Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gist op 100 graden.. Dood of niet?  (gelezen 6809 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline joepp

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Land: nl
  • beginnende brouwer
Gist op 100 graden.. Dood of niet?
« Gepost op: 02-04-2015 14:46 u »
Hallo,

In het gistvat had ik alvast de gist gedaan. Daarna zou ik het wort erbij doen...

Maar ik stond niet op te letten en zette te laat de koeling aan.

En er is dus ongeveer 2 liter kokend hete wort bij mijn gist gekomen. (ipv de 20 graden)

Daarna meteen mijn koeling aangezet en vervolgens afgevuld met 20 graden wort.

Vraag: Is mijn gist nu kapot?
Moet ik nieuwe gist toevoegen?

Bedankt h mede brouwers !


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 796
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: Gist op 100 graden.. Dood ofniet?
« Reactie #1 Gepost op: 02-04-2015 14:53 u »


Zo dood als een pier.

Dus ja, je moet nieuwe gaan halen en het advies is ook om dit vlot te doen.

succes

db

Offline Marc0F

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: nl
  • Brew, or Brew not, there is no try!
Re: Gist op 100 graden.. Dood ofniet?
« Reactie #2 Gepost op: 02-04-2015 14:54 u »
Hey Joepp,

Je kunt met vrij grote zekerheid zeggen dat de gist dat niet heeft overleefd.
Je zult dus inderdaad nieuwe moeten toevoegen.

Mag ik vragen waarom je eerst de gist in het vat doet? De meeste van ons doen eerst het wort in het vat en strooien er daarna dan de gist over, of schenken, in ieder geval later stadium :)

Bijkomende voordeel is, dat je de temperatuur van het wort in het vat nog kunt checken voor je de gist toevoegd, als deze nog te hoog is, kun je overwegen om hem in het vat (met deksel en waterslot!) nog wat verder te koelen, en pas wat later de gist toe te voegen.

Offline bert braadslee

  • t Wort Wat!
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Goed bier is een eerste levensbehoefte.
Re: Gist op 100 graden.. Dood ofniet?
« Reactie #3 Gepost op: 02-04-2015 15:36 u »
Mag ik vragen waarom je eerst de gist in het vat doet? De meeste van ons doen eerst het wort in het vat en strooien er daarna dan de gist over, of schenken, in ieder geval later stadium :)

Maar ik stond niet op te letten

 ;)

Offline joepp

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Land: nl
  • beginnende brouwer
Re: Gist op 100 graden.. Dood ofniet?
« Reactie #4 Gepost op: 02-04-2015 15:41 u »
Ik weet ook niet waarom ik de gist eerst in het vat heb gedaan. Juist om deze reden is het niet zo handig inderdaad.

Juist nieuwe gist toegevoegd.

Bedankt voor de goede snelle reacties !

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.344
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Gist op 100 graden.. Dood ofniet?
« Reactie #5 Gepost op: 02-04-2015 16:13 u »
Ik heb onlangs korrelgist op die manier een soort van gehydrateerd naar aanleiding van een tip van ciesvandekwis. Een laagje water van ca 30 C en daarop een half uurtje van te voren de korrelgist strooien.  Dit als alternatief voor het normale hydrateren van de korrelgist. (Even lostaand van de discussie of dat al dan niet nodig is)
 
Maar dan is het inderdaad wel erg belangrijk dat je bij gebruik van een platenkoeler (wat ik doe) niet vergeet om de koudwaterkraan open te draaien  :) 
 
Zie deze originele post met een post van mij met een citaat met de tip van Cies.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Gist op 100 graden.. Dood ofniet?
« Reactie #6 Gepost op: 02-04-2015 18:12 u »
Ik vergelijk gist altijd met de mens: dus vraag je af, zou jij het overleven in water van 20 graden welke de eerste 2 minuten 100 graden was? ;)

Maar dit soort ongelukjes zijn voor mij precies de reden om altijd pas de gist toe te voegen als het gistvat vol zit (en ik de temperatuur weet).

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.252
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gist op 100 graden.. Dood ofniet?
« Reactie #7 Gepost op: 02-04-2015 19:32 u »
Maar dit soort ongelukjes zijn voor mij precies de reden om altijd pas de gist toe te voegen als het gistvat vol zit (en ik de temperatuur weet).

Dat doet iedere nadenkende brouwer... ;)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Gist op 100 graden.. Dood ofniet?
« Reactie #8 Gepost op: 02-04-2015 19:56 u »
Vraag: Is mijn gist nu kapot?
Moet ik nieuwe gist toevoegen?

Bedankt h mede brouwers !

Juist nieuwe gist toegevoegd.

En voordeel: de verse gist heeft mooi wat voeding in de vorm van dode gist :duimop:

Offline broeder Paulus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist op 100 graden.. Dood ofniet?
« Reactie #9 Gepost op: 02-04-2015 20:05 u »
Inderdaad, zo dood als wat. Maar door fouten kun je ook leren.
Deze fout maak jij volgende keer vast niet weer.

Offline bastiaanD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: nl
  • hmmmmmm, ik vind alles lekker
Re: Gist op 100 graden.. Dood of niet?
« Reactie #10 Gepost op: 03-04-2015 13:34 u »
Schrijf het ook op voor jezelf, zodat je niet per ongeluk dezelfde fout nog 's maakt. Ik hou in mijn aantekeningen ook de goede en slechte voorbeelden bij. Is leuk om door te lezen en wordt naar mate je vaker brouwt een steeds beter naslagwerk.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.036
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Gist op 100 graden.. Dood of niet?
« Reactie #11 Gepost op: 03-04-2015 15:40 u »
Kan gebeuren maar geen 2e keer. Er zijn ergere dingen. Ik heb op de uitgang van mijn platenkoeler mijn temp meter gemonteerd. Werkt fijn. Ik doe ook gist hydriteren in gistvat en dat werkt prima. Snelle start met vergisten.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.252
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gist op 100 graden.. Dood ofniet?
« Reactie #12 Gepost op: 04-04-2015 01:14 u »
Ik vergelijk gist altijd met de mens:

Dat doe ik ook. En op die manier kun je veel verschijnselen in je bier door de gist redelijk verklaren... ;)

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Gist op 100 graden.. Dood ofniet?
« Reactie #13 Gepost op: 04-04-2015 05:29 u »
Dat doe ik ook...en op die manier kun je veel verschijnselen in je bier door de gist redelijk verklaren.... ;)
Jij produceert ook wat gas?

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 898
  • Land: nl
Re: Gist op 100 graden.. Dood of niet?
« Reactie #14 Gepost op: 04-04-2015 08:25 u »
Citaat
Jij produceert ook wat gas?

Ja, we ademen allemaal wat CO2 uit :biersmile:

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Gist op 100 graden.. Dood of niet?
« Reactie #15 Gepost op: 04-04-2015 09:10 u »
Ja, we ademen allemaal wat CO2 uit :biersmile:

We produceren zelfs alcohol en zwavelgassen :biersmile:

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Gist op 100 graden.. Dood of niet?
« Reactie #16 Gepost op: 04-04-2015 22:34 u »
Als ik het goed heb vormt gist ook sporen. Dus er zullen misschien wat sporen overleven die weer kunnen gaan groeien. Maar een nieuw zakje gist toevoegen zou ook mijn voorkeur hebben.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.252
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gist op 100 graden.. Dood ofniet?
« Reactie #17 Gepost op: 04-04-2015 23:20 u »
Jij produceert ook wat gas?

Jazeker... :D Jij toch ook mag ik hopen... :)

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.123
  • Land: nl
Re: Gist op 100 graden.. Dood of niet?
« Reactie #18 Gepost op: 04-04-2015 23:28 u »
Als ik het goed heb vormt gist ook sporen. Dus er zullen misschien wat sporen overleven die weer kunnen gaan groeien.

Er staat:"2 liter kokend hete wort bij mijn gist gekomen". Ik ben bang dat de gist niet in de gelegenheid kwam om nog wat sporen te vormen.

Hopbier

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.061
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gist op 100 graden.. Dood of niet?
« Reactie #19 Gepost op: 05-04-2015 21:54 u »
Als ik het goed heb vormt gist ook sporen. Dus er zullen misschien wat sporen overleven die weer kunnen gaan groeien. Maar een nieuw zakje gist toevoegen zou ook mijn voorkeur hebben.

Er staat:"2 liter kokend hete wort bij mijn gist gekomen". Ik ben bang dat de gist niet in de gelegenheid kwam om nog wat sporen te vormen.

Spoorvorming kost inderdaad tijd. Het gebeurt als de gist minder voeding beschikbaar heeft.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Gist op 100 graden.. Dood of niet?
« Reactie #20 Gepost op: 05-04-2015 23:21 u »
Spoorvorming kost inderdaad tijd. Het gebeurt als de gist minder voeding beschikbaar heeft.
Maar hoeveel sporen zouden er in een zakje gist zitten. :weetniet: Dat het niet in twee seconden bij honderd graden gevormd wordt snap ik ook wel. Daarom was mijn conclusie al om een nieuw zakje toe te voegen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.061
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gist op 100 graden.. Dood of niet?
« Reactie #21 Gepost op: 05-04-2015 23:34 u »
Maar hoeveel sporen zouden er in een zakje gist zitten. :weetniet:

Als het goed is zullen er niet zo veel sporen in een zakje gist zitten. De gist die gebruikt wordt voor gedroogde gist wordt geoogst als de hoeveelheid reservestoffen in de gist het hoogst is.

Citaat
Daarom was mijn conclusie al om een nieuw zakje toe te voegen.

Daarover zijn het eens.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.194
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Gist op 100 graden.. Dood of niet?
« Reactie #22 Gepost op: 05-04-2015 23:38 u »
Als het goed is zullen er niet zo veel sporen in een zakje gist zitten. De gist die gebruikt wordt voor gedroogde gist wordt geoogst als de hoeveelheid reservestoffen in de gist het hoogst is.

Daarover zijn het eens.
Het eerste deel zijn we het ook over eens. Alleen zou ik erg benieuwd zijn of er een vergisting zou optreden door de sporen die al aanwezig zijn in het zakje. Maar dat de kans klein is mogen duidelijk zijn.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.061
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gist op 100 graden.. Dood of niet?
« Reactie #23 Gepost op: 05-04-2015 23:42 u »
Het eerste deel zijn we het ook over eens. Alleen zou ik erg benieuwd zijn of er een vergisting zou optreden door de sporen die al aanwezig zijn in het zakje.

Ik zou het er niet op wagen...

Tags: