Recepten > Groep B

Schwarz (D)

(1/1)

Jacques:
Kenmerken biertype Schwarz (D)


Zwaarte
SG 1044 - 1052     Plato 11 - 13

Bitterheid
22 - 30 EBU

Kleur
50 - 115 EBC

Smaakomschrijving
Geur: koffieachtig, geroosterd brood, karamelachtig
Smaak: kleurmoutig, bittere chocolade, koffieachtig, karamelmout
Mondgevoel: droog, soms iets metaal
Nasmaak: karamel, geroosterd, gaat over naar bitter

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Oscar:
Basis :
OmschrijvingWaardeNaam receptSchwarzBrouwdatum29-10-2008BiertypeSchwarzAantal liters25Gewenst begin SG1048 (5,0 vol% alc.)Brouwzaalrendement78.0%

Algemeen
OmschrijvingWaardeTotaal brouwwater38.12 literMaischdikte3.83 l/kiloMaischwater20.00 literSpoelwater15.52 literKooktijd90 min.Berekende kleur41 EBC (Ray Daniels)Berekende bitterheid31 EBU (Glenn Tinseth)
Mout :
Moutnaam% stortMassaKleurPilsmout 3 EBC77.0 %4019 gram3 EBCMunchenermout 15 EBC18.0 %940 gram16 EBCChocolademout3.0 %157 gram900 EBCZwartemout (ontbitterd)2.0 %104 gram1200 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeelHallertauer Perle6.3 %40 gram90 min.30 EBUHallertau Hersbrücker2.3 %10 gram15 min.1 EBU

Gist
OmschrijvingWaardeGist soort2035 American LagerGist toegevoegd alsGiststarterVolume giststarter800 mlBeluchtings tijd48 uurTemperatuur giststarter20°CGist voedingNutrivitHoeveelheid5 gram (Verdeeld)Opmerkingen16-10-2008 : Gist 's ochtends gesmacked.
20-10-2008 : Gist stondbol
21-10-2008 : Gist met 500 ml wort in Erlenmeyer gedaan
22-10-2008 : Aangevuld met 1 liter wort
24-10-2008 : Afgegoten en nogmaals aangevuld met 1 liter
29-10-2008 : Brouwdag, afgegoten en bijgevuld met 500 ml
totaal volume ± 800 ml

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte152°C15 minuten3.83 l/kg263°C30 minuten3.83 l/kg372°C45 minuten3.83 l/kg478°C5 minuten3.83 l/kg


Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

JeroenF:

Beste Forumleden,

Hierbij mijn recept waarmee ik de 1e plaats heb behaald op het OBBK 2010.


OBBK 2010 B1

Naam brouwer:  Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom

Algemene Gegevens
Brouwdatum:  30 december 2009
Botteldatum:  11 maart 2010

Bron van het recept: eigen recept
Biertype: Schwarz
Begin SG: 1050
Eind SG: 1012
Berekende kleur:  122 EBC
Berekende bitterheid:  33 EBU
Aantal liters wort:  11  (gerekend na koken)

Mout / Graan
1900  gram  Pilsmout  3 EBC
500  gram  Munchenermout  15 EBC
125  gram Carafa Special  1200 EBC

Water
Brouwwater:  10.1 liter
Spoelwater:  8.9 liter
Totaal:  19 liter
Beslagverhouding:  1 : 4

Watersamenstelling Bergs kraanwater:
Chloride: 23 mg/L
Sulfaat: 21 mg/L
Calcium: 23 mg/L

Geen aanzuring van water.

Maischschema:
Temperatuur in °C:   53 / 60 / 63 / 70 / 73 / 78
Tijd in minuten :        10 / 20 / 15 / 20 / 15 / 5

Hop
Hallertau Spalt Select bloemen  4.6%, 33 gram (30 IBE), FWH
Hallertau Mittelfrueh bloemen  4%, 11.5 gram (3 IBE), laatste 10 minuten meekoken.

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min
Kookpaninhoud: 30 Liter

Gist
Lesaffre:  Saflager S-23 (LET OP:  ONDERGIST!)
Giststarter:  Geen (los op wort gestrooid)
Niet belucht

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 14 dagen bij 11 gr C
Nagisting 56 dagen bij 5 °C

Bijzonderheden over dit bier:
Opmerking:  1e prijs B- klasse – 86 punten.
Keurmeester:  N. Vonk
Opmerking keurmeester:  Mooie kleur/helderheid.
Fijne geur, mag iets sterker gebrand, prima smaak, bitterheid in de nasmaak mag iets hoger, verder een goed bier!

Mijn opmerking:  recept is simpel is dus goed na te brouwen, geef het bier de tijd om te rijpen.
Dit bier is vergist met S 23, misschien de volgende brouw met SAFLAGER W34/70 11.5 gr.

Met vriendelijke brouwgroet,
Jeroen Free

JeroenF:
ONK 2011 B1

Naam brouwer:  Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom

Algemene Gegevens
Brouwdatum:  30 december 2009
Botteldatum:  11 maart 2010

Bron van het recept: eigen recept
Biertype: Schwarz
Begin SG: 1050
Eind SG: 1012
Berekende kleur:  122 EBC
Berekende bitterheid:  33 EBU
Aantal liters wort:  11  (gerekend na koken)

Mout / Graan
1900  gram  Pilsmout  3 EBC
500  gram  Munchenermout  15 EBC
125  gram Carafa Special  1200 EBC

Water
Brouwwater:  10.1 liter
Spoelwater:  8.9 liter
Totaal:  19 liter
Beslagverhouding:  1 : 4

Watersamenstelling Bergs kraanwater:
Chloride: 23 mg/L
Sulfaat: 21 mg/L
Calcium: 23 mg/L

Geen aanzuring van water.

Maischschema:
Temperatuur in °C:   53 / 60 / 63 / 70 / 73 / 78
Tijd in minuten :   10 / 20 / 15 / 20 / 15 / 5

Hop
Hallertau Spalt Select bloemen  4.6%, 33 gram (30 IBE), FWH
Hallertau Mittelfrueh bloemen  4%, 11.5 gram (3 IBE), laatste 10 minuten meekoken.

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min
Kookpaninhoud: 30 Liter

Gist
Lesaffre:  Saflager S-23 (LET OP:  ONDERGIST!)
Giststarter:  Geen (los op wort gestrooid)
Niet belucht

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 14 dagen bij 11 gr C
Nagisting 56 dagen bij 5 °C

Bijzonderheden over dit bier:
Opmerking:  1e prijs B- klasse – 93 punten.
55 inzendingen in deze klasse.
Keurmeester:  Miel Neuraij
Opmerking keurmeester:  Zeer goed gelukt Schwartz bier.
Heeft iets meer smaak en iets minder geur dan het referentiebier Kostritzer.

Aantal punten:
Visuele aspecten:  15 van 15
Basissmaak:  9 van 10
Body:  5 van 5
Mondgevoel:  5 van 5
Geur:  22 van 25
Smaak:  23 van 25
Nasmaak:  12 van 15

Mijn opmerking: 
Dit bier is bij het OBBK 2010 ook al eerste geworden in de B – klasse.
Dit bier is al meer dan 1 jaar geleden gebotteld en heeft dus alle tijd gehad om mooi te rijpen in de koeling bij ca. 6°C en is dus alleen maar beter geworden.
Dit bier is vergist met S 23, ik heb nu een wat zwaardere Schwarz in lagering staan met de SAFLAGER W34/70 11.5 gr. Ga deze binnenkort bottelen, vorderingen volgen nog.

Met vriendelijke brouwgroet,
Jeroen Free


Voor de discussie naar aanleiding van dit recept zie hier.

j3r03nq:
ONK 2012 B3, Schwarzbier, Twintig Tien

Brouwer: Jeroen Quiros
Vereniging: Maasland Thuisbrouwers Genootschap

Opmerking keurmeester

Mooi schwarzbier. Zoetig / gebrand mout balans correct.

Score

84 punten, 3de plaats, Klasse B


BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaardeKenmerk26Naam receptTwintig TienBrouwdatum03/18/2012BiertypeSchwarzVolume21.5 literGewenst begin SG1,055 g/lBerekende kleur52 EBC (Morey)Berekende bitterheid30 IBU (Tinseth)

Algemeen
OmschrijvingWaardeBrouwzaalrendement78%Totaal brouwwater32.7 literBeslagdikte3.06 l/kgMaischwater16.0 literSpoelwater16.7 literKooktijd75 min.

Vergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)Pilsmout330.61.601Tarwemout3291.517CaraMünich (Cara 120)12320.51.073Münchenermout1616.80.879Chocolademout (Mout roost 900)8003.10.162

Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)Versuikeringsrust661753.06Uitmaischen781313.06

Hop en kruiden
Ingrediënt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)Northern Brewer10.3Pellets751724Saaz3.5Pellets10356

Gist
OmschrijvingWaardeGistsoortSafBrew S-33GistvormSlurryVolume (l)2Beluchtingstijd (uur)0Temperatuur starter (gr. C)21


Voor de discussie over dit recept zie hier.

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie