Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: BONK 2010 3 - Maibock - De Vier Broeders  (gelezen 7121 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
BONK 2010 3 - Maibock - De Vier Broeders
« Gepost op: 27-09-2010 15:46 u »
Hier dan ons recept die goed was voor de derde plaats op het BONK 2010.

Over het recept is HIER gediscussieerd.

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkVB041
Naam receptZon in de fles
Brouwdatum24 januari 2010
BiertypeMeibock & Blonde bock
Volume120 liter
Gewenst begin SG1.065 g/l
Berekende kleur16 EBC (Morey)
Berekende bitterheid27 IBU (Tinseth)


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement72%
Totaal brouwwater172 liter
Beslagdikte3,55 l/kg
Maischwater130 liter
Spoelwater42 liter
Kooktijd90 min.


Vergistbare ingrediŽnten
IngrediŽntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Pilsmout 336523,771
MŁnchenermout (Dingemans)163512,800


Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Versuikering670753,55


Hop en kruiden
IngrediŽnt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Spalt (tuin)3,4Hopbellen7540024
Hallertau Tradition5,5Hopbellen20503
Hallertau Tradition5,5Hopbellen0500


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWyeast 2206 Bavarian Lager
GistvormSlurry van vorig brouwsel
Volume slurry (l)0,7
Beluchtingstijd (uur)0,5



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 936
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: BONK 2010 3 - Maibock - De Vier Broeders
« Reactie #1 Gepost op: 27-09-2010 19:15 u »
Gefeliciteerd Adrie  :duimop: is het recept voor 120 liter gebotteld bier of 120 liter na het koelen dus in het gistvat?
Wat waren de opmerkingen van de keurmeester?

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: BONK 2010 3 - Maibock - De Vier Broeders
« Reactie #2 Gepost op: 27-09-2010 19:35 u »
Ah, dus dit bier heb ik gisteren gedronken. Ik gokte al dat het een Meibock was.

Ik had van David een paar flessen meegekregen onder de noemer 'moutig bier' Nou was het bier zeker lekker moutig, maar ook zeker bitter. De 27 IBU lijkt haast aan de krappe kant. Wat opviel was het prachtige uiterlijk: mooie gouden kleur en een prachtige schuimkraag. Net alsof 'ie van de tap kwam. Topper! Derde plaats is 'ie zeker waard.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: BONK 2010 3 - Maibock - De Vier Broeders
« Reactie #3 Gepost op: 27-09-2010 20:06 u »
Gefeliciteerd Adrie  :duimop: is het recept voor 120 liter gebotteld bier of 120 liter na het koelen dus in het gistvat?
Wat waren de opmerkingen van de keurmeester?

Hoeveelheden zijn altijd de hoeveelheid wort in de kookketel na koelen.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: BONK 2010 3 - Maibock - De Vier Broeders
« Reactie #4 Gepost op: 27-09-2010 20:31 u »
Wat waren de opmerkingen van de keurmeester?

Goede uitvoering van dit type. Nasmaak wat harde bitterheid. Goed doordrinkbaar.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.263
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: BONK 2010 3 - Maibock - De Vier Broeders
« Reactie #5 Gepost op: 27-09-2010 21:30 u »
Hoi Adrie,

Ook jij bedankt voor het snelle plaatsen van het recept.

Tags: