Bier wordt chic!

Gestart door Jacques, 11-09-2010 09:39 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Hé aandacht voor deze site.

Met dank aan Eugene Straver.



Bier wordt chic!
Plus Magazine, 9 september 2010, Auteur: Ariane De Borger

Bierarrangementen, -degustaties, -recepties tot bierpralines en cursussen om zelf bier te leren brouwen toe: onze nationale trots maakt een mooie comeback. Maar niets is zoals het was. Uit de volkse pint van toen is een delicatesse voor fijnproevers gegroeid.
Beer-food pairing is dé culinaire trend voor de komende jaren." De culinaire goeroe van het moment, Peter Goossens van Het Hof van Cleve, heeft gesproken en zijn blik in de glazen bol wordt door alle fanaten enthousiast beaamd. Door bierspecialisten zoals Yves Panneels bijvoorbeeld: "Het werd tijd. Als ik hier Amerikanen over de vloer krijg, snappen die echt niet waarom Belgen meer van wijn afweten dan van dit geweldige product van eigen bodem. Buitenlandse bezoekers staan versteld van wat ons land te bieden heeft. Belgium IS Beer!, zeggen ze dan. De hele wereld is het erover eens: onze bieren zijn gewoon de supertop."
Bij Yves bloeide de passie op nadat hij van collega's een bierkoffer cadeau kreeg met een paar flessen goede kriek en geuze. "Dat smaakte naar meer en dat kon ik dan nog in eigen streek vinden." Inmiddels runt hij met broer Kurt al jaren elke zondagvoormiddag het dorpscafé In de Verzekering tegen de Grote Dorst in Eizeringen (het strafste café van Vlaanderen 2009), runt hij de online bierwinkel Het Huis van de Geuze en organiseert hij jaarlijks de Dag van de Lambic en de Dag van de Kriek. Om de twee jaar komt daar nog de Nacht van de Grote Dorst bij, het internationaal geuze- en kriekfestival van het Pajottenland.
"Er bestaan nogal wat vooroordelen over bier, maar dat is onterecht. Bier is niet altijd bitter, het is veel meer dan alleen maar een dorstlesser. Je mag bier gerust vergelijken met wijn: net zoals de ene bordeaux de andere niet is, kan een kriek verschillen naargelang de producent, het jaar, het procedé. Het is dus niet omdat je een bepaald type bier niet lust, dat je niet kan vallen voor een ander."
Dat ondervond ook mode-ontwerpster Kaat Tilley. "Ze zei me dat ze geen bier lustte, maar toen ik haar een druivenlambiek voorschotelde, ging ze overstag. En nu heeft ze bij de voorstelling van haar nieuwe collectie kriek van Girardin geschonken. De kleur van die kriek past prima bij haar ontwerpen..."
Het goede glas
Ook op recepties raakt bier ingeburgerd. "Almaar vaker staat het op de serveerbladen broederlijk naast cava. Uiteindelijk bevat een klein glas bier dan minder alcohol." Wat de glazen betreft, heeft er een kleine revolutie plaatsgevonden. Vroeger was het not done om bier niet in het bijbehorende glas te schenken, maar die strakke principes zijn nu voorbijgestreefd. "Een kriek oogt bijvoorbeeld heel mooi in een champagneglas, omdat de kleur daarin goed uitkomt. En ook wijnglazen zijn heel geschikt. Een kleiner glas maakt proeven makkelijker. Voor onze bierevenementen hebben we nu een plank met vier gaten laten ontwerpen door Nedda. Er passen vier kleine Ikea-waterglazen in: perfect om zonder problemen verschillende soorten te proeven. Een bierproeverij moet in niets onderdoen voor een wijndegustatie. (lacht) Alleen heb ik nog niet meegemaakt dat het bier na het proeven uitge-spuwd werd..."
Veeleisende consument
"Bier en wijn staan overigens niet zo ver van elkaar. De kwalitatieve bieren staan dichter bij wijn dan bij het doordeweekse pilsje. Ik heb ooit een ontmoeting tussen Franse wijnmakers en Belgische brouwers meegemaakt: die mensen spraken dezelfde taal. Ook in de bierwereld wordt de drank zorgvuldig samengesteld en wordt de oude, ambachtelijke kennis steeds beter onderbouwd met wetenschappelijke kennis, metingen enzovoort. Zo'n brouwer van bij ons kan tegenwoordig gerust de vergelijking met een Franse château doorstaan. Dit, deels onder druk van de consument die veeleisender wordt. Tien jaar geleden wist je niet wat je kreeg als je een geuze, een kriek of een trappist bestelde, nu staat netjes op de kaart welk merk er geschonken wordt. En is er vaak de mogelijkheid om tussen verschillende soorten te kiezen. De grootbrouwerijen zijn daar overigens ook op gesprongen. Ze brengen meer ambachtelijke varianten uit.
Al kun je op de menukaart van een bierrestaurant wel een Duvel uit 1990 of een Deus 2006 vinden, echt bewaarbier is zeldzaam. "De meeste bieren kun je maar zo'n twee tot drie jaar bewaren. Geuze en kriek zijn een uitzondering omdat lambiekbieren nu eenmaal de typische bacterie nodig hebben die de drank ook beter doet bewaren. En Orval is langer houdbaar omdat die rijpt in vaten waar vroeger lambiek heeft ingezeten."
Culinaire extase
Het Denderleeuwse restaurant De Heeren van Liedekercke werd recent nog door een gespecialiseerde internetsite uitgeroepen tot tweede beste bierrestaurant ter wereld. Een blik op de kaart leert ons onder meer sabayon met Pinkkiller kennen, of graantjesmosterdsaus met Heerenbier. Zelfs bierpralines zijn er verkrijgbaar. "Als mensen aan bier in de keuken denken, komen ze nog veel te vaak uit bij konijn en stoofvlees. Natuurlijk zijn dat klassiekers waarop we fier mogen zijn, maar er is zo ontzettend veel meer. Hier, kijk maar eens op de kaart van het bierrestaurant nummer één ter wereld, het Amerikaanse Ebenezer's: rillette van eend met een infuus van Achel Extra. En dat is maar één van de twaalf gangen op hun laatste bierfeest. Het Hof van Cleve en De Karmeliet werken ook met bier, de mogelijkheden voor een topkeuken zijn onbeperkt. Alles wat je met witte wijn in een saus kunt doen, krijgt een speciale toets met een goed gekozen bier. Om maar wat te noemen: cocktailsaus kun je ook aanmaken met kriek. Vanuit de culinaire wereld neemt de belangstelling toe. En in de koksschool van Koksijde is bier opnieuw in het curriculum opgenomen."
Weetjes onder de kurk
Staan of liggen? Bier onder kurk bewaart u het best liggend, zoals wijn. Maar het is soms handig om ook degustatiebieren met een kroonkurk liggend te bewaren, met het etiket naar boven. Als u ze dan voorzichtig serveert, blijft de fond netjes beneden in de flessen.
Oud? Als kriek of geuze oud genoemd wordt, slaat dat niet op de leeftijd van het bier, wel op de methode die gebruikt is om het te brouwen. Oud staat voor ambachtelijk geproduceerd.
Michael Jackson? Nee, wijlen het popidool heeft niets met bier te maken. Het is zijn Britse naamgenoot die algemeen beschouwd wordt als dé bierautoriteit ter wereld. In eigen land staat Ben Vinken (biersommelier bij Vitaya) zijn mannetje, vooral als het gaat om het combineren van bier en culinaire delicatessen (beer-food pairing in hippe taal).
Eens brouwen? Op de website www.hobbybrouwen.nl/clubs.html  vindt u een bierbrouwersvereniging in uw regio plus recepten en tips.
Eens proeven? Op het internet (www.levenindebrouwerij.be) vindt u bierproeverijen, -feesten en -arrangementen. Wie de smaak te pakken heeft, kan lid worden van een van de vele bierproeversverenigingen die Vlaanderen rijk is. Info bij Zythos, de Confederatie van Belgische Objectieve Bierproevers op www.zythos.be of Hoevestraat 30, 3850 Nieuwerkerken (tel & fax: 011 58 13 36).

wiwi

OK, bier verdient misschien een betere positie binnen de culinaire hiërarchie maar Laat ons bier maar de volkse dorstlesser blijven die het altijd geweest is i.p.v. een pseudo elitaire drank met veel toeters en bellen waar op de koop toe een veelvoud aan euro's voor moet worden neergeteld.

MM

Citaat van: wiwi op 11-09-2010  14:07 uOK, bier verdient misschien een betere positie binnen de culinaire hiërarchie maar Laat ons bier maar de volkse dorstlesser blijven die het altijd geweest is i.p.v. een pseudo elitaire drank met veel toeters en bellen waar op de koop toe een veelvoud aan euro's voor moet worden neergeteld.

Mooi gezegd. Jou reactie doet me denken aan een stukje van een programma op tv. Het ging over bubbeltjes wijnen met een champagne-deskundige. Deze deed of champagne een godendrank was en cava en prosecco voor het klootjesvolk was. Ik wil niet dat dit met bier gaat gebeuren.

Ik houd zelf van aparte brouwsels uit microbrouwerijnen. Maar ik zou toch niet willen dat deze brouwsel ook gedronken gaan worden door mode juppen met teveel geld, puur omdat het in de mode is.

Gerb

Ik denk dat dat toch al gaande is. Ik was laatst in een bierwinkel. De eigenaar vertelde me dat er mensen zijn die speciaal voor de duurdere bieren van de Molen komen. En dat zijn mensen die geen verstand van bier hebben, maar slechts door de prijs en rariteit dit product aanschaffen.

MM

Citaat van: Gerb op 11-09-2010  14:36 uIk denk dat dat toch al gaande is. Ik was laatst in een bierwinkel. De eigenaar vertelde me dat er mensen zijn die speciaal voor de duurdere bieren van de Molen komen. En dat zijn mensen die geen verstand van bier hebben, maar slechts door de prijs en rariteit dit product aanschaffen.

Als ze na het proberen bierliefhebber worden is er niet veel aan de hand. Anders is het jammer dat een goed bier naar iemand is gegaan, die er niet van kan genieten.

EBC

Citaat van: MM op 11-09-2010  14:45 u... Anders is het jammer dat een goed bier naar iemand is gegaan, die er niet van kan genieten.

En dat is met wijnen ook al zo. Vooral de duurdere wijnen worden door hotshots gekocht om te laten zien hoe rijk ze zijn. Wat ze drinken weten ze niet...

Laten we bier maar gewoon lekker houden. Al dat gedoe met food-pairing, waarom kan dat niet gewoon een Nederlandse term zijn?, vind ik ook maar niks. Het is slechts zoeken naar een markt om weer wat te kunnen verkopen.

Wat ik wel jammer vind, is dat men net blijft doen alsof het bier zo goed is, want eigenlijk wordt het almaar slechter...

Gerb

Ik heb er ook niets mee: food pairing. Ik drink geen 'bijzonder' bier bij bepaalde gerechten en koken met bier vind ik moeilijkdoenerij. Gewoon een goed gebrouwen glas bier. Zelfs in de PINT zijn ze helemaal vol van alles wat hiermee te maken heeft, net als de Bierpassie. Alsof bier gekaapt wordt door marketingjongens. Het trekt de aandacht weg van de smaak van het bier.

wiwi

Nu ja, dat vind ik dan ook weer niet. Ik ben geen wijnliefhebber en frisdrank gaat er bij mij al helemaal niet in en zeker niet bij mijn eten. Ik vind het dan wel plezant als men in een restaurant een uitgebreide bierkaart heeft zodat ik bij een gerecht een passend bier kan kiezen. Sommige bieren vind ik bij bepaalde gerechten goed passen: pils bij frieten, een dubbel bij pannenkoeken, een tripel of een sterk blond bij een kaasplank al ga ik dat ook wel eens proberen met een Konink of een Sezoens.
Koken met bier. Een stoofvlees wordt extra lekker met een dubbel bvb Grimbergen, daar is verder toch niks aan verloren of met Rodenbach is dat echt heel lekker of pils over een braadworst sprenkelen tijdens het bakken. Maar ge hebt ergens gelijk, men moet geen bier in een gerecht knikkeren om bier in een gerecht te kunnen knikkeren of omdat dat nu eenmaal trendy is, het bier is daar in de eerste plaats helemaal niet voor gebrouwen.
Citaat van: Gerb op 11-09-2010  18:17 uAlsof bier gekaapt wordt door marketingjongens. Het trekt de aandacht weg van de smaak van het bier.
+1

MM

Citaat van: EBC op 11-09-2010  17:46 uLaten we bier maar gewoon lekker houden. Al dat gedoe met food-pairing, waarom kan dat niet gewoon een Nederlandse term zijn?, vind ik ook maar niks.
Ik denk dat er geen Nederlandse term wordt gebruikt, omdat dat niet hip klinkt.

Citaat van: EBC op 11-09-2010  17:46 uWat ik wel jammer vind, is dat men net blijft doen alsof het bier zo goed is, want eigenlijk wordt het almaar slechter...
Je moet je wel bedenken dat wij als brouwers/bierliefhebbers erg verwent zijn op het gebied van bier.

MM

Citaat van: wiwi op 11-09-2010  21:30 uKoken met bier. Een stoofvlees wordt extra lekker met een dubbel bijvoorbeeld Grimbergen, daar is verder toch niks aan verloren of met Rodenbach is dat echt heel lekker of pils over een braadworst sprenkelen tijdens het bakken. Maar ge hebt ergens gelijk, men moet geen bier in een gerecht knikkeren om bier in een gerecht te kunnen knikkeren of omdat dat nu eenmaal trendy is, het bier is daar in de eerste plaats helemaal niet voor gebrouwen.

Daar heb je een mooi punt. Het toevoegen van bier aan een gerecht kan heel erg lekker zijn. Ik heb in Schotland eens een stoofschotel bereidt met een Schotse ale. Die combinatie van het zoete (van het bier) en het zoute (van het vlees) was erg lekker vond ik.

Maar om bijvoorbeeld je aardappels te koken in een pils vind ik wat overdreven.

wiwi

Citaat van: MM op 11-09-2010  21:32 uJe moet je wel bedenken dat wij als brouwers/bierliefhebbers erg verwent zijn op het gebied van bier.
... en dat we alsmaar kritischer worden.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.