Stout (Oatmeal)

Gestart door Jacques, 03-10-2004 19:22 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Kenmerken biertype Stout (Oatmeal)


Zwaarte
SG 1045 - 1065     Plato 11,25 – 16,25

Bitterheid
22 - 40 EBU

Kleur
50 - 165 EBC

Smaakomschrijving
Geur: cacao, geroosterde mout en melasseachtig
Smaak: vol, karamel, bitterig, zoetig met weinig esters
Mondgevoel: plakkerig
Nasmaak: karamel, droppig, zoetig, cacaoachtig

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Oscar


Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptHavermout Stout
Brouwdatum8-11-2008
BiertypeStout (Oatmeal)
Aantal liters30
Gewenst begin SG1060 (6,5 vol% alc.)
Brouwzaalrendement78.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater45.91 liter
Maischdikte2.52 l/kilo
Maischwater19.96 liter
Spoelwater23.72 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur53 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid23 EBU (Glenn Tinseth)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pale alemout84.2 %6656 gram6 EBC
Chocolademout2.5 %196 gram900 EBC
Zwartemout3.0 %237 gram1400 EBC
Havermout10.4 %823 gram4 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
East Kent Golding5.5 %35 gram90 min.14 EBU
East Kent Golding5.5 %20 gram45 min.7 EBU
East Kent Golding5.5 %10 gram15 min.2 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort1028 London Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter800 ml
Beluchtings tijd48 uur
Temperatuur giststarter20°C
Gist voedingnutrivit
Hoeveelheid10 gram
Opmerkingen30-10-2008 : Gist gesmacked
01-11-2008 : Gist in 500 ml wort gedaan met beluchting erboven

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
160°C45 minuten2.52 l/kg
272°C30 minuten2.52 l/kg
378°C5 minuten2.52 l/kg



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Henielma

Gisteren een 2e prijs gewonnen met mijn Oatmeal Stout. Deze kreeg van Derek Walsh 85 punten.

Ik vind het een lekker vol bier met weinig alcohol. Met het Onk heb ik dit bier op tap gehad. Mogelijk dat verschillende forumleden 'm daar geproefd hebben.


BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptS71 Oatmeal Stout
Brouwdatum12-2-2011
BiertypeStout (Oatmeal)
Volume25,0 liter
Gewenst begin SG1050 g/l
Berekende kleur71 EBC (Daniels)
Berekende bitterheid39 IBU (Garetz)

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement70%
Totaal brouwwater36,5 liter
Beslagdikte3,71 l/kg
Maischwater23,0 liter
Spoelwater13,5 liter
Kooktijd90 min.

Vergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Palemout 78744,586
Havervlokken4100,62
Chocolademout (Mout roost 900)80050,31
Melanoidin mout6550,31
Geroosterde gerst152340,248
Special B (Cara 400)39120,124

Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Temperature Step 1680903,71

Hop en kruiden
Ingrediënt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Merkur6Hopbellen908039

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1084 Irish Ale
GistvormVloeibaar
Volume starter (l)2
Beluchtingstijd (uur)2 liter Roeren 36 uur
Temperatuur starter (gr. C)20

Ik heb het Dublin waterprofiel na proberen te maken zoals dat in BrouwHulp staat.
Hiervoor heb ik voor het maischen 67% osmosewater gebruikt. De rest kraanwater. En verder 1,7 gram gips toegevoegd en 0,7 gram calciumchloride.

De maisch heb ik met 2 ml melkzuur aangezuurd naar een pH van 5,2.

Het rendement was wat hoger dan ingesteld hierdoor was het begin SG 1054 in plaats van 1050.
Eind SG was 1016 en is gebotteld met 5,7 gram suiker per liter. Op tap is deze geforceerd gecarboniseerd.

Hier is het verloop van de vergisting te zien met Tcontrol en een bellenteller.
De vergisting is gestart bij 18 ºC en na 36 uur is deze met 1 ºC per dag opgelopen naar 20 ºC.
Na de nagisting is het bier naar 6 ºC gebracht om de gist te laten bezinken en is daarna gebotteld en gefusteld.   

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.