Van Bram Hoogesteeger heb ik zijn prijswinnend recept per mail ontvangen.
Brouw 122: Baltic Porter
brouwdatum: 27/11/09 Begin SG 1112 (20 ºC)
einde gisten: /12/09 (19 0C) (jong bier goed beluchten)
bottelen: 22/12/09 (7,3 l) Eind SG 1030 (Ca. 1020)
lagering: (19 0C) (met champgnegist lageren)
Bottelen: 19/02/10 (19 0C) Eind SG 1020
1ste partijtje 7,3 liter (s.g. 1030) gebotteld 22-12-09 was al op.
2de partijtje 8,5 liter (s.g.1020) gebotteld op 19-02-10 nagegist met champagnegist.
Gisten en nagisten doe altijd in een schone glazen fles.
15 ltr plan 62 EBU
4800 g Pale ale mout 7 EBC
1000 g Biscuit 50 EBC
680 g Cara-Amber 60 EBC
250 g Zwarte mout 1200 EBC
100 g Rookmout
1280 g Donkere Kandij 150-300 (begin koken toegevoegd)
Maischwater 22 l
Spoelwater 7 l
Maischschema
66 ºC 90 min
78 ºC 4 min
Volledige kooktijd 90 min
HOP
Goldings 2,0 % 6 g laatste 10 min.
Target 8,7 % 42 gr. Volledige kooktijd
Gist
Wyeast 1084 Irisch Ale.
Opmerkingen:
bottelsuiker 7 g/l
Voor de discussie naar aanleiding van dit recept zie hier.