Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Heihopper  (gelezen 6769 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.121
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Heihopper
« Reactie #25 Gepost op: 11-11-2010 21:41 u »
Als beats nou gewoon eens zou vertellen wat hij in detail gedaan heeft, dan kunnen we hem misschien helpen...

Allemaal vrijblijvend, het hoeft natuurlijk niet.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline beats

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: be
Re: Heihopper
« Reactie #26 Gepost op: 12-11-2010 05:04 u »
Natuurlijk, dit is het geworden:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHeihopper
Kenmerkkruidige lichte tripel
Brouwdatum7/11/2010
BiertypeTripel
Aantal liters20
Gewenst begin SG1068 (7,0 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement65,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater40,6 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater21,0 liter
Spoelwater18,8 liter
Kooktijd80 minuten
Berekende kleur24 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid38 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC70,4 %5000 gr3 EBC
Bio Speltmout14,1 %1000 gr3 EBC
Havervlokken4,2 %300 gr4 EBC
Tarwemout7,0 %500 gr3 EBC
Tarwevlokken4,2 %300 gr4 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (CZ)3,2 %65 gr70 minuten22 EBU
Saaz (CZ)3,2 %35 gr20 minuten7 EBU
Hallertau Hersbrücker2,3 %40 gr10 minuten3 EBU
Tettnanger (D)3,8 %40 gr5 minuten3 EBU
Saaz (CZ)3,8 %10 gr20 minuten2 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort3522 Belgian Ardennes
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter800 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter20°C


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
152°C5 minuten3,0 l/kg
262°C45 minuten3,0 l/kg
372°C20 minuten3,0 l/kg
478°C5 minuten3,0 l/kg


Voor het filteren heb ik ± 19 liter spoelwater gebruikt, ben wel gestopt op 26 liter in de kookketel, kwestie van'm niet te vol te steken. SG was 1056. Na het koken (80 min) had ik een 20.5 liter + nog een half litertje rest in de kookketel, met SG 1067.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.121
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Heihopper
« Reactie #27 Gepost op: 12-11-2010 08:47 u »
Dan heb je een rendement gehaald van 67%. Volgens mij was je met 11 liter spoelwater precies uitgekomen.

Hoe en wanneer voeg je het spoelwater toe? Hoe snel laat je het aflopen?

Offline beats

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: be
Re: Heihopper
« Reactie #28 Gepost op: 12-11-2010 10:02 u »
Ik gebruik een filteremmer, dus ik kap eerst alles in de emmer en laat dit 10 min rusten. Dan tap ik een 4-5-tal liter af en giet dit terug. Dan aflaten tot het filterbed net niet droogkomt, dan opvullen tot de rand met spoelwater. Terug aflaten, opvullen, filterbed wat insnijden, 5 min laten rusten en terug aflaten. totaal filteren duurt wel een 1.5 uur hier...

Tags: