Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hop met de Gijt "Centennial"  (gelezen 7364 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Hop met de Gijt "Centennial"
« Gepost op: 16-09-2010 19:00 u »
Zaterdag wil ik met mijn nieuwe pannen en brander gaan brouwen. Ben benieuwd. Ook wil ik de hop uit de tuin gaan gebruiken. Heb een receptje gemaakt. Iemand nog tips?

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHop met de Gijt "Centennial"
KenmerkCentennial uit de tuin
Brouwdatum18-9-2010
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters40
Gewenst begin SG1070 (7,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement72,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater59,3 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater45,1 liter
Spoelwater14,2 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur20 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid78 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout 7 EBC100,0 %12893 gr7 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Centennial11,5 %20 gr90 minuten13 EBU
Centennial11,5 %20 gr15 minuten6 EBU
Centennial11,5 %20 gr10 minuten4 EBU
Centennial11,5 %20 gr5 minuten2 EBU
Centennial11,5 %40 grKoud hop0 EBU
Target12,5 %71 gr90 minuten50 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C60 minuten3,5 l/kg
280°C1 minuten3,5 l/kg



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline DP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 759
  • Land: nl
  • HERMS zelfbrouwer
    • DP Koeriers
Re: Hop met de Gijt "Centennial"
« Reactie #1 Gepost op: 16-09-2010 19:25 u »
 ;D

Jou India Pale Ale Hop met de Gijt was in ieder geval heerlijk  :proost:
Aan je fustje druf ik (nog) niet te komen....  :-X

succes met brouwen ! :degroeten:

DP :biersmile:

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt "Centennial"
« Reactie #2 Gepost op: 16-09-2010 19:27 u »
Dank je wel!

Heb je al de druk gemeten?

Offline DP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 759
  • Land: nl
  • HERMS zelfbrouwer
    • DP Koeriers
Re: Hop met de Gijt "Centennial"
« Reactie #3 Gepost op: 16-09-2010 19:39 u »
Dank je wel!

Heb je al de druk gemeten?

Zeker ... en vast ...Uiteraard...doe niets anders!
we moeten goed uit de bus komen hé!  :biersmile:

De druk heb ik nu staan op 1,2 bar.
Ik heb wat forum regels gelezen, en er is nog al wat verschil tussen de ene en de andere brouwer.
Zelf ben ik nu online op dit forum om eigenlijk nou eens concreet een antwoord te vinden.
Ik wil je draadje ermee niet bevuilen, maar een ander draadje openen is ook niet de bedoeling omdat
het vast ergens in dit forum staat. Maar we hebben dadelijk twee bieren onder één tap.
Jij een IPA ik een Tripel. Ik zo graag veel CO2 willen jij wellicht niet  :weetniet:
We willen gemakkelijk kunnen tappen maar niet ten kosten van de gevormde CO2.
Er zijn leden die de druk op 1 bar zetten en leden die gaan voor 1,5 bar maar er zijn ook leden die voor 2bar gaan.
Ik denk persoonlijk gezien de installatie dat wij niet fijn kunnen tappen bij twee bar.
Ik twijfel dus..... 1,2 bar is het nu! zo laten of opvoeren naar 1,5 bar.

Wat denk jij?
Hoe is jou menig qua CO2 gehalte voor jou bier?

Groet,Dave
DP  :degroeten:

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt "Centennial"
« Reactie #4 Gepost op: 17-09-2010 13:15 u »
Ik heb er geen idee over, maar ik zag in de andere draad dat er al een oplossing is.

Iemand nog tips over het recept? Ben zelf niet bekend met Centennial.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Hop met de Gijt "Centennial"
« Reactie #5 Gepost op: 17-09-2010 14:46 u »
Iemand nog tips over het recept? Ben zelf niet bekend met Centennial.

Gewoon zo brouwen, dan ben je over 2 maandjes wel bekend met Centennial ;) .

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Hop met de Gijt "Centennial"
« Reactie #6 Gepost op: 17-09-2010 15:00 u »
Waarom die Target en ook nog eens met een hoge IBU bijdrage van 50? Kun je het bier niet alleen met centennial brouwen als je echt iets van de centennial smaak wil leren?

