Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: BONK 10 - 1 - Dubbelbock - Caspar  (gelezen 7332 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
BONK 10 - 1 - Dubbelbock - Caspar
« Gepost op: 28-09-2010 21:21 u »
Dag heren,

Bij deze het recept waarmee ik het BONK 2010 heb gewonnen met 90 punten.

Doppelbock

A ProMash Recipe Report

BJCP Style and Style Guidelines
-------------------------------

00-D  Derek Walsh - klasse  D, Dubbelbo(c)k

Min OG:  1.068   Max OG:  1.080
Min IBU:    20   Max IBU:    35
Min Clr:    66   Max Clr:   133  Color in EBC

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          17.20    Wort Size (L):     17.20
Total Grain (kg):         8.22
Anticipated OG:          1.077    Plato:             18.57
Anticipated EBC:          48.4
Anticipated IBU:          35.4
Brewhouse Efficiency:       51 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Extract   EBC
-----------------------------------------------------------------------------
  2.4     0.20 kg.  Light Dry Malt Extract (starter)                      1.004     17
 43.8     3.60 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        BelgiŽ         1.033      3
 43.8     3.60 kg.  Munichmout 15 - Dingemans     BelgiŽ         1.033     15
  7.3     0.60 kg.  CaraMunich (Cara 120) - Dinge BelgiŽ         1.005    120
  0.9     0.07 kg.  Chocolate (Mout Roost 900) -  BelgiŽ         1.001    800
  1.8     0.15 kg.  Melanoidin - Weyer            Duitsland      1.001     80

Exract represented as SG.

Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 20.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.80   8.1  First WH
 15.00 g.     Magnum                            Whole   14.50  24.2  60 min.
 20.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.80   3.1  10 min.
 10.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.80   0.0  0 min.

Yeast
-----

Wyeast 2206 Bavarian Lager

Water Profile
-------------

Profile:           Amersfoort - Nederland
Profile known for: Hardheid 1,02 mmol / 5,71 oDH

Calcium(Ca):          34.1 ppm
Magnesium(Mg):         4.1 ppm
Sodium(Na):           11.6 ppm
Sulfate(SO4):          4.6 ppm
Chloride(Cl):         11.4 ppm
biCarbonate(HCO3):    98.0 ppm

pH: 7.90

Mash Schedule
-------------

Mash Name: 3 staps maisch

Total Grain kg:     8.02
Total Water Qts:   34.87 - Before Additional Infusions
Total Water L:   33.00 - Before Additional Infusions

Tun Thermal Mass:   0.00
Grain Temp:        20.50 C


                     Step   Rest   Start   Stop  Heat     Infuse   Infuse  Infuse
Step Name            Time   Time   Temp    Temp  Type     Temp     Amount  Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
Inmaischen             0     15     62      62   Infuse    66       33.00   4.11
Maisch Stap 1          3     45     65      65   Infuse     0        0.00   4.11
Maisch Stap 2          3     15     68      68   Infuse     0        0.00   4.11
Uitmaischen           10      1     78      78   Infuse     0        0.00   4.11


Total Water Qts:           34.87 - After Additional Infusions
Total Water L:             33.00 - After Additional Infusions
Total Mash Volume L:       38.35 - After Additional Infusions

All temperature measurements are degrees Celsius.
All infusion amounts are in Liters.
All infusion ratios are Liters/Kilograms.

Notes
-----

1,5 gr CalciumSulfaat
2 ml CalciumChloride

Start SG 20.2 oBrix

Temp 1 uur na koelen 18,5 oC, na 5 uur 13 oC
12 dagen vergist bij 10,5 tot 11 oC.
2 dagen diacetylrust bij 14,5 tot 15 oC.

SG na 14 dagen 1030 / 12.1 oBrix 1 oC per dag terug gekoeld naar 10,5 tot 11 oC. (0,6 liter bier verloren?)

14-6-2010 - Na 30 dagen vat uit koeling gehaald (omgevingstemp 23 oC)
21-6-2010 - 2 gr / 10 liter Fermetis W34/70 toegevoegd (50 ml gehydrateerd)

Eind SG na 38 dagen 1013 / 9,4 oBrix
8,8% alcohol / SVG 82%
5,2 gr/l suiker / Botteldatum 22-6-2010 / Temp hergisting 12 tot 12,5 oC (2 weken)


Opvallende kenmerken bij bottelen:
Harde bittere smaak, vermoedelijk van de gist toevoeging. Het bier was ook niet zeer helder.

--> Deze smaak is later weggetrokken, ruilbieren waren iets over gecarboniseerd... ingeleverde bier was koel bewaard en had minder CO2.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 928
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: BONK 10 - 1 - Dubbelbock - Caspar
« Reactie #1 Gepost op: 28-09-2010 21:55 u »
Gefeliciteerd Caspar  :groots: en met een ondergist gebrouwen zoals het hoort bij een dubbelbock.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: BONK 10 - 1 - Dubbelbock - Caspar
« Reactie #2 Gepost op: 28-09-2010 22:15 u »
Thanx, ik ben zelf ook fan van ondergistende zware bieren :proost: .. Ik vind het alleen altijd lastig om het CO2 gehalte goed op orde te krijgen. Ik ben van plan om wat kegs en een Blichman Beergun te kopen, hiermee probeer ik mijn bieren nog beter naar mijn eigen smaak sturen :brouwen:.

Dit recept ga ik 100% zeker herbrouwen, echt een toppertje!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.724
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: BONK 10 - 1 - Dubbelbock - Caspar
« Reactie #3 Gepost op: 28-09-2010 23:13 u »
Caspar,

Bedankt voor het plaatsen!

Offline Wamser

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: br
Re: BONK 10 - 1 - Dubbelbock - Caspar
« Reactie #4 Gepost op: 29-09-2010 03:47 u »

Gaspar,

gefeliciteerd!!! :hoera: :duimop: :groots:

Tags: