Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brewferm blik Pils & Saflager S-23 ondergist  (gelezen 5891 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline remvs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Land: 00
Brewferm blik Pils & Saflager S-23 ondergist
« Gepost op: 08-09-2010 17:03 u »
Ola,

Ik wil een blik Brewferm Pilsener gaan vergisten met Saflager S-23 (ondergist).
Wat ik van plan ben/verwacht:
- 20 liter wort
- 1 zakje Saflager S-23 (11,5 gram)
- aanvangstempertauur vergisting 15C
- vergistingstemp 13-14 gr.
- verwacht langere vergistingstijd dan bij bovengist

Dit blik levert dus 20 liter wort op. Nu lees ik hier (pdf)
dat de 'pitching dose' 80 to 120 g/hl is bij 12C 15C. Ik heb voor 20 liter dus minimaal 16 gram gistkorrels nodig.
En ik heb maar 1 zakje!!  :weetniet: :huilen:

Ik lees overal dat je voor een korrel ondergist geen giststarter (hoeft) te maken. Maar zou dit wel kunnen? zo ja: hoe? (temp / hoeveelheid/ etc). Of is die 11 gram stiekem toch wel voldoende voor 20 liter? Of kan ik de aanvangstemperatuur gewoon verhogen naar bijv. 18 graden en zo de eerste dag of zo overbruggen?


Bedankt!
Joris


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Brewferm blik Pils & Saflager S-23 ondergist
« Reactie #1 Gepost op: 08-09-2010 17:17 u »
Ola,

Ik wil een blik Brewferm Pilsener gaan vergisten met Saflager S-23 (ondergist).
Wat ik van plan ben/verwacht:
- 20 liter wort
- 1 zakje Saflager S-23 (11,5 gram)
- aanvangstempertauur vergisting 15C
- vergistingstemp 13-14 gr.
- verwacht langere vergistingstijd dan bij bovengist

Dit blik levert dus 20 liter wort op. Nu lees ik hier (pdf)
dat de 'pitching dose' 80 to 120 g/hl is bij 12C – 15C. Ik heb voor 20 liter dus minimaal 16 gram gistkorrels nodig.
En ik heb maar 1 zakje!!  :weetniet: :huilen:

Ik lees overal dat je voor een korrel ondergist geen giststarter (hoeft) te maken. Maar zou dit wel kunnen? zo ja: hoe? (temp / hoeveelheid/ etc). Of is die 11 gram stiekem toch wel voldoende voor 20 liter? Of kan ik de aanvangstemperatuur gewoon verhogen naar bijv. 18 graden en zo de eerste dag of zo overbruggen?


Bedankt!
Joris

Je kan gewoon de 11 gram toevoegen. De vergisting gaat waarschijnlijk wel wat trager en je krijgt  meer gist smaakjes in je bier.

Over de vergistingstemperatuur kan ik niets zeggen. Ik geloof dat bij mij op het pakje stond dat de gist tot 19C aankon. Als dit bij jou ook op de verpakking staat kan proberen de eerste dag op 18C te vergisten en dan verder af te koelen.

!Hierbij moet ik zeggen dat ik weinig ervaring heb met het brouwen van lagers!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Brewferm blik Pils & Saflager S-23 ondergist
« Reactie #2 Gepost op: 08-09-2010 17:19 u »
Ik wil een blik Brewferm Pilsener gaan vergisten met Saflager S-23 (ondergist).
Wat ik van plan ben/verwacht:
- 20 liter wort
- 1 zakje Saflager S-23 (11,5 gram)
- aanvangstempertauur vergisting 15C
- vergistingstemp 13-14 gr.
- verwacht langere vergistingstijd dan bij bovengist


Ik zou 2 zakjes doen op 20 liter, het wort terugkoelen naar 8 graden, dan de gist toevoegen en vergisten bij maximaal 12 graden. De S-23 kan behoorlijk fruitig uit de hoek komen, dus bij 15 graden beginnen en vergisten bij 13-14 graden levert je een veel te fruitige pils op. Aan de andere kant: als je dat lekker vind, moet je dat gewoon doen.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Brewferm blik Pils & Saflager S-23 ondergist
« Reactie #3 Gepost op: 08-09-2010 17:25 u »

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
Re: Brewferm blik Pils & Saflager S-23 ondergist
« Reactie #4 Gepost op: 08-09-2010 18:45 u »
Ik heb voor 20 liter dus minimaal 16 gram gistkorrels nodig. En ik heb maar 1 zakje!!  :weetniet: :huilen:

Vergist je toch enkel 15 liter wort.  :clownsmile:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm blik Pils & Saflager S-23 ondergist
« Reactie #5 Gepost op: 08-09-2010 18:50 u »

En ik heb maar 1 zakje!!  :weetniet: :huilen:


Startertje maken Joris.

 ;)

Offline remvs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Land: 00
Re: Brewferm blik Pils & Saflager S-23 ondergist
« Reactie #6 Gepost op: 08-09-2010 20:37 u »
Startertje maken Joris.

 ;)

Hey Hopmans,
Dat kan dus wel met ondergistende gist? is er speciale methode voor ondergist starters?


Offline remvs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Land: 00
Re: Brewferm blik Pils & Saflager S-23 ondergist
« Reactie #7 Gepost op: 08-09-2010 20:47 u »
Ik zou 2 zakjes doen op 20 liter, het wort terugkoelen naar 8 graden, dan de gist toevoegen en vergisten bij maximaal 12 graden. De S-23 kan behoorlijk fruitig uit de hoek komen, dus bij 15 graden beginnen en vergisten bij 13-14 graden levert je een veel te fruitige pils op. Aan de andere kant: als je dat lekker vind, moet je dat gewoon doen.
'
Adrie, das helder! bedankt.
Ik denk dat ik de helft vergist met S23 en de andere helft met een bovengist (buiten de koelkast)
Bedankt!

Offline remvs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Land: 00
Re: Brewferm blik Pils & Saflager S-23 ondergist
« Reactie #8 Gepost op: 08-09-2010 20:48 u »
Vergist je toch enkel 15 liter wort.  :clownsmile:
`
Tjerk, je bent een genie!  :duimop:
thanks

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.769
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Brewferm blik Pils & Saflager S-23 ondergist
« Reactie #9 Gepost op: 08-09-2010 21:44 u »
Dat kan dus wel met ondergistende gist? is er speciale methode voor ondergist starters?

Tuurlijk... gaat exact hetzelfde als met een bovengist...

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
Re: Brewferm blik Pils & Saflager S-23 ondergist
« Reactie #10 Gepost op: 09-09-2010 00:03 u »
`
Tjerk, je bent een genie!  :duimop:
thanks

Ach, ik help graag een handje.  ;D

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brewferm blik Pils & Saflager S-23 ondergist
« Reactie #11 Gepost op: 09-09-2010 23:20 u »
Meestal moet je bij zo'n blik ook nog een kilo suiker do in het aanleng proces dacht ik?
Als je dat weglaat, kom je op een veel kleiner volume. Hij zal dan voller en bitterder zijn, misschien wat urtyp/Bock achtig? Kan ook een oplossing voor het volumeprobleem zijn.

Splitsen in 2x 10 L is misschien wel het leerzaamst?

Overigens, als je de gist nog niet hebt, zou ik gaan voor de W34/70!