Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2010 C3 Tripel - Richard Schrijver  (gelezen 6241 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.724
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
OBBK 2010 C3 Tripel - Richard Schrijver
« Gepost op: 03-10-2010 11:12 u »
Van Richard Schrijver ontving ik het recept waarmee hij een derde prijs gewonnen heeft in de C klasse.
Het Excel rekenblad dat ik van Richard gekregen heb is aan dit topic gevoegd.



Brouwnummer      117               
Datum   23-01-2010

                        
Biertype      Karmeliet                  
Hoeveelheid      40      ltr.               Kleine Pan   

IngrediŽnten      Hoeveelheid      Soort            
                        
1      8000     gr.      Pilsmout                      3 ebc      
2      400      gr.      Munchener           15 ebc      
3      400      gr.      Tarwemout             3 ebc      
4      880      gr.      Tarwevlokken            
5      2000    gr.      Havervlokken            
6      40        gr.      Hallertau Hers      3,40%      
7      60        gr.      Challenger      6,60%      
8      44        gr.      Saaz      3,80%      
9      800      gr.      Suiker            
10      1         gr.      Iers Mos            
11      14        gr.      Sinasappelschillen            
12      18       gr.      Koriander            
13      32       ltr.      Maischwater            
14      26       ltr.      Spoelwater            
15      1 smackpak      Wyeast 3787      3 ltr. Giststarter      

Maischen      Temperatuur [ c ]      Tijd [ min ]            

1      62      30            
2      72      30            
3      78      2            

Koken      Temperatuur      Tijd [min ]       Gram      

Challenger             FWH      75      60      
Hallertau Hers      101      10      40      
Saaz      101      10      44      
Iers Mos      101      25      16      
Sinasappelschillen      101      10      14      
Suiker      101      10      800      
Koriander      101      10      1      


Opmerkingen                        

Tarwe en de havervlokken eerst verstijfseld op 100 graden gedurende een half uur en toegevoegd bij temp. 1                        

29-01-2010 in een schoon vat om te lageren. SG 1016                        


Begin  SG      Eind  SG      Alcohol              EBU              EBC

1070      1016      7,70%            
                        

Botteldatum      Kleur Dopjes      Soort Flesjes      Hoeveelheid in de Flesjes      

14-02-2010      Goud       Westmalle      36 ltr.      

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Bruyn

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • 24 uren = 1 dag. 24 flesjes = 1 bak bier. Toeval ?
Re: OBBK 2010 C3 Tripel - Richard Schrijver
« Reactie #1 Gepost op: 24-11-2010 07:40 u »
Wij willen ons ook eens wagen aan deze karmeliet.

Toch hier even een vraagje over:

Tarwe- en havervlokken eerst verstijfselen is duidelijk. Maar moeten deze ( om toe te voegen ) eerst ook nog door de moutmolen of mogen die gewoon zo toegevoegd worden ?

Groeten,

Dirk

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.724
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK 2010 C3 Tripel - Richard Schrijver
« Reactie #2 Gepost op: 24-11-2010 07:59 u »
Tarwe- en havervlokken eerst verstijfselen is duidelijk. Maar moeten deze ( om toe te voegen ) eerst ook nog door de moutmolen of mogen die gewoon zo toegevoegd worden ?

Tarwe- en havervlokken hoeven niet eerst verstijfseld te worden is mijn ervaring. Verstijfelsen is een heel gedoee. Vaak ontaardt het in een boel geklieder. Gewoon toevoegen aan het beslag levert een heel redelijk rendement op.
Je zou de vlokken door de schootmolen kunnen halen maar ook dat is niet noodzakelijk.

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 785
  • Land: nl
Re: OBBK 2010 C3 Tripel - Richard Schrijver
« Reactie #3 Gepost op: 31-07-2011 15:53 u »
Op mijn zoektocht naar BIAB info kwam ik een filmpje tegen met iemand die ook havervlokken gebruikte maar die eerst een tijdje in de oven deed. Wat heeft dat dan voor effect?

Tags: