Quadrupel

Gestart door Jacques, 03-10-2004 19:29 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Kenmerken biertype Quadrupel


Zwaarte
SG 1070- 1094     Plato 17,5 - 23,5

Bitterheid
17 - 40 EBU

Kleur
60 - 95 EBC

Smaakomschrijving
Geur: karamelmout, zoetig-kruidig, soms hoppig
Smaak: moutig, zoetig, karamel, kandij, bitterig
Mondgevoel: plakkend, alcoholwarmend (soms overheersend)
Nasmaak: fruitig, bitter chocolade, karamel, zoetig, bitterig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Jacques

Klik hier voor de oorspronkelijke draad.



Jan Spoelstra won tijdens het ONK 2005 de eerste prijs in de klasse D (133 inzendingen).

Van Jan Spoelstra ontving ik onlangs het volgende prijswinnende recept.


Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Jan Spoelstra
Bron van het recept: zelfontwikkeld
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: --

Naam brouwsel: Quadrupel
Biertype: Quadrupel
Begin SG: 1094
Eind SG: 1020
Kleur (berekend): 40 EBC
Berekende bitterheid: 17 EBU

Hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
2000 gram       54,6 %      pilsmout         3 EBC     
 750 gram        20,5%       munich      17 EBC     
 500 gram       13,6 %       cara 120         120 EBC     
  25 gram        0,7 %        Speciaal B      400 EBC     
   16 gram       0,4 %        chocolademout             
 375 gram       10,2 %       bruine kandijsuiker (toegevoegd na 45 minuten koken)     

Water
9,2 L maischwater
8 L spoelwater

Maischschema
10 min    37 gr C
15 min    45 gr C
20 min    52 gr C
45 min    67 gr C
15 min    72 gr C
  1 min    78 gr C

Hop
11 gram    Challenger  8 % alfa  bloemen     kooktijd 90 min
 7 gram    Saaz   4 % alfa          bloemen     kooktijd 10 min

Kruiden of andere toevoegingen
5 gram    naam koriander          kooktijd 5 min

Totale kooktijd wort: 90 min

Gist:  Wyeast Belgium Abbey II

Jacques

Het onderstaande recept is van Adrie.

Zie hier voor de oorspronkelijke draad.



Recept voor 10 liter (oorspronkelijk 120 liter)

Ingrediënten
2670 g pilsmout
375 g caramelmout 120 EBC
11 g Challenger hop, 6.5%, 60 minuten koken
7,5 g Styrian Goldings hop, 3,8%, 10 minuten koken

Maischschema
tijd               10    60    30
temperatuur   57    62    72

Kooktijd: 70 minuten

Begin SG: 1080
Eind SG: 1012
EBC: 26,9
IBU: 21,8

Gist: Wyeast 3787 (Trappist High Gravity)
De primaire gisting duurde 7 dagen en vond plaats bij ongeveer 20 - 22 graden Celcius

Hoewel de hoeveelheid cara 120 aan de hoge kant is (12,3%), is de smaak toch mild karamel-achtig en niet te gebrand. Vooral door de lage bitterheid en de relatieve droogheid komen de door de gist geproduceerde esthers goed tot hun recht. Deze gistsoort produceert een beetje een pruim-achtig aroma, die heel goed past bij de karamelsmaak van de donkere mout. Dit is echt een biertje om van te genieten bij de open haard. Bij gebrek hieraan voldoet de centrale verwarming ook. Of een elektrische blower. Of een dikke trui.

Edwin

Ha brouwers :proost:

Met onderstaand recept ben ik 1e geworden bij het clubkampioenschap van De Roerstok in 2003-2004 in de categorie donker-dikbieren. Het bier heeft eveneens de meeste punten behaald onder alle categorieën en daarmee werd ik ook nog eens clubkampioen voor 2003-2004  :elifant:

voor 15 liter

EBC: 42,9
IBU: 28.4 (ja, best bitter)

Mout, suiker en dergelijke
 %     Hoeveelheid Naam                         EBC
---------------------------------------------------------
45.7    2.50 kg.     Pilsmout                      3
11.0    0.60 kg.     Munichmout                 19
 5.5      0.30 kg.    CaraMunich (Cara 120) 120
 5.0      0.27 kg.    Special B (Cara 400)     400
11.0    0.60 kg.     Tarwebloem                 4
21.9    1.20 kg.     Bruine kandijsuiker         12

Hop
Hoeveelheid Naam                     Vorm     Alpha   Kooktijd
--------------------------------------------------------
25.00 g.     Perle                       Bloem    6.90   75 min.
10.00 g.     Styrian Goldings         Bloem    4.20   75 min.
37.00 g.     Styrian Goldings         Bloem    4.20   15 min.