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Hop met de Gijt "Centennial"
« Reactie #7 Gepost op: 17-09-2010 15:11 u »
Ik gok omdat het tuinhop is.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt "Centennial"
« Reactie #8 Gepost op: 17-09-2010 17:32 u »
Goede vraag. Ik wil hem graag bitter maken en ik vind het vaak zonde om aromahop als bitterhop te gebruiken. Ga ik zo te weinig Centennial proeven? Als dat zo is, pas ik hem aan.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt "Centennial"
« Reactie #9 Gepost op: 18-09-2010 15:52 u »
Vandaag gebrouwen met nieuwe installatie. Ging allemaal prima, ook de platenkoeler, wat een luxe!

Maar ik moet de installatie leren kennen merk ik. Ik ging 40 liter brouwen met standaard instellingen in BrouwVisie. Heb nog 1,5 liter extra water toegevoegd en kwam uit op 31 liter. Helaas bleef er veel achter in de kookpan/hop. Ook bleef er veel achter in de maischketel. Het SG is niet 1070 maar 1068 geworden. Ik moet de verliezen volgende keer ophogen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.134
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Hop met de Gijt "Centennial"
« Reactie #10 Gepost op: 18-09-2010 16:06 u »
Het is echt onzin dat je van hop die een uur kookt niks proeft, maar alleen bitter overhoudt.

Grote commerciële brouwerijen doen dat, omdat het goedkoper is en de consument er toch niks van weet.

Hop geeft altijd smaak. Weg met de bitterhoppen, lang leve de aromahoppen!

Nou dat wordt reacties incasseren  ;)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.260
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hop met de Gijt "Centennial"
« Reactie #11 Gepost op: 18-09-2010 16:23 u »
Hop geeft altijd smaak. Weg met de bitterhoppen, lang leve de aromahoppen!

Vind je erg als ik voor beide ga... dus bitter en aroma hop.. :brouwen:

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt "Centennial"
« Reactie #12 Gepost op: 09-10-2010 20:00 u »
Nu een week op fles. De versie met Amarillo koudhop is ok, maar moet nog rijpen. De andere, met Centennial koudhop is minder. Ik denk ik een melkzuurinfectie, maar dat weet ik niet zeker. Dit had de hardcore IPA ook. Een rare smaak die het aroma helemaal weghaalt. Weet iemand hoe ik de melkzuurinfectie kan herkennen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.079
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hop met de Gijt "Centennial"
« Reactie #13 Gepost op: 09-10-2010 20:54 u »
Het grappige is dat zuivere melkzuur geen smaak heeft. Dat neemt niet weg dat je melkzuurinfectie wel kunt herkennen in bier aan de hand van de esters van dit zuur en ook aan de fermentatienevenproducten. Meestal krijg je een zachte zurige smaak maar het kan zijn dat de smaak van diacetyl en boterzuur gaan overheersen.  Vooral de smaak van boterzuur is zeer onaangenaam. Ook kan de bitterheid wat sterker worden. Naast melkzuur wordt door melkzuurbacteriën ook een beperkte hoeveelheid azijnzuur geproduceerd.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Hop met de Gijt "Centennial"
« Reactie #14 Gepost op: 09-10-2010 23:09 u »
Doe mij maar een flesje. Ik heb genoeg geïnfecteerde bieren geproefd, melkzuur smaakt wat mij betreft gewoon zuur. Vreemd toch, dat een gedeelte van een partij zuur zou zijn. Is het niet dat ene flesje dat net niet goed genoeg is schoongemaakt?

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt "Centennial"
« Reactie #15 Gepost op: 10-10-2010 09:53 u »
Ok. Tja, ik vind het bier wat romig smaken. Heel apart. Ik hoop dat het aan een flesje ligt.

