram Target              10.2 % alfa, bloemen   kooktijd 75 min
25 gram Hall. Perle      6.9 % alfa, bloemen   kooktijd 5 min
8 gram Hall. Mittelfruh       4.0 % alfa, bloemen        kooktijd 5 min


Geen andere toevoegingen

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   75 min

Gist
Naam gist:   Wyeast Irish ale, goed beluchte starter met voedingszouten, spore-elementen, vitaminen en gist extract.

hoofdgisting: 6 dagen bij 19 ºC
lagering:         15 dagen bij 19 ºC, dalend naar 15 graden

Bijzonderheden:

Het bier is gebrouwen op 27 juli 2009. Vergisting voor het eerst in koelkast met UT 100 geregeld. Na 6 dagen overgeheveld, SG 1022. Na 3 weken gebotteld bij SG 1017 met 5.5 g suiker per liter.

Eigen waarneming: Lijkt op een Guinness export, qua kleur voor zover je dat nog kan beoordelen, en ook iets in de smaak, maar mist (helaas) wel die typische Guinness geur. Toch goed geslaagd, lekker bitter geroosterd biertje. Hopgift is een beetje een mengelmoes van wat ik had liggen in de vriezer.

Op het OBBK 2009 kreeg het bier 88 punten met de volgende opmerkingen:
Iets teveel koolzuur voor een Export Stout, maar verder een uitstekend bier. Proficiat



Vriendelijke groet en brouw ze,

Ton van Gelder



Voor de discussie over dit recept zie hier.

Tags: stout