Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Schwarz (D)  (gelezen 11682 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.415
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Schwarz (D)
« Gepost op: 03-10-2004 19:20 u »
Kenmerken biertype Schwarz (D)


Zwaarte
SG 1044 - 1052     Plato 11 - 13

Bitterheid
22 - 30 EBU

Kleur
50 - 115 EBC

Smaakomschrijving
Geur: koffieachtig, geroosterd brood, karamelachtig
Smaak: kleurmoutig, bittere chocolade, koffieachtig, karamelmout
Mondgevoel: droog, soms iets metaal
Nasmaak: karamel, geroosterd, gaat over naar bitter

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.566
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Schwarz
« Reactie #1 Gepost op: 04-01-2009 22:02 u »
Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptSchwarz
Brouwdatum29-10-2008
BiertypeSchwarz
Aantal liters25
Gewenst begin SG1048 (5,0 vol% alc.)
Brouwzaalrendement78.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater38.12 liter
Maischdikte3.83 l/kilo
Maischwater20.00 liter
Spoelwater15.52 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur41 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid31 EBU (Glenn Tinseth)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC77.0 %4019 gram3 EBC
Munchenermout 15 EBC18.0 %940 gram16 EBC
Chocolademout3.0 %157 gram900 EBC
Zwartemout (ontbitterd)2.0 %104 gram1200 EBC


Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Perle6.3 %40 gram90 min.30 EBU
Hallertau Hersbrücker2.3 %10 gram15 min.1 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort2035 American Lager
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter800 ml
Beluchtings tijd48 uur
Temperatuur giststarter20°C
Gist voedingNutrivit
Hoeveelheid5 gram (Verdeeld)
Opmerkingen16-10-2008 : Gist 's ochtends gesmacked.
20-10-2008 : Gist stondbol
21-10-2008 : Gist met 500 ml wort in Erlenmeyer gedaan
22-10-2008 : Aangevuld met 1 liter wort
24-10-2008 : Afgegoten en nogmaals aangevuld met 1 liter
29-10-2008 : Brouwdag, afgegoten en bijgevuld met 500 ml
totaal volume ± 800 ml


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
152°C15 minuten3.83 l/kg
263°C30 minuten3.83 l/kg
372°C45 minuten3.83 l/kg
478°C5 minuten3.83 l/kg




Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Offline JeroenF

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 48
  • Land: nl
  • Brouwen is Topsport
OBBK 2010 B1 - Schwartz - JeroenF
« Reactie #2 Gepost op: 26-09-2010 14:47 u »

Beste Forumleden,

Hierbij mijn recept waarmee ik de 1e plaats heb behaald op het OBBK 2010.


OBBK 2010 B1

Naam brouwer:  Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom

Algemene Gegevens
Brouwdatum:  30 december 2009
Botteldatum:  11 maart 2010

Bron van het recept: eigen recept
Biertype: Schwarz
Begin SG: 1050
Eind SG: 1012
Berekende kleur:  122 EBC
Berekende bitterheid:  33 EBU
Aantal liters wort:  11  (gerekend na koken)

Mout / Graan
1900  gram  Pilsmout  3 EBC
500  gram  Munchenermout  15 EBC
125  gram Carafa Special  1200 EBC

Water
Brouwwater:  10.1 liter
Spoelwater:  8.9 liter
Totaal:  19 liter
Beslagverhouding:  1 : 4

Watersamenstelling Bergs kraanwater:
Chloride: 23 mg/L
Sulfaat: 21 mg/L
Calcium: 23 mg/L

Geen aanzuring van water.

Maischschema:
Temperatuur in °C:   53 / 60 / 63 / 70 / 73 / 78
Tijd in minuten :        10 / 20 / 15 / 20 / 15 / 5

Hop
Hallertau Spalt Select bloemen  4.6%, 33 gram (30 IBE), FWH
Hallertau Mittelfrueh bloemen  4%, 11.5 gram (3 IBE), laatste 10 minuten meekoken.

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min
Kookpaninhoud: 30 Liter

Gist
Lesaffre:  Saflager S-23 (LET OP:  ONDERGIST!)
Giststarter:  Geen (los op wort gestrooid)
Niet belucht

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 14 dagen bij 11 gr C
Nagisting 56 dagen bij 5 °C

Bijzonderheden over dit bier:
Opmerking:  1e prijs B- klasse – 86 punten.
Keurmeester:  N. Vonk
Opmerking keurmeester:  Mooie kleur/helderheid.
Fijne geur, mag iets sterker gebrand, prima smaak, bitterheid in de nasmaak mag iets hoger, verder een goed bier!

Mijn opmerking:  recept is simpel is dus goed na te brouwen, geef het bier de tijd om te rijpen.
Dit bier is vergist met S 23, misschien de volgende brouw met SAFLAGER W34/70 11.5 gr.

Met vriendelijke brouwgroet,
Jeroen Free

Offline JeroenF

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 48
  • Land: nl
  • Brouwen is Topsport
ONK 11 B1 Schwartz
« Reactie #3 Gepost op: 02-06-2011 10:46 u »
ONK 2011 B1

Naam brouwer:  Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom

Algemene Gegevens
Brouwdatum:  30 december 2009
Botteldatum:  11 maart 2010

Bron van het recept: eigen recept
Biertype: Schwarz
Begin SG: 1050
Eind SG: 1012
Berekende kleur:  122 EBC
Berekende bitterheid:  33 EBU
Aantal liters wort:  11  (gerekend na koken)

Mout / Graan
1900  gram  Pilsmout  3 EBC
500  gram  Munchenermout  15 EBC
125  gram Carafa Special  1200 EBC

Water
Brouwwater:  10.1 liter
Spoelwater:  8.9 liter
Totaal:  19 liter
Beslagverhouding:  1 : 4

Watersamenstelling Bergs kraanwater:
Chloride: 23 mg/L
Sulfaat: 21 mg/L
Calcium: 23 mg/L

Geen aanzuring van water.

Maischschema:
Temperatuur in °C:   53 / 60 / 63 / 70 / 73 / 78
Tijd in minuten :   10 / 20 / 15 / 20 / 15 / 5

Hop
Hallertau Spalt Select bloemen  4.6%, 33 gram (30 IBE), FWH
Hallertau Mittelfrueh bloemen  4%, 11.5 gram (3 IBE), laatste 10 minuten meekoken.

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min
Kookpaninhoud: 30 Liter

Gist
Lesaffre:  Saflager S-23 (LET OP:  ONDERGIST!)
Giststarter:  Geen (los op wort gestrooid)
Niet belucht

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 14 dagen bij 11 gr C
Nagisting 56 dagen bij 5 °C

Bijzonderheden over dit bier:
Opmerking:  1e prijs B- klasse – 93 punten.
55 inzendingen in deze klasse.
Keurmeester:  Miel Neuraij
Opmerking keurmeester:  Zeer goed gelukt Schwartz bier.
Heeft iets meer smaak en iets minder geur dan het referentiebier Kostritzer.

Aantal punten:
Visuele aspecten:  15 van 15
Basissmaak:  9 van 10
Body:  5 van 5
Mondgevoel:  5 van 5
Geur:  22 van 25
Smaak:  23 van 25
Nasmaak:  12 van 15

Mijn opmerking: 
Dit bier is bij het OBBK 2010 ook al eerste geworden in de B – klasse.
Dit bier is al meer dan 1 jaar geleden gebotteld en heeft dus alle tijd gehad om mooi te rijpen in de koeling bij ca. 6°C en is dus alleen maar beter geworden.
Dit bier is vergist met S 23, ik heb nu een wat zwaardere Schwarz in lagering staan met de SAFLAGER W34/70 11.5 gr. Ga deze binnenkort bottelen, vorderingen volgen nog.

Met vriendelijke brouwgroet,
Jeroen Free



Voor de discussie naar aanleiding van dit recept zie hier.

Offline j3r03nq

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: nl
  • Q-Brew
ONK 12 B3 Schwarzbier
« Reactie #4 Gepost op: 06-08-2012 20:16 u »
ONK 2012 B3, Schwarzbier, Twintig Tien

Brouwer: Jeroen Quiros
Vereniging: Maasland Thuisbrouwers Genootschap

Opmerking keurmeester

Mooi schwarzbier. Zoetig / gebrand mout balans correct.

Score

84 punten, 3de plaats, Klasse B


BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk26
Naam receptTwintig Tien
Brouwdatum03/18/2012
BiertypeSchwarz
Volume21.5 liter
Gewenst begin SG1,055 g/l
Berekende kleur52 EBC (Morey)
Berekende bitterheid30 IBU (Tinseth)


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement78%
Totaal brouwwater32.7 liter
Beslagdikte3.06 l/kg
Maischwater16.0 liter
Spoelwater16.7 liter
Kooktijd75 min.


Vergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Pilsmout330.61.601
Tarwemout3291.517
CaraMünich (Cara 120)12320.51.073
Münchenermout1616.80.879
Chocolademout (Mout roost 900)8003.10.162


Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Versuikeringsrust661753.06
Uitmaischen781313.06


Hop en kruiden
Ingrediënt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Northern Brewer10.3Pellets751724
Saaz3.5Pellets10356


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafBrew S-33
GistvormSlurry
Volume (l)2
Beluchtingstijd (uur)0
Temperatuur starter (gr. C)21




Voor de discussie over dit recept zie hier.

Tags: schwarz