Gist: Wyeast 1214 (Belgian Abbey) Tweede brouw op deze gistkoek.

Maischschema:
52   65   72   78
20   45   60   5

Maischwater: 12 liter. Daarvan is 3 liter gebruikt om de bloem te verstijfselen. Dit mengsel is tijdens de temperatuurstijging naar 720C toegevoegd aan de maisch.

Begin SG: 1085 (brouwdatum: 21 september 2003 / heveldatum 27 september 2003)
SG: 1009 (botteldatum: 22 oktober 2003)

De primaire vergisting vond plaats in een onder waterslot afgesloten mandfles op een omgevingstemperatuur van ongeveer 200C. De secundaire vergisting vond eveneens in glas plaats, op een tempetaruur van ongeveer 170C.

Door de lange lagering (ik was aan het verbouwen) was het bier erg helder geworden. Ik heb daarom een half zakje Safale 04 aan de 12 liter bier toegevoegd. Voor de hergisting op fles is tijdens het bottelen ook nog 76 gram rietsuiker toegevoegd. De flesjes hebben 3 weken op 180C gestaan, daarna in de garage (<100).

Edwin



Voor de discussie over dit recept zie hier.

Rene Geilings

Hoi mede brouwers,

Hier het recept waarmee ik 24 september 2005 het 12e open Bergs Bierbrouw Kampioenschap gewonnen heb.
Het betreft een Quadrupel, waarvoor ik 87 punten gekregen heb.  In totaal 57 bieren waarvan 19 in klasse D. 

Het is een recept voor 20 liter bier.

ingrediënten:
   50 gram Chocolade mout     800 EBC
  400 gram CaraMunuich        300 EBC
  750 gram CaraMunich         100 EBC
 6000 gram PilsMout             3 EBC
  290 gram Mais vlokken
  770 gram Donkere rietsuiker 200 EBC


15 liter maischwater van 63 graden

Maischschema:
 30 minuten op 60 graden
 60 minuten op 68 graden
 15 minuten op 75 graden
 
14 liter spoelwater van 78 graden

24 liter wort voor het koken

Hop toegevoegd voor het koken
80 gram pellets Hallertau Hersbrucker    2,0% Alpha
20 gram pellets Styrian Goldings       4,5% Alpha

90 minuten koken

suiker 15 minuten voor einde koken toegevoegd.

Na het koken 17 liter wort over met SG 1110 aangevuld met 5 liter water

Gist: safale-s04

OSG = 1085  (formule (17*1110) + (5*1000) / 22)
ESG = 1018

Met vriendelijke groeten,
René Geilings

RoodeLeeuwVenlo

Hier het beloofde recept van de Roode Leeuw Quadrupel. Door mij ingezet op het ONK 2005 en winnaar van de tweede prijs in de klasse D. Toch mooi 86 puntjes waard.

Allereerst de ingrediënten voor 10 liter bier (ik heb er 20 gemaakt);

7,5 liter beslagwater uit de Venlose waterleiding.

Dit water komt voor een deel uit de grond van de steilrand die tegen het Duitse Ruhrgebied ligt, en voor een deel uit een spaarbekken langs de maas bij de plaats Heel.

150 gr Tarwe mout Brewferm
25 gr Cara aroma 300 ebc Brewferm
3500 gr Pilsmout 3 ebc Brewferm

21 gram Saaz 3.6 hop Brewferm
20 gram Brewersgold 7,5 hop Brewferm

4 gram iers mos
4 gr oranjeschil gedroogd Brewferm
400 gr van gilse kristal suiker

maischschema;

50 c  30 min
60 c  45 min
75 c  35 min
80 c  10 min


Kooktijd  60 min

De oranjeschil, iers mos en de Saaz hop 15 min. voor het einde van het koken toegevoegd.

De gebruikte gist was een opgekweekte uit een flesje Westmalle tripel. Na drie dagen was deze nog niet aan de gang en heb ik er voor de zekerheid een zakje Brewferm korrelgist bij gekiept.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik vergeten ben het sg te meten. Of wel gemeten maar niet genoteerd op het logboekformulier. Ik ben in elk geval boven de 1100 gestart.

Met vriendelijke groet,

Louis



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

BuBS

Hierbij het recept van mijn winnende bier in klasse D. Het was een Quadrupel en het recept was mijn Rochefort 8 kloon. Dit bier is niet vergist met Rochefort gist, maar met Chouffe gist.

Het recept is voor 31 L
Bitterheid 21 EBU
Kleur 30.5 EBC
Brouwdatum 9 maart 07
Botteldatum 3 april 07
Begin SG 1082
Eind SG 1015

6.25 Kg pilsmout
2.00 kg Munchener
1.00 kg bruine kandijsuiker (10 min)
0.75 kg Maisvlokken
0.70 kg Special B

20 gr Simcoe 12 % FWH
14 gr EK goldings 5.1 % FWH
15 gr Gemalen koriander 10 min

Maischschema;            Water;
45 min 60°C                42 L maischwater
15 min 70°C                6 L spoelwater
  1 min 75°C                5 L aanlengwater

Gist White Labs WLP 530 ( La Chouffe )
Gist starter 2 dagen belucht en geroerd met 7.5 gr Sirisvit en servomyces, daarna 1 dag enkel geroerd.
Twee dagen laten uitzakken en daarna op de brouwdag afgegoten en met verse wort weer opgestart.
Gebotteld met 7 gr/L bruine basterdsuiker en verse gist.

Behaalde punten 90 en opmerking van de keurmeester.
Karamel karakter zou iets meer naar voren mogen komen.
Goed bier !!
Is wel erg esterig > niet te hoog vergisten .

Ik had de gist ingezaaid op 18 °C en verder kan ik weinig regelen. Maar volgens mij is ie niet boven de 22 °C geweest.

Kees



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

schri039

Het recept is voor 38 liter, wil je het brouwen, pas het dan aan, aan de hoeveelheid die je wil brouwen.

Brouwdatum 17 dec 2007.

9500 g             pilsmout              3   ebc
1810 g             munchener         15   ebc
780  g             cara-cristal         120 ebc
210  g             chocolademout    800 ebc 
1060 g            bruine kandijsuiker
50    g            Hallertau Perle       6.3 %
24    g            Hallertau hers        3,4 %
23    g            sinaasappelschillen gedroogd.
35    l            maischwater
23    l            spoelwater
3      l           giststarter Wyeast 1762

Maischschema

10 min.      50 ºC
40 min.      63 ºC
25 min.      74 ºC
2  min        78 ºC

Kooktijd 90 min.
De Hallertau Perle FWH
Hallertau Hersbrucker     10 min.
sinaasappelschillen 10 min.

Begin SG 1092
Eind SG   1016

Op 6-1-2008 overgeheveld in een schoon vat om te lageren in het houthok, buitentemperatuur.
op 16-1-2008 gebotteld met wat gist die ik in de koelkast bewaard had.
Hergisten mislukt, opnieuw gebotteld na toevoegen van een half zakje S -33 en 5 gr suiker per ltr. bier op 31-1 2008
Zo zie je maar, wat gerommeld bij het bottelen, maar het wordt altijd bier!
Succes
            Richard Schrijver..



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Rene Geilings

Hierbij wil ik jullie graag het recept geven van mijn kloonbrouwsel:

Chimay blauw kloon 60 liter, brouwdatum 17 november

Pilsener                      15 kg (67,4%)      
Tarwemout                   2 kg (9%)
Cara-crystal 120 ebc      2 kg (9%)
Special B                      1 kg (4,5%)
Bruine basterdsuiker        2 kg (9%)
Bruine kandijsuiker       250 gr (1,1%)

Spalter Select    hopbloemen 4,6%  alfazuur, 90 minuten meekoken
Styrian Goldings  hopbloemen 5,25% alfazuur, 15 minuten meekoken
 
Maischschema : 55 graden;10 minuten - 63 graden;60 minuten  - 73 graden;20 minuten
Maischwater 74 liter = 1:3,7
spoelwater  23 liter
 
Gist Wyeast 1214 Belgian Ale met giststarter van 3 liter
 
Begin sg 1080
Eind sg 1012
schijnbare vergistingsgraad 84%
 
Kleur 49 ebc volgens Morey in Promash
Bitterheid 23 ibu volgens Garetz in Promash
 
Totale kooktijd 90 minuten
Bottelsuiker 5 gram/liter
 

2e prijs klasse E ONK 2008



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Brewzilla

Beste brouwers,

Met trots en genoegen plaats ik hier de receptuur van mijn winnende Chimay Blauw. Het was de eerste (en enige) keer dat ik dit recept gebrouwen heb, nota bene op een gezamenlijke brouwdag van onze vereniging. Een deel van de credits komt daarom op naam van onze Inkoop-commissie (Gerrit en Arjen) voor de receptuur en de ingrediënten, en onze Gist-commissie (Herman) voor de giststarter.

Een paar bijzonderheden zijn nog wel het vermelden waard. Het bier heb ik gebrouwen met een HERMS-installatie (Brewzilla 2.3) en no-sparge, dus zonder spoelwater. En aangezien ik normaal afvul op apo33-flessen heb ik het gebottelde bier op het laatst teruggekoeld naar 0 ºC, vervolgens rustig gekanteld (om de gist los te maken) en toen overgeschonken naar (voorgekoelde) Euro-flessen.

Of dat het verschil heeft gemaakt? Geen idee, en we zullen het nooit weten. Ik ga het bier namelijk nooit meer brouwen, want ik hou helemaal niet van Chimay Blauw...  :D

batch78
naam/typeChimay Blauw
giststarter
aanmaakdatum(door Herman Assendelft)
moutextract [gram]
starter [liter]
giststamW 1214: Belgian Ale (Chimay)
gistdatum-
brouwen
brouwdatum17-11-2007
recept voor x liter20
schroten
ingrediënt1pilsmout (3 EBC)5000
ingrediënt2cara (120 EBC)320
ingrediënt3munich (15 EBC)900
ingrediënt4choco (900 EBC)64
ingrediënt5
ingrediënt6kandij500
maischen
storten [gram]6784
methodeRIMS (Brewzilla 2.3)
start water [liter]no sparge31
inmaischratio [liter per kilo]
pH
stap 110 min50 ºC
stap 230 min63 ºC
stap 325 min74 ºC
zetmeeltest (jodium)
afronden5 min78 ºC
filteren
methodemetalen filterbodem
spoelwater [liter]no sparge0
pH spoelwater-
koken
start wort [liter]24
start Brix / Plato
start SG
totaal [min]90
verdamping
ingrediënt1 (gram na min.)Hallertau Perle (5,2%)30,0 na 5
ingrediënt2East Kent Goldings (4,6%)4 na 80
ingrediënt3(kandij toevoegen)
koelen
methodeRVS-dompelkoeler
fermenteren
start SG (gewenst)1090
start Brix / Plato20,2
start SG (gerealiseerd)1084
start wort [liter]15
vergistingsvatQ
aansteltemperatuur20 ºC
gist toevoegen-
beluchtenkletteren
storting (kg)6,8
2e vergisting
vergistingsvat
temperatuur
Brix
SG (schijnbaar)1000
SG (gecorrigeerd)-
dryhop toevoegen
aantal dagen28 dagen
bottelen
botteldatum15-12-2007
bottelvatP
eind SG (gewenst)1020
eind Brix10,3
eind SG (schijnbaar)1041
eind SG (gecorrigeerd)1014
eind Plato3,7
vergistingsgraad83%
ABVexcl.(gewenst)9,8
ABVexcl.(gerealiseerd)9,7
suiker: typekristalsuiker
suiker: gram/liter7,5
bottelvolume [liter]
totaal bottelsuiker [gram]
ABVincl.(gewenst)10,3
ABVincl.(gerealiseerd)10,2
flessen gevuld24
type flesapo (33 cl)
leeftijd [dagen]198 dagen
koeldatum17-01-2008
aantal dagen14
opmerkingbrouwdag tWW;
ONK2008: E-028;
op 05-05-2008 van 33 cl naar 30 cl



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Jacques

Van Raymond Oosterwijk ontving ik vanavond zijn recept waarmee hij de eerste prijs heeft gewonnen tijdens het ONK 2009.
Raymond was ook zo vriendelijk om ook zijn logboekgegevens te verstrekken.




Recept Quadrupel voor 33 liter
Mout:
6kg Pilsmout
3 kg Munichmout 20EBC
1 kg Karamelmout 150EBC
1 kg kandijsuiker
40g chocolademout

Hop:
142g Hallertau (4.0%) 60 min gekookt
30g Hallertau (4.0%0 15 min gekookt

Logboek:
Zaterdagmorgen 27-12-2008 10u gistzak kapot geknapt (Wyeast 1762
Belgian Abbey II XL dd 27 oct 2008). Na 3 uur begon deze al dik te
worden. Geen giststarter gemaakt.
Zaterdagmiddag geschroot.

Maischwater 30 liter (1:3, zonder kandijsuiker en choc mout).
1,5 liter water in dubbele wand gedaan.
30l warm water in de ketel en verwarmen naar ong 48 graden.
Alle mout behalve choc mout en kandijsuiker toegevoegd om 9:45 uur.
Verwarmen naar 53 ºC (bij 51 ºC gestopt met branden).
53gr rust van 9:52 tot 10:12 uur (20 min)
pH=5,5. Geen correctie.
Van 10:12 tot 10:28 verwarmen naar 63 ºC Brander gestopt bij 60 ºC.
Niet later, nu bij 61 ºC gestopt. Liep door tot 6 ºC. 1,5 l koud
water toegevoegd
(totaal 31,5 l maischwater).
Van 10:28 tot 10:58 rust op 63 ºC (30 min).
Van 10:58 tot 11:12 verwarmen naar 66 ºC.
Om 11:12 jodiumproef kleurt nog blauw.
Van 11:12 tot 11:47 rust op 66gr (35 min).
Om 11:47 jodium wordt heel iets blauw (buitenste randje).
Van 11:47 tot 11:57 verwarmen naar 72 ºC.
Om 11:57u jodium blijft bruin.
Van 11:57 tot 12:07uur rust op 72 ºC (10 min).
Om 12:07 u jodium blijft bruin.
Van 12:07 u tot 12:17 uur verwarmen naar 80 ºC.
Rust op 80 van 12:17 uur tot 12:27 uur.
Beslagkuip wordt spoelkuip. Hevelfilter erin en rust.
Ondertussen spoelwater verwarmt naar zo'n 80 ºC.
Eerste keer dat ik het spoelwater op aanrecht en op 3 kratten
heb geplaatst. Van hieruit direct in de beslagkuip laten lopen.
Dit om de oxidatie te verminderen.
Start spoelen om 12:32uur.
Spoelen tot 13:00 uur.
Ongeveer 15 liter spoelwater toegevoegd.
Ongeveer 37 liter wort (43 cm in ketel).
Kandijsuiker en choc mout toegevoegd.
SG voor het koken incl kandijsuiker en choc mout: 1.078.

Koken van 13:22 u tot 14:22 u (60 min).
Vanaf begin koken 142 g Hallertau herzbrucker hop toegevoegd.
Om 14:05 u 4 l water toegevoegd.
Om 14:05 uur, 14 g koriander (minstens 2 jaar oud), 3 vingers Iers mos.
Koelspiraal erin om 13:15 uur.
Afkoelen met koelspiraal. Halve banaan toegevoegd na koken.

Aantal liters wort na koelen: 34 l
32,50 liter (zonder giststarter).
pH wort na het koelen: niet gemeten.
SG na het koelen: 1.084.

Beluchten van 16:00uur tot 16:20 uur met pure zuurstof (0,5l/min)
minimale stand.
Giststarter toegevoegd om 16:15 u.
Beluchten van 16:50 tot 17:10 u.
 


Voor de discussie over dit recept zie hier.

jorisstoop

Hierbij het recept waarmee wij de 3e prijs hebben gewonnen op het OBBK 2009.
De bron van het recept is de Biertypengids van Derek Walsh

Recept voor 20 liter

Gebrouwen soort bier    :    Quadrupel
Brouwnummer      :   011
Receptnummer      :    011
Brouwdatum      :    15-11-2008   
Keuringsklasse      :   d (ABCDV)
Gebrouwen aantal liters   :    20
Begin SG         :   1072
Tussen SG      :   1012
Eind SG         :   1010
Botteldatum      :    27-12-2008


Ingrediënten
--------------------------------------------------------------------
Moutsoorten / granen in grammen
1. Pilsmout (3 EBC)    3920
2. Caramout (120 EBC)    700
3. Chocolademout (800 EBC)     70
4. Munchnermout (15 EBC)   1750

5. Bruine vloeibare kandijsuiker 0.560 liter   (20 min meekoken)
6. Iers mos         10 gram   (20 min meekoken)      


Hopsoorten in grammen + Alfazuurgehalte in %
1.   Spalt Select 5,7%, 35 gram, IBE 25 (toegevoegd bij begin koken)

Gistsoort:
Wyeast 1214


Maischschame            
----------------------------------------------   
Rust 1   38   10   
Rust 2   45   15   
Rust 3   52   20   
Rust 4   67   45   
Rust 4   72   10   
Rust 5   80   5   


Overige:
-------------------------------------------------
20 liter maïschwater.
15 liter spoelwater
Kooktijd 1 uur 15 minuten

Jacques

Van Richard Schrijver ontving ik het recept waarmee hij een eerste prijs gewonnen heeft in de D klasse.
Het Excel bestand is aan dit bericht gekoppeld.



Brouwnummer      113               
Datum    21-11-2009

                        
Biertype      Hertog Jan Grand Prestige                  
Hoeveelheid      42 ltr.               Grote pan   

Ingrediënten      hoeveelheid      Soort            

1      7560    gr.      Pilsmout         3 ebc            
2      5080    gr.      Amber        50 ebc            
3      2122    gr.      Tarwemout      3 ebc            
4      2000    gr.      Witte kandijsuiker            
5      100      gr.      Kristalsuiker            
6      50       gr.      Admiraal    12,00%         
7      37       ltr      Maischwater            
8      26       ltr      Spoelwater            
9      Giststarter      Opgekweekt uit 4 flesjes Westmalle Dubbel            


Maischen      temperatuur  [ c ]         Tijd [ min ]         

1      52         stort         
2      60         40         
3      72         15         
4      78         2         


Koken      Temperatuur  [ c ]         Tijd [ min ]      Gram   

Admiraal              FWH         90      50   
Admiraal              FWH         15      10   
Witte kandijsuiker      101         15      2000   
Kristalsuiker      101         15      100   


Opmerkingen                        

SG op 12 dec. 1022. Overgeheveld in een schoon vat om te lageren                        
                        

Begin SG       Eind SG      ALCOHOL %              EBU           EBC   

1092      1022      9,9            


Botteldatum      Kleur dopjes      Soort Flesjes            

22-12-2009      Goud      Westmalle            
                        

pierlo

Recept voor 14 l quadrupel

2500 g pilsmout        3ebc
  500 g tarwemout
  450 g caramout     50 ebc
  200 g special b    300 ebc
  500 g crystalmout 120 ebc
  500 g bruine kandijsuiker

  gist Brewferm top korrel

  hop Styrian Gold meteen mee koken  4,8% 26 g
          Tettnanger  laatste 10 min      4,4% 10 g
  koriander 5 g      laatste 10 min

Maischschema
  50  53  66  74  78 graden
  20  20  45  60    5 min

  8 L spoelwater

  SG 1090 begin
  SG 1018 eind

Met dit recept is de derde plek behaald op de ONK 2011 te Veenhuizen



Voor de discussie naar aanleiding van dit recept zie hier.

Jacques

Win Vossen heeft met het onderstaande recept hij de eerste prijs gewonnen in klasse D bij het ONK 2012.
Met het zelfde recept/brouwsel heeft hij de eerste prijs in de klasse D gewonnen bij het OBBK 2012!



Brouwnummer   004       Brouwers
Datum   21-01-2012      Wim v Vossen
Biertype   Rochefort 10 Gastbrouwer Hans Adriaanse
Hoeveelheid   40 liter
EBU           25   
     
Ingrediënten
Hoeveelheid gram   Soort         EBC     %
 14000             Pilsmout      3   
  1900             Caramelmout   120   
    40             Chocolademout 800 Ontbit   
   800             Rietsuiker     
   800             Bruine kandijsuiker     
    17             Hallertau korrels      7,8
    19             Goldings korrels       5,2
    28             Saaz korrels           4,5
           
           
Gist  soort   Hoeveelheid  liter   Start   Temperatuur graden
Wyeast 1762 xl   Klapzak           13-01-2012   19
   Doorstart                       15-01-2012   21
                                   17-01-2012   24
                                   20-01-2012   24
       
Maischen      Temperatuur   Minuten
1             56            15
2             60            25
3             63            30
4             68            15
5             78             20

Maischwater   
Hoeveelheid  liter       36     
Aangezuurd   Begin  pH   Eind   pH   
             7           5   

Spoelwater   
Hoeveelheid  liter   Temperatuur   
             36      85   
Koken   
Hoeveelheid gram      Hop            toevoegen Minuten
   17              Hallertau Korrels   FWH
   19              Goldings  Korrels   60
   28              Saaz      Korrels   60
         
         
Kooktijd     90    Minuten
         
Hoofdgisting   
Datum   Soortelijk gewicht   Temperatuur
21-01-2012   1100            21
         
Lageren
Van          Tot             Temperatuur
05-02-2012   05-03-2012      5

Bottelen   
Datum   Soortelijk gewicht   Alcohol %
05-03-2012   1012             12,4

Opmerkingen   
Doorstart 2 liter water 200 gram moutextract en nutravit gistvoeding.




Voor de discussie over dit recept zie hier.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.