Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Stout (Milk)  (gelezen 10398 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.415
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Stout (Milk)
« Gepost op: 03-10-2004 19:22 u »
Kenmerken biertype Stout (Milk)


Zwaarte
SG 1041 - 1059     Plato 10,25 – 15,3

Bitterheid
21 - 35 EBU

Kleur
200 - 450 EBC

Smaakomschrijving
Geur: donkere mout, zoetig
Smaak: zeer zoet, moutbitterig (geroosterd/koffieachtig)
Mondgevoel: plakkerig
Nasmaak: zoetig, karamelachtig en toch droog door kleurmouten

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.415
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
ONK 09 Algemeen Kampioen + B1 Milk Stout - Hay en Lei Staaks
« Reactie #1 Gepost op: 16-07-2009 22:42 u »
Per mail ontving ik het recept van dit prijswinnende bier. Hierna heb ik paar keer nog even contact gehad met Lei om het recept iets completer te krijgen. Het een en ander heeft geleid tot het volgende recept.



Milk Stout voor 20 liter

3200 gram pils mout
1300 gram Munchener
200 gram zwate mout ( 800 EBC)
200 gram Special B (350 EBC)

Het maisschschema:10 min op 37 graden
                30 min op 50 graden
                30 min op 63 graden
                30 min op 73 graden
                10 min op 80 graden

De hoeveelheid miachwater en spoelwater is niet bijgehouden.
Meestal (dat wil zeggen bij de meeste brouwsels) wordt gestart met 40 liter maischwater en wordt er gespoeld totdat 50 liter wort gewonnen is.

Het beslag wordt aangezuurd met melkzuur tot een pH van 5,2 ā 5,5.

Hoeveelheid hop: 100 gram Goldings 1 uur koken
                 80 gram Saaz 15 min koken.

Gist: Brewferm bovengist korrelgist

Hoofdgisting bij 21 ēC in een gistkast. Lagering in het niet geīsoleerd brouwhok. In de zomermaanden (me, juni en juli) wordt er niet gebrouwen.

Begin SG 1057. Eind SG 1020.

Opmerking
Er wordt geen brouwsoftware gebruikt. Wel worden recepten regelmatig aangepast om een beter resultaat te krijgen.
Niet alles wordt steeds precies bijgehouden. Omdat telkens op ongeveer dezelfde manier gebrouwen wordt bestaat deze behoefte niet.


Voor de discussie over dit recept zie hier.

Tags: