Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Enorme gistlaag tijdens hoofdvergisting  (gelezen 9095 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Enorme gistlaag tijdens hoofdvergisting
« Reactie #25 Gepost op: 09-10-2010 18:45 u »
Er is vast wel iemand in je buurt die dat kan, Robin?

Sterker nog:
volgens mij heb ik em nog in de vriezer liggen? :)
Als ze de reis overleefd hebben uiteraard. Had veel voorzorgsmaatregelen getroffen en ik dacht dat de collectie niet ontdooid geweest is. Zou Oké moeten zijn dus...


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: Enorme gistlaag tijdens hoofdvergisting
« Reactie #26 Gepost op: 09-10-2010 21:20 u »
Ha ha Robin, kom je een week na de verhuizing die doos met diepvriesgist tegen...  ;D
Verhuizing goed gegaan?

__________

Met Nottingham gist had ik ook steeds enorm veel gistkoek, niet zo extreem als op de foto's hierboven maar toch een gigantische vermeerdering van gist.

Ik heb meer dan vier keer gistkoek op gistkoek hiermee bier gemaakt en elke keer was het hetzelfde, het was dus niet een éénmalig filterprobleem waarbij bijv filterdoek losgeschoten was of zo.
Normaal als ik doorgist met nieuwe wort op een gistkoek gooi ik de halve koek weg, bij die Nottingham gooide ik wel 2 derde tot 3 vierde weg.

In mijn Nottingham verhaal was de tijdsduur van de gisting gewoon normaal, net als andere gisten (dus vaak een kleine week zo midden in de winter).

__________

Wat bovenstaand probleem interessant maakt is het feit dat er al 10 tot 12 dagen vergisting is met zo'n enorme hoeveelheid gist...

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Enorme gistlaag tijdens hoofdvergisting
« Reactie #27 Gepost op: 09-10-2010 23:56 u »
Die dikke laag is volgens mij veroorzaakt door heel veel koude trub (eiwitneerslag na koelen na koken) en misschien wel wat veel hitte trub (eitwit uitvlokken tijdens koken).

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.501
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Enorme gistlaag tijdens hoofdvergisting
« Reactie #28 Gepost op: 10-10-2010 00:31 u »
Dat zou toch jammer zijn, als je je "huisgist" kwijtraakt. Heb je niet meer een flesje waaruit je kan opkweken? Eventueel iemand laten reinstrijken. Er is vast wel iemand in je buurt die dat kan, Robin?

Sterker nog:
volgens mij heb ik em nog in de vriezer liggen? :)
Als ze de reis overleefd hebben uiteraard. Had veel voorzorgsmaatregelen getroffen en ik dacht dat de collectie niet ontdooid geweest is. Zou Oké moeten zijn dus...

Mijn laatste flesje heb ik vorige week uitgedronken. Ik dacht nog van, nu wordt het weer tijd...Tja.

Heel erg vind ik het niet, want nu kan ik weer eens iets nieuws proberen, maar als Robin ooit aan opkweken toekomt, dan hou ik me aanbevolen  :brouwen: Het is vooral de emotie, omdat ik hem zelf meenam van de brouwerij in Tampa. En dan de zorgen die een verse gist nodig heeft met ijs en zo...leuke herinneringen.

Ik vond het een prima gist. Snel, goed plakkend en prima van smaak.

Tags: