BONK 2010 3 - Maibock - De Vier Broeders

Gestart door Adrie, 27-09-2010 15:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adrie

Hier dan ons recept die goed was voor de derde plaats op het BONK 2010.

Over het recept is HIER gediscussieerd.

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkVB041
Naam receptZon in de fles
Brouwdatum24 januari 2010
BiertypeMeibock & Blonde bock
Volume120 liter
Gewenst begin SG1.065 g/l
Berekende kleur16 EBC (Morey)
Berekende bitterheid27 IBU (Tinseth)

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement72%
Totaal brouwwater172 liter
Beslagdikte3,55 l/kg
Maischwater130 liter
Spoelwater42 liter
Kooktijd90 min.

Vergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Pilsmout 336523,771
Münchenermout (Dingemans)163512,800

Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Versuikering670753,55

Hop en kruiden
Ingrediënt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Spalt (tuin)3,4Hopbellen7540024
Hallertau Tradition5,5Hopbellen20503
Hallertau Tradition5,5Hopbellen0500

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWyeast 2206 Bavarian Lager
GistvormSlurry van vorig brouwsel
Volume slurry (l)0,7
Beluchtingstijd (uur)0,5


Oxhead

Gefeliciteerd Adrie  :duimop: is het recept voor 120 liter gebotteld bier of 120 liter na het koelen dus in het gistvat?
Wat waren de opmerkingen van de keurmeester?

Johannes

Ah, dus dit bier heb ik gisteren gedronken. Ik gokte al dat het een Meibock was.

Ik had van David een paar flessen meegekregen onder de noemer 'moutig bier' Nou was het bier zeker lekker moutig, maar ook zeker bitter. De 27 IBU lijkt haast aan de krappe kant. Wat opviel was het prachtige uiterlijk: mooie gouden kleur en een prachtige schuimkraag. Net alsof 'ie van de tap kwam. Topper! Derde plaats is 'ie zeker waard.

Adrie

Citaat van: Oxhead op 27-09-2010  19:15 uGefeliciteerd Adrie  :duimop: is het recept voor 120 liter gebotteld bier of 120 liter na het koelen dus in het gistvat?
Wat waren de opmerkingen van de keurmeester?

Hoeveelheden zijn altijd de hoeveelheid wort in de kookketel na koelen.

Adrie

Citaat van: Oxhead op 27-09-2010  19:15 uWat waren de opmerkingen van de keurmeester?

Goede uitvoering van dit type. Nasmaak wat harde bitterheid. Goed doordrinkbaar.

Jacques

Hoi Adrie,

Ook jij bedankt voor het snelle plaatsen van het recept.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.