Als ik je zie, MO, zal ik een flesje meenemen. Fijn als iemand mee kan proeven.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.079
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hop met de Gijt "Centennial"
« Reactie #16 Gepost op: 10-10-2010 12:00 u »
Doe mij maar een flesje. Ik heb genoeg geïnfecteerde bieren geproefd, melkzuur smaakt wat mij betreft gewoon zuur. Vreemd toch, dat een gedeelte van een partij zuur zou zijn. Is het niet dat ene flesje dat net niet goed genoeg is schoongemaakt?

Bij het merendeel van de melkzuurinfecties is het bier (voor mij aangenaam) zuur.
Ook ik heb er geen probleem mee om dergelijke bieren te drinken. Een geuze en Rodenbach mag ik graag.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Hop met de Gijt "Centennial"
« Reactie #17 Gepost op: 10-10-2010 23:10 u »
Romig associeer ik meer met diacetyl (boter achtige smaak). Als dat het geval is, dan is er geen probleem. De gist ruimt dit vanzelf op.

Offline DP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 759
  • Land: nl
  • HERMS zelfbrouwer
    • DP Koeriers
Re: Hop met de Gijt "Centennial"
« Reactie #18 Gepost op: 11-10-2010 20:11 u »
 ;D

Zal ik ook is proeven?
Heb nog en kleine 20 liter staan! :-\

 :o

DP

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt "Centennial"
« Reactie #19 Gepost op: 12-11-2010 13:51 u »
Vorige week een brouwer uit Belgie getroffen. Deze heb ik dit bier meegegeven. Hij heeft hem laten analiseren. Wat opvalt is het aantal EBU's dat klopt niet:

Kleur 21,1 EBC
Bitterheid: 42,45 EBU
7,55% alc.
16,94 origineel extract
81,14% vergist
 
De bitterheid is zoals ik op de degustatie vertelde lager dan wat je meestal zelf berekend. Het hoparoma zorgt vaak voor de indruk dat er meer hop in zit waardoor je zo indirect zal denken dat de EBU hoger is. De smaak van de bitterheid was goed, wat belangrijker is, naar mijn mening toe, dan wat het cijfertje aangeeft. Als je de hopping nog fijner wilt, maar de EBU zal wel zakken, dan kan je dit doen door de pH tijdens het koken te verlagen.
De vergistingsgraad van 81,14% is uitstekend, lager zal een zoeter bier geven, hoger natuurlijk minder, maar je bier kan daardoor wel minder vol smaken.
 
De GC waarden heb ik ook, maar zal die laten inscannen. Om snel toch iets te geven: diacetyl is perfect, DMS is aan de hogere kant, maar zeker niet extreem hoog en zal door de sterkte van het bier niet opvallen.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Hop met de Gijt "Centennial"
« Reactie #20 Gepost op: 12-11-2010 14:36 u »
En als je nu eens een andere formule selecteert in BrouwVisie voor de berekening van de bitterheid. Welke komt er dan als beste uit?

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Hop met de Gijt "Centennial"
« Reactie #21 Gepost op: 12-11-2010 14:49 u »
Dat zal Garetz wel zijn, die geeft de laagste waarde.

Ben ook wel benieuwd naar de GC analyse.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Hop met de Gijt "Centennial"
« Reactie #22 Gepost op: 12-11-2010 17:04 u »
Dat zal Garetz wel zijn, die geeft de laagste waarde.

Ha ha, zien jullie het nu?
Ik schreew het al jaren van de daken.
Ik heb niet voor niks een correctiefactor voor mezelf in het leven geroepen.
Tinseth klopt wel redelijk bij grote volumes, maar niet bij kleine volumes.


Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: Hop met de Gijt "Centennial"
« Reactie #23 Gepost op: 12-11-2010 17:57 u »
En als je nu eens een andere formule selecteert in BrouwVisie voor de berekening van de bitterheid. Welke komt er dan als beste uit?

Klopt, dat kom ik veel dichterbij, bij de Garetz. Goed opgelet!

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.150
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Hop met de Gijt "Centennial"
« Reactie #24 Gepost op: 12-11-2010 19:28 u »
Wel interessant als een bier van je geanalyseerd wordt.

Wel een groot verschil 42 gemeten en 78 berekend.

Tags: