Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoeveel gistcellen in een starter? (Experiment)  (gelezen 10572 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline PietO

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 675
  • DeGulleGamel
    • Bergsch Bierbrouwers Gilde
Re: Hoeveel gistcellen in een starter? (Experiment)
« Reactie #25 Gepost op: 07-10-2010 23:13 u »
Daar heb ik eens een experiment aan gewaagd. Dat was met traditionele giststarters
Uit dat experiment bleek dat je de meeste gistgroei hebt bij 1040. En daarmee werd eerdere kennis bevestigd.
Dat waag ik sterk te betwijfelen: indien je 2x het volume neemt van de starter (dus SG=1020) met dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen krijg je snellere gistgroei en meer cellen (bij zelfde temp / zuurstof toevoer). Durf ik direct om te wedden.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.174
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoeveel gistcellen in een starter? (Experiment)
« Reactie #26 Gepost op: 07-10-2010 23:30 u »
Dat waag ik sterk te betwijfelen: indien je 2x het volume neemt van de starter (dus SG=1020) met dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen krijg je snellere gistgroei en meer cellen (bij zelfde temp / zuurstof toevoer). Durf ik direct om te wedden.

De starters hadden hetzelfde volume. Als je uitgaat van twee keer het volume bij een starter die de helft minder zwaar is, heb je gelijk. Maar dat is niet de gebruikelijke praktijk als we het over starters hebben.

Het was destijds voor mij verrassend te zien dat een zwaardere wort (1070) niet meer gist gaf.

Offline PietO

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 675
  • DeGulleGamel
    • Bergsch Bierbrouwers Gilde
Re: Hoeveel gistcellen in een starter? (Experiment)
« Reactie #27 Gepost op: 07-10-2010 23:58 u »
De starters hadden hetzelfde volume. Als je uitgaat van twee keer het volume bij een starter die de helft minder zwaar is heb je gelijk. Maar dat is niet de gebruikelijke praktijk als we het over starters hebben.

Inderdaad, niet voor de meeste brouwers gebruikelijk, maar wel voor mij; de eerste opstart van mijn starters met cryoparels gebeurt met SG=1020 (tot 12 ml); daarna meestal over naar SG=1003 en fedbatch. Simpel gezegd, SG=1040 is voor gist niet de meest optimale dichtheid om de groeien, maar wel voor de meesten onder ons wel het eenvoudigst om goede starters te maken!

Voor diegenen die de ruimte hebben om hun starter twee maal zo groot te maken met dezelfde hoeveelheid voeding en daarna laten bezinken / afgieten, kunnen meer gistcellen oogsten dan "normaal". Of deze cellen allemaal nodig zijn is een ander verhaal.

 

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hoeveel gistcellen in een starter? (Experiment)
« Reactie #28 Gepost op: 08-10-2010 19:30 u »
Het was destijds voor mij verrassend te zien dat een zwaardere wort (1070) niet meer gist gaf.

Op zich niet zo'n verrassing gezien de toxische effecten van alcohol en meer osmotische stress.
Dat het omslagpunt voor gewone starters (batch) ongeveer bij 1040 ligt, is wel lekker makkelijk aangezien je mooi 100 g/L extractpoeder kan gebruiken! :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.174
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoeveel gistcellen in een starter? (Experiment)
« Reactie #29 Gepost op: 09-10-2010 09:27 u »
Op zich niet zo'n verrassing gezien de toxische effecten van alcohol en meer osmotische stress.

Daar staat weer tegenover dat er veel meer voedingstoffen zijn in een wort van 1070 ten opzichte van een wort van 1040. Ondanks die extra voedingstoffen was er geen gist extra gevormd. De door jou genoemde oorzaken hadden een veel groter effect dan ik verwacht had.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hoeveel gistcellen in een starter? (Experiment)
« Reactie #30 Gepost op: 09-10-2010 19:43 u »
Als je je bedenkt dat vanaf 0,5% al Crabtree optreedt en 1040 10% is, is het meer de verrassing dat het omslagpunt nog zo hoog ligt. :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.174
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoeveel gistcellen in een starter? (Experiment)
« Reactie #31 Gepost op: 09-10-2010 20:29 u »
Als je je bedenkt dat vanaf 0,5% al Crabtree optreedt en 1040 10% is, is het meer de verrassing dat het omslagpunt nog zo hoog ligt. :)

We hebben deze kennis nog niet zo lang hier op het forum. Destijds was het een hele verrassing ook omdat zware bieren toch ook redelijk uitgisten en behoorlijk wat depot vormen.
Eigenlijk is het een wonder dat een wort met een begin SG van 1100 zelfs nog aan het gisten komt.  ;D

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hoeveel gistcellen in een starter? (Experiment)
« Reactie #32 Gepost op: 09-10-2010 21:16 u »
De mooie wonderen van het vak inderdaad!

