Vlaams Bruin (B)

Gestart door Jacques, 03-10-2004 19:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Kenmerken biertype Vlaams Bruin (B)


Zwaarte
SG 1042 - 1056     Plato 10,5 – 13,7

Bitterheid
15 - 35 EBU

Kleur
50 - 80 EBC

Smaakomschrijving
Geur: zoet-zurig, gebrande mouten, soms melkzuur en/of vanille, houtachtig
Smaak: zoet-melkzurig, soms houtachtig
Mondgevoel: plakkerig en samentrekkend (pH en houtcontact)
Nasmaak: zurigheid neemt toe en zoetigheid neemt af, blijft lang hangen

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

huizerbrouwer

Recept Vlaam Bruin: 2e prijs klasse B ONK2007

Gebrouwen 27 oktober 2006, nummer 261.
Begin SG 1077  (18.5 Plato)
Geschat eind SG 1014 (3.6 Plato)
Bitterheid 22 EBU
Kleur 54 EBC

Maischen: water niet aangezuurd
30 liter water 37 graden, 5 minuten
45 graden, 5 minuten
63 graden, 30 minuten
73 graden, 20 minuten
75 afmaischen

Pilsmout  24.2%, 2250 gram
Pale Ale 59.8%, 5500 gram (bij gebrek aan pilsmout)
Aroma 150 5%, 470 gram
Cara Chrystal 120 5%, 470 gram
Special B 5%, 470 gram
Chocolat ontbitterd 2%, 210 gram
2000 gram bruine kandijsuiker

23 liter spoelwater, aangezuurd tot pH 6.0 met phosforzuur
75 graden.

10 minuten koken zonder hop
Hallertau Perle 7.1%, bijdrage 16EBU, 50 gram, 60 minuten
Hallertau Perle 7.1%, bijdrage 4EBU, 25 gram, 15 minuten
Hallertau Perle 7.1%, bijdrage 2EBU, 30 gram,5 minuten

Wyeast Roeselare 3763,
start 1074 op 27-10-2006
gesloten 1023 op 3-11-2006
bottelen 1014 op 21-nov-2006
Gebotteld met 3gram kristalsuiker

Juryrapport
Bier smaak niet zo zurig/rinsig als het origineel (Liefmans Goudenband).
Maar heeft direckt vanaf het begin al een aangenaam zuurtje, niet te veel.
Prima zo, complexe smaak, zeer verfrissend.

Het bier is Broekmans Zilverenriem gedoopt.

Mogelijk kan er bij een volgend brouwsel tijdens de lagering wat
eikenhout in de vorm van gestoomde snippers worden toegevoegd om het eikenhout
nog wat op te halen. Maar dat bewaren we dan wel voor 2008.

Groeten Wil.



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Hopmans


----------------------------------------------------------
---------------- ConfoMash recept-rapport                 
----------------------------------------------------------

Basis-----------------------------------------------------
Naam recept--------- : Lowbach-001
Brouwdatum---------- : 21-11-2004
Biertype------------ : B Vlaams Rood             
Aantal liters------- : 23 liter
Gewenst begin SG---- : 1047
Brouwzaalrendement-- : 80 %

Algemeen--------------------------------------------------
Totaal brouwwater--- : 36.11 liter
Spoelwater---------- : 14.11 liter
Maischwater--------- : 22 liter
Kooktijd------------ : 60 minuten
Berekende kleur----- : 32.5 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 11 EBU (Tinseth)

Moutstort-------------------------------------------------
0068% 003206 g Palemout 7 EBC                    8    EBC   
0010% 000471 g Caramunich                        123  EBC   
0002% 000094 g Chocolademout (ontbitterd)        800  EBC   
0020% 000942 g Maïsvlokken                       1    EBC   

Hop en kruidenstort---------------------------------------
Bloemen---00024 g  04.5 %az  060 min B Styrian Golding (Slovenia)     

Gist------------------------------------------------------
Gistsoort----------- : 3787 Trappist High Gravity           
Gist toegevoegd als- : starter
Volume-------------- : 2 Ltr
Beluchtingstijd----- : 0 uur
Temperatuur--------- : 20°C

Maischschema----------------------------------------------
20m/40°C Maischdikte is: 4.66 L/kg
20m/52°C Maischdikte is: 4.66 L/kg
60m/61°C Maischdikte is: 4.66 L/kg
20m/72°C Maischdikte is: 4.66 L/kg
01m/78°C Maischdikte is: 4.66 L/kg


Opmerkingen-----------------------------------------------
650ml Blanke natuurazijn (4%).
6,25ml melkzuur (80%).

1 pot kersen (aarts) Nettogewicht 560gr 10min koken.
1 pot framboos (aarts) Nettogewicht 180gr 10min koken.

Eikensnippers:
46 gram gedurende 1 uur op 115 graden Celsius getoast.

3 gram Zout

Bottelsuiker: 10gr/ltr Bruine kandij
[font]



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

RobinB

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptDuchesse de Groningue
Brouwdatum22-3-2009
BiertypeVlaams rood
Aantal liters12
Gewenst begin SG1060 (6,5 vol% alc.)
Brouwzaalrendement70.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater20.41 liter
Maischdikte3.00 l/kilo
Maischwater10.61 liter
Spoelwater7.30 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur45 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid8 EBU (Mark Garetz)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC70.0 %2475 gram3 EBC
Tarwevlokken15.0 %530 gram4 EBC
Caramünch type 310.0 %354 gram140 EBC
Special B5.0 %177 gram391 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertau Hersbrücker2.0 %20 gram90 min.8 EBU

Kruiden
Opmerkingen0.5l rode wijnazijn
10ml melkzuur 80%
10mg MixAcid (Brouwland)
0.5l kersensiroop (=350g suiker)

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort3787 Trappist High Gravity
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter0 ml
Beluchtings tijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C
Opmerkingengistkoek vorig brouwsel

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
162°C15 minuten3.00 l/kg
272°C40 minuten3.00 l/kg
378°C5 minuten3.00 l/kg

Opmerkingentarwevlokken apart opgekookt in 2l water, toegevoegd als infusie

Ik heb in dit bier de zuren meteen na het koelen toegevoegd.
Dit heeft geleid tot het vervroegd stilvallen van de vergisting.
Na nog wat andere gist toevoegingen (wb06) die niet hielpen heb ik Champagnegist (Brewferm Champ) toegevoegd.

Deze trok de vergisting door tot ca 1020. Niet erg ver dus, maar ik ben wel tevreden over het bier.
De volgende keer ga ik het weer proberen met de Westmalle, maar dien ik de zuren in 2 etappe's toe.

Aangezien Jacques het ook een lekker bier vond, draag ik hem aan voor de Rebie!
:)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.