OBBK 2010 C1 +Algemeen kampioen - India Pale Ale - De-Geert

Gestart door De-Geert, 27-09-2010 17:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

De-Geert

Met dit bier heb ik de 1e prijs categorie C en het algemeen kampioenschap gewonnen:
Forumlink:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,12669.msg216979.html#msg216979

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptLaguniettes II
KenmerkGB62
Brouwdatum30-7-2010
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters20
Werkelijk begin SG1060
Eind SG1012
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater30 liter
Maischdikte3,1 l/kg
Maischwater18,0 liter
Spoelwater12 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur29 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid48 EBU (Mark Garetz)/ 65 (Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
MO Pale80,1 %4600 gr4 EBC
Carahell5,9 %340 gr22 EBC
Tarwemout5,2 %300 gr3 EBC
Ambermout 50 EBC5,2 %300 gr49 EBC
crystal (Thomas Fawcett)3,5 %200 gr125 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Simcoe (pellets)14,0 %19 grKoud hop II0 EBU
Amarillo9,5 %4 grKoud hop II0 EBU
Chinook12,7 %10 grKoud hop II0 EBU
Amarillo9,5 %15 grKoud hop I0 EBU
Chinook12,7 %15 grKoud hop I0 EBU
Amarillo9,5 %20 gr0 minuten0 EBU
Chinook12,7 %20 gr0 minuten0 EBU
Chinook12,7 %10 gr30 minuten7 EBU
Amarillo9,5 %10 gr30 minuten5 EBU
Northdown8,0 %50 gr90 minuten37 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWyeast 1764 Rogue Pacman Ale
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter1500 ml

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
168°C90 minuten3,1 l/kg

Spoelen doe ik door spoelwater in het zelfde tempo toe te voegen als het wort wat in de kookemmer loopt. Ik laat het dus niet bijna drooglopen.

Brouwwater na aanpassen:
Ca   Mg   Na   SO4   Cl    HCO3
150   15   25   244   122 92


Gist toegevoegd bij 21 graden, in een halve dag gekoeld naar 19 graden.
Vervolgens laten oplopen tot 21 graden in 3 dagen.
Na 3 dagen de 1e koudhop erbij (svg: 73%, SG 1016).
Na 8 dagen geheveld en koudhop II erbij (koudhop I en gistkoek achterlatend)
Langzaam teruggekoeld naar 7 graden (in 15 dagen).
26 dagen na brouwen gebotteld met 4g/l. Eind SG 1012 (svg: 80%)

Keuringsformulier:
Presentatie 4/4
Kleur, helderheid 5/6 (tweeschijn)
Schuim 5/5
Geur 24/25 (sterk hoppig, matig bloemenachtig, matig zoetig/honing/kandij)
Smaak 24/25 (matig hoppig, matig zoetig/honing/kandij)
Basissmaak 8/10 (bitter, zoetig (te weinig))
Body 4/5 (iets te weinig)
Mondgevoel 4/5 (matig koolzuur, matig wrang)
Nasmaak 14/15 (matig hoppig, matig zoetig/moutig (wat weinig), zwak complexiteit (te weinig))
Opmerkingen:Proficiat een hele mooie IPA. Er is fraai gedryhopped met amerikaanse hop, daardoor de typische hopgeur. Prima.
In de smaak, mondgevoel en nasmaak mis ik wat moutigheid, nu iets te hoppig (eenzijdig). Maar laat je daar niet te ernstig door afleiden, een heel mooie IPA Amerikaans

Hopelijk ben ik niets vergeten.

RobinB

Gefeliciteerd, Geert!
Ziet er uit al een erg lekker bier en de hopstort heeft wel gelijkenissen met mijn Titan!
:duimop:

De-Geert

Thanx!
Ik ben binnenkort een tijdje in Limburg, misschien kunnen we ze een keer vergelijken.


RobinB

Goed idee!
Ik zit nog in de verhuiszooi, maar mijn bier staat in de schuur, dus das geen probleem!
:)

Oxhead


Jacques

Geert,

Bedankt voor het snelle plaatsen van het recept op het forum.  :duimop:

Herman

Geert, van harte gefeliciteerd! Bittere bieren scoren goed de laatste tijd.

PietO

Ook namens het Bergsche Bierbrouwers Gilde van harte  :elifant:. Perfect dat je zelf in het zuiden aanwezig was op de prijs in ontvangst te nemen, maar helaas vonden we geen tijd om nog wat na te keuvelen :D. Misschien lukt dat nog op de Hobbybrouwdag.

Wees trots op dit resultaat; binnenkort ontvang je het naamplaatje om ver-eeuwigd te worden op het onderstel van de SuperPUL en nu de uitdaging net als Caspar: volgend jaar nog een keer... het kan!!!






De-Geert

Bedankt voor alle felicitaties, ik ben blij dat ik Caspars "winning streak" heb doorbroken.  8)
En nu op naar volgend jaar, inderdaad.

VEMP

Proficiat Geert! Leuk recept. Maar een vraag. Waarom je keuze voor 90 minuten op 68 graden? Ik houd altijd 60 minuten aan.

De-Geert

Mijn 1-staps zijn eigenlijk altijd 90 minuten, ik heb een paar keer 60 gedaan maar dat beviel niet. Het plan was 67, maar ik kwam op 68 uit. Dat heb ik maar lekker zo gelaten.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.