Al heeft vergisting natuurlijk een ander doel dan opkweken. :)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Hoeveel gistcellen in een starter? (Experiment)
« Reactie #33 Gepost op: 09-10-2010 21:20 u »
Al heeft vergisting natuurlijk een ander doel dan opkweken. :)

Maar het is wel mooi meegenomen dat er tijdens de vergisting een hoop extra biomassa wordt gemaakt dat nadien voor een steviger bier kan worden ingezet.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hoeveel gistcellen in een starter? (Experiment)
« Reactie #34 Gepost op: 11-10-2010 16:32 u »
Ik weet  niet of het de juiste plek is, maar ik heb een probleempje. Zaterdag heb ik gebrouwen, 22 liter "geuze". Smackpack Propegator 2 dagen van te voren geactiveerd. Hij werd helemaal niet bol zoals ik gewend was. Geen starter gemaakt. Zo in het wort gegooid (dat ging voorheen prima). Maar op dit moment is de gisting nog steeds niet gestart. Moet ik geduld hebben? Het is de Belgian Blend Lambic gist.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Hoeveel gistcellen in een starter? (Experiment)
« Reactie #35 Gepost op: 11-10-2010 17:00 u »
Tsja, dat is lastig te zeggen... ik had laatst een soortgelijk probleem en de starter waarin ik hem heb toegevoegd sloeg na een dag aan. Probleem is nu wel, heb je een infectie te pakken zo dadelijk of komt het uit de lambiek gist :o .

Een propegator is per definitie te weinig voor 22 liter.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.277
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hoeveel gistcellen in een starter? (Experiment)
« Reactie #36 Gepost op: 11-10-2010 19:42 u »
Smackpack Propegator 2 dagen van te voren geactiveerd.

Dat is wel een beetje laat....ik doe dat altijd minstens een week van te voren.....

Probleem is nu wel, heb je een infectie te pakken zodadelijk of komt het uit de lambiek gist :o .

Een lambiek/geuze is een geinfecteerd bier....dus dat maakt ook niet uit...

Moet ik geduld hebben?

Ten alle tijden..houd er maar rekening mee dat dit bier tijd nodig heeft om op smaak te komen en uiteraard ook om te vergisten.....


Offline Zweed

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: se
Re: Hoeveel gistcellen in een starter? (Experiment)
« Reactie #37 Gepost op: 11-10-2010 19:51 u »
Dat is wel een beetje laat... ik doe dat altijd minstens een week van te voren....
Een week vind ik dan weer een beetje vroeg. Volgens Wyeast website smak je je pak 3 uur voor het enten of vroeger. Als het pak redelijk vers is smack ik hem de avond voordien. Dat is ruim voldoende. Een week van tevoren? Ben je niet bang dat de gist dan al weer in slaap gevallen is?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Hoeveel gistcellen in een starter? (Experiment)
« Reactie #38 Gepost op: 11-10-2010 20:00 u »
Oscar bedoelt de starter maken.
Ik persoonlijk maak de starter op het moment dat het pak bol staat.
Kan 3 uur zijn of 1,5 dag.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.174
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoeveel gistcellen in een starter? (Experiment)
« Reactie #39 Gepost op: 11-10-2010 20:08 u »
Ruim van te voren het binnenzakje kapot slaan is geen probleem.
Ook ik ga uit van een week van te voren. Dit komt doordat ik ook oudere zakken gebruikt.
Zodra het zakje redelijk opgebold is zet ik het in de koelkast. Op dit manier blijft de gist in een goede conditie.
Vervolgens gebruik ik de inhoud van het zakje voor een giststarter die ik altijd maak. Dat moet ook wel om dat ik meestal tussen de 30 en 40 liter per keer brouw.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hoeveel gistcellen in een starter? (Experiment)
« Reactie #40 Gepost op: 11-10-2010 20:51 u »
Dat is wel een beetje laat....ik doe dat altijd minstens een week van te voren.....

Een lambiek/geuze is een ge´nfecteerd bier....dus dat maakt ook niet uit...

Ten alle tijden..houd er maar rekening mee dat dit bier tijd nodig heeft om op smaak te komen en uiteraard ook om te vergisten.....

Ok, dus geen nieuwe gist bestellen. Ik ben benieuwd.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hoeveel gistcellen in een starter? (Experiment)
« Reactie #41 Gepost op: 12-10-2010 18:52 u »
Er zit nu een klein schuimlaagje op, hij gaat aan de gang.

Tags: