Vorige week een brouwer uit Belgie getroffen. Deze heb ik dit bier meegegeven. Hij heeft hem laten analiseren. Wat opvalt is het aantal EBU's dat klopt niet:
Kleur 21,1 EBC
Bitterheid: 42,45 EBU
7,55% alc.
16,94 origineel extract
81,14% vergist
De bitterheid is zoals ik op de degustatie vertelde lager dan wat je meestal zelf berekend. Het hoparoma zorgt vaak voor de indruk dat er meer hop in zit waardoor je zo indirect zal denken dat de EBU hoger is. De smaak van de bitterheid was goed, wat belangrijker is, naar mijn mening toe, dan wat het cijfertje aangeeft. Als je de hopping nog fijner wilt, maar de EBU zal wel zakken, dan kan je dit doen door de pH tijdens het koken te verlagen.
De vergistingsgraad van 81,14% is uitstekend, lager zal een zoeter bier geven, hoger natuurlijk minder, maar je bier kan daardoor wel minder vol smaken.
De GC waarden heb ik ook, maar zal die laten inscannen. Om snel toch iets te geven: diacetyl is perfect, DMS is aan de hogere kant, maar zeker niet extreem hoog en zal door de sterkte van het bier niet opvallen.