Recepten > Groep B

Stout (Oatmeal)

(1/1)

Jacques:
Kenmerken biertype Stout (Oatmeal)


Zwaarte
SG 1045 - 1065     Plato 11,25 – 16,25

Bitterheid
22 - 40 EBU

Kleur
50 - 165 EBC

Smaakomschrijving
Geur: cacao, geroosterde mout en melasseachtig
Smaak: vol, karamel, bitterig, zoetig met weinig esters
Mondgevoel: plakkerig
Nasmaak: karamel, droppig, zoetig, cacaoachtig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Oscar:

Basis :
OmschrijvingWaardeNaam receptHavermout StoutBrouwdatum8-11-2008BiertypeStout (Oatmeal)Aantal liters30Gewenst begin SG1060 (6,5 vol% alc.)Brouwzaalrendement78.0%

Algemeen
OmschrijvingWaardeTotaal brouwwater45.91 literMaischdikte2.52 l/kiloMaischwater19.96 literSpoelwater23.72 literKooktijd90 min.Berekende kleur53 EBC (Ray Daniels)Berekende bitterheid23 EBU (Glenn Tinseth)
Mout :
Moutnaam% stortMassaKleurPale alemout84.2 %6656 gram6 EBCChocolademout2.5 %196 gram900 EBCZwartemout3.0 %237 gram1400 EBCHavermout10.4 %823 gram4 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeelEast Kent Golding5.5 %35 gram90 min.14 EBUEast Kent Golding5.5 %20 gram45 min.7 EBUEast Kent Golding5.5 %10 gram15 min.2 EBU

Gist
OmschrijvingWaardeGist soort1028 London AleGist toegevoegd alsGiststarterVolume giststarter800 mlBeluchtings tijd48 uurTemperatuur giststarter20°CGist voedingnutrivitHoeveelheid10 gramOpmerkingen30-10-2008 : Gist gesmacked
01-11-2008 : Gist in 500 ml wort gedaan met beluchting erboven

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte160°C45 minuten2.52 l/kg272°C30 minuten2.52 l/kg378°C5 minuten2.52 l/kg


Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Henielma:
Gisteren een 2e prijs gewonnen met mijn Oatmeal Stout. Deze kreeg van Derek Walsh 85 punten.

Ik vind het een lekker vol bier met weinig alcohol. Met het Onk heb ik dit bier op tap gehad. Mogelijk dat verschillende forumleden 'm daar geproefd hebben.


BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaardeKenmerkNaam receptS71 Oatmeal StoutBrouwdatum12-2-2011BiertypeStout (Oatmeal)Volume25,0 literGewenst begin SG1050 g/lBerekende kleur71 EBC (Daniels)Berekende bitterheid39 IBU (Garetz)

Algemeen
OmschrijvingWaardeBrouwzaalrendement70%Totaal brouwwater36,5 literBeslagdikte3,71 l/kgMaischwater23,0 literSpoelwater13,5 literKooktijd90 min.

Vergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)Palemout 78744,586Havervlokken4100,62Chocolademout (Mout roost 900)80050,31Melanoidin mout6550,31Geroosterde gerst152340,248Special B (Cara 400)39120,124

Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)Temperature Step 1680903,71

Hop en kruiden
Ingrediënt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)Merkur6Hopbellen908039

Gist
OmschrijvingWaardeGistsoort1084 Irish AleGistvormVloeibaarVolume starter (l)2Beluchtingstijd (uur)2 liter Roeren 36 uurTemperatuur starter (gr. C)20

Ik heb het Dublin waterprofiel na proberen te maken zoals dat in BrouwHulp staat.
Hiervoor heb ik voor het maischen 67% osmosewater gebruikt. De rest kraanwater. En verder 1,7 gram gips toegevoegd en 0,7 gram calciumchloride.

De maisch heb ik met 2 ml melkzuur aangezuurd naar een pH van 5,2.

Het rendement was wat hoger dan ingesteld hierdoor was het begin SG 1054 in plaats van 1050.
Eind SG was 1016 en is gebotteld met 5,7 gram suiker per liter. Op tap is deze geforceerd gecarboniseerd.

Hier is het verloop van de vergisting te zien met Tcontrol en een bellenteller.
De vergisting is gestart bij 18 șC en na 36 uur is deze met 1 șC per dag opgelopen naar 20 șC.
Na de nagisting is het bier naar 6 șC gebracht om de gist te laten bezinken en is daarna gebotteld en gefusteld.   

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie