Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Stout (Irish Dry) (IRL)  (gelezen 16082 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.415
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Stout (Irish Dry) (IRL)
« Gepost op: 03-10-2004 19:21 u »
Kenmerken biertype Stout (Irish Dry) (IRL)


Zwaarte
SG 1036 - 1039     Plato 9,1 9,75

Bitterheid
33 - 48 EBU

Kleur
117 - 124 EBC

Smaakomschrijving
Geur: overheersend gebrande mout, soms iets zurig
Smaak: bitter, zurig, dropachtig, branderig, droog
Mondgevoel: metaalachtig, iets samentrekkend
Nasmaak: hopbitter en moutbitter, zeer droog, blijft lang hangen

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de "Biertypengids" van Derek Walsh.
Dit boekje is verkrijgbaar via de boekhandel. Het ISBN nr is 90-215-3612-9, de uitgever is Kosmos-Z&K Uitgevers BV, Utrecht. Via www.boekenwereld.com kun je het boekje, dat 9,99 kost, ook online bestellen.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Black Adder Stout
« Reactie #1 Gepost op: 06-10-2004 11:20 u »
Naam brouwer: A3 (Serrebrouwerij Het Witte Paard)
Bron van het recept: genspireerd door het recept voor Guinness uit Wheeler & Protz Brew Classic European Beers at Home.
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,650.0.html

Naam brouwsel: Black Adder Stout
Biertype: Stout (Irish Dry)
Begin SG: 1048
Eind SG: 1012
Berekende kleur: 59 EBC
Berekende bitterheid: 40 EBU

Mout & suiker
1270 gram   66,0 %   pilsmout   3 EBC
380 gram   20,0 %   gerstevlokken   3 EBC
120 gram   6,0 %   aromamout (amber 50)   50 EBC
150 gram   8,0 %   geroosterde gerst   1100 EBC

Water
5,9 L maischwater
14,1 L spoelwater

Maischschema
10 min   51 gr C
90 min   67 gr C

Hop
7,69 gram   Target   10,50 % alfa   bloemen   kooktijd 90 min
11,54 gram   E.K. Goldings   5,70 % alfa   bloemen   kooktijd 90 min

Kruiden of andere toevoegingen
Geen

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min

Gist
Naam gist: Wyeast 1084 Irish Ale, vloeibare gist

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 5 dagen bij 23 gr C
lagering 11 dagen bij 15 gr C

Bijzonderheden:
Bij de keuring op het Open Nederlandse Brouwkampioenschap voor Amateurbrouwers in 2004 kreeg dit bier 77 punten. Commentaar van de keurmeester: Geslaagde stout, iets teveel body.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 880
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
OBBK 05 B1 - Irish dry stout - Marco Geilings
« Reactie #2 Gepost op: 08-10-2005 20:19 u »
Brouwer : Marco Geilings
Gekeurd : 24 september 2005 Bergen op Zoom  Open Bergse bierbrouwkampioenschap
Gebrouwen : 5 februari 2005
type : Irish dry stout
resultaat : 1e klasse B  82 punten

Begin sg : 1042
Eind sg :   1012
geschatte kleur : 105 ebc
geschatte bitterheid : 35 ibu

Voor 20 liter bier

2.5 kilo pilsmout 3 ebc
1 kilo gerstvlokken
750 gram geroosterde gerst 1000 ebc

20 liter maishwater-12 liter spoelwater

Maishschema : 10 min - 55 gr
                       60 min - 60 gr
                       20 min - 70 gr

Hop : Challenger 46 gram 6,6 % alfazuur 90 minuten meegekookt , toegevoegd voor het kookpunt (fwh)
Kooktijd:  90 minuten
Gist : Safale S04 droog toegevoegd , vergist op 18 graden (omgevingstemperatuur)

JW_den_Hartog

  • Gast
ONK 04 B3 - Stout
« Reactie #3 Gepost op: 31-05-2004 10:35 u »
Beste brouwers,

Recept van het brouwsel wat op het ONK 2004 de 3e prijs in de klasse B heeft gewonnen met nummer B24

Organisatie door de Roerstok op 22 mei 2004 te Hilvarenbeek.
Aantal in gezonden bieren de klasse B: 33
Aantal punten door de jury gegeven: 82.
Commentaar van jury:
Beoordeeld als Irisch Dry
Mooi bier geen commentaar!

Het bier scoorde 13 van de 15 punten op visuele aspecten,17 van de 25 op geur en 21 van de 25 op smaak, 9 van de 10 op basissmaak, 5 van de 5 op body, 5 van de 5 op mondgevoel en 12 van de 15 op nasmaak totaal 82 punten


Biersoort: Stout.

Recept is om gerekend naar 10 liter bier.
Was origineel voor 42 liter bier.

Totale storting 2100 gram mout op 5,4 liter = 1: 2,57 of 388 gram op 1liter water.
Maischwater van 8,5 dH naar 20 dH opgewaardeerd met 1,23 gram CaCl2 op 5,4 liter.

Mout.                        Grammen            Kleur in EBC                     %

Pale Ale                     1680                   7                                        80
Tarwemout                210                     5                                        10
Karamelmout             126                    120                                     6
Blakmout                   84                      1500                                   4

Inmaischen op 50 C in 35 minuten daarna pH gemeten op 5,65 en geen pH correctie doorgevoerd.
Na te hebben in gemaischt in 25 minuten naar 67 C en deze temperatuur 75 minuten aan- gehouden tot deze versuikerd was. Het beslag wel tijdens opwarmen en in de rust in beweging houden.
Na 75 minuten op 67 C in 25 minuten naar 78C en afgemaischt.

Klaren met zelfgebouwd hevelfilter.
Waswater:6,0 liter.

Koken 90 minuten met pH correctie bij begin koken op pH 5,25 met melkzuur.

Hop: storting berekend om in het bier op een 40EBU uit te komen.
80 % van de hopstorting bij begin koken in de vorm van Nugget hopkorrels typ 90 met een alfazuur % van 11,5 % totaal 10,5 gram korrels.
20 % van de hopstorting 10 minuten voor einde koken in de vorm van Nugget hopkorrels typ 90 met een alfazuur % van 11,5 % totaal 2,6 gram korrels.

Eind koken met koelspiraal gekoeld en met een filterdoek gefiltreerd.

Daar er dik is ingemaischt wordt er voor de vergisting terug verdund naar een SG van
1,047 gr/ml.

Vergisting met W-yeast Irish Ale (1084).
Aansteltemperatuur 18 C en vergisting temperatuur 20 C gedurende 4 dagen.

Lagering gedurende 21 dagen bij 5 C.

Bottelen:
Bier in zijn geheel overgeheveld naar tapvat en een suiker oplossing gemaakt om 7 gr/liter
kristalsuiker voor de hergisting toe te voegen.

Eind SG: 1,012 gr/ml.
pH 4,35 (ontkoolzuurd)
Kleur 98 EBC.

Groeten Jan-Willem den Hartog.



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Offline Arnoud en Erwin

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
ONK 06 B3 - Irish Dry Stout - A. Pijpker en E. Struiksma
« Reactie #4 Gepost op: 17-10-2006 23:31 u »
Met deze heerlijke stout zijn wij afgelopen jaar derde geworden op het ONK. Hij was toen nog maar een maand oud en kreeg als commentaar dat hij iets meer karakter mocht hebben. Op dit moment is hij, volgens ons althans, helemaal in evenwicht.

6% vol. alc.
45 EBU
begin SG 1055
eind SG 1012


Voor 10 liter:

7,5 l. water
1,8 kg. pale ale
200 gr. gebrand
10 gr. Target hop
8 gr. EKG hop
6 gr. Hallertau hop
3,5 gr. brouwzouten
0,5 kg. gerstevlokken
#1084 Wyeast Irish Ale

maischschema:
T:   5   10   60   10   -
C:   45  52  65   72   81

6 liter spoelwater



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Tags: stout