Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Oatmeal stout  (gelezen 7776 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Arjan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Ahhhh
    • GitHub
Oatmeal stout
« Gepost op: 16-09-2010 16:43 u »
Hoi,

Ik ben voornemens een haverstout te brouwen. Qua recept ben ik er nog niet helemaal uit.

In de Nederlandse en Engelse recepten welke ik bekeken heb (DW, Oscar, Protz) wordt zwarte mout gebruikt.
Het recept van Samual Smith oatmeal stout bevat ook zwarte mout. Allen bevatten een klein percentage (2-3%) van deze mout.

De Amerikaanse stouts staan vol van de gebrande gerst. Zowel Ray Daniels als Randy Mosher geven aan 8-10 % gerst te gebruiken. Evt 3-6% haver.

Nu neig ik zelf meer naar de Amerikaanse variant. Maar 8% gebrande gerst lijkt me, tja, ambitieus ;)

Anyway. Mijn voorstel is als volgt (voor 20l, SG 1052, 80%brh.eff.):

Palemout 7               3650 g    82%
Havervlokken              356 g     8%
Geroosterde gerst         223 g     5%
Aromamout (Amber 150)     223 g     5%


75 koken met 80 g E.K. Goldings (a 4.8%). 33 IBU (Tinseth)

Gist: Wyeast 1272 (American ale)

Suggesties?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: oatmeal stout
« Reactie #1 Gepost op: 16-09-2010 17:36 u »
ik heb zelf net een imperial stout Amerikaans recept gebrouwen en een combi van chocolademout en ger. gerst gebruikt. Tijdens het proeven van de mouten (doe ik altijd) viel mij op dat chocolademout toch heel anders smaakt dan ger. gerst. Dus een combi kan ook altijd nog ;-)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.662
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: oatmeal stout
« Reactie #2 Gepost op: 16-09-2010 19:57 u »
ik heb zelf net een imperial stout Amerikaans recept gebrouwen en een combi van chocolademout en ger. gerst gebruikt. Tijdens het proeven van de mouten (doe ik altijd) viel mij op dat chocolademout toch heel anders smaakt dan ger. gerst. Dus een combi kan ook altijd nog ;-)

'ger. mout'? Bedoel je gerookte gerst of geroosterde gerst?

In dit geval zal wel geroosterde gerst bedoeld zijn gelet op eerdere bericht maar met afkortingen moet je altijd oppassen, zeker als het een ongebruikelijke afkorting is.

Offline Alard

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
Re: Oatmeal stout
« Reactie #3 Gepost op: 20-09-2010 22:43 u »
Mijn oatmeal stout (toevallig vanavond eentje van gedronken :) ) had 6% geroosterde gerst, en is niet overdreven gebrand. Beetje meer dan 6% zou kunnen, maar zo smaakt hij ook prima.

Recept op http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,15244.0.html

Offline Arjan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Ahhhh
    • GitHub
Re: Oatmeal stout
« Reactie #4 Gepost op: 21-09-2010 22:57 u »
Bedankt. Ik zie dat je verder geen cara of aroma mout hebt gebruikt in jouw recept. Ik hoop dat dat de complexiteit ten goede komt.

Offline Arjan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Ahhhh
    • GitHub
Re: Oatmeal stout
« Reactie #5 Gepost op: 21-09-2010 23:15 u »
Wat kan ik het beste gebruiken? Havervlokken of havermout?

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Oatmeal stout
« Reactie #6 Gepost op: 22-09-2010 08:16 u »
Ik zou voor de havermout gaan, maar weet niet precies waarom.


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.944
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Oatmeal stout
« Reactie #7 Gepost op: 22-09-2010 08:58 u »
Havervlokken zijn volgens de receptuur van Guinness het origineelst. Havermout (gemoute haver) smaakt ook prima. Misschien dat havervlokken iets meer body opleveren, maar het zal niet heel veel uitmaken.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Oatmeal stout
« Reactie #8 Gepost op: 22-09-2010 09:38 u »
Guinness oatmeal stout?
Volgens mij ben je in de war met gerstevlokken.

Volgens mij wordt in Engeland juist vooral gemoute haver gebruikt, daar komt het immers ook vandaan.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Oatmeal stout
« Reactie #9 Gepost op: 22-09-2010 09:39 u »
Guinness oatmeal stout?
Volgens mij ben je in de war met gerstevlokken.

Volgens mij wordt in Engeland juist vooral gemoute haver gebruikt, daar komt het immers ook vandaan.

Inderdaad in Guinness gaan naar verluid gerstevlokken.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.944
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Oatmeal stout
« Reactie #10 Gepost op: 22-09-2010 11:21 u »
Ja jongens, erg scherp!Ik zag het woord vlokken en ik was getriggered.

In dit geval zou ik ook havervlokken gebruiken.

Offline Arjan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Ahhhh
    • GitHub
Re: Oatmeal stout
« Reactie #11 Gepost op: 22-09-2010 21:41 u »
Havervlokken dus. Op basis van de opmerking in Alard's thread en de Biertypen gids, lijkt het me verstandig 5% havervlokken te gebruiken, in plaats van de eerder genoemde 8%. Dan kan er een beetje meer geroosterde gerst in (6%).

Offline Arjan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Ahhhh
    • GitHub
Re: Oatmeal stout
« Reactie #12 Gepost op: 31-10-2010 20:16 u »
Vandaag gebrouwen (eindelijk). Het recept is als volgt geworden (20l, SG 1055, rendement 80%):


Pilsmount                       1550 g  32.5%
Pale ale mout                   2458 g  51.5%
Aromamout 150 EBC               240 g    5%
Geroosterde gerst 1400 EBC      290 g    6%
Havervlokken                    240 g    5%

E.K. Goldings  a4.8%    45 g
Fuggle a4.2%            19 g (omdat ik te kort Goldings in voorraad bleek te hebben)

17l Maischwater, 14l spoelwater

Eentrapsmaisch op 65 ºC.

De hopjes kookten 75 minuten mee (34 IBU volgens Tinseth).

Gist: 1272 American ale


Hopelijk komt de eind SG in de buurt van de 1016. Dat zou een mooi bier van ca 5% opleveren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.662
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Oatmeal stout
« Reactie #13 Gepost op: 31-10-2010 20:30 u »
Het recept is als volgt geworden (20l, SG 1055, BHE 80%):

BHE 80%? ???

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Oatmeal stout
« Reactie #14 Gepost op: 31-10-2010 20:39 u »
BrewHouseEfficiency?
Rendement dus :)

Offline Arjan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Ahhhh
    • GitHub
Re: Oatmeal stout
« Reactie #15 Gepost op: 31-10-2010 22:11 u »
Sorry. Teveel Engelse boeken gelezen, denk ik :)

Aangepast.

Offline Arjan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Ahhhh
    • GitHub
Re: Oatmeal stout
« Reactie #16 Gepost op: 18-02-2011 09:56 u »
Ik heb al een tijdje niets meer gemeld over dit bier.

Ik moet zeggen dat het uitermate goed is gelukt, uitgegist tot SG 1015. De gebrandheid van de geroosterde gerst valt erg mee en het haver maakt het bier mooi zacht.

Tags: stout haver