Porter (Brown)

Gestart door Jacques, 03-10-2004 19:20 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Kenmerken biertype Porter (Brown)


Zwaarte
SG 1045 - 1060     Plato 11,25 - 15

Bitterheid
25 - 40 EBU

Kleur
50 - 90 EBC

Smaakomschrijving
Geur: fruitig, gebrande mout, soms dropachtig
Smaak: bitterig, fruitig, iets geroosterd, soms iets zoutig
Mondgevoel: zwak metaal, plakkerig
Nasmaak: droppig, cacaoachtig, bitterig tot bitter

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

Jacques

Klik hier voor de oorspronkelijke draad.



Per e-mail heb ik van Jean de Gooijer het volgende recept mogen ontvangen waarmee hij een eerste prijs heeft gewonnen in de klasse B ONK 2004 (33 inzendingen in de klasse).


Hoeveelheid wort: 30.00 L
Totaal mout/graan: 6.77 kg
Begin SG 1059
Eind SG 1016
Berekende kleur EBC: 52.0
Berekende bitterheid EBU: 18.8
Rendement (Amerikaans systeem): 86 %
Kooktijd: 90 minuten


Moutstorting
   %     Hoeveelh.   Naam                         EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 76.8     5.20 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        3
 11.8     0.80 kg.  Munichmout 15 - Dingemans     20
  5.5     0.38 kg.  CaraMunich (Cara 120) - Dinge 120
  4.4     0.30 kg.  Chocolate (Mout Roost 900) -  900
  1.5     0.10 kg.  Carafa Special ontkaft II     1200


Hop
   Hoeveelh.    Naam          Alfa  Kooktijd
-----------------------------------------------------------------------------
 57.00 g.     Fuggle          4.50   90 min.


Gist
-----
Braumeister  porter en stout


Maischschema
-------------
Temp.   53   63   73   78
Tijd    20   60   15   1

Rob van der Jagt

Middelsluis Porter 90 EBC, 40 EBU, SG 1046-1010, Alc ca. 5,5%
 :lekkerbier:Verjaardagsbier voor Krijn Kraak :lekkerbier:

25 liter brouwwater, 4 liter spoelwater

Moutstorting 4500 gram
88% Pilsmout 3 EBC
7% Caramout 120 EBC
5% Zwartmout  1100 EBC

41 gr East Kent Goldings 6,4%
18 gr Saaz 3,3%

1 zakje Nottingham Ale Yeast

maischschema
55 gr - 15 min, 68 gr - 90 min, afmaischen op 80 gr
opwarmtijd ca. 1,5 gr per min

Na spoelen ca. 25 liter
60 minuten koken, Early hopping (al voor het koken toegevoegd)
Na koken ca. 22 liter, eind SG 1046
 
In gistvat ca. 21 liter, gist zonder giststarter toegevoegd. Hoofdgisting onder waterslot 4 dagen bij 21 gr (woonkamer)



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Oxhead

Net bijgekomen van het Onk en Pinkpop is het tijd om zoals beloofd het recept te posten.

Brown porter 40 liter brouwdatum 16 februari 2008

Pale ale mout 7ebc               9 kilo
Maisvlokken                         1 kilo
Geroosterde gerst 1000ebc 260gram

Challenger hopbloemen 6,7% alfazuur 74 gram 90 minuten meegekookt

Maischschema : 66 graden 60 minuten- 73 graden 20 minuten
Maischwater 46 liter = 1:4,5
spoelwater 16,5 liter

Gist Wyeast 1084 Irish ale met giststarter van 3 liter

Begin sg 1053
Eind sg 1013
Schijnbare vergistingsgraad 75%

Kleur 36 ebc volgens Morey in Promash 
Bitterheid 28 ibu volgens Garetz in Promash

85 punten met opmerkingen: Prima porter weinig op aan te merken

Groeten Marco  :lekkerbier:



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

William

Deze Brown Porter heeft op het OBBK in de B-klasse een 2e prijs opgeleverd met 84 punten.

Hier is over het recept gediscussieerd

Brown Porter

Recipe Specifics
----------------
Batch Size (L):          16.00    Wort Size (L):     16.00
Total Grain (kg):         3.52
Anticipated OG:          1.055    Plato:             13.67
Anticipated EBC:          49.9
Anticipated IBU:          28.4
Brewhouse Efficiency:       82 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 75.7     2.67 kg.  Pale Malt - Maris Otter       Thom.Fawc.     1.038      6
 11.4     0.40 kg.  Brown Malt                    Thom.Fawc.     1.032    200
  8.0     0.28 kg.  Cara Crystal 120                             1.034    120
  5.0     0.17 kg.  Pale Chocolate Malt           Thom.Fawc.     1.034    600

Hops
   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 29.00 g.     Fuggle                            Whole    5.00  23.9  90 min.
 16.00 g.     Fuggle                            Whole    5.00   4.5  10 min.


Yeast
-----
Wyeast 1318 London Ale III


Mash Schedule
-------------
Grain kg:     3.52
Water Qts:   16.25 - Before Additional Infusions
Water L:     15.38 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 4.37 - Before Additional Infusions

Saccharification Rest Temp :  67  Time:  75
Mash-out Rest Temp :           72  Time:   0
Sparge Temp :                  0  Time:   0


Commentaar keurmeester:
Mooi Porter. Een paar kleine punten:
- ik mis een cacaotoets
- ik proef alleen moutbitter
Mooie poging. Een genoegen om te keuren. Proost!

JeroenF

OBBK 2011 B3
Naam brouwer:  Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom

Algemene gegevens
Naam brouwer:  Jeroen Free
Brouwdatum:  30 December 2010
Botteldatum:  29 januari 2011

Biertype: Brown Porter
Aantal liter bier: 10
Begin SG: 1054
Eind SG: 1011
Berekende kleur:  113 EBC
Berekende bitterheid:  33 EBU
Aantal liters wort:  11.5 (gerekend na koken)

Mout
1900 gram  Pilsmout  3 EBC
500 gram  Munchener 15  EBC
150 gram  Cara Aroma Speciale B  300 EBC
100 gram  Cara Crystal  120 EBC
100 gram  Chocolademout  800 EBC

Totaal: 2750 gram storting

Water
Brouwwater:  11 liter
Spoelwater:  9 liter
Totaal:  20 liter
Beslagverhouding:  1 : 4

Watersamenstelling (Bergen op Zoom)
Chloride: 23 mg/L
Sulfaat: 21 mg/L
Calcium: 62 mg/L
Toevoegingen:  Geen

Maischschema:
Temperatuur in °C:  53 / 60 / 63 / 70 / 73 / 78
Tijd in minuten :      10 / 20 / 15 / 20 / 15 / 5

Hop
Hallertau Spalt Select, Bloemen  4,6%, 34 gram, FWH
Hallertau Mittelfruh, Bloemen  4%, 12 gram, laatste 10 minuten

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min

Kookpan
Kookpaninhoud: 30 Liter (weckpan)

Gist
Lesaffre:  Safale S-04
Giststarter:  Geen (los op wort gestrooid)
Niet belucht

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting:  5 dagen bij 20 gr C
Nagisting:  25 dagen bij 22 °C

Bijzonderheden over dit bier:
Opmerking:  3e klassering B- klasse – 84 punten.
Keurmeester:  Derek Walsh
Opmerking keurmeester: 
Goede Porter!!
Verder geen echte op- of aanmerkingen

Met dit recept is eerder het clubkampioenschap gewonnen (89 pt).


EBC

±50 liter:

10000 g pale mout 9 EBC
1000 g cara amber mout 60 EBC
1000 g cara crystal mout 120 EBC
500 g chocolade mout ontbitterd 800 EBC
100 g zwarte mout 1400 EBC

50 g Fuggle 6% 60 minuten 13 IBU
45 g Progress 7% 60 minuten 14 IBU
80 g Progress 7% 5 minuten 5 IBU

56 liter maischwater
23 liter spoelwater

64 ºC 60 minuten
74 ºC 20 minuten
78 ºC eind maischen
87% rendement

60 minuten koken

Wyeast 1084 Irish Ale, 2 dagen op 19 ºC, daarna naar 21 ºC 
Begin SG 1058
Eind SG 1016



Voor de discussie over dit recept zie hier.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.