Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vervallen bier  (gelezen 15037 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline rutger

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Vervallen bier
« Gepost op: 30-09-2010 21:38 u »
Hey,

Zoals de titel het al zegt, wat is er nog aan te vangen met vervallen bier?
Ik heb nog een half kratje Donkere Grimbergen staan, ongeveer een 3 maand over datum.
Het bier ruikt en proeft zuur.

Is er nog wat aan te vangen met dit ooit heerlijke bier  :huilen:

greetz

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.900
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vervallen bier
« Reactie #1 Gepost op: 30-09-2010 22:17 u »
Bier dat over de datum is wordt maar zelden zuur. Wel wordt het bier meestal minder fris van smaak. Het krijgt een papier- tot kartonachtige smaak.

Sommigen van ons zijn liefhebbers van oud bier. Zelf heb ik liever wat jonger bier.

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Vervallen bier
« Reactie #2 Gepost op: 30-09-2010 22:20 u »
Mijn advies: gootsteen!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.856
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vervallen bier
« Reactie #3 Gepost op: 01-10-2010 00:26 u »
Ik heb nog een half kratje Donkere Grimbergen staan, ongeveer een 3 maand over datum.
Het bier ruikt en proeft zuur.

Is er nog wat aan te vangen met dit ooit heerlijke bier  :huilen:

Je kunt er nog prima mee koken...In een soep bijvoorbeeld.... :)

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 628
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: Vervallen bier
« Reactie #4 Gepost op: 01-10-2010 02:26 u »
Je kunt er nog prima mee koken...In een soep bijvoorbeeld.... :)

Een advies waar mijn hartje van gaat gloeien!  :groots:  :groots:  :groots:

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Vervallen bier
« Reactie #5 Gepost op: 01-10-2010 08:15 u »
Je kunt er nog prima mee koken...In een soep bijvoorbeeld.... :)

Net als voor bier geldt ook voor eten: voor goed eten geen slechte ingrediŽnten gebruiken. Gootsteen lijkt me dus de beste optie.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Vervallen bier
« Reactie #6 Gepost op: 01-10-2010 08:23 u »
Net als voor bier geldt ook voor eten: voor goed eten geen slechte ingrediŽnten gebruiken. Gootsteen lijkt me dus de beste optie.

Op zich eens met dit antwoord, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van wat er met het bier gebeurd is. Als het mooi verzuurd is ŗ la Duchesse / Rodenbach enz, dan doet het het misschien nog goed in bijvoorbeeld stoofvlees! (soep lijkt me minder)

Offline rutger

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vervallen bier
« Reactie #7 Gepost op: 01-10-2010 09:01 u »
Hey iedereen,

Met spijt in het hart ga ik ze toch door de gootsteen kieperen :)
Wel heb ik dan verse flesjes voor mijn bier dat nu te borrelen staat  :proost:
Bedankt voor de info iedereen!

greetz

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Vervallen bier
« Reactie #8 Gepost op: 01-10-2010 09:18 u »
Met spijt in het hart ga ik ze toch door de gootsteen kieperen :)

Zonde, zonde, zonde...
Als je ze verder laat verzuren, dan kan je ze versnijden met een
vers bier om zodoende een mooie Vlaams Rood te brouwen.

http://www.cafe-de-engelbewaarder.nl/index.php?redir=includes/grand-cru-rb



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.900
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vervallen bier
« Reactie #9 Gepost op: 01-10-2010 09:27 u »
Zonde, zonde, zonde...
Als je ze verder laat verzuren, dan kan je ze versnijden met een
vers bier om zodoende een mooie Vlaams Rood te brouwen.

Het is voor mij heel erg de vraag of die bier wel verzuurd is. Grimbergen is een merk van een hele grote brouwerij waarvan ik nog nooit ook maar ťťn flesje verzuurd bier van geproefd heb.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.924
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Vervallen bier
« Reactie #10 Gepost op: 01-10-2010 10:12 u »
Je kunt er nog prima mee koken...In een soep bijvoorbeeld.... :)
:(  papier/kartonsoep?

Ik zou actieve koolbehandeling geven en dan vuurke eronder..  >:D
is beter dan gootsteen... Grimbergen Whisky

Op dit forum is er zelfs iemand die kan stoken terwijl hij slaapt.
Ik ken er die dat doen wanneer de douane slaapt. :proost:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.856
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vervallen bier
« Reactie #11 Gepost op: 01-10-2010 13:14 u »
Net als voor bier geldt ook voor eten: voor goed eten geen slechte ingrediŽnten gebruiken.

Het zuur in een bier (vaak melkzuur) proef je niet in een soep. De biersmaak (donkere mouten en ietdje van de bitterheid) proef je wel. Dave heeft een keer bij mij een soep geproefd welke gemaakt was met "verzuurt" bier (0,75 liter bier op 5 a 6 liter soep).
Was een lekker soeppie.. :)

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Vervallen bier
« Reactie #12 Gepost op: 01-10-2010 13:40 u »
Ik vind de bruikbaarheid van bier in de keuken maar beperkt. Hopbitterheid past niet in veel gerechten. Niet-bittere bieren kiezen dus, wat veel van de lekkerste al grotendeels uitsluit.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.856
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vervallen bier
« Reactie #13 Gepost op: 01-10-2010 13:42 u »
Niet-bittere bieren kiezen dus, wat veel van de lekkerste al grotendeels uitsluit.

Of de hoeveelheid bier dat je in het recept gebruikt aanpassen....

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Vervallen bier
« Reactie #14 Gepost op: 01-10-2010 14:03 u »
Natuurlijk, maar wat mij betreft blijft er dan niet veel biersmaak over. Vandaar dat ik het 'beperkt' noem. Een half flesje Westmalle tripel in een stoofpot is wat mij betreft al teveel. Met de dubbel gaat het beter maar ik gooi er liever een halve fles wijn in.
Rodenbach kan goed, en geuzes natuurlijk. Ook een vooszoet bier als Duchesse kan je best in het eten gooien.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Vervallen bier
« Reactie #15 Gepost op: 01-10-2010 17:21 u »
Hopbitterheid past niet in veel gerechten.
Alleen kip denk ik.
Kip is vrij mild.


Offline Zaphod_B

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
    • IT Consultant
Re: Vervallen bier
« Reactie #16 Gepost op: 01-10-2010 17:30 u »
Natuurlijk, maar wat mij betreft blijft er dan niet veel biersmaak over. Vandaar dat ik het 'beperkt' noem. Een half flesje Westmalle tripel in een stoofpot is wat mij betreft al teveel.
Dan heb je mijn konijn in bier nog nooit geproefd ;). Gaan twee flessen Westmalle dubbel in, geen water. Het konijn stooft daar bijna een uur in, met wat ui en laurier etc. Op 't laatst ontbijtkoek en champignons, kwartiertje. Dan het konijn eruit, en van het vocht een dikke saus maken met een bekertje slagroom, even laten inkoken.
Je weet echt niet wat je proeft! ;)
En de hop proef ik dan helemaal niet meer. Levert juist een hele mooie subtiele smaak.

Dit is trouwens een klassiek Belgisch recept. En mijn marokaanse slager om de hoek verkoopt voor hele schappelijke prijzen konijn... uit belgie!

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Vervallen bier
« Reactie #17 Gepost op: 01-10-2010 17:37 u »
Waar woon je?
Ik krijg trek.
 :proost2:

Offline Zaphod_B

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
    • IT Consultant
Re: Vervallen bier
« Reactie #18 Gepost op: 01-10-2010 17:38 u »
Waar woon je?
Ik krijg trek.
 :proost2:
;)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.804
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Vervallen bier
« Reactie #19 Gepost op: 01-10-2010 18:35 u »
Dit is trouwens een klassiek Belgisch recept.

Volgens mij wordt in klassieke recepten bruin tafelbier gebruikt. Dat is zoet, laag alcoholish en nauwelijks bitter. Kinderen dronken het op school...


En ja, dat over de datum Grimbergen zuur is, dat lijkt mij ook sterk.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.924
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Vervallen bier
« Reactie #20 Gepost op: 01-10-2010 18:43 u »
Dan heb je mijn konijn in bier nog nooit geproefd ;). Gaan twee flessen Westmalle dubbel in,....... Dit is trouwens een klassiek Belgisch recept.

Juist. Ook Rodenbach wordt ervoor gebruikt, als dat niet zuur is ! :P

Of voor stoofkarbonaden (St2CO3:)

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Vervallen bier
« Reactie #21 Gepost op: 01-10-2010 19:21 u »
Ik zei toch, gootsteen. Een bier dat niet bedoeld is om zuur te worden en het toch wordt is nmi niet geschikt voor consumptie. Je kunt er elke draai aan maken, maar het blijft vies!

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Vervallen bier
« Reactie #22 Gepost op: 01-10-2010 20:12 u »
Inderdaad, konijn met Westmalle Dubbel -ik zei al dat die best goed gaat in eten- is een klassieker. Sterker nog, ik kom net van de Carrefour met in de tas een konijn en een paar flessen Westmalle Dubbel dankzij je lekkermakende opmerking.

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Vervallen bier
« Reactie #23 Gepost op: 01-10-2010 20:18 u »
Inderdaad, konijn met Westmalle Dubbel -ik zei al dat die best goed gaat in eten- is een klassieker. Sterker nog, ik kom net van de Carrefour met in de tas een konijn en een paar flessen WMDubbel dankzij je lekkermakende opmerking.

Nou, geniet er van man! Als ik dit morgen weer lees kots ik nog een keer!

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Vervallen bier
« Reactie #24 Gepost op: 01-10-2010 20:20 u »
Een bier lekker vinden omdat het vies is, gaat mij te ver!

Tags: bier aan tafel