Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2010 B1 - Schwartz - JeroenF  (gelezen 5144 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JeroenF

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 48
  • Land: nl
  • Brouwen is Topsport
OBBK 2010 B1 - Schwartz - JeroenF
« Gepost op: 26-09-2010 14:47 u »

Beste Forumleden,

Hierbij mijn recept waarmee ik de 1e plaats heb behaald op het OBBK 2010.


OBBK 2010 B1

Naam brouwer:  Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom

Algemene Gegevens
Brouwdatum:  30 december 2009
Botteldatum:  11 maart 2010

Bron van het recept: eigen recept
Biertype: Schwarz
Begin SG: 1050
Eind SG: 1012
Berekende kleur:  122 EBC
Berekende bitterheid:  33 EBU
Aantal liters wort:  11  (gerekend na koken)

Mout / Graan
1900  gram  Pilsmout  3 EBC
500  gram  Munchenermout  15 EBC
125  gram Carafa Special  1200 EBC

Water
Brouwwater:  10.1 liter
Spoelwater:  8.9 liter
Totaal:  19 liter
Beslagverhouding:  1 : 4

Watersamenstelling Bergs kraanwater:
Chloride: 23 mg/L
Sulfaat: 21 mg/L
Calcium: 23 mg/L

Geen aanzuring van water.

Maischschema:
Temperatuur in C:   53 / 60 / 63 / 70 / 73 / 78
Tijd in minuten :        10 / 20 / 15 / 20 / 15 / 5

Hop
Hallertau Spalt Select bloemen  4.6%, 33 gram (30 IBE), FWH
Hallertau Mittelfrueh bloemen  4%, 11.5 gram (3 IBE), laatste 10 minuten meekoken.

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min
Kookpaninhoud: 30 Liter

Gist
Lesaffre:  Saflager S-23 (LET OP:  ONDERGIST!)
Giststarter:  Geen (los op wort gestrooid)
Niet belucht

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 14 dagen bij 11 gr C
Nagisting 56 dagen bij 5 C

Bijzonderheden over dit bier:
Opmerking:  1e prijs B- klasse 86 punten.
Keurmeester:  N. Vonk
Opmerking keurmeester:  Mooie kleur/helderheid.
Fijne geur, mag iets sterker gebrand, prima smaak, bitterheid in de nasmaak mag iets hoger, verder een goed bier!

Mijn opmerking:  recept is simpel is dus goed na te brouwen, geef het bier de tijd om te rijpen.
Dit bier is vergist met S 23, misschien de volgende brouw met SAFLAGER W34/70 11.5 gr.

Met vriendelijke brouwgroet,
Jeroen Free

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.709
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK 2010 B1 - Schwartz - JeroenF
« Reactie #1 Gepost op: 26-09-2010 15:02 u »
Hoi Jeroen,

Bedankt voor het snelle plaatsen.
En nog gefeliciteerd met je prijs!

Online Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 928
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: OBBK 2010 B1 - Schwartz - JeroenF
« Reactie #2 Gepost op: 26-09-2010 15:25 u »
H Jeroen

Gefeliciteerd met je 1e prijs :duimop: ik heb dit gisteren niet meer meegekregen.

Offline JeroenF

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 48
  • Land: nl
  • Brouwen is Topsport
Re: OBBK 2010 B1 - Schwartz - JeroenF
« Reactie #3 Gepost op: 26-09-2010 16:20 u »
H Jeroen

Gefeliciteerd met je 1e prijs :duimop: ik heb dit gisteren niet meer meegekregen.

Dank je.  Ook ik heb gisteren van jullie bieren genoten.

Jammer dat het zo regende maar gelukkig hebben vele festivalgangers droog in het Pro(v)oosthuis van de vele (thema) bieren kunnen genieten.

Gr.
Jeroen

Tags: