Vlaams Rood (B)

Gestart door Jacques, 03-10-2004 19:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Kenmerken biertype Vlaams Rood (B)


Zwaarte
SG 1050 - 1064     Plato 12,5 – 15,5

Bitterheid
14 - 20 EBU

Kleur
50 - 80 EBC

Smaakomschrijving
Geur: sterk rins/melkzurig, gekaramelliseerde mout, sterk fruitig (kersen/morellen, rode bessen)
Smaak: melk-azijnzuur-zoetig, soms prikkelend scherp, mals
Mondgevoel: samentrekkend, plakkerig en wat metalig
Nasmaak: fruitig, zurig en wat zoetig, blijft lang hangen

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site behorende bij dit forum.

TVERSCH

Recept Vlaams Rood ONK 11- cat. B-3e prijs (90 punten)

Dit bier is in 2 keer gebrouwen met de Braumeister Speidel, in batches van ca. 22 ltr.in mei/juni 2010.
Het rendement was niet hoog omdat de hoeveelheid mout  teveel is voor de Braumeister, waardoor het filterbed soms vastsloeg en omgeroerd moest worden.

ingrediënten per batch:

3750 gr. Palemout 7 ebc
1000 gr. Melanoiden mout 75 ebc
  500 gr Aromamout 150 ebc
  700 gr. Cara Münich 150 ebc / 2e batch Cara Vienna 60 ebc
  300 gr. Special B 350 ebc
    50 gr. Zwartmout ontb. 1200 ebc

16 gr, Hallertau Safir 4,5%  na 15 min.

Maischschema:

inmaischen 52ºC  ca. 25 Ltr met 5 ml fosforzuur
direkt door naar 62ºC / 10 min.(pH 5,3)
in 8 min naar 67º / 30 min. (pH 5,4)
in 10 min naar 72º/30 min.
uitmaischen  78º / 3 min. dan spoelen met  ca. 5 ltr water 85ºC

Koken: 90 min.


Gisting bij 17/19ºC
1 batch met Saflager T-58
1 batch met Saflager S-04

Na hoofdgisting alles ca. 2 maanden in 1 vat met Wyeast Roeselare Blend op ca. 16ºC

Daarna 20 Ltr in eiken vat ±4 maanden = 3e prijs ONK 2011
Begin sg 1057
Eind sg 1012

Na bottelen is de verzuring nog flink doorgegaan.


Opmerkingen keurmeester Hans van Meenen:
Mooie Vlaams Rood
Mag iets meer zoetigheid/moutigheid/body hebben om zuurheid te compenseren. Maar is toch een prachtig zuiver bier.

Hier ben ik het helemaal mee eens.
 Bij het volgende brouwsel sla ik de 62º stap helemaal over en na 15 min op 67º door naar 72ºC
tot alle zetmeel is opgelost.

Met de rest van het brouwsel heb ik het volgende gedaan:

10 ltr in mandfles met blik Brewferm Krieken.
10 ltr in mandfles met  3200 g verse Morellen.

1 van de kersenbieren wordt ingezonden naar het OBBK 2011 omdat ze pas zijn gebotteld na de inschrijving van het ONK. (en dat belooft wat ;))
 :proost:

 :degroeten:




Voor de discussie naar aanleiding van dit recept zie hier.

Japio

Recept Kloon Duchesse de Bourgogne  cat. D 1e prijs 95 punten

Dit is een Vlaams rood bier met een hoge / gemengde vergisting.
Hij is iets sterker (7,5%) geworden dan het origineel (6,2%). 

Ingrediënten per Batch 20 L:

Mout
Pilsmout        4 EBC                            3500 g
Caramout  120 EBC                             1000 g
Maïsvlokken                                        500 g

Hop
Goldings hop pellets  (4,75%)                   20 g
Saaz        hop pellets  ( 6,0% )                20 g

Gist
Wyeast #3763 Roeselare Ale Blend.
Op een buisje gekregen en met appelsap opgekweekt tot een ruime hoeveelheid

Maischwater 2,5 L/kg  pH:  5,3- 5,5 na storting
Spoelwater  ± 15 L

Maischschema
Storting bij 55 C en daarna de pH corrigeren naar 5,3 gedurende 30 min
Dan naar    63 C  45 min , na 30 min maïsvlokken toevoegen
Door naar   72 C en de zetmeelproef uitvoeren
Afmaischen en direct daarna spoelen met waswater van 78 C

Koken
Goldings 90 min
Saaz  bij einde koken en daarna direct gaan koelen

Vergisting
Hoofdvergisting heeft 6 weken op het vat gestaan, overgezet naar een schoon gistvat en daarna na 10 weken gebotteld.

Ik heb nog twee delen van de batch staan, waarvan een deel op eiken snippers. Dit om het met een vervolg brouwsel te combineren.



Voor de discussie naar aanleiding van dit recept zie hier